Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 12. marca 2016

A


Autor: Douglas Adams 
Názov: Dlhý temný súmrak bohov 
Vydavateľ: Slovart 
Rok vydania: 2009  

Oficiálna anotácia: Voľné pokračovanie kultovej knihy Holistická detektívna agentúra Dirka Gentlyho. K zodpovednosti za výbuch sa prihlásili tí, čo vždy. Najprv IRA, potom OOP a nakoniec plynárne. Dokonca aj Britská rada pre jadrovú energetiku sa poponáhľala s vyhlásením, že situácia je dokonale pod kontrolou, že nedošlo k prakticky nijakému úniku radiácie a miesto výbuchu bude raz perfektnou lokalitou na výlety rodín s deťmi. Nijaká príčina výbuchu sa však nenašla. Výbuch v termináli nazývali „aktom vyššej moci“. Ale akej vyššej moci? uvažoval Dirk. A prečo? Aká vyššia moc by sa poflakovala po termináli číslo dva na letisku Heathrow a snažila sa chytiť let do Osla o 15.37? 



Autor: Douglas Adams
Názov: Holistická detektívna agentúra Dirka Gentlyho
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Čo majú spoločné mŕtva mačka, počítačový fanatik, elektrický mních presvedčený, že svet je ružový, kvantová mechanika, vyše rokov starý profesor chronológie, Samuel Taylor Coleridge (básnik) a pizza? Na prvý pohľad nie veľa – to však iba do chvíle, keď sa svojrázny súkromný detektív Dirk Gently rozhodne dokázať skutočnosť, že na najzákladnejšej rovine všetko so všetkým súvisí. Pritom vyrieši záhadnú vraždu, pomôže čudesnému profesorovi, odhalí tajne tajomné tajomstvo a skonzumuje množstvo pizze, nehovoriac už o drobnej bokovke v podobe záchrany ľudstva pred zničením (bez akýchkoľvek dodatočných príplatkov). Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si túto knihu alebo sa spojte priamo s Holistickou detektívnou kanceláriou Dirka Gentlyho. 

 

Autor: Douglas Adams
Názov: Stopárov sprievodca galaxiou (1/6)
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2004

Oficiálna anotácia: Arthurovi Dentovi, celkom obyčajnému človiečikovi kdesi z Anglicka, raz vo štvrtok ráno prídu zdemolovať dom, vraj kvôli stavbe diaľničného obchvatu. Snaží sa tomu zabrániť bojovným polihovaním pred buldozérom, no jeden z jeho priateľov, Ford Prefect, ho viac-menej nasilu odtiahne do krčmy na tri bleskurýchle pivá, pretože sa blíži koniec sveta. Asi o 12 minút neskôr koniec sveta skutočne nastane v podobe stavebnej čaty mimozemskej rasy Vogónov, ktorí prídu zdemolovať Zem kvôli stavbe hyperpriestorovej diaľnice. Tesne pred touto, pre všetkých ostatných smrteľnou udalosťou, sa Arthur s Fordom presunú na vogónsku stavebnú loď, ktorá ich odvezie do hlbín vesmíru. Ford totiž nepochádza z Guildfordu, ako na Zemi zvyčajne tvrdil, ale z malej planéty kdesi v okolí Betelgeuze, a pracuje ako terénny prieskumník pozoruhodnej knihy s názvom Stopárov sprievodca galaxiou – akéhosi elektronického bedekra pre vesmírnych stopárov obsahujúceho všetky informácie, ktoré potrebujete, ak túžite vidieť krásy vesmíru za menej ako tridsať altairských dolárov denne. 























Autor: Douglas Adams
Názov: Reštaurácia na konci vesmíru (2/6)
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2004

Oficiálna anotácia: Druhý diel štvordielnej trilógie – tak označil pokračovanie Stopárovho sprievodcu galaxiou Douglas Adams. Humor tohoto druhu je v knihe všadeprítomný. Mimochodom – dielov je v skutočnosti päť. Po výdatnom posilnení na pokraji totálnej skazy všetkého, čo kedy vo vesmíre existovalo, sa hrdinovia chtiac-nechtiac musia znova pustiť do pátrania po mužovi, ktorý vládne svetu. Nebude to ľahké. Neprajníci im prichystali množstvo úskokov, pascí a nástrah, do ktorých vedia neomylne padnúť a ešte neomylnejšie – a nečakanejšie – z nich zasa uniknúť. Zistíme, čo bude pri svojom druhom príchode svojim učeníkom zvestovať veľký prorok Zarkon, kto v skutočnosti stojí za demoláciou Zeme, prečo je výhodné mať zviera, ktoré túži nechať sa skonzumovať, a ako sa vo vesmíre varí čaj. 


Autor: Douglas Adams
Názov: Život, vesmír a všetko (3/6)
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: V príbehu medzi druhým a tretím dielom Stopárovho sprievodcu uplynulo päť rokov. Obaja hrdinovia sú stále na prehistorickej Zemi, Ford sa dočasne zblázni, aby si uchoval zdravý rozum na neskôr. Zabáva sa skákaním do jazierka a týraním zvierat, čím spôsobí vývoj druhu neskôr známeho ako žirafa. Časopriestorová anomália však našich hrdinov dostane naspäť do súčasnosti a vzápätí spôsobí hrozbu oslobodenia planéty Krikkät, ktorú obývajú bytosti maniakálne posadnuté likvidáciou galaxie a najradšej celého vesmíru. Arthur, Ford, Trillian, Zafod a Slartibartfast sa rozhodnú zachrániť galaxiu. 

 

Autor: Douglas Adams
Názov: Zbohom a ďakujeme za ryby (4/6)
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: Vo štvrtom dieli Sprievodcu sa Arthur vracia na planétu, o ktorej bol hlboko presvedčený, že už neexistuje. Stretáva sa tam s dievčinou svojich snov, no kvôli vysoko nepravdepodobnej náhode (vyhrá v tombole a pri prevzatí ceny odovzdá tiket, na ktorý si napísal jej telefónne číslo) ju zasa stráca. Nájde ju až po tom, čo zvládne umenie lietať, kúpi si počítač a naučí sa pracovať s astronomickým softvérom, pokúšajúc sa nájsť svoju jaskyňu spred miliónov rokov. V tomto dieli sa tiež odohrá niečo, čo v prudkom kontraste s bežnými výsledkami akéhokoľvek úsilia dokáže celkom potešiť Marvina.

 

Autor: Douglas Adams
Názov: Zväčša neškodná (5/6)
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: V piatom dieli sa nestretneme s Marvinom (dosiahol prvý moment šťastia v živote, keď úspešne zosnul), ani so Zafodom, ale zato sa nám objavuje úplne nová Trillian (Tricia McMillanová, ktorá neodišla so Zafodom, lebo sa vrátila po kabelku) a Arthurova pubertálna dcéra, o mene ktorej prekladateľ zatiaľ nerozhodol. Arthur ju mal s Trillian, či skôr ona s ním, pretože k splodeniu došlo umelým oplodnením. Množstvo časových línií sa splieta a zamotáva, Ford bojuje proti korporácii, ktorá odkúpila novému majiteľovi Stopárovho sprievodcu a na rozdiel od toho pôvodného je stelesnením kapitalistického podnikania („ani časopriestor už nie je v bezpečí pred kapitalizmom“), a Arthur po tom, čo vďaka časopriestorovej anomálii príde o Fenchurch, hľadá šťastie na pokojnej, priam idylickej planétke, kde nájde uplatnenie jeho genialita pri výrobe sendvičov. 

 

Autor: Allen P. Adamson
Názov: Digitálna značka: brand digital
Vydavateľ: Eastone Books
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: V knihe Digitálna značka autor pomôže firmám nájsť spôsob, ako na to, ako sledovať reakcie zákazníkov na internete a adekvátne na ne reagovať. Na množstve konkrétnych príkladov dokazuje, ako pri budovaní značky a jej udržaní v povedomí ľudí efektívne využívať rôzne online platformy, akými sú Facebook, Twitter, ale aj YouTube, blogy či rôzne digitálne aplikácie. Marketérom, obchodníkom, ale aj firmám pomáha pri rozhodovaní, ktorý konkrétny digitálny nástroj v akej situácii použiť, ktorú formu online interakcie zvoliť a ako získané názory od zákazníkov využiť vo svoj prospech. 

 

Autor: Aravind Adiga
Názov: Biely tiger
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Adiga vo svojom epištolárnom románe otvoril Pandorinu skrinku, z ktorej sa vyvalila pravda. Nič, čo sa tu spomína, neznie falošne alebo nadnesene. Biely tiger je šokujúci príbeh. Strháva pozlátku z dnešnej bombastickej technokraticky sa rozvíjajúcej Indie a zároveň upozorňuje na nebezpečenstvo hladných, ktorí sú rozhodnutí zobrať si svoj diel z globálneho ekonomického koláča. Tento román sa pokojne môže zaradiť k dnešným majstrovským veľdielam svetovej literatúry. 

 

Autor: Mitch Albom
Názov: Strážca času
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Mitch Albom vo svojom najnovšom diele krásnej literatúry rozpráva príbeh vynálezcu prvých hodín na svete, ktorého neminie trest za pokus odmeriavať najväčší dar od boha. Musí prežiť stáročia vo väzení jaskyne a načúvať hlasom, ktoré k nemu doliehajú s jedinou prosbou – prosbou o viac dní, viac rokov. Napokon, s dušou takmer zlomenou, získa otec Čas voľnosť a s ňou aj čarovné presýpacie hodiny a poslanie: dostane šancu odčiniť dávny hriech, ak naučí dvoch ľudí na Zemi skutočnému významu času. Vracia sa do moderného sveta, posadnutého meraním času, ktoré sám tak nevinne začal, a vydáva sa na púť s dvomi nezvyčajnými spoločníkmi: mladým dievčaťom, ktoré sa chystá skoncovať so životom, a zomierajúcim boháčom, ktorý baží po večnom živote. Ak sa chce otec Čas zachrániť, musí najprv zachrániť ich dvoch. A zastaviť svet, aby uspel. 

 

Autor: Mitch Albom
Názov: Utorky s Morriem
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Možno to bol starý otec, učiteľ alebo kolega. Niekto starší, trpezlivejší a múdrejší, kto vás chápal, keď ste boli mladí a hľadali svoju cestu, pomohol vám vidieť svet z iného uhla a radil vám, ako žiť. Pre Mitcha Alboma bol takou osobou Morrie Schwarts, profesor, ktorého spoznal na univerzite pred dvadsiatimi rokmi. Možno ste aj vy, podobne ako Mitch, na ceste životom stratili stopu svojho učiteľa a svet sa vám zrazu zdal chladný. Nechceli by ste ho znova stretnúť, položiť mu dôležité otázky, ktoré vás ešte vždy trápia, vypočuť si múdre slová ako kedysi, keď ste boli mladší a menej uponáhľaní? Mitch Albom dostal svoju druhú šancu. Znovuobjavil Morrieho v posledných mesiacoch jeho života. Morrie vedel, že zomiera, a preto sa každý utorok stretával s Mitchom vo svojej pracovni ako kedysi na univerzite. Ich obnovený vzťah sa premenil na posledný „semester“ a prednáškami o živote. 


Autorky: Iveta Aldana, Lucia Lišiaková, Veronika Pizano
 
Názov: Ešte netlačte: všetko, čo potrebujete vedieť o rodení na Slovensku 
Vydavateľ: W PRESS
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Jedinečná kniha o realite v slovenských pôrodniciach, ktorá na trhu doteraz chýbala.

Na Slovensku prebehne ročne 54 000 pôrodov, ale chýba na trhu akákoľvek publikácia, ktorá informuje budúce rodičky o tom ako prebiehajú pôrody v slovenských podmienkach, čo môžu očakávať a aké majú pritom možnosti.

Kniha „Ešte netlačte (Všetko, čo potrebujete vedieť o rodení na Slovensku)“, opisuje jednanie a praktiky zdravotníckeho personálu, komunikáciu s rodičkami v slovenských pôrodniciach, opíše práva a nároky, ktoré rodička má a prostredníctvom citátov a príbehov je doplnená o reálne skúsenosti žien.

Kniha obsahuje 10 kapitol zameraných na informácie o postupoch a najnovších vedeckých poznatkoch v oblasti zásahov do pôrodov, cisárskych rezoch, bondingu a podpore dojčenia. Kniha sa zaoberá úlohou a postavením pôrodných asistentiek na Slovensku a občianskymi iniciatívami v oblasti pôrodov a popôrodnej starostlivosti. Rozoberá tiež problematiku pôrodov v blízkom zahraničí a rodenia doma. Kniha obsahuje aj rozhovor s pôrodníkom Jozefom Záhumenským, psychiatrom Jozefom Haštom a právničkou v oblasti ľudských práv Jankou Debrecéniovou.

Kniha je určená ženám, ktoré plánujú dieťa, či už majú nejaký pôrod za sebou, alebo ešte nie. Je určená aj ženám, ktoré už rodiť neplánujú, ale vďaka knihe môžu pochopiť niektoré aspekty svojich pôrodov. Kniha nedáva rady, kde a ako rodiť, ale poskytuje informácie, na ktoré má každá rodiaca žena právo.


Autor: Svetlana Alexijevič
Názov: Vojna nemá ženskú tvár
Vydavateľ: Absynt
Rok vydania: 2015 

Oficiálna anotácia: Kniha Vojna nemá ženskú tvár najčerstvejšej držiteľky Nobelovej ceny za literatúru Svetlany Alexijevič vychádza v slovenskom preklade už druhý raz. Oproti prvému vydaniu z roku 1990 však ide o rozšírenú verziu, objavujú sa v nej pasáže vyškrtnuté bdelým sovietskym cenzorom i celkom nové výpovede pamätníčok Veľkej vlasteneckej vojny.

Svetlana Alexijevič pátra po inej tvári vojny. Nezaujímajú ju medaily a rady a vyznamenania, v pamätiach stoviek žien, ktoré zažili vojnu ako jej priame účastníčky so zbraňou v ruke, loví to, čo je neprenosné, to najosobnejšie – zážitky, ktoré utkveli na kožiach vojačiek i zdravotníčok, zážitky, ktorých sa nemožno zbaviť, nemožno ich vytesniť z pamäti, ani zo snov. Hrôza vojny sa v dokumentárnej koláži Svetlany Alexijevič strieda s prekvapujúcou ľudskosťou a odkrýva tak celkom inú tvár vojny, tvár, ktorú by sme v kusých kapitolách učebníc dejepisu hľadali len márne. 



Autor: Isabel Allende
Názov: Dům duchů
Vydavateľ: Jiří Buchal - BB art
Rok vydania: 2002

Oficiálna anotácia: Román Dům duchů je příběhem rodiny konzervativního senátora Estebana Trueby. Na pozadí nejrůznejších groteskních i dojemných historek a příbehů vylíčila Isabel Allende vývoj v Chile od počátku 20. století až po fašistický převrat v roce 1973. 

 

Autor: Isabel Allendeová
Názov: Paula
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2001 (?)

Oficiálna anotácia: Paula je Allendeovej prvá nebeletristická kniha, avšak čítame ju bez dychu ako napínavý dobrodružný román. Sú to hlboko dojímavé memoáre inšpirované tragickou životnou skúsenosťou - smrťou jej 28-ročnej dcéry, ktorá nečakane upadla do niekoľkomesačnej kómy. Paula ochorela na porfýriu, starovekú a neprebádanú chorobu, no Isabel dúfala a verila, že jej dcéra sa jedného dňa preberie, a preto sa rozhodla napísať pre ňu spomienky na rod, z ktorého pochádza a odhaliť jej osobné tajomstvá. Kniha sa začína ako matkin list dcére, ale postupne sa z neho stáva meditácia o matkinom živote a dcérinej smrti, zamyslenie nad zmyslom existencie popretkávané nádhernými obrazmi zo života, úchvatnými príhodami z mladosti, príbehmi o svete, ktorý stratila, príbehy reálne, magické a sentimentálne zároveň, originálne, plné čarokrásnych obrazov, súcitu i humoru, ktorými Allendeová nezostala nič dlžná svojej povesti predstaviteľky magického realizmu. Pred našimi očami defilujú bizarné postavy a čudácki predkovia, akoby v ich rodine nebolo ani jedného obyčajného človeka: "Každý má schopnosť lietať. Ide len o to, ako kto dokáže zhmotniť svoje sny a túžby." A vo chvíli, keď si už čitateľ myslí, že to všetko je len krásny výmysel, fikcia, opäť nastupuje realita. Realita fašistickej diktatúry, dcérinej choroby a smrti. Allendeová verí v osud, v existenciu duchov a duše, a preto vie, že "Človek žije dovtedy, kým naňho myslíme." Dcérina smrť priviedla Allendeovú k väčšiemu duchovnu, než na naké sme boli zvyknutí v jej doterajších dielach, ktorých magický realizmus bol rozprávkovo ľahký (prevzaté z knižnej záložky). 

Paula je veľkolepá hymna na život napísaná uboleným srdcom ženy. Je to fascinujúca zbierka príbehov, pri ktorých naše vlastné blednú a napriek svojej tragike vôbec nie je sentimentálna. Allendeová rozpráva veľmi jednoducho, takmer priezračne, a občas akoby do rozprávok prenikla dráma, príbeh so zlým koncom alebo zlý človek. Paula je magický realizmus v autobiografickom podaní, taký, aký ho poznáme z jej prvého románu Dom duchov (prevzaté z knižnej obálky).


Autor: Cleveland Amory
Názov: O kocourovi, který přišel na Vánoce
Vydavateľ: Práh
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Cleveland Amory nám dal ten nejlepší dárek k Vánocům - tuto knížku. Ačkoliv jeho kocour, kterému dal jméno Polar Bear, opravdu k němu přišel o Vánocích, zdaleka to není knížka jen pro vánoční čtení. Naopak, potěší vás a poučí, kdykoliv v roce ji začnete číst. Knížka byla napsána hlavně pro dospělé; ti v ní naleznou mnoho nových poznatků a velkou dávku humoru. Ale i děti v ní najdou zalíbení, a při jejich vrozené lásce ke zvířatům je možná víc než dospělé dojme osud Polar Bear, který ve svém životě nepoznal nic jiného než hlad, bolest a strach, a pocítil laskavý dotyk lidské ruky teprve, když jej pan Amory zachránil a vzal k sobě domů. 

 

Autor: Federico Andahazi
Názov: Bohabojné ženy
Vydavateľ: Jota
Rok vydania: 2000

Oficiálna anotácia: Pod soumračným nebem onoho věčně bouřlivého léta roku 1816 se vila Diodati na břehu Ženevského jezera stává dějištěm a němým svědkem podivuhodných událostí. Na scénu vstupují slavné osobnosti: lord Byron, Percy a Mary Shelleyovi, Claire Clairmontová a doktor John William Polidori, Byronův soukromý tajemník. A právě on se stává klíčovou postavou pochmurného a zároveň groteskního příběhu. Kdosi zprvu neznámý si ho vyhlédl, aby mu svěřil strašné tajemství. Slavné herečky, dvojčata Colette a Babette Legrandovy, požívající věhlasu po celé Evropě nejen pro svoji krásu, ale také pro skandální náruživost, jaká neměla svého času obdoby, něco skrývají, o to více, oč snadněji obnažují i své nejintimnější půvaby. Nikdo netuší, že žije ještě třetí sestra, Annette, která z nejasných příčin nesmí na veřejnost. A právě ona navrhne doktoru Polidorimu podivnou dohodu. Nestvůra, jejíž ošklivost je stejne ohromující jako její inteligence a vypravěčský talent, slibuje splnit dávný tajemníkův sen.























Autor: Paul Auster
Názov: Sunset park
Vydavateľ: Artforum
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Miles Heller je mladý človek bez ambícií, sužovaný pocitom viny za smrť nevlastného brata, už sedem rokov žijúci v dobrovoľnom exile bez kontaktu s rodinou. Zmysel života nachádza až vo vzťahu s výnimočne inteligentnou, no ešte neplnoletou Pilar Sanchezovou. Keď však hrozí, že jej rodina ich vzťah oznámi polícii, Miles je nútený ukončiť svoj exil a vrátiť sa do rodného New Yorku. Jeho domovom sa stáva opustený dom v brooklynskej štvrti Sunset Park, v ktorom sa ilegálne usadila skupinka mladých ľudí - idealistický revolucionár Bing Nathan, racionálna Alice Bergstromová a psychickými problémami trpiaca Ellen Briceová. Paul Auster rozohráva zložité a vzájomne poprepájané osudy svojich postáv s rozprávačskou vášňou, s neúprosnou odvahou, ale aj s pokorou pred "podivnosťou života". 



Autor: Paul Auster
Názov: V krajině posledních věcí
Vydavateľ: PROSTOR
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Román amerického spisovatele Paula Austera, vydaný poprvé v roce 1987, patří žánrově mezi tzv. antiutopie. Formou dopisu, který píše mladá žena své kamarádce z dětství, uvádí čtenáře do bezútěšné budoucnosti života v rozkládajícím se městě, kde platí zákon silnějšího a policejní represe. Intrastruktura ani průmysl nefungují, nic se nevyrábí, lidé se živí sbíráním odpadků, okrádáním mrtvol nebo páchají hromadné sebevraždy. Co vedlo k takovému rozpadu, není zřejmé. Mluví se o „kolapsu“, ale není to žádná katastrofa, prostě jen civilizace, jak ji známe, přestala fungovat. Město v mnohém připomíná svět, ve kterém žijeme, naši postindustriální společnost. Ještě jsou peníze, existuje policie a v určité podobě i městská správa, ale jinak jsou všichni ponecháni osudu, vládne násilí a korupce. Příběh mladé ženy, která se do města vydala hledat svého bratra novináře, uvízne v něm, žije na ulici a protlouká se, jak se dá, nakone vyústí v plán, jak se skupinkou dalších z města uniknout... Kniha je považována za jedno z nejvýznamnějších Austerových děl a je kladena do jedné řady s antiutopiemi, jako je Huxleyův Konec civilizace. V roce 2008 byl příběh zfilmován argentinskými filmaři.

























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára