Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 20. marca 2016

E


Autor: Umberto Eco
Názov: Foucaultovo kyvadlo
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2002

Oficiálna anotácia: Táto rozsiahla kniha slávneho talianskeho profesora obsahuje mnoho rovín: stretáva sa v ňom próza, literatúra faktu, história, filozofia, náboženstvo, ľudská skúsenosť, thriller, humor, dobrodružstvo, romantika i záhada. Kyvadlo je tu ako symbol čistého empirizmu pre rozprávača i pre čitateľa, ktorých nezadržateľne zaťahuje do bizarných končín ezoterických vied. Zatiaľ čo „veriaci“ hľadajú tajné pravdy vesmíru v domnienke, že sú jedinými „vyvolenými“, kyvadlo jednoducho visí na svojom mieste a demonštruje otáčanie zeme každému, kto je ochotný dívať sa a myslieť bez predsudkov.






Autor: Kim Edwardsová
Názov: Strom v srdci
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Tento ohromujúci román, ktorý si po celom svete získal uznanie a stal sa medzinárodným bestsellerom, sa začína počas zimnej noci roku 1964, keď snehová víchrica prinúti doktora Davida Henryho pomôcť na svet svojim vlastným dvojčatám. Jeho syn, ktorý sa narodí ako prvý, je dokonale zdravý, no doktor hneď spozná, že jeho dcéra má Downov syndróm. Z motívov, o ktorých sám sebe nahovára, že sú správne, urobí v zlomku sekundy rozhodnutie, ktoré ho bude navždy prenasledovať a ovplyvní život celej rodiny. Požiada zdravotnú sestru Caroline, aby odniesla bábätko do ústavu. Tá však namiesto toho odíde do iného mesta a vychováva dieťa ako svoje vlastné. Strhujúci a hlboko dojemný príbeh sleduje paralelné životy, rodinné tajomstvá a hovorí o vykupiteľskej sile lásky.























Autor: Karel Jaromír Erben
Názov: Kytice: z pověstí národních
Vydavateľ: Vojtěch Šeba
Rok vydania: neuvedený

Oficiálna anotácia: Sbírka baladických básní K. J. Erbena právem patří mezi klasická díla české literatury. Poprvé vyšla v roce 1853 pod názvem Kytice z pověstí národních. Balady jsou inspirovány českými lidovými pověstmi a jsou typickým příkladem folkloristicky orientovaného romantismu. Je to jediná sbírka básní, kterou Erben vydal. Již v době svého vzniku slavila Kytice obrovský úspěch a ovlivnila mnoho umělců.  





















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára