Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 15. marca 2016

C


Autori: Louis J. Camuti, Marilyn a Haskel Frankel
Názov: Vzpomínky kočičího doktora
Vydavateľ: Rybka Publishers
Rok vydania: 2000

Oficiálna anotácia: Louis J. Camuti za šedesát let své praxe vyléčil na tisíce koček a navštívil tolik kočičích pacientů, že si vysloužil přezdívku "kočičí James Herriot". Proslulý kočičí doktor ve své knize úsměvných vzpomínek bystře pozoruje své kočičí pacienty a jejich ochránce, jejichž slabůstkám a potrhlostem rozumí stejně dobře jako svým zvířecím pacientům. 























Autori: Jean-Claude Carrière, Umberto Eco
Názov: Knih se jen tak nezbavíme
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Přihlížíme právě soumraku knihy? Obstojí kniha jako nosič informací i do budoucnu, nebo se stane jen luxusním dárkovým artefaktem? Na podobné otázky hledá odpověď Jean-Philippe de Tonnac, francouzský novinář a spisovatel, v rozhovoru, který vedl s proslulým italským medievalistou, sémiotikem a spisovatelem Umbertem Ecem a s francouzským scénáristou Jeanem-Claudem Carrierem. Oba myslitelé si nejprve kladou otázku, zda se změnou formy - to jest přechodem k e-bookům - změní i samotný pojem knihy, a rozvíjejí širší úvahy o archivaci dat, uchovávání osobních vzpomínek a funkcích knihy coby nositelky kultury. Na přetřes se však dostanou i nečekaně praktické otázky: dá se například číst e-book ve vaně?  
























Autor: Lewis Carroll
Názov: Alice in Wonderland/Alica v krajine zázrakov
Vydavateľ: Edika
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Traduje sa, že matematik Ch.L. Dodgson, ktorého poznáme pod pseudonymom Lewis Carroll, vymyslel príbeh pri plavbe na člne, kde ho rozprával dcére svojho priateľa – Alici. Tá ho uprosila, aby o týchto dobrodružstvách napísal knihu. Naša zjednodušená verzia je určená pre stredne pokročilých študentov, teda tých, ktorí si nie sú jazykovými hádankami a inotajmi, ktoré obsahuje originál, úplne istí. Pomôže im slovenský preklad na pravej strane, slovníček aj jazykové okienko. 
























Autori: Roderick Cave, Sara Ayad
Názov: Knihy: přehledné dějiny od klínového písma po elektronické čtečky
Vydavateľ: Slovart CZ
Rok vydania: 2015 

Oficiálna anotácia: Doba elektronických knih přivedla „knihu" ke zlomovému bodu, ve skutečnosti však bylo setřásání starých a přejímání nových technologií součástí dějin knihy již od egyptských časů. Současnost je pro knihy, jak je známe, zcela kritická a tato publikace vypráví jejich příběh od úplného začátku. Knihy mapují 5000 let lidské snahy o předávání myšlenek a vědomostí, v čemž jí napomáhá více než 300 ilustračních fotografií některých z nejvíce ceněných artefaktů ve světových historických sbírkách.
 



















Autor: Jiří Cejpek a kol.
Názov:
Dějiny knihoven a knihovnictví
Vydavateľ:
Karolinum
Rok vydania:
2008

Oficiálna anotácia:
První část publikace zahrnuje vybrané kapitoly ze světových dějin knihoven a knihovnictví. Čtenář se seznámí s počátky písemnictví ve starověkém Egyptě a starověkých říších v Mezopotámii, s knihovnami antického Řecka a římské říše a se středověkými a novověkými evropskými knihovnami a knihovnictvím. Druhá část obsahuje souvislý přehled dějin českých knihoven a českého knihovnictví. Výklad je veden od prvních kapitulních a klášterních knihoven na samotném úsvitu českých dějin v 10. a 11. století až po období meziválečné Československé republiky, spjaté s velkorysou výstavbou sítě veřejných knihoven a s počátky vědeckých knihovnických teorií.  
























Autor: Jiří Cejpek
Názov: Informace, komunikace a myšlení...: úvod do informační vědy
Vydavateľ: Nakladatelství Karolinum
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Druhé, přepracované vydání publikace objasňuje podstatu a smysl informační vědy, oboru v České republice akreditovaného v roce 1996. V prvních kapitolách autor podává výklad tří klíčových pojmů: informace, komunikace a dokument, věnuje se informatizaci společnosti a popisuje postupný přechod od knihoven k telekomunikačním sítím. Další kapitoly jsou úvodem do studia informační vědy, přinášejí její dějiny, vývoj knihovnického vzdělávání na území České republiky ve 20. století a krátce se zmiňují o podstatě myšlení. Na závěr autor představuje základní trendy současného a budoucího vývoje informační vědy. 























Autor: James Clavell
Názov: Král Krysa
Vydavateľ: Euromedia Group
Rok vydania: 2005


Oficiálna anotácia: Na východním cípu ostrova Singapuru, v zajateckém táboře Čangi, jsou vězněni spojenečtí vojáci. Krutí japonští dozorci, nedostatek jídla, malárie, cholera i absence zpráv z domova mají za následek, že se z britských a amerických zajatců stávají apatické "chodící mrtvoly". Pouze jediný z nich se nedá připravit o svou vnitřní svobodu - poučen zákony džungle vládne táboru jako Král. Jeho neuvěřitelná vitalita a bezohledná podnikavost se nedají zarazit ani ostnatými dráty, ani nenávistí vlastních spoluvězňů. Protihráčem tohoto sporného hrdiny se v táboře stává anglický pilot Petr Marlowe, potomek staré britské aristokracie. A přestože životní hodnoty obou mužů nemohou být vzdálenější, společně se postaví úsilí svých věznitelů definitivně zlomit důstojnost zajatců... 
























Autor: Jennifer Clementová
Názov: Modlitby za unesené
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: To najlepšie, čo sa v Mexiku môže dievčaťu stať, je byť škaredá. Hory mexického štátu Guerrero sú domovom trinásťročnej Ladydi Garciovej Martinezovej, jej rodiny a priateliek. Deti tu utekajú pred vojenskými vrtuľníkmi, čo zhadzujú chemické jedy na makové polia a ničia úrodu ópia. Nikoho nezaujíma, že spália aj nevinných ľudí. Za dedinou sa kopia mŕtve telá, o ktorých návrat do zeme sa starajú škorpióny a hady. Škola funguje len občas, keď tam na rok pošlú nejakého dobrovoľníka z mesta. Vládnu tu narkobaróni a byť dievčaťom je veľmi nebezpečné. Matky prezliekajú dcéry za chlapcov, a keď to zlyhá, radšej im uberú z prirodzenej krásy – ostrihajú im vlasy, začiernia zuby. Urobia všetko, aby ich ochránili pred nenásytnosťou kartelov. Keď sa v dedine objavia ich čierne SUV, Ladydi s priateľkami zaliezajú ako zver do jám za domami, do bezpečných úkrytov. Kým Ladydina utrápená matka márne čaká na manželov návrat, dievčatá snívajú o budúcnosti, ktorá sľubuje viac než len holé prežitie. Keď Ladydi ponúknu prácu pestúnky v zámožnej rodine v Acapulcu, chopí sa príležitosti. Zoznámi sa s mladým záhradníkom a prežíva svoju prvú lásku. Ani tu však neunikne pred miestnym kartelom a nad Ladydinou budúcnosťou sa sťahujú čierne mraky. Hoci je všetko proti nej, nepoddajnosť a rozhodnosť mladej hrdinky prinášajú nádej do inak žalostného života. Modlitby za unesené sú dojímavým portrétom žien z mexického vidieka trpiacich skrytými dôsledkami nespravodlivej vojny, nezabudnuteľným príbehom o priateľstve, rodine a odhodlaní. 
























Autor: Jean Cocteau
Názov: Strašné deti
Vydavateľ: Kalligram
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Jedna z najznámejších próz francúzskeho spisovateľa, režiséra, scénaristu a umelca v jednej osobe. Kniha vyšla v roku 1929 a odvtedy je považovaná za klasické dielo modernej francúzskej literatúry. Súrodenci Elisabeth a Paul žijú spolu s chorou matkou v chudobných podmienkach. Zniesť bezútešný reálny život si vyžaduje veľa fantázie. Spojení silným putom (súrodeneckej) lásky sa brat a sestra uzatvárajú v paralelnom univerze za dverami detskej izby. Vzájomná citová závislosť na nich pôsobí ako najsilnejšia droga. Príbeh s autobiografickými prvkami zachytáva podprahové "divoké sily", ktoré pôsobia v každom z nás.  
























Autor: Paulo Coelho
Názov: Alchymista
Vydavateľ: SOFA
Rok vydania: ?

Oficiálna anotácia: Prostredníctvom symbolického jazyka alchýmie sa Paulo Coelho snaží sprostredkovať poznanie, v čom spočíva podstata šťastia i to, že poslaním každého človeka je ísť po stopách znamení za svojím Osobným príbehom. Alchymista bol preložených do 42 jazykov sveta. V 27 krajinách sveta sa permanentne udržiava na prvom mieste v rebríčkoch predávanosti, pričom za desať rokov bolo z neho predaných viac ako 10 miliónov exemplárov.  






















 

Autor: John Maxwell Coetzee
Názov: Pomalý muž
Vydavateľ: Metafora
Rok vydania:
2007


Oficiálna anotácia: Paulu Raymentovi je šedesát a po nehodě přišel o část pravé nohy. S nalomeným zdravím a chmurami na duši se vrací do svého poustevnického bytu, kde se o něj má starat ošetřovatelka Marijana, chorvatská imigrantka. Paul si začíná bolestně uvědomovat mučivou pravdu: nemá děti. Současně se v něm však probouzí ještě jiný, naprosto nečekaný cit – touha po Marijaně. Svou lásku jí ale nemůže projevit jinak než snahou pomoci jejímu synovi. Nabídne se tedy, že Dragovi zaplatí vzdělání, ačkoli dobře ví, že ona jeho velkorysost nikdy neocení. Marijaniny úmysly náhle přestávají být tak nevinné a čisté jako ještě před nedávnem. Jednoduché vztahy se začínají komplikovat…  
























Autor: Eoin Colfer
Názov: A okrem toho... (6/6 - posledný diel série Stopárov sprievodca galaxiou)
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Šiesta časť štvordielnej trilógie Douglasa Adamsa Stopárov sprievodca galaxiou. Jej autorom však tentoraz nie je Adams (pretože medzičasom zomrel), ale spisovateľ Eoin Colfer, ktorý sa skvelým spôsobom zmocnil pôvodného štýlu a dopísal šiestu časť rovnako vtipným a hravým štýlom, na nerozoznanie od pravého Adamsa.  






















 

Autor: Suzanne Collinsová
Názov: Hry o život (trilógia): Hry o život, Skúška ohňom, Drozdajka
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Na troskách bývalej Severnej Ameriky vyrástol Panem, ovládaný bohatým Sídlom, ktoré obklopuje dvanásť podrobených obvodov. Nenávidené Sídlo vládne železnou päsťou. Raz do roka povolá z každého obvodu chlapca a dievča do hier o život, aby pobavili televíznych divákov skutočným bojom na život a na smrť. Medzi nimi sa dobrovoľne ocitne šestnásťročná Katniss Everdeenová, odhodlaná za každú cenu prežiť. Aj víťazstvo však môže mať trpkú príchuť, oslavné turné po jednotlivých obvodoch sa zmení na krutú skúšku ohňom. Symbolom odporu proti Sídlu sa stáva drozdajka, vtáčik, ktorého nosí Katniss na hrudi v podobe zlatej brošne. Obe znepriatelené strany ju preto vnímajú ako živý symbol rebélie a zamýšľajú využiť ju v mocenskom súboji. Okrem toho sa Katniss až zúfalo nevyzná vo vlastných citoch, najradšej by sa rozdvojila, lebo vie, že obaja jej nápadníci, Peeta aj Gale, by si jej lásku zaslúžili... Hry o život sú trilógiou plnou napätia, zákulisných intríg, ale aj lásky. Hoci sa dej odohráva v budúcnosti, stále ide o odveký zápas dobra proti zlu.  





















   


Autor: Joseph Conrad
Názov: Nostromo 
Vydavateľ: Petit Press
Rok vydania:
2005

Oficiálna anotácia:
Román opisuje životnú históriu talianskeho námorníka, ktorý si získa dôveru anglických kolonizátorov fiktívnej juhoamerickej republiky a zmocní sa veľkého pokladu, ktorý mal byť ukrytý pred povstalcami. Milostný vzťah ku sestre vlastnej snúbenice sa však stane príčinou jeho tragickej smrti. Okrem množstva psychologických a dobrodružných zápletiek zobrazuje román tiesnivé sociálne a politické pomery v malom štáte Južnej Ameriky, zmietanej občianskymi vojnami a kapitálovými machináciami európskych i severoamerických investorov. (preklad českej anotácie 
z Databázy knih)
























Autor: Pierre Corneille
Názov: Cid
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ
Rok vydania: 1960

Oficiálna anotácia: Divadelná hra opisuje príbeh španielskeho šľachtica Rodriga, prezývaného pre svoju udatnosť Cidom (pánom), ktorý zabije otca svojej milenky, aby hájil česť vlastného rodu a Ximeny, ktorá žiada hlavu milovaného Rodriga, aby pomstila smrť svojho otca. 
























Autor: Jasutaka Cucui
Názov: Peklo
Vydavateľ: Odeon
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Poslední, na co si sedmapadesátiletý Takeši pamatuje, že tuhle nehodu vážně nezavinil on. Když se probral, seděl v baru, najednou už nebyl mrzák na jednu nohu, mohl chodit bez námahy a bez kulhání. Je to příjemné místo, jsou tu lidé, které zná, třeba Izumi, kolega z práce, který před pěti lety… Před pěti lety? Ano, před pěti lety zahynul při leteckém neštěstí. A u tamtoho stolu je jeho kamarád z dětství Júzó, o kterém se říkalo, že se přidal k jakuze a byl zabit při pouličním incidentu. A támhle sedí Sasaki, který společně se svou ženou umrzl v parku. Podle autora je peklo místo, kde tři dny trvají déle než deset let, kde si lidé dokážou číst myšlenky navzájem a zkoumat potlačené vzpomínky a závislosti. Život po životě v tomto románu zahrnuje prvky hororu, filosofické eseje, detektivky, sci-fi, psychologického románu, surrealistické prózy, cokoli budete chtít. Cucui je mistr vyprávění: jednoduchého, průzračného jako voda, ale takového, při kterém vám bude přebíhat mráz po zádech. S kým byste se po smrti chtěli setkat? A komu byste se chtěli určitě vyhnout? Stačí si vybrat…  
























Autor: Michael Cunningham
Názov: Hodiny
Vydavateľ: Odeon
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Román M. Cunninghama je poctou modle literárního modernismu, anglické spisovatelce Virginii Woolfové. Tak jako autorka ve svém slavném díle Paní Dallowayová popisovala jediný den v životě titulní hrdinky, i Cunningham se soustředí na jeden den v životě tří postav. Hodiny jsou mistrovským dílem - je to ovšem kniha o umírání a bezmoci, ale také o ohleduplnosti a lásce, o tom, že člověk může být hluboce nešťasten, a přesto dokáže najít i kratičké okamžiky štěstí. Za dílo získal M. Cunningham Pulitzerovu cenu a podle románu vznikl úspěšný oscarový film. 











4 komentáre:

  1. To Peklo vyzera zaujimavo...a Hodiny som kedysi videla ako film, ale knihy su vzdy lepsie ako ich sfilmovana verzia :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Peklo bolo veľmi zvláštna kniha... ale na mňa tak pôsobí štýl všetkých japonských autorov, ktorých knihy som doteraz čítala. :)

      Odstrániť
  2. Pomalého muža som nedávno niekde videla, zaujalo ma to. Už si to čítala?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. síce čítala, ale už je to nejaký ten rok, čiže presné dojmy si už nepamätám... no viem, že nepatrí ani k mojim najobľúbenejším knihám, ale ani za prepadák ju nepovažujem. čiže asi taký priemer pre mňa. viem, že ma vtedy, keď som ju kupovala, zaujala tá téma, ale asi nebola spracovaná presne podľa mojich očakávaní. :D

      Odstrániť