Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 19. apríla 2016

R

Autor: Aľa Rachmanovová
Názov: Študenti, láska, Čeka a smrť: denník ruskej študentky (1916-1920)
Vydavateľ: Premedia
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Denníky ruskej študentky z rokov 1916 - 1920. Sedemnásťročná dcéra lekára vyrastá obklopená láskou a bohatstvom svojej rodiny. V predvečer občianskej vojny a boľševického prevratu si začína písať denník, ktorý sa neskôr stane jedným z najdojímavejších a najautentickejších svedectiev červeného teroru. Neohrabané a tak trochu hrboľaté zápisky z prvých stránok postupne dozrievajú, podobne ako mladá študentka. Na konci sa stretávame so statočnou mladou ženou, ktorá na sibírskej železničnej staničke odovzdáva svoje zápisníky do rúk rakúskeho vojnového zajatca vracajúceho sa do vlasti. Zachytila v nich domové prehliadky, popravy, morálny chaos, vraždu cárskej rodiny, exodus ruskej inteligencie, lesk a morálnu biedu československých légií, ale aj svoje prvé lásky a sklamania.  






















Autor: Aľa Rachmanovová
Názov: Manželstvá v červenej búrke: (denníky 1920-1925)
Vydavateľ: Premedia
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Prvý diel denníkov Ale Rachmanovovej, ktorý vyšiel po názvom Študenti, láska, Čeka a smrť, sa končí na sibírskej staničke, kde odovzdáva svoje zápisky, v ktorých popisuje hrôzy boľševického prevratu, do rúk rakúskeho vojnového zajatca. Manželstvá v červenej búrke sú ich pokračovaním a začínajú sa vyznaním zajatca z lásky k ruskej študentke. Hoci si Čeka nevybojovala miesto v titule knihy, stále hrá v živote sovietskych občanov nemalú rolu. Násilie, ktoré sa dostávalo ku slovu v prvom diele denníkov, sa stáva rutinou, už sa nestrieľa – „reakčné a rozvratné živly“ odsudzujú „budovatelia svetlejších zajtrajškov“ na dlhoročnú otrockú prácu v trestaneckých táboroch. Strach, pud sebazáchovy a zúfalá túžba prežiť nútia ľudí zriekať sa nielen svojich snov a ideálov, ale i zásad. Nový sovietsky režim hlása voľnú lásku, komúny, nezáväzné krátkodobé partnerstvá, absolútny materializmus a ľúbostným citom opovrhuje ako buržoáznym prežitkom. Na pozadí tejto prudkej sexuálnej a spoločenskej obrody sa pred čitateľom odvíjajú veľakrát smutné vzťahy Aliných sestier a kamarátok, príbeh jej vlastného manželstva, či zrelý zväzok jej starnúcich rodičov. 






















Autor: Aľa Rachmanovová
Názov: Mliekarka z Ottakringu: (denníky 1925-1927)
Vydavateľ: Premedia
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Tretí, záverečný diel denníkov, tentoraz z rokov 1925 až 1927. Vo Viedni dvadsiatych rokov sa manželský pár vykázaný z Ruska etabluje len s veľkou námahou. Krajina bojuje s povojnovou chudobou a prisťahovalcov nik nevíta s otvoreným náručím. Ako prízraky z minulosti sa vynárajú čudesné postavy s ruským prízvukom. Akademická dráha mladej matky je odsunutá na neurčito, akákoľvek intelektuálna činnosť ustupuje do pozadia pred nutnosťou uživiť sa – práve v tom im má pomôcť malá mliekareň vo viedenskom Ottakringu. Zatiaľ čo nám ruské denníky Rachmanovovej odkrývali skutočnosti, ktoré Slovensko do takej miery nezasiahli (resp. až neskôr a menej živelne), z tretieho dielu denníkov ruskej spisovateľky na nás dýchne stredná Európa a všetko, čo k nej patrilo: čudáci, postavičky z nádvorí, deti vychovávané ulicou, povaľači, špekulanti, emigranti a všadeprítomná bieda veľkého mesta čerstvo vzniknutej republiky, ktorá prehrala vojnu. Aj do rakúskeho exilu však doliehajú smutné správy z Ruska. Niektoré nemecké vydania tohto dielu denníkov ruské reálie skrátili, či dokonca vyhodili, slovenské vydanie vychádza v pôvodnej, neskrátenej verzii. 






















Autor: Gordon Ramsay
Názov: Nedeľný obed s rodinou a priateľmi: recepty najlepšieho šéfkuchára z TV Patrika
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Ďalšia z kníh vynikajúceho anglického kuchára prináša recepty a návody na prípravu fantastických a nápaditých nedeľných obedov od predjedla až po ľahké ovocné dezerty. Gordonovi Ramsaymu ide predovšetkým o to, aby sa nedeľný obed stal tým, čím býval – príjemným stretnutím rodiny za spoločným stolom. Recepty sú z rôznych krajín Európy aj z ázijskej kuchyne. Čitateľ tu nájde bežné nedeľné jedlá i slávnostné či príležitostné menu, napríklad vianočné. Recepty zvládnu nielen zdatní a skúsení kuchári, ale aj začiatočníci.






















Autor: Gordon Ramsay
Názov: Rýchle jedlá: gurmánske zážitky za niekoľko minút
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Kto vám lepšie ukáže, ako uvariť skutočné jedlo, naozaj rýchle a veľmi chutné, než Gordon Ramsay, trojhviezdičkový šéfkuchár a televízna hviezda? Kniha Rýchle jedlá, inšpirovaná televíznym seriálom, zahŕňa vyše sto receptov na chutné pokrmy, ktoré sú veľmi rýchle a jednoduché na prípravu. Mnohé jedlá možno pripraviť a uvariť za menej ako 15 minút (ani jedno nezaberie viac ako pol hodiny) a uvariť celé menu potrvá 30 - 45 minút od začiatku do konca, pričom sa všade uvádza aj časový plán. Takisto získate rady, čo treba mať v komore, aby bolo varenie skutočne rýchle, a niekoľko nápadov, ako si ho ešte skrátiť. Táto kniha je úžasným pokračovaním veľmi úspešných Ramsayho receptov na nedeľný obed.






















Autor: Pavol Rankov
Názov: Informačná spoločnosť: perspektívy, problémy, paradoxy
Vydavateľ: L.C.A.
Rok vydania: 2006

Oficiálna anotácia: Informačná spoločnosť sa stala zaklínadlom, ktoré dnes používajú na označenie stupňa svojho rozvoja všetky vyspelé krajiny sveta. O informačnej spoločnosti hovoria politici, ekonómovia, pedagógovia aj filozofi (hoci tí "najprogresívnejší" už radšej používajú pojem znalostná spoločnosť).

PhDr. Pavol Rankov, PhD. sa vo svojej knihe snaží ísť za zjednodušujúce stereotypy prevládajúce v publicistickom a masmediálnom spracovaní fenoménu informačnej spoločnosti. Hľadá širšie súvislosti a zmysel javov, ktoré so sebou komunikácia prostredníctvom moderných informačných a komunikačných technológií prináša a poukazuje na reálne i možné problémy a uvažuje o perspektívach.























Autor: Pavol Rankov
Názov: Matky
Vydavateľ: Edition Ryba
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Posledné vojnové Vianoce (1944) v malej slovenskej dedine: Životom ubitá vdova cez kľúčovú dierku vidí svoju dcéru v objatí ruského partizána. Vtedy sa zvonku ozvú nemecké povely a streľba. Ráno zo snehu trčí sinavé partizánovo telo... O pár mesiacov mladú ženu, na ktorej ešte nevidno začínajúce tehotenstvo, odvážajú sovietski osloboditelia na výsluch. Obvinia ju, že zradila partizána. Skončí v gulagu, ktorému velí fanatická dôstojníčka. Za každú cenu sa tam prekračujú pracovné normy a tehotná trestankyňa je len na ťarchu... Ženy v baraku sa pripravujú na pôrod. Jedna z nich budúcej matke naznačí, že najneskôr o tri mesiace jej dieťa odoberú. Na to čaká aj fanatická veliteľka. Lenže raz zoberie do rúk plačúce dieťa a utíši ho... Príbeh sa končí po amnestii, ktorú zahraničným trestancom udelili po Stalinovej smrti v roku 1953. Žena zo Slovenska by sa mohla vrátiť konečne domov, lenže jej syn je už sovietsky občan a okolo krku má uviazanú pioniersku šatku...

Gulag je jedna z veľkých drám 20. storočia. Osobitne traumatizujúci bol osud matiek a ich detí. Vo svete plnom bolesti a smrti žili svoje osobné príbehy lásky a strachu, ale aj drobných radostí.























Autor: Pavol Rankov
Názov: My a oni / oni a my
Vydavateľ: L.C.A.
Rok vydania: 2001

Oficiálna anotácia: Poviedky s prekvapivou, neraz až šokujúcou pointou. Do zbierky My a oni / Oni a my autor zaradil 15 poviedok. Ich ťažiskom je dôraz na vybudovanie silného príbehu, ktorý nepostráda prvky tajomstva a napätia, vyznačuje sa majstrovským prepracovaním detailov a prekvapivou, neraz až šokujúcou pointou. Spoločným menovateľom textov je však sviežosť, čítavosť a originalita. Autor sa pri svojej tvorbe necháva inšpirovať predovšetkým literárnou fantastikou, hororom a psychologickou prózou.






















Autor: Pavol Rankov
Názov: Na druhej strane
Vydavateľ: Artforum
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Majster mysterióznej poviedky sa vracia s novou zbierkou. Pavol Rankov rozdelil texty novej knihy do dvoch štýlovo odlišných, zdanlivo protichodných častí. V prvej archaickým jazykom vyrozprával dávne príbehy ďalekých krajín a mýtických čias. Na druhej strane stoja príhody našich geograficky blízkych súčasníkov zaznamenané autentickou rečou v štádiu jej dnešného rozpadu. Či už je to kronikársky zápis, podobenstvo, príbeh hororový alebo univerzitný, autor nám pripravil pútavé čítanie a – ako u neho býva dobrým zvykom – nečakanú pointu.






















Autor: Pavol Rankov
Názov: Poviedky
Vydavateľ: Koloman Kertész Bagala
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Poviedky z doterajšej tvorby Pavla Rankova, laureáta Ceny Ivana Kraska, Premio Letterario Internazionale Jean Monnet a Ceny Európskej únie za literatúru vychádzajú v súbornom vydaní.






















Autor: Pavol Rankov
Názov: Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy)
Vydavateľ: Kalligram
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Prvý román slovenského spisovateľa Pavla Rankova. Historický príbeh z obdobia rokov 1938 až 1968 je príbehom troch kamarátov, bojujúcich o lásku jednej ženy. Ich individuálne osudy sa stanú vratkými člnkami v divokej búrke dejinných udalostí: Mníchov, viedenská arbitráž, druhá svetová vojna, protižidovské zákony, nemecká okupácia a príchod sovietskych vojsk na konci vojny, povojnové vysídľovanie obyvateľstva, komunistický prevrat vo februári 1948, politické procesy päťdesiatych rokov, pokus o reformy a následná sovietska okupácia v auguste 1968. "Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy)" je román o láske, pokiaľ ju vyššia moc povolila.






















Autor: Pavol Rankov
Názov: V tesnej blízkosti
Vydavateľ: Koloman Kertész Bagala
Rok vydania: 2004

Oficiálna anotácia: Najnovšie poviedky Pavla Rankova sú pretkané mystifikáciou, záhadnosťou a exotikou. Pútavý príbeh vás nebadane vtiahne do deja a vďaka tajomnej atmosfére budete neskonale zvedavo hltať slovo za slovom. Na záver každej poviedky vám prebehnú zimomriavky po chrbte od prekvapivého vyvrcholenia deja.






















Autor: Erich Maria Remarque
Názov: Nebe nezná vyvolených
Vydavateľ: Euromedia Group - Ikar
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: V malém sanatoriu vysoko ve švýcarských horách svede náhoda dohromady dva hráče se smrtí - křehkou, krásnou, avšak nevyléčitelně nemocnou dívku Lillian a stárnoucího automobilového závodníka Clerfayta, který přijel navštívit přítele.

Lillian, jež odmítá pomalé umírání pod lékařským dohledem, přijme Clerfaytovu nepříliš vážně míněnou nabídku a hluchá k varování odborníků i přátel opouští sanatorium a odjíždí s novým známým do Paříže. Nehodlá promarnit ani vteřinu.

Láska, která mezi Lillian a Clerfaytem vzniká, je bez minulosti a budoucnosti, je to láska ve stylu carpe diem odměřená časem od závodu k závodu a od jednoho chrlení krve k druhému. Zpočátku celkem nezávazný vztah se však náhle začne komplikovat… 























Autor: Erich Maria Remarque
Názov: Noc v Lisabone
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ
Rok vydania: 1966

Oficiálna anotácia: Príbeh nemeckého emigranta, ktorý po otrasných zážitkoch rezignuje a teraz v roku 1942 sa vzdáva poslednej nádeje ná útek a prepúšťa svoj pas i lodné lístky do Ameriky inému zúfalcovi-emigrantovi. Nechce za to nič, iba byť celú noc s niekým, komu by zveril svoje spomienky. (prevzaté z Databázy knih)






















Autor: Erich Maria Remarque
Názov: Traja kamaráti
Vydavateľ: Smena
Rok vydania: 1965

Oficiálna anotácia: Jeden z najobľúbenejších románov slávneho nemeckého spisovateľa. Hlavný hrdina Robert Lohkamp kedysi sníval, že sa bude venovať umeniu, vojna však nadobro zhatila jeho plány. V období hospodárskej krízy sa spolu s dvoma kamarátmi pretĺka životom, ako sa dá, a jediným svetlým bodom je preňho láska k Patrícii Hollmannovej. Román patrí k najkrajším dielam oslavujúcim silu priateľstva a lásky až do posledného dychu. (prevzaté z Databázy knih)


















Editor: Miroslav Ressler 
Názov: Informační věda a knihovnictví: výkladový slovník české terminologie z oblasti informační vědy a knihovnictví: výběr z hesel v databázi TDKIV
Vydavateľ: VŠCHT
Rok vydania: 2006

Oficiálna anotácia: Výkladový slovník české terminologie z oblasti informační vědy a knihovnictví je určen studentům a pracovníkům z oboru informačních věd a knihovnictví, zájemcům z příbuzných oborů, ale též široké odborné veřejnosti. Má sloužit jako pomůcka pro četbu i vytváření odborných textů a pro zpřesnění komunikace v knihovnické praxi a v celém spektru informačních věd. Tištěná publikace obsahuje 1 460 pojmů. Je výběrem z České terminologické databáze z oblasti knihovnictví a informačních věd, v níž je v přibližně 2 800 heslech zpracováno přes 4 300 termínů. V tištěné příručce byl výběr zúžen na samotné jádro oboru. Příručka je vydávána spolu s kompaktním diskem, který obsahuje hesla v plném rozsahu databáze. Česká terminologická databáze z oblasti knihovnictví a informačních věd obdržela Cenu Infora za rok 2003. 






















Autor: Marián Rimarčík
Názov: Štatistika pre prax
Vydavateľ: vydané vlastným nákladom
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Minimálne znalosti zo štatistiky sú nevyhnutné pre správne pochopenie množstva informácií, s ktorými každý denne prichádza do kontaktu.

V tejto publikácii sú objasnené základné pojmy, východiská a predpoklady štatistiky. Nájdete tu prehľad širokej škály štatistických metód s príkladmi ich aplikácie v medicíne, psychológii, marketingu, sociológii a sociálnej práci. Dozviete sa ako správne realizovať výskum, zostrojiť dotazník alebo previesť experiment.

Kniha poskytuje "prvú pomoc" pri výbere vhodnej štatistickej metódy pre konkrétnu situáciu a správnej interpretácii výsledkov. Okrem štatistických vzorcov tu nájdete podrobný postup na vytvorenie tabuliek, grafov a výpočtov v programe Microsoft Excel.

Publikácia je učená najmä študentom netechnických vysokých škôl ako pomôcka pri vypracovaní diplomových a dizertačných prác. Obohatí však každého záujemcu o pochopenie základov štatistiky.























Autor: Ľubomíra Romanová
Názov: Vlasy dupkom
Vydavateľ: HladoHlas Group
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Blogy Ľubomíry Romanovej číta celé Slovensko jedným dychom. Možno preto, že nie sú vymyslené, ale ide o skutočné prípady, ktoré sa stali počas jej služieb v nemocnici. Ale možno práve preto, že pri ich čítaní si každý vnímavý čitateľ uvedomí, čo všetko má, pretože my, Slováci, sme experti na necenenie si toho, čo máme. Stále sa za niečím pachtíme, neustále nám niečo chýba. A keď príde choroba či úraz, sme schopní prosiť aj Boha (ktorého sme pred časom zavrhli), aby sa vrátil včerajší deň, keď sme boli ešte zdraví. Vtedy ide zrazu všetko bokom a nám dochádza, že sme nahraditeľní, peňazí je dosť, len aby to zdravíčko bolo.

Táto kniha vás nielen pobaví, ale aj poučí o tom, čo je kritický stav alebo umelý spánok. Ľubomíra Romanová je totiž anestéziologička (živí sa spánkom) a jej práca, to sú hodiny zdanlivej nudy a minúty hrôzy. Pár momentov, kedy strieka krv, čelá doktorov sa potia, chirurgické nástroje sa mihajú rýchlosťou blesku pod žiarou svetiel, ľudské duše odchádzajú, ale sa aj bez neurčeného systému vracajú do tela, ponúka cez slová aj vám. Sú to najľudskejšie príbehy, aké môže napísať len sám život. Verte, keď dočítate túto knihu, za všetko poďakujete. Sami. V duchu.






















 
Zodpovedný redaktor: Jan Roubal
Názov: Zapékání: 61 osvědčených receptů
Vydavateľ: Grada Publishing
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Máte rádi zapékaná jídla? Pak je tato kniha určena právě vám. Najdete tu recepty na klasické bramborové nákypy, ale i na jídla rafinovanější, jako jsou například gratinované sardinky nebo oblíbené crumble s revení či hruškami. Poznáte, co všechno lze použít při přípravě zapékaných jídel: sépie, garnáty, řadu sýrů měkkých i tvrdých a snad všechny druhy zeleniny a ovoce, které jsou běžně na trhu. A co takhle dát krůtí nákyp s brokolicí a mandlemi, květákový nákyp s klobáskami nebo perníkové suflé? v této knize si opravdu najdou své milovníci masa a uzenin i zapřísáhlí vegetariáni, ti, co dávají přednost rybám, i ti, kteří jsou spíše na sladké.






















Autor: J. K. Rowlingová
Názov: Bajky barda Beedleho
Vydavateľ: Albatros
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.






















Autor: J. K. Rowlingová
Názov: Harry Potter a Kámen mudrců (1/7)
Vydavateľ: Albatros
Rok vydania: 2000

Oficiálna anotácia: Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem... 




















  

Autor: J. K. Rowlingová
Názov: Harry Potter a Tajemná komnata (2/7)
Vydavateľ: Albatros
Rok vydania: 2000

Oficiálna anotácia: Prázdniny po prvním roce v Bradavicích byly u strýce a tety k nevydržení. Chovali se k Harrymu tak hrozně, že se nemohl dočkat návratu do Školy čar a kouzel. Jenže těsně před odjezdem Harryho varuje podivné stvoření – skřítek Dobby. Když se prý do školy vrátí, stane se katastrofa! V druhé knížce se Harry, Ron a Hermiona vracejí po prázdninách do Bradavic a doufají, že nový školní rok bude už klidný. Ale ouha, Harry začne znenadání slyšet hlasy, jež neslyší nikdo jiný, a po stěnách se objevují výhrůžné nápisy. Po mnoha letech kdosi otevřel skrytou Tajemnou komnatu, z níž vychází neviditelný nepřítel, a po chodbách bradavického hradu, kde škola sídlí, zůstávají ležet bezduchá těla studentů. Kdo je pachatelem těchto hrůz? Podezření padne přičiněním Malfoye a zmijozelských na Harryho, a když je navíc po nesčetných piklech odstaven moudrý ředitel školy Albus Brumbál, musí Harry sám čelit nepřátelským úkladům. Přitom se mu daří pronikat i do dávno zapomenutých tajemství a v závěrečném kouzelnickém souboji na život a na smrt se potřetí utkává se svým odvěkým nepřítelem. Nuže, vítejte znovu v Bradavicích, přátelé!






















Autor: J. K. Rowlingová
Názov: Harry Potter a Väzeň z Azkabanu (3/7)
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2001

Oficiálna anotácia: V tretej knihe ujde z čarodejníckej väznice Azkaban Voldemortov priateľ Sirius Black, ktorý jedinou kliatbou zahubil trinásť ľudí. Kde sa ukryl? Na Rokforte? Harry nie je v bezpečí ani medzi hrubými múrmi čarodejníckej školy v okruhu svojich spolužiakov. Medzi nimi je totiž zradca...
 

Aj toto leto trávi Harry Potter u tety a strýka. Už sa zdalo, že prázdniny sa skončia bez väčších nepríjemností, lenže... Jedného dňa všetky televízne stanice vysielajú oznam o pátraní po nebezpečnom zločincovi Siriusovi Blackovi a k Dursleyovcom zavíta protivná teta Marge. Aj keď sa Harry snaží k nej správať úctivo, zrážka visí vo vzduchu. Pohár trpezlivosti pretečie, keď teta Marge urazí pamiatku Harryho otca – Harry ju začaruje a vzápätí utečie z domu. Okrem toho je tu aj zločinec na úteku, a ako sa Harry dozvedel, ide práve po ňom.






















Autor: J. K. Rowlingová
Názov: Harry Potter a Ohnivý pohár (4/7)
Vydavateľ: Albatros
Rok vydania: 2001

Oficiálna anotácia: Čtvrtý školní rok v Bradavicích není o nic méně napínavější a divočejší než ty předchozí. Ještě před jeho začátkem se zapálený fanoušek Harry zúčastní spolu s Weasleyovými mistrovství světa ve famfrpálu, v jehož závěru se mu na obloze objeví znamení zla. Harrymu navíc ještě vstoupí do života krásná Cho Changová a on se poprvé zamiluje.






















Autor: J. K. Rowlingová
Názov: Harry Potter a Fénixův rád (5/7)
Vydavateľ: Albatros
Rok vydania: 2004

Oficiálna anotácia: Napětím a nervozitou byly poznamenány už prázdniny a hned od začátku pátého ročníku přichází jeden otřes za druhým: na bradavické škole totiž z vůle Ministerstva kouzel došlo k závažným změnám a atmosféra strachu houstne každým dnem víc a víc. Nerozlučná trojice přátel však přesto dokáže kolem sebe soustředit dost studentů, kteří nebudou chtít se založenýma rukama čekat, až je zlo zahubí.






















Autor: J. K. Rowlingová
Názov: Harry Potter a Princ dvojí krve (6/7)
Vydavateľ: Albatros
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: Zlo je záludné a skrývá se, jak nejdéle to jde. Teď se však dere k moci a má silné spojence: krutost a strach. Přežijí Bradavice a kouzelnické společenství?























Autor: J. K. Rowlingová
Názov: Harry Potter a Relikvie smrti (7/7)
Vydavateľ: Albatros
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Potterovská fantasy-sága se uzavírá, sedmým dílem nelítostný zápas dobra se zlem vrcholí. Trojice věrných kamarádů – Harry, Hermiona a Ron – tentokrát do posledního ročníku bradavické školy nenastoupí. Plní úkol, který po zásahu smrtící kletbou nemohl splnit moudrý Albus Brumbál. Vypátrání a zničení viteálů, do nichž Pán zla rozdrobil svou duši, je jedinou zárukou vítězství nad ním. Na trojlístek hrdinů číhají nebezpečné nástrahy na každém kroku, ale ani v nucených úkrytech neztrácejí podporu přátel.












   









Autori: J. K. Rowlingová & Jack Thorne & John Tiffany
Názov: Harry Potter a Prokleté dítě (část první a druhá)  
Vydavateľ: Albatros
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší. Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst.























Autor: J. K. Rowlingová
Názov: Prázdné místo
Vydavateľ: Plus
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Po nenadálé smrti čtyřicátníka Barryho Fairbrothera zůstane Pagford v šoku. Je to zdánlivě idylické anglické městečko s dlážděným náměstím a starobylým opatstvím, ale za hezkou fasádou zuří tichá válka. Bohatí válčí s chudými, teenageři s rodiči, manželky s manželi, učitelé se žáky. Pagford rozhodně není tím, čím se zprvu zdá. Prázdné místo, které po Barrym zůstane v městské radě, se brzy stane katalyzátorem největší války, jakou město zažilo. Kdo bude triumfovat ve volbách provázených vášněmi, pokrytectvím a nečekanými odhaleními? Brilantně napsaná kniha, která je autorčiným prvním románem pro dospělé čtenáře, zároveň nutí k přemýšlení a na každé své stránce znovu a znovu překvapuje.





















Autorka: Vanda Rozenbergová
Názov: Slobodu bažantom
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015 
Oficiálna anotácia: Slobodu bažantom, slobodu tulákom, ženám, deťom, psom. Aj taký by mohol byť názov zbierky poviedok Vandy Rozenbergovej. Jej literárny hlas je jedinečný, svieži, so zmyslom pre detail i pre absurdno. Vandine príbehy sú jemné ako vôňa čistoty a silné ako zárezy nožom, napísané ľahkou, no nekompromisnou rukou, s humorom, ktorý imponuje. Hrdinovia predkladaných próz neobedujú s prestieraním a kávu pijú bez podšálky. Autorka vie, že nadobudnuté jazvy sú silnejšie ako pôvodná nepoškodená koža. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára