Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 17. marca 2016

Č

 
Autor:
Karel Čapek

Názov: Krakatit. Povídky z jedné a z druhé kapsy
Vydavateľ: Petit Press
Rok vydania:
2005

Oficiálna anotácia:
Toto vydání próz Karla Čapka v českém originále pro slovenského čtenáře obsahuje román z roku 1924 nazvaný Krakatit (název výbušniny, jíž lze zničit celý svět, je aluzí na katastrofální výbuch sopky na ostrově Krakatau v Sundském průlivu mezi Sumatrou a Jávou roku 1883) a dvojí soubor detektivních a justičních „short stories" – Povídky z jedné kapsy a Povídky z druhé kapsy, publikované knižně roku 1929. Čtenáři se tak umožňuje konfrontace dvou z vícera žánrů Čapkovy prozaické tvorby. V románu – „fiction" se realita prolíná se snovými, ba halucinačními stavy geniálního „destruktivního chemika" inženýra Prokopa; současně je Prokop podle Oldřicha Králíka „nádherný erotický hrdina, přímo volající po filmovém vtělení" a Krakatit je „asi nejsubtilnější sexuální básní v české literatuře". Krakatit byl doposud zfilmován dvakrát, a to režisérem Otakarem Vávrou: roku 1948 pod shodným titulem (roli inženýra Prokopa ztvárnil Karel Hóger), a roku 1980 jako Temné slunce (inženýra Prokopa hrál v tomto filmu Radoslav Brzobohatý). Povídky – non-fiction usilují vzbudit dojem, že jde o zcela autentické, spontánně vyprávěné příběhy, třebaže i mezi nimi má místo čirá fantazie a spekulace, jako např. v Modré chryzantémě či ve Šlépějích. Také Čapkovy „kapesní povídky" vzbudily zájem filmařů – v roce 1947 natočil režisér Martin Fric celovečerní film Čapkovy povídky, roku 1964 vznikl film režiséra Jiřího Krejčíka Čintamani a podvodník a roku 1982 společný debut tří režisérů, Dobroslava Zborníka, Zdeňka Flídra a Tomáše Tintěry Plaché příběhy; z uvedených povídkových souborů Karla Čapka čerpali rovněž tvůrci několika televizních inscenací.      
























Autor: Karel Čapek
Názov: Válka s Mloky
Vydavateľ: Petit Press
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Podľa slov autora to mala byť pôvodne lekárska idyla. Počas písania o lekárovi dobrákovi sa však spisovateľ začal sám seba pýtať: Nebolo by možné, aby rovnaká evolučná sila, ktorá k životu uschopnila človeka, rovnako zapôsobila aj na iný živočíšny druh? Robila by vládnuca skupina rovnaké chyby ako ľudstvo? Viedla by vojny? Prechádzala by rovnakými dejinnými katastrofami? Ako odpoveď na tieto otázky začal vznikať jeden z najznámejších českých utopistických románov. Autor sám sa bránil pomenovaniu utópia, je presvedčený, že napísal knihu o dnešku – v správaní mlokov chcel zobraziť ľudskú túžbu vlastniť, ovládať a dobíjať. (prevzaté z http://obchod.petitpress.sk)
























Autor: Anton Pavlovič Čechov
Názov: Ivanov a iné
Vydavateľ: SnowMouse Publishing
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Ivanov je dráma v štyroch dejstvách, v ktorej Čechov ukázal novú podobu zbytočného človeka, topiaceho sa vo všednosti provinčného života. Manželka Nikolaja Ivanova je chorá na tuberkulózu, Ivanov jej pre veľké dlhy nemôže zaplatiť cestu na Krym. Jeho známi ho považujú za prospechára a hovoria, že si ju vzal len pre veľké veno. Pravda je taká, že sa brali z lásky a ona bola vydedená. Po manželkinej smrti sa chce Ivanov znovu oženiť s dcérou bohatého priateľa a okolím sa zas začnú šíriť staré reči ...Kniha obsahuje aj poviedky Archijerej, Človek vo futráli, Egreše a Vierka.  























Autor: Anton Pavlovič Čechov
Názov: Ujo Váňa a iné
Vydavateľ: SnowMouse Publishing
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Významné dielo svetovej dramatickej tvorby 19. storočia, Ujo Váňa, je unikátom medzi Čechovovými drámami, lebo ide o prepracovanie jeho vlastnej staršej drámy Drevený démon. Majetok profesora Serebriakova na dedine spravuje jeho dcéra Soňa a jej strýko Vojnickij. Profesor sa vracia na majetok so svojou druhou manželkou Jelenou. Vojnickij po ich príchode stratí ilúzie o človeku, pre ktorého celý život pracoval a zamiluje sa do jeho manželky... Kniha obsahuje aj poviedky Sedliaci, Mladucha, Ariadna. 























Autor: Anton Pavlovič Čechov
Názov: Višňový sad a iné
Vydavateľ: SnowMouse Publishing
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Hlavným dielom tejto knihy je posledná Čechovova hra Višňový sad. Dráma v štyroch dejstvách autorom písaná ako komédia, ale častejšie vnímaná a hraná ako tragikomédia či tragédia. Dielo je preniknuté symbolikou postáv, prostredia a vzťahov medzi nimi. Odchádzajúci svet feudálnej aristokracie sa tu stretáva s nástupom meštianstva a nové pomery v spoločnosti vytláčajú posledné zbytky patriarchálnych pomerov.V zbierke sa nachádzajú aj poviedky Prípad z praxe, V úžľabine, Rotschildove husle a Dušička. 
























Autor: Anton Pavlovič Čechov
Názov: Zápisky a Tri roky
Vydavateľ: Európa
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Anton Pavlovič Čechov aj dnes zostáva nie celkom prečítaným, nie celkom pochopeným autorom. Tajomnosť jeho tvorby, jej nejednoznačnosť a interpretačná mnohovýznamovosť možno spočíva aj v tom, že Čechov vnímal tvorivý proces ako hlboko intímnu záležitosť a nikomu nedovolil nazrieť do jeho zákutí. Aspoň čiastočne preniknúť do tajov jeho práce s textom, tvorby obrazov, formovania jednotlivých postáv jeho drám a próz umožňujú jeho zápisníky, nepočetné zápisky na listoch papiera či veľmi skúpe a sporadické záznamy v jeho denníku, ku ktorým sa čitateľ mohol dostať až po spisovateľovej smrti. Tieto Čechovove poznámky môžu byť jedným z dôležitých kľúčov k jeho tvorbe. Súčasťou knihy je prvý slovenský preklad novely Tri roky.





Autor: Čang Čin-song
Názov: Milovaný vůdce: můj útek ze Severní Koreje
Vydavateľ: CPress
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia:
Kniha, která vám dá nahlédnout do zákulisí Severní Koreje. Dosud žádný příslušník severokorejské elity nepopsal tak detailně vnitřní fungování tohoto totalitního státu a jeho propagandistického aparátu. 

Čang Čin-song měl coby severokorejský oficiální básník báječný život. S potravinovými příděly (i když země procházela těžkým obdobím hladu), s povolením cestovat, s přístupem k přísně cenzurovaným informacím a k samotnému Kim Čong-ilovi se zdálo, že bude mít v Pchjongjangu zajištěn bezstarostný život. Ten měl ovšem vzít rychle za své poté, co se ztratila přísně zakázaná kniha, kterou půjčil svému příteli. 

Kniha Milovaný vůdce se stala záhy mezinárodním bestsellerem, ve kterém autor zachycuje nejen život v Severní Koreji, ale i svůj neuvěřitelný útěk na svobodu.

Autor: Jelena Čižovová
Názov: Čas žen
Vydavateľ: Host
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: V jednom z typických leningradských komunálních bytů společně žijí tři osamělé stařeny. Glikeria je dcerou bývalých nevolníků, Ariadna pochází z bohaté rodiny a mluví francouzsky a Jevdokia je nevzdělaná a zatrpklá. Jejich život se změní ve chvíli, kdy je do uvolněné místnosti v jejich bytě přidělena svobodná matka, dělnice Antonina se svou šestiletou dcerou. Ženy se holčičky ujmou a stávají se jejími adoptivními babičkami. Potajmu jí vštěpují znalosti o dějinách své země, tak jak je samy zažily: revoluce, první dny Sovětského svazu, blokáda a hladomor za druhé světové války… Děvčátko reaguje kreslením nádherných obrázků, protože je němé. Kdyby na to přišly úřady, poslaly by dítě do ústavu. Když Antonina těžce onemocní, babičkám hrozí, že milovanou holčičku ztratí - musí jí proto najít nevlastního otce dřív, než bude pozdě.

 


















 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára