Vyhľadávať v tomto blogu

streda 30. marca 2016

J


Autor: Wojciech Jagielski

Názov: Noční pútnici 
Vydavateľ: Absynt
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Vojnový reportér Wojciech Jagielski sa zúčastnil ozbrojených konfliktov v Afganistane, Tadžikistane, Čečensku a Gruzínsku, na základe ktorých napísal 7 literárnych reportáží. Napriek tomu, že je často prirovnávaný k najvýznamnejšiemu predstaviteľovi tohto literárneho žánru Ryszardovi Kapuścińskému, vytvoril si vlastný neopakovateľný štýl založený na majstrovskom opise a schopnosti nájsť kľúčové informácie, ktoré dotvárajú obraz udalostí. V knihe Noční pútnici budeme konfrontovaní nielen s politickými prevratmi príznačnými pre africký kontinent, ale aj s úlohou novinára a jeho zodpovednosťou za ďalší osud hlavných hrdinov.


Noční pútnici sú deti, ktoré v šíkoch partizánskych armád vyvražďujú svojich príbuzných, ale sú to aj deti, ktoré osamotené putujú každú noc do blízkych miest, aby sa zachránili pred únosom. Aký je návod na uzdravenie? V tradičných pestrých rituáloch odpustenia alebo v pomoci humanitárnych organizácií?


Zdanlivo rutinnú úlohu reportéra tlačovej agentúry napísať správu o prezidentských voľbách v Ugande prehlušia historické súvislosti – krvavý boj o moc, detskí vojaci v službách partizánskych vodcov. Pripútajte sa, pristávame na letisku v Kampale.


























Autor: Patrik Jaros & Günter Beer
Názov: Ani kúsok nazmar: varenie zo zvyškov - tipy, triky a výborné recepty
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Šéfkuchár Patrik Jaros a fotograf jedál Günter Beer sa rozhodli vytvoriť skutočne novú kuchársku knihu - kuchársku knihu pre osamelo žijúcich a malé kuchyne 21. storočia, ktorá bude denne použiteľná, zrozumiteľná každému amatérskemu kuchárovi a v receptoch bude používať prísady, ktoré má zvyčajne každý doma. Obsahuje mnoho nových, ešte neznámych receptov a pracuje so zvyškami, ktoré sú dostupné všade, kde sa varí a konzumuje. Navyše prezentuje známe prísady v úplne nových súvislostiach a používa hotové výrobky z regálov supermarketov, aby ich s minimálnymi nákladmi prekvapujúcim spôsobom zošľachtila. Najvlastnejšou ingredienciou tejto knihy je však fantázia.























Autori: Pasi Ilmari Jääskeläinen ... [et al.]
Názov: Lesní lišky a další znepokojivé příběhy: antologie finských fantastických povídek
Vydavateľ: Pistorius & Olšanská
Rok vydania: 2016
Oficiálna anotácia: Lesní lišky a další znepokojivé příběhy jsou malou antologií finské fantastické literatury, která zažívá v poslední době období hojnosti a úspěšně proniká i za hranice země svého vzniku. Bývá často označována termínem suomikumma či Finnish Weird – „finské podivno“, jejž poprvé použila nejvýznamnější představitelka tohoto literárního proudu Johanna Sinisalo. Mnohoznačnost spojená s takovým pojmenováním není náhodná: pro „finské podivno“ je typické míšení různých žánrů a název se opírá i o národní literární tradici. Množství magických prvků najdeme už v Kalevale a stále živé jsou inspirace finskou či baltsko-severskou lidovou slovesností, zaklínadly i příběhy o přírodních živlech, dravých šelmách, mystikou opředených bažinách a „křížencích“ lidí a zvířat. Druhým inspiračním zdrojem finské fantastiky je pak magický realismus a surreálné vnímání světa. Všechny tyto ingredience dodávají „finskému podivnu“ specifický charakter a obdařují je mocí proměňovat příběhy vycházející ze zdánlivě známé a všední reality v příběhy značně znepokojivé.
 


Autor: Pasi Ilmari Jääskeläinen
Názov: Literární spolek Laury Sněžné
Vydavateľ: Paseka
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Představte si, že se David Lynch rozhodne točit ve Finsku. A představte si Dostojevského Zločin a trest, v němž Soňa Marmeladová zastřelí Raskolnikova. Zní to absurdně? Román, který vám dokáže, že i Skandinávie má svůj magický realismus, zavádí čtenáře do městečka Zaječín, kde se dějí divné věci nejen s lidmi, ale i s knihami. Všechno začíná, když se mladá učitelka literatury Ella Milanová vrátí do svého rodiště a objeví zvláštní "zmutovaný" knižní svazek. V touze poznat, proč se v knihách přeskupují nejen písmena, ale i události, vydá se do místní knihovny… a narazí na uzavřené společenství literátů, založené oslavovanou Laurou Sněžnou, na pravidla podivné Hry a také na nadpřirozené úkazy. Podaří se jí odhalit, co se ve skutečnosti stalo s desátým členem spolku, a rozplést pavučinu fikce, která jako sníh halí všechno dění v městečku Zaječín?  























Autor: [zostavil] Viktor Jerofejev
Názov: Ruské kvety zla
Vydavateľ: Belimex
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: Zborník poviedok dvadsiatichdvoch autorov pripravil a autorsky sa na ňom spolupodieľal jeden z najvýraznejších predstaviteľov v Rusku kedysi zakázanej literatúry - Viktor Jerofejev. Zborník zahŕňa poviedky generačne i poetologicky veľmi rôznorodých autorov - od najstaršej generácie narodenej v prvých desaťročiach minulého storočia, cez umelecky azda najproduktívnejšiu generáciu dnešných päťdesiatnikov a šesťdesiatnikov, až po autorov, ktorí sa etablovali v literatúre až v období rozpadu sovietskeho režimu a ktorým je vzdialená ideologická kazajka nielen dôb minulých, ale aj akákoľvek iná. Tematickú rôznorodosť poviedok podmienila nielen umelecká vyhranenosť každej z tvorivých osobností zastúpených v zborníku, ale aj rôznorodosť ich osobných osudov. Väčšina próz prináša pohľad na svet bez ilúzií, bez harmonizujúcej viery v človeka, pohľad neraz provokatívny, výsmešný, mýtoborný. "Nová ruská literatúra zrodená z dialektickej hry strát a nálezov vyletela z rodného hniezda. Sila prežívania slobody tkvie v podstate jej existencie. " (V. J.) Je to však aj pohľad oslobodzujúci, katarzný, obohacujúci a v dobrom i zlom mraziaci až do špiku kostí.























Autor: Adam Johnson
Názov: Syn pána sirôt
Vydavateľ: Fortuna Libri
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Šokujúci príbeh mladého človeka v totalitnom režime Severnej Kórey - plný dobrodružstva, krutosti a napätia, ale aj nekonečnej a obetavej lásky. Pak Džun-do vie, že je výnimočný. Vie, že je syn správcu sirotinca – pána sirôt – a nie iba obyčajný chlapec, ktorého sa vzdali rodičia. Veď dieťa môže tak kruto trestať iba vlastný otec. Vie, že je výnimočný, keď ho vyberú, aby svojej slávnej vlasti, Kórejskej ľudovodemokratickej republike, slúžil ako špión a únosca. Vie, že musí nájsť svoju pravú lásku Sun Moon, najväčšiu herečku všetkých čias, kým nebude neskoro. Vie, že nie je ako ostatní väzni v pracovnom tábore. Preto musí ujsť... 























Autor: Jonas Jonasson
Názov: Analfabetka, která uměla počítat
Vydavateľ: Panteon
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Druhý humoristický román Jonase Jonassona, jehož Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel se v češtině prodalo přes padesát tisíc výtisků! Vypráví příběh černošské dívky Nombeko Mayeki, která se v roce 1961 narodila v Sowetu, chudinském předměstí Johannesburgu. Přestože neumí číst, velmi dobře rozumí matematice. Postupně se dopracuje na pozici, ve které navrhuje jaderné hlavice, a odstěhuje se do Švédska. Ve Švédsku vyšel román na podzim 2013 a okamžitě vzbudil ohlas srovnatelný se Stoletým staříkem, který tu byl dva roky po sobě nejprodávanějším románem.























Autor: Jonas Jonasson
Názov: Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
Vydavateľ: Panteon
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: V den, kdy se mají v přítomnosti různých hodnostářů slavit jeho sté narozeniny, vyleze Alan Karlsson z okna domova důchodců, a jak praví název knihy, zmizí. Zatímco je po něm vyhlášeno pátrání, dostane se jako slepý k houslím ke kufru plnému peněz, takže ho začnou honit jak zloději, kterým ho „ukradl“, tak policisté. On se ovšem se svými pronásledovateli postupně spřátelí, takže vše dopadne úplně jinak, než čtenář očekává. Druhá dějová rovina mapuje Alanovy předešlé osudy, a tudíž i celé dějiny Švédska, Evropy a světa v průběhu dvacátého století. Jakkoli je totiž Alan člověk veskrze apolitický, během svého úctyhodně dlouhého života se setkal snad se všemi významnými politiky – od Harryho Trumana, přes Mao Ce-tunga, Churchilla, Stalina, de Gaulla až po Kim Ir-sena – a navíc bezděčně ovlivnil významné historické události (např. sestrojení atomové bomby). Jak patrno, má přímo cimrmanovské rysy. Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je kniha duchaplná, inteligentní a také velmi vtipná a zábavná. Švédsky vyšla poprvé na podzim 2009 a skoro okamžitě se stala čtenářským hitem.























Autor: Jonas Jonasson

Názov: Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel)
Vydavateľ: Panteon
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Třetí humoristický román světového bestselleristy a autora nejoblíbenějšího románu roku 2014 v Česku. Johan Andersson – díky svým nesčetným pobytům v base nazývaný jednoduše „zabiják Anders“ – je čerstvě na svobodě. Potřebuje novou práci a stejně tak přátele. Do rány mu přijde vychytralá pastorka Johanna Kjellanderová, která se kvůli svému ateistickému smýšlení ocitne na dlažbě. Společně s hotelovým recepčním Perem Perssonem založí „Agenturu pro ubližování na zdraví“ se zabijákem Andersem v roli smluvního násilníka. Kšefty běží báječně. Dokud se zabiják Anders nezačne ptát po vyšším smyslu toho všeho, nezačne se najednou zajímat o boha a nezačne být laskavý a mírumilovný. Jenže bossové stockholmského podsvětí s ním mají nevyřízené účty a zabijáka Anderse i s jeho přáteli pořádně zmáčknou… Jonas Jonasson si šibalsky a neuctivě bere na mušku lidskou chamtivosti a zabijákem Andersem vytvořil nezapomenutelnou postavu antihrdiny. 




















 



Autor: Rachel Joyceová
Názov: Neuveriteľná púť Harolda Frya
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Harold Fry býva v malej anglickej dedinke s večne napajedenou manželkou Maureen. Obaja sú na dôchodku, dni im plynú jeden ako druhý. Raz ráno však Harold objaví v pošte list od ženy, ktorú nevidel dvadsať rokov. Volá sa Queenie Hennessyová a píše mu z hospicu, aby sa s ním rozlúčila. Harold jej narýchlo odpíše niekoľko riadkov a odíde vhodiť list do schránky. Jeho manželka zatiaľ vysáva na poschodí a netuší, že Harold Fry má pred sebou cestu na druhý koniec krajiny. Lebo, ako to už v dobrých knihách býva, cestou stretne niekoho, kto mu vysvetlí, že jeden list po dvadsiatich rokoch je málo. A tak sa Harold vydáva naprieč celým Anglickom na neuveriteľnú cestu plnú nečakaných stretnutí a rozpomínania na zabudnutú minulosť, aby priateľku ešte aspoň raz videl osobne, lebo kdesi hlboko vnútri veľmi dobre vie, že jej má čo odplácať. Nemá turistické topánky ani kompas, plášť do dažďa ani mobilný telefón. Vie len, že musí ísť. Aby zachránil niečí život.























Autor: Malala Jusafzaiová & Christina Lambová
Názov: Volám sa Malala
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: "Jedno dieťa, jeden učiteľ, jedna kniha a jedno pero môžu zmeniť svet.“ Malala. Keď Taliban prevzal vládu nad údolím Svát v Pakistane, jedno malé dievča sa odvážilo nahlas protestovať. Malala Jusafzaiová odmietla dať sa umlčať a bojovala za právo na vzdelanie pre seba aj ostatné dievčatá. V utorok 9. októbra 2012, keď mala pätnásť rokov, takmer za to zaplatila životom. Keď sa vracala autobusom zo školy domov, bojovníci Talibanu jej z tesnej blízkosti strelili do hlavy. Len málokto veril, že prežije. Malalino zázračné uzdravenie vo Veľkej Británii ju, naopak, nasmerovalo na jedinečnú cestu z odľahlého údolia v severnom Pakistane až do sály Organizácie Spojených národov v New Yorku. Ako šestnásťročná sa stala symbolom mierového protestu a najmladšou laureátkou na Nobelovu cenu za mier v histórii. Volám sa Malala je pozoruhodný príbeh rodiny trpiacej globálnym terorizmom. Príbehom otca, ktorý sa zastával svojej dcéry a založil školu pre dievčatá, aby tak ako muži mohli získať vzdelanie. Príbehom odvážnych rodičov, ktorí nesmierne milujú svoju dcéru v spoločnosti, čo si cení len synov. Je to príbeh o tom, ako hlas jednotlivca môže inšpirovať zmenu vo svete.  





















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára