Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 15. apríla 2016

O


Autor: Sofi Oksanen
Názov: Očista
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Očista je dramatický príbeh o troch ženách spojených krutým osudom, príbuzenským putom a spoločným tajomstvom. Aliide Truuová chce žiť pokojný život a zo strachu pred násilím zakúseným na vlastnej koži sa vydá za komunistického funkcionára. Hoci by tomu mohla zabrániť, dopustí, aby jej sestru s malou dcérkou odviezli na Sibír. Neskôr, keď sa v starobe tieto skutky snaží v pamäti zatlačiť do úzadia, ju vyhľadá dievča, cudzinka, ktorá ju nevedomky prinúti postaviť sa vlastnému strachu, zrade  a potrebe očisty.

Román nemilosrdne, brilantným a sugestívnym spôsobom otvára dlho tabuizované témy: sovietizáciu Estónska, deportácie nepohodlných občanov na Sibír a násilie páchané na ženách.























Autor: Jamie Oliver
Názov: 30 minut v kuchyni: [revoluční přístup k rychlému vaření chutných jídel]
Vydavateľ: MLD Publishing
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Kniha přináší zcela revoluční přístup k tomu, jak rychle uvařit chutná jídla a proto i vy, kdo se vrátíte domů po dlouhém dni v práci, budete postupem podle Jamieho receptů schopni do 30 minut servírovat nejen jeden chod, ale kompletní menu. Nejde o slevování z kvality. Vše je o organizaci, rychlé práci a používání vychytávek, se kterými vás Jamie seznámí hned v úvodu knihy. Každé z 50 kompletních menu obsažených v knize, a to jak masitých tak vegetariánských, je pečlivě popsáno stylem, že využívá každou vaši minutu a vy tak budete schopní servírovat celá menu v úžasně krátkém čase.























Autor: Jamie Oliver
Názov: 15 minut v kuchyni: [skvělá, zdravá a bleskově hotová jídla]
Vydavateľ: MLD Publishing
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Nová kuchařka Jamieho Olivera volně navazuje na jeho předchozí úspěšný titul 30 minut v kuchyni. Kniha čtenáře naučí vařit v každodenních podmínkách na konci pracovního dne, kdy je potřeba připravit rychlé a zdravé hlavní jídlo pro celou rodinu. „Kniha je zcela a úplně věnována tomu, co vy, tedy veřejnost, chcete – bleskově připravené chutné a výživné jídlo na každý den,“ dodává Jamie Oliver. Jídla v knize splňují téměř nemožné zadání. Jsou zároveň nutričně a chuťově vyvážená, nezávisí na drahých surovinách a jejich příprava je bleskově rychlá.























Autor: Michael Ondaatje
Názov: Anglický pacient
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 1997 

Oficiálna anotácia: Román Anglický pacient z roku 1992 sa môže na prvý pohľad zdať súčasnému čitateľovi málo príťažlivý pre prostredie a reálny čas, do ktorého je situovaný. Druhá svetová vojna a rozbombardované Toskánsko tvoria však pre autora len odrazový mostík, pretože Ondaatje hneď, ako nájde svoj špecifický rytmus rozpoznávania, vovedie čitateľa do strhujúcich príbehov štyroch postáv pochádzajúcich z úplne odlišných prostredí, ktoré sa náhodne stretnú tesne pred koncom vojny. Autor podal vo svojom románe Anglický pacient fascinujúci obraz charakterov a udalostí v zápletke plnej vnútorného dramatizmu a poézie. 






















 

Autor: George Orwell
Názov: 1984
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Nové vydanie románu 1984 - jedného z najznámejších diel svetovej literatúry. Spája v sebe prvky spoločensko-politického a vedecko-fantastického románu. Je obžalobou komunistickej diktatúry, ktorá roku 1984 ovládla všetko, vrátane ľudského myslenia. Román opisuje osudy čestného, citlivého a uvažujúceho jednotlivca (Winstona Smitha), ktorý sa vzoprie systému, za čo platí krutú daň.

George Orwell touto knihou už roku 1948 ponúkol víziu, ktorá sa neskôr stala realitou.
 
























Autor: Daša Ostertágová
Názov: Receptár zdravej výživy pre dojčatá a deti
Vydavateľ: Motýľ
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Kniha je jedinečnou publikáciou, mimoriadne užitočnou, ktorá sa zaoberá výživou najmenších detí a ponúka až 320 receptov! Nové aktualizované a doplnené vydanie megaúspešnej knihy rád a odporúčaní.

Je rozdelená na dve časti: V tej prvej sa dozviete, kedy je možné začať s prikrmovaním dojčaťa, aké potraviny sú pre deti vhodné, akú použiť kuchynskú prípravu, prečo sa niektoré potraviny nemôžu pri výžive dojčiat používať atď. Tiež sa dozviete, ako zostavovať jedálne lístky aj s prihliadnutím na rodinný rozpočet a ako si zorganizovať domáce práce, aby Vám popri starostlivosti o dieťa a rodinu ostal čas aj na seba.

Druhá časť je venovaná receptom. V knihe ich nájdete až 320. Každý recept je vypracovaný osobitne podľa vekových skupín a prepočítaný podľa odporúčaných výživových dávok. Pri každom je okrem dávkovania a technologického postupu vyznačený aj vek dieťaťa, od ktorého je vhodné pokrm podávať. V receptoch sú obmedzené potraviny s obsahom tuku, cholesterolu, nasýtených mastných kyselín, sladidlá, soľ, potraviny s obsahom cudzorodých látok a jedlá nevhodné pre deti. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára