Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 11. marca 2016

Knižné objavy v práci 1/2016

Dnes ma v práci zaujali tri knihy. Dve z nich sú síce považované za detské knihy, ale myslím, že sú natoľko zaujímavé, že by ich bola škoda vekovo ohraničovať.

1) Verím, že väčšina knižných nadšencov pozná Terryho Pratchetta a jeho Zeměplochu (u nás známu ako sériu kníh Úžasná Zeměplocha) - týmito príbehmi sa preslávil. Nie všetci však vedia, že Pratchett písal aj knihy pre deti a myslím, že si aj tieto knihy zaslúžia našu pozornosť. Mne sa dnes v práci dostala do rúk táto:

Názov: Draky zo Strašihradu
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: V knihe Draky zo Strašihradu objavíte štrnásť darebáckych príbehov. Mladí čitatelia tak môžu po prvý raz nazrieť do literárneho majstrovstva Terryho Pratchetta. Objavte čaro detských príbehov najznámejšieho fantasy autora spolu s nešikovnými čarodejníkmi, s precitlivenými hrdinami či s neuveriteľne odvážnou korytnačkou, ktorá by dala život za každé nové dobrodružstvo. Táto bohato ilustrovaná kniha oslavuje Pratchettovu hru so slovami aj jeho neopakovateľný prístup k rozprávaniu príbehov. 

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz


















Na knihe ma zaujalo: 
  • vtipná, farebná obálka knihy
  • ilustrácie 
  • veľkosť písma textu sa prispôsobuje deju (napr. výkrik je napísaný oveľa väčším písmom ako ostatný text) 

Predmetové heslá: anglické príbehy, fantazijné príbehy, humoristické príbehy, publikácie pre deti 


2) Príbeh o Alici v krajine zázrakov určite všetci poznáme. Dnes sa mi dostalo do rúk ďalšie vydanie tohto významného diela. Kniha má veľký formát, je v češtine a výnimočnou ju podľa môjho názoru robia jej ilustrácie.

Autor: Lewis Carroll
Názov: Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Souborné vydání dvou světově proslulých příběhů Alenčina dobrodružství v říši divů a Za zrcadlem a co tam Alenka našla. První z obou knih vyšla v roce 1865, druhá o sedm let později, tedy téměř před 150 lety, a přesto stále znovu okouzlují velké i malé čtenáře. Alenka, která se vydá za oblečeným králíkem jeho norou do podivuhodné říše plné zvláštních bytostí a později prostoupí zrcadlem do ukvapeného světa naruby, znovu a znovu budí ve výtvarnících i filmařích chuť zobrazit po svém představy, které v nich vyvolává. V našem bohatě ilustrovaném vydání se čtenáři setkají s křehkými a zároveň bujnými ilustracemi pražské výtvarnice Jitky Bokové – její obrazy fantazijní svět Lewise Carolla skvěle doplňují. 

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz


















Na knihe ma zaujalo:
  • krásne a veľmi zaujímavé čiernobiele ilustrácie
  
 Predmetové heslá: anglické príbehy, fantazijné príbehy, publikácie pre deti


3) Mojim posledným dnešným knižným objavom je anglický historický a zároveň biografický román o šľachtickom rode Borgiovcov.

Autor: Sarah Dunantová
Názov: Krása a krev rodiny Borgiů
Vydavateľ: Beta
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Lze v dějinách najít rodinu tak fascinující a nebezpečnou, jako jsou Borgiové? V renesanční Itálii představovali mocný rod, jejich jméno se stalo symbolem bezohledné politiky. Otec rodiny Rodrigo se v Římě stává papežem. Je to vynikající politik a také muž s neukojitelnou žádostivostí. A nade vše miluje své děti. Nejstarší Cesare, později zvěčněný Machiavellim v knize Vladař, má chladné srdce, mladší Juan je záletník, nejmladší Jofré se musí oženit se ženou, která spala s oběma jeho bratry. A pak je tu krásná a kontroverzní dcera Lukrecie… Autorka se snaží vykreslit pravdivý obraz a odstranit některé mýty, jimiž je rodina Borgiů opředena. 


prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz


















Na knihe ma zaujalo: 
  • hlavné postavy - možnosť nahliadnuť do významnej šľachtickej rodiny
  • kombinácia historický román & biografický román

Predmetové heslá: Borgia (rod), šľachtické rody / Taliansko / 15.-16. stor., anglické romány, historické romány, biografické romány



 
 
 

2 komentáre:

  1. Toho Pratchetta sme tieto vianoce kúpili seniorke :) vtipné a milé príbehy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tá kniha sa mi veľmi ľúbila. zvažujem jej kúpu - neskôr. :) čo myslíš, ocenila by som ju aj ja, ako dospelý človek (ale milovník Pratchetta) alebo mám počkať, kým bude dieťa? :) ...nemala som čas tú knihu v práci čítať, preto sa pýtam.

      Odstrániť