Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 22. apríla 2016

S


Autor: Pavel Sanajev
Názov: Pochovajte ma za lištu
Vydavateľ: SLOVART
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Hlavný hrdina Saša Saveliev má sedem rokov a žije v Moskve u babky a dedka. Celý jeho svet, to sú samé zákazy, babkin večný hnev a strašné kliatby, pichľavé vlnené pančuchy, pravidelné kúpanie a zvláštne liečebné procedúry, ba aj zlatý stafylokok, ktorý údajne prebýva v jeho malom tele. Saša je presvedčený, že život sa skončí šestnástimi narodeninami, a za jediné svetielko vo svojom krátkom a biednom bytí považuje svoju vzdialenú matku. Tá, hoci ho veľmi ľúbi, syna vymenila za upíra trpaslíka a ako ťažké krížisko zavesila na krk babke, ktorá je k chlapcovi hrubá, ale kdesi hlboko v srdci ho taktiež veľmi ľúbi. Saša verí, že jedného dňa si matka poňho príde, odvedie ho, a všetci budú šťastní. 
























Autor: Július Satinský
Názov: Šľak ma ide trafiť
Vydavateľ: HEVI
Rok vydania: 1997

Oficiálna anotácia: Július Satinský si nedá pokoj: stále frfle, hundre, šomre, vŕta, poukazuje na všetko, z čoho ho ide trafiť šľak. A pretože to robí vtipne, šarmantne, múdro i priateľsky, čitateľ si toto láskavé frfľanie svojho obľúbeného komika, spisovateľa a svojrázneho mysliteľa priam zamiloval. Až tak, že jeho úslovie "Šľak ma ide trafiť" prebral do svojho výraziva a nechal ho zľudovieť.
 

Výber 77 "šľakov" Júliusa Satinského prináša táto kniha. Vychádza práve preto, aby nás z mnohých vecí "netrafil šľak".  





















 

Autor: Ǻsne Seierstad

Názov: Jeden z nás: príbeh o Nórsku 
Vydavateľ: Absynt
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Oslo, 22. júl 2011, 77 mŕtvych ľudských bytostí zabitých jediným človekom s jasnou víziou a presvedčením. Jediný deň, ktorý navždy zmenil dejiny Nórska, zasial obavy do jeho obyvateľov a zmenil životy desiatkam dotknutých rodín. 


Jeden z nás od nórskej reportérky Åsne Seierstad nie je chronologickým súpisom udalostí a vyčíslením strát, ale hlbokým pohľadom na osobu Andersa Behringa Breivika, masového vraha, muža zúfalo túžiaceho po sláve a uznaní. Príbeh o Nórsku zachádza do Breivikovho detstva, opisuje traumy malého chlapca, jeho túžby po fyzickej dokonalosti a bohatstve. Veľmi podrobne zachytáva Breivikove prípravy na zločin, ktorý nemožno ospravedlniť žiadnym vysvetlením, samotný priebeh „čierneho dňa“ i súdneho procesu, ktorého výsledkom je 21 rokov väzenia s možnosťou predĺženia. Åsne Seierstad zachádza ešte ďalej a paralelne s brutálnym činom nám poskytuje sondu do histórie niekoľkých zasiahnutých rodín, ich životov predtým a potom, teda toho čo z nich zostalo.


Kniha Jeden z nás je zúfalý aj mrazivý príbeh jedného muža, ktorého nijako nehodnotí, predloží fakty, myšlienky vraha, postrehy okolia a pocity nedobrovoľne zúčastnených na brutálnom zločine, vyvolá zlosť, (ne)pochopenie, prinúti nás pýtať sa, možno i plakať či kričať. 
























 

Autor: Hubert Selby
Názov: Rekviem za sen
Vydavateľ: MAŤA
Rok vydania: 2001

Oficiálna anotácia: Román z roku 1979 je příběhem dvou kamarádů - bílého Harryho Goldfarba, zamilovaného do dívky z vyšších vrstev, a černého Tyrona C. Lovea. Když se jim naskytne příležitost vydělat balík peněz prodejem většího množství heroinu, mají vidinu lepšího života na dosah. Kdo by si také nechtěl užívat života a splnit si některé - anebo radši všechny - své sny? 

Paralelně sa odvíjí i příběh Harryho matky Sáry, jež sní o budoucnosti hvězdy populární televizní show a její závislost na televizi se podobá závislosti na heroinu.

Lpění na utkvělých sebeklamných představách o dokonalé budoucnosti stahuje aktéry příběhu do hlubin zločinu, osobního úpadku, až jsou nakonec donuceni odhodlat se k poslednímu zoufalému pokusu na záchranu svých snů.























Autor: Meša Selimović
Názov: Derviš a smrť
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Dej tohto originálneho románu nás zavedie do exotickej Bosny, ktorá bola v 17. storočí tureckou provinciou a súčasne križovatkou Európy a Orientu. Hlavný hrdina, derviš – moslimský mních, ktorému za tajomných okolností uväznia a neskôr popravia brata, pátra po príčine uväznenia a usiluje sa brata vyslobodiť. Dostane sa však do konfliktu s mocnejšími a napokon uväznia i jeho. Väzenie ho psychicky zlomí a po prepustení si miesto rovnej cesty vyberie cestu intríg, na ktorej sám stroskotá.

Derviš a smrť je román o človeku, o procese ľudského dozrievania, formovania sa, prevteľovania; s hrozivou úprimnosťou odhaľuje najtajnejšie zákutia ľudskej duše, kde „áno“ a „nie“ žijú v podivnej symbióze, ktorú si neradi priznávame, je to román o veľkosti a biede človeka, ktorý hľadá zmysel svojho života.

Srbskí kritici považujú román Derviš a smrť za jeden z najlepších románov druhej polovice 20. storočia, mnohí ho porovnávajú s románmi nositeľa Nobelovej ceny Iva Andrića. Čoskoro po vyjdení si ho všimli aj v zahraničí a bol preložený do osemnástich jazykov.
























Autor: Ruta Sepetysová
Názov: Medzi odtieňmi sivej
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: V pútavom a miestami až desivo mrazivom príbehu rozpráva mladučká Lina o tom, ako sa počas stalinských deportácií Litovčanov v roku 1941 dostala spolu s matkou a bratom do pracovného tábora na ďaleký Sibír. Jej otca, univerzitného profesora, obvinili z protisovietskej činnosti a popravili vo väzení. Rodina odhodlaná nedať sa zlomiť znáša ustavičné ponižovanie, muky a trápenie dozorcov, ale aj nehostinnú zimu za polárnym kruhom, ktorej mnohí z deportovaných podľahli. Bojujú o každú omrvinku chleba, o každú vykopanú repu, aby mali čo do úst. Mnohí chorľavejú, no v blízkosti niet lekárskej pomoci.

V najdrsnejších podmienkach sa postupne odhaľujú charaktery deportovaných, ale aj ich strážcov. Niektorí prejavujú ľudskosť, súdržnosť, súcit a pokoru, ďalší by radi prežili aj na úkor iných. No aj v tomto neľudskom a mrazivom prostredí vzplanie láska... Podarí sa Line, jej bratovi Jonasovi a matke prežiť, alebo sa stanú obeťami krutého zaobchádzania, hladu a vyčerpania uprostred nekonečnej ľadovej pustatiny?
























Autor: Diane Setterfieldová
Názov: Trinásty príbeh
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Debut skromnej anglickej učiteľky, ktorý si okamžite podmanil literárny svet, nesie v sebe vzdialenú ozvenu takých románov ako Jana Eyrová či Rebecca. Tento mysteriózny príbeh je gotickou rozprávkou o starom rodinnom sídle, v ktorom straší, o nevšedných osudoch sestier-dvojčiat, ale aj ódou na mágiu kníh a čítania. 

Vida Winterová a Margaret Leová, hlavné hrdinky Trinásteho príbehu, sú také odlišné, ako len dvaja ľudia môžu byť. Vida Winterová, najpopulárnejšia spisovateľka svojich čias, žije v ústraní ďaleko od ľudí. Šesť desaťročí majstrovsky spriadala životné osudy vymyslených postáv, čo jej prinieslo slávu a bohatstvo. Vlastnú tragickú minulosť však zahalila tajomstvom. Celý život sa usiluje na ňu zabudnúť, no teraz je už stará a nevyliečiteľne chorá a pred príbehom vlastného života nemá kam uniknúť. 

Nenápadná Margaret pracuje v antikvariáte svojho otca a jej životnou láskou sú knihy. Vášnivé čítanie ju privedie k zvláštnemu koníčku. Píše životopisy ľudí, na ktorých história zabudla. A to je dôvod, prečo ju Vida Winterová pozýva do svojho sídla. Žiada ju, aby napísala jej biografiu, a sľubuje, že konečne vyzradí o sebe pravdu. Večer čo večer počúva Margaret príbeh plný temných tajomstiev a osudových vášní a spočiatku mu neverí. Ako biografka je však odhodlaná preniknúť za mýtus, ktorý si Vida okolo seba vytvorila, a tak začne pátrať aj na vlastnú päsť. 


Vidino rozprávanie vrhne znepokojujúce svetlo aj na život samotnej Margaret... a tak sa jeden životný príbeh prepletá s druhým.
























Autorky: Mary Ann Shafferová & Annie Barrowsová
Názov: Guernseyská literárna a koláčová spoločnosť
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Je január 1946. Londýn sa vynára z tieňa druhej svetovej vojny a spisovateľka Juliet Ashtonová hľadá tému pre svoju ďalšiu knihu. Kto by si bol pomyslel, že ju nájde v liste od muža, s ktorým sa nikdy nestretla, obyvateľa britského ostrova Guernsey, ktorý cez vojnu okupovali nacisti? Raz si v antikvariáte kúpil knihu Charlesa Lamba a na prázdnom liste našiel jej meno. Píše jej v nádeji, že mu poradí, ako by sa dostal k ďalším knihám tohto autora. Juliet si začne písať so svojím novým známym a postupne preniká do sveta Guernseyskej literárnej a koláčovej spoločnosti, jedinečného čitateľského klubu, ktorý vznikol za jedinečných okolností. Poskytoval svojim členom alibi, bez ktorého by boli skončili vo väzení. Juliet vedie pozoruhodnú korešpondenciu s čarovnými, hlboko ľudskými členmi Spoločnosti, od chovateľov prasiat po frenológov – amatérov, ktorých spája láska k literatúre. Z ich listov sa dozvedá o ich ostrove, literárnom vkuse, o tom, aký silný, pretvárajúci vplyv mala na ich životy nedávna nemecká okupácia. Uchvátená príbehmi týchto ľudí sa vypraví na ostrov Guernsey a to, čo tam nájde, ju zmení na celý život.























Autor: Meir Shalev
Názov: Chlapec a holubica
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Rozprávač Jair Mendelson, turistický sprievodca, ktorý sprevádza turistov po jeruzalemských pamiatkach.Zájde aj na cintorín príslušníkov Palmachu, podzemnej armády, ktorá bojovala počas izraelskej vojny za nezávislosť. Na cintoríne jeden osemdesiatročný Američan, niekdajší príslušník Palmachu, rozhovorí o akomsi chlapcovi, ktorý počas bitky o kláštor tesne pred smrťou vypustil poštového holuba za svojím dievčaťom do Tel Avivu. Nevieme, kto je tento chlapec, nevie to ani rozprávač Jair Mendelson, zatiaľ nevieme nič ani o tom dievčati... košatý príbeh sa pred čitateľmi rozvíja, priberá ďalšie postavy a motívy a na konci zakročí aj smrť; akoby trest za to, že v živote nebolo všetko kóšer.























Autor: Meir Shalev
Názov: Modrý vrch
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: Román izraelského spisovateľa sa odohráva na území dnešného Izraela, no ešte pred jeho vznikom. Opisuje komunitu východoeurópskych emigrantov ako pionierov a ich život v novej krajine. Rozprávačom je Baruch, vnuk jedného zo zakladateľov dediny. Román ponúka očarujúce rozprávanie o neľahkých skúsenostiach židovských prvých osadníkov, napriek tomu je veľmi zábavný a vtipný. Modrý vrch bol preložený do mnohých jazykov a vyvolal zaslúžený ohlas na celom svete.























Autor: Samuel Shem
Názov: Duch místa
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Po rozvodu a roce putování světem s Lékaři bez hranic se dr. Orville Rose dozvídá o matčině úmrtí a je nucen opustit spokojený život v Evropě a čerstvou lásku. Vrací se do fádního městečka Columbia, kde zjistí, že chce-li si vysloužit atraktivní dědictví, musí splnit podivnou podmínku matčiny závěti: strávit v opovrhovaném maloměstě svého dětství rok a třináct dní. Přistupuje na ni jen s těžkým srdcem, přelomový krok mu však do života přináší novou lásku a umožní mu vrátit se ke kořenům – obnovit vztahy s rodinou, shledat se s dávnými přáteli a vyrovnat se se starým nepřítelem i trpkými vzpomínkami. Z pozice nového městského lékaře je postaven před nelehký úkol pečovat o masu zabedněných Columbijských a svádět únavné bitvy s jejich sebevražedným životním stylem. Sám zatím dostává příležitost vypořádat se s komplikovaným vztahem k matce – která, ač po smrti, se v knize svérázným způsobem zhmotňuje a synovi o sobě dává hlasitě vědět –, lépe porozumět jí i sobě a pochopit, v čem opravdu spočívá umění zahojit bolest druhých i vlastní.























Autor: Samuel Shem
Názov: Dům Páně
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 1999

Oficiálna anotácia: Román z lékařského prostředí s výraznými autobiografickými prvky, který při svém uvedení na americký knižní trh v roce 1978 způsobil doslova poprask v literárních i medicínských kruzích a je od té doby přirovnáván k Hellerovu románu Hlava 22 - tak jako Heller demýtizoval armádu, tak Shem píchl do vosího hnízda amerického zdravotnictví. Vylíčení poměrů v severoamerické nemocnici by se mohlo zdát příliš kruté, příliš syrové, příliš šokující, příliš přesexualizované, příliš přitažené za vlasy... je ale pravdivé. A dlužno podotknout, že není nijak zvlášť specifické jen pro americké poměry.























Autor: Samuel Shem
Názov: Hora hoře
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2002

Oficiálna anotácia: V tomto románu sleduje autor (vl. jm. Stephen Bergman) další osudy svého alter ega Roye Basche, hlavního hrdiny svého předchozího bestselleru Dům Páně (česky 1999) na jeho pouti spletitým světem medicíny. Roy se rozhodl specializovat se v jednom z oborů BPP (bez péče o pacienta) – v psychiatrii. Na prestižní psychiatrické klinice s příznačným jménem Hora hoře se noří do tajemství lidské mysli, s vydatnou pomocí svérázných kolegů, které často pouze jmenovka na plášti odlišuje od pacientů. Roye čeká obdobný kolotoč jako při stáži v Domu Páně: ideály, rozčarování a nakonec smíření.






















 
Autor: Zoé Shepardová
Názov: Ne-stí-ham alebo ťažký život štátnej úradníčky
Vydavateľ: PEGART
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Po rokoch vysokoškolského štúdia sa Zoé Shepardová zamestná na radnici v provinčnom francúzskom meste a rýchlo vytriezvie. Ocitne sa na mieste, kde sa neschopnosť šéfov strieda s podlizovaním zamestnancov. Dni trávi na nezmyselných poradách a zbytočných mítingoch,    no a na prácu, ktorú má hotovú za dve hodiny, dostáva dva týždne. Najväčším problémom je, ako čím skôr zmiznúť z práce a ak ste v nej, ako zabiť čas. Ešteže existujú uvítacie, rozlúčkové, či narodeninové oslavy.

Nikto však pravý stav neprizná a tak sa všetci predbiehajú v predstieraní ako nič ne-stí-hajú a ako sú úplne zavalení prácou. Jedinou obranou tak pre Zoé zostáva irónia, ktorá jej pomáha prekonávať nekonečnú reťaz nekompetentnosti a pokrytectva, s ktorou sa stretáva.

Svojou schopnosťou presne a veľmi vtipne popísať každodenné situácie a typické postavičky vo väčšine pracovných kolektívov si získala množstvo čitateľov po celom svete a jej kniha sa stala niekoľkonásobným bestsellerom.
Je to totiž ešte horší svet, ako si viete predstaviť!
























Autor: Bernhard Schlink
Názov: Předčítač
Vydavateľ: Prostor
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Bernhard Schlink si románem Předčítač získal světovou proslulost. V rovině osudového milostného vztahu v něm zpracoval čtenářsky přitažlivým způsobem téma německé viny za zločiny druhé světové války. 


Příběh mladíka zamilovaného do mnohem starší ženy, o jejíž temné nacistické minulosti se dovídá teprve později, byl přeložen do sedmatřiceti jazyků a zfilmován. Stejnojmenný snímek byl v roce 2009 nominován na pět Oscarů a představitelka hlavní ženské role Kate Winsletová získala Oscara za nejlepší herečku.





















 

Autorky: Shannon McKenna Schmidtová & Joni Rendonová
Názov: Literární toulky světem: průvodce po literárních pamětihodnostech od Bathu Jane Austenové po Key West Ernesta Hemingwaye
Vydavateľ:
Euromedia Group - Knižní klub
Rok vydania:
2009

Oficiálna anotácia:
Mnoho zapálených cestovatelů, kteří zároveň oceňují dobrou literaturu, čte před cestami do blízkých i vzdálených končin díla krásné literatury, aby svým budoucím zážitkům dali nový rozměr. A v cíli svých cest hledají místa spjatá s tvorbou oblíbených autorů, aby lépe pochopili jejich svět. Kdo z nás někdy nezatoužil navštívit města, hory, bary, mosty či hotely, kde se odehrávají jeho oblíbené romány, nebo kde pobýval jeho oblíbený spisovatel? Tento literární průvodce vás zavede na více než pět set míst v Evropě a v USA, jež jsou nějakým způsobem spjatá s tvorbou autorů, kteří se navždy zapsali do dějin literatury. Jeho prostřednictvím se podíváte na yorkshirská vřesoviště, jež znáte z románů sester Brönteových, ale také na Mallorku francouzské spisovatelky George Sandové, a projdete se po Petrohradu, kde žil a tvořil F. M. Dostojevskij. Budete mít možnost poznat americký Jih, který silně ovlivnil Williama Faulknera, navštívit zámek Alexandra Dumase a mnoho dalších míst. Průvodce uvádí nejenom podrobné informace o muzeích příslušných spisovatelů a literárních festivalech, jež se konají na jejich počest, ale také o hotelích, hostincích a restauracích, které navštěvovali a kde se dnešní literární poutník může na chvíli přenést do jejich světa. Druhá část publikace se podrobněji věnuje deseti místům spojeným s tvorbou slavných romanopisců, například Bathu, o němž tolikrát psala Jane Austenová, Kafkově Praze, Hemingwayově     Key Westu, Hawthorneově Salemu nebo Paříži Victora Huga. Ať už se rozhodnete zúčastnit se večeře na počest skotského národního básníka Roberta Burnse, prohlédnout si větrné mlýny, s nimiž bojoval Don Quijote, nebo zajet do San Franciska a projít se ulicí, kde partner detektiva Sama Spadea z detektivky Maltézský sokol padl za oběť krásné slečně, vaše literární dobrodružství by mělo začít na stránkách této knihy. 





















 
 


Autor: Arthur Schnitzler
Názov: Snová novela
Vydavateľ:
Petit Press
Rok vydania:
2005

Oficiálna anotácia:
Rakúsky klasik
Arthur Schnitzler ako autor bestsellerov? Prečo nie? Jeho Snová novela z roku 1926 sa v poslednom čase dobre predávala po celom svete - pravda, s dodatkom, že práve podľa nej nakrútil nedávno zosnulý americký režisér Stanley Kubrick svoj posledný film Eyes wide shut čiže Oči doširoka zatvorené. 

Snová novela dokumentuje Schnitzlerov príklon k hlbinnej psychológii. V klasicky vystavanom príbehu krízy mladého manželstva Fridolína a Albertíny, ktorí hľadajú naplnenie neuspokojených erotických túžob nielen v realite, ale aj vo fantáziách a snoch, sa spája Schnitzlerova fascinácia nevedomým, pudovou silou v človeku a dobový fenomén rozvratu konvenčných spoločenských istôt „sveta včerajška" (S. Zweig). Schnitzlerove romány, poviedky 
a drámy majú v sebe tragickú hĺbku, schopenhauerovský pesimizmus, ktorý v najcitlivejšom okamihu zmení vznietenú vášeň v krásnej tvári na grimasu rozkladajúcej sa mŕtvoly, človeka na mechanický nástroj vyššej vôle - nástroj na to, aby nezanikol kolobeh ľudských druhov: skôr ako zanikne on sám. Schémy známe z pornografickej literatúry intímne zasiahnu diváka a potom sa mu, takto pripravenému, vlastne odhalenému, ukáže čosi strašné: bezvýchodiskovosť kruhu, vyškierajúca sa smrť. Eros a Tanatos.














 
 









Autor: Johannes Mario Simmel
Názov: A s klauny přišly slzy
Vydavateľ: Galaxie
Rok vydania: 1992

Oficiálna anotácia: Cirkus plný veselých dětí a jejich rodičů. Všichni se smějí dvěma povedeným klaunům, ti však najednou vytáhnou samopaly a bezhlavě střílí do bezbranných diváků. Mezi zavražděnými je i známý vědec v oboru genetiky, jeho manželka a dcery. A také malý syn novinářky Normy Desmondové. Norma ztratila radost ze života a upnula se na jediný cíl: zjistit, proč se to všechno přihodilo. Při pátrání však naráží na nepochopitelné překážky kladené tajemnými neznámými i oficiálními a kompetentními místy. Ale nepovolí. Stopa ji zavede do ústavu genetického výzkumu, kde tým badatelů z různých zemí pracuje na nebezpečných experimentech, utajovaném výzkumu, který by svými výsledky zasáhl do vývoje budoucnosti lidstva. Průvodce institutem i problematikou genového inženýrství objeví v osobě polského biochemika Barského. Vztah mezi nimi záhy přeroste pracovní kontakty, vyvíjí se však složitě a láska se rodí v bolestech vzájemných nedorozumění a sporů. Současně se rozpoutává nelítostný boj politických mocností o tajnou zbraň, kterou je schopnost genetické manipulace a ochrana proti ní. Děj románu se odehrává v Hamburku a Nice, v Berlíně a Paříži i na ostrově Guernsey… Valí se rychle, strhává čtenáře sledujícího spleť únosů, vydírání, vražd, ale i milostný příběh dvou nešťastných lidí, které osud svedl dohromady.  























Autor: Johannes Mario Simmel
Názov: Všetci ľudia budú bratia
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ
Rok vydania: 2001

Oficiálna anotácia: Hlavný hrdina a rozprávač populárneho Simmelovho románu Richard Mark len o vlások unikne zákernej vražde, ktorú naplánoval jeho brat Werner. Nebezpečenstvo smrti sa tým však pominulo: Richard z donútenia spolupracoval s neonacistickou ogranizáciou a tá ho teraz prenasleduje. Volí preto radšej súdny proces a sám sa vydá do rúk polície. Vo vyšetrovacej väzbe opisuje svoj pestrý, na dramatické zvraty bohatý život, poznačený osudovou, zničujúcou láskou k Lilian.





















 

Autor: Katarína Skybová
Názov: Fresh diet
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Fresh diet neuznáva prísny režim starých diét, ani otravné počítanie kalórií. Ide o zdravé chudnutie s jednoduchými pravidlami. Jej autorkou je Katarína Skybová, ktorá založila Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment.

FRESH diet je šťavnatá, sýta a pomôže vám prirodzene získať ideálnu hmotnosť. Je to kniha založená na skúsenostiach tisícok žien, ktorým pomohla nájsť cestu k zdravému stravovaniu a štíhlosti. „FRESH diet sa vyvíjala počas dvadsaťročnej spolupráce so ženami, ktoré chceli zmeniť svoju postavu, životný štýl, či svoj život celkovo k lepšiemu. Kniha poskytuje mnoho voľnosti vo výbere a kombinácii potravín. Môžete si ju tak prispôsobiť na telo, " vysvetľuje autorka Katarína Skybová.

Potraviny delí do troch kategórií - na aktivátory, stabilizátory a inhibítory. Aktivátory podporujú chudnutie, a tie je vhodné počas diéty preferovať. Stabilizátory línii neublížia, ale neposunú ani bližšie k cieľu schudnúť a inhibítorom je lepšie sa počas diéty vyhnúť.

Kniha FRESH diet ponúka aj kompletný jedálniček na štrnásť dní a 50 chutných a nenáročných receptov, vďaka ktorým sa naučíte zdravo pripravovať výborné diétne jedlá. Základom sú tri jednoduché zásady a berie ohľad na to, či je náš deň náročný a plný stresu, príjemný a pokojný, alebo netradičný, mimo domova. "Z našej praxe vieme, ako sú recepty dôležité. Slúžia ako odrazový mostík, ktorý pomáha zásady zdravého varenia dostať tak povediac ´do krvi´," dodáva Katarína Skybová.






















 

Autor: Andrej Sládkovič
Názov: Detvan
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 1969

Oficiálna anotácia: Detvan je lyricko-epická báseň napísaná v rokoch 1845 až 1847. Príbeh je inšpirovaný príbehmi o Matejovi Korvínovi a príbehmi s jánošíkovskou tematikou. Odohráva sa v 14. storočí v okolí Poľany počas panovania Mateja Korvína. Cieľom diela bolo prispieť k národnému povedomiu Slovákov. (prevzaté z Databázy knih)























Autori: Ondrej Sliacky et al. 
Názov: Slovník slovenských spisovateľov pre deti a mládež
Vydavateľ: Literárne informačné centrum
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: Slovníkové dielo predstavuje tvorcov detskej literatúry od najstarších čias po súčasnosť. Zostavovateľom a vedeckým redaktorom je prof. PhDr. Ondrej Sliacky, CSc. Jeho spolupracovníkmi sú významní literárni vedci zaoberajúci sa detskou literatúrou (Z. Stanislavová, V. Obert, M. Jurčo). Dielo je koncipované tak, aby odbornej verejnosti, ale predovšetkým poslucháčom pedagogických a filozofických fakúlt poskytlo biograficko-bibliografické údaje a orientovalo ich v hodnotovej úrovni diel a postavenia autorov v literárnom kontexte. Slovník sa vyznačuje faktografickou precíznosťou. Základný informačný zdroj pri práci s detskou literatúrou v študijnom procese a v pedagogickej praxi. 





















 
 

Autor: Robin Sloan
Názov: Nonstop knihkupectví pana Penumbry
Vydavateľ: Host
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Do knihkupectví pana Penumbry v San Francisku nastoupí na noční směny nový prodavač Clay Jannon, webdesigner, který přišel o předchozí místo kvůli ekonomické krizi. Zákazníků není mnoho a do obchodu se vracejí stále titíž - ale vlastně si nikdy nic nekoupí. Místo toho si půjčují obskurní svazky ze zadních koutů obchodu a hlásí se k členství v jakémsi tajemném klubu pana Penumbry. Zdá se, že knihkupectví je jen zástěrkou něčeho většího. Clay se spoléhá na to, že mu jeho přátelé - Neel, podnikatel ze Silicon Valley, a Kat, specialistka na vizualizaci dat zaměstnaná v Googlu - pomohou zjistit, co se vlastně v jeho novém zaměstnání děje. Z chování zákazníků vypozoruje zvláštní vzorec, který je poté zavede k šifrovaným zprávám. Ukazuje se, že tajemství pana Penumbry dalece přesahují zdi knihkupectví.






















 

Autor: Saša Sokolov
Názov: Škola pro hlupáky
Vydavateľ: Prostor
Rok vydania: 2006

Oficiálna anotácia: Prvotina ruského emigrantského prozaika Saši Sokolova (1943) je křehkým, přeludovým až snovým románem, který patří mezi stylistické vrcholy ruské prózy. V románu je rekonstruována zvláštní, pro normální vědomí zaostalá psychika vypravěče, žáka zvláštní školy, jenž trpí rozdvojením osobnosti, a jeho neobvyklé vnímání a prožívání času. Vyprávění nemá pevný tvar, je neroztříděné, noří se do minulosti, do vzpomínek, obrůstá sněním, vynořuje se v budoucnosti, neustále se mění jako řeka, každý okamžik skutečnosti se stává nejistým a pouze slova vypravěče, jenž vede neustálý dialog s druhým „střízlivějším“ já, jej křísí jako jedinou možnou realitu. Román Škola pro hlupáky patří k nejvýznamnějším dílům ruské literatury 20. století. Již Vladimira Nabokova zaujal nezvyklý styl „okouzlující, tragické a velice zajímavé knihy“ natolik, že chtěl autora poznat osobně. Od té doby byl román přeložen do řady jazyků a Sokolovovo dílo se těší neutuchající pozornosti čtenářů po celém světě.  























Autor: Alexandr Solženicyn
Názov: Rakovina
Vydavateľ: Academia
Rok vydania: 2004

Oficiálna anotácia: Solženicynův román Rakovina vypráví o osudu mukla a věčného vyhnance Olega Kostoglotova, který se v polovině padesátých let přichází léčit na taškentskou onkologickou kliniku. Je to v době, kdy je již Stalin dva roky mrtev, Berija popraven a kdy se začínají objevovat první nesmělé náznaky změn. Na onkologické klinice se setkávají členové strany i vyhnanci, národy, které sem Stalin vysídlil, i původní obyvatelé, lékaři i pacienti. Jejich společným nepřítelem je rakovina: nemoc, smrt, konec života... V blízkosti smrti padají všechny dosavadní jistoty, všechny plány, všechna stranická privilegia. A v tomto světě rozehrává Solženicyn příběhy svých hrdinů, jejich lásek a nadějí. Nádory, sarkomy a melanoblastomy jsou nejen krutou skutečností, s níž se potýkají hrdinové románu i lékaři, ale i metafora pro rakovinu lži, přetvárky, násilí a útlak, který metastázuje do všech vrstev ruské společnosti. 























Autor: Alexandr Solženicyn
Názov: Souostroví Gulag: kompletní vydání: 1918-1956
Vydavateľ: Academia
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: První české úplné vydání autorova stěžejního díla, odhalujícího a popisujícího poměry v sovětských komunistických koncentračních táborech, které se stalo synonymem politické a lidské obžaloby stalinismu. A. Solženicyn čerpá jak z vlastních zkušeností politického vězně, který prošel hrůzami Gulagu, tak z dobových dokumentů a mnoha autentických svědectví. Osud jednoho vězně, sledovaný a popsaný od zatčení přes vyšetřování, soud a transport do tábora, i další příběhy jednotlivých vězňů vedou pak autora k úvahám o nesmyslné krutost a absurditě sovětského zákonodárství a poměrů ve Stalinově éře.























Autor: Alexandr Solženicyn
Názov: Ve vyšším zájmu
Vydavateľ: Svět sovětů
Rok vydania: 1964

Oficiálna anotácia: Kniha je složena ze tří povídek: Případ na stanici Krečetovka - tragika prvních měsíců války je znásobena tragikou lidských vztahů. Matrjonina chalupa - líčí příběh staré ženy na sovětské vesnici z poloviny padesátých let min. století. Ve vyšším zájmu - rozhořčený pamflet proti pohodlným byrokratickým metodám, některých veřejných pracovníků. (prevzaté z Databázy knih)























Autor: Souad
Názov: Upálená zaživa
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2004

Oficiálna anotácia: Souad má sedemnásť rokov a je zamilovaná. V jej dedine, rovnako ako v mnohých iných, láska pred manželstvom znamená smrť. Rozsudok nad „zneuctenou“ dievčinou má podľa rodiny vykonať jej švagor. Souad si vypočuje svoj trest zamknutá vo vedľajšej izbe. Nasledujúci deň vešia na dvore pred domom bielizeň, keď k nej pristúpi švagor, poleje ju benzínom, škrtne zápalkou a upáli zaživa. V očiach dedinčanov sa muž stáva hrdinom. Jeho zločin sa považuje za „zločin pre česť rodiny“, no v skutočnosti ide o zbabelú vraždu. Popravca nič neriskuje, jeho zločin nikto nikdy nevypátra a zriedkavo ho niekto odsúdi. Souad napriek hrozivým popáleninám ostáva ako zázrakom nažive. Pred smrťou ju zachránia susedia, no v nemocnici sa ju opäť pokúsi zabiť vlastná matka otrávenou vodou. Po týchto skúsenostiach sa Souad rozhodla, že celému svetu povie pravdu o barbarských praktikách, ktoré ešte stále panujú v rôznych častiach sveta. Upálená zaživa je volanie o pomoc. Volanie, aby sa prelomilo tiché tabu, ktoré zahaľuje smrť týchto žien – obetí zákona mužov.























Autor: Jón Kalman Stefánsson
Názov: Letné svetlo a potom príde noc
Vydavateľ: Artforum
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Neveľká dedina na západe Islandu, drsná príroda, miesto na hranici ľudskej obyvateľnosti. Prevratné spoločenské zmeny konca 20. storočia akoby toto miesto obchádzali. Nič sa tu neutají: vzťahy, strasti, radosti živo zreťazené v príbehoch miestnych vidiečanov. Rozprávač (snáď kolektívne vedomie dediny) vie o všetkom, čo sa tu deje: presne popisuje, s múdrosťou a nadhľadom komentuje, kladie otázky. Jednu zvlášť naliehavo: odkiaľ a kam smerujeme? 


Túžba, samota či smrť, neľahké témy, ktoré sú tu však oslobodené od akéhokoľvek sentimentu alebo pátosu. Naopak: cez priamočiare a zároveň poetické príbehy pôsobí rozprávanie jednoducho, nenásilne, plynie s ľahkosťou, svoje samozrejmé miesto tu má irónia a humor. Stefánsson za román roku 2005 dostal najprestížnejšiu islandskú literárnu cenu a bol nominovaný na Cenu severskej rady. 





















 

Autor: John Steinbeck
Názov: Na východ od ráje
Vydavateľ: Alpress
Rok vydania: 2006

Oficiálna anotácia: V obsáhlé rodinné kronice, zahrnující události od války Severu proti Jihu až po první světovou válku se autor nechal ispirovat biblickým příběhem Kaina a Ábela. Děj se odehrává v údolí Salina v Severní Kalifornii a román je pohledem do lidského nitra dvou bratrů. Kniha byla úspěšně zfilmována.  





















 


Autor: John Steinbeck
Názov: Neznámému bohu
Vydavateľ: Alpress
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: S požehnáním od umírajícího otce se Josef vydá do Kalifornie, kde si založí farmu. Věří, že ho otcova duše neopustila a že je vtělena do statného dubu, vedle něhož si farmu vybudoval. Po letech se k němu připojí i jeho tři bratři s rodinami a všem se daří dobře až do chvíle, než jeden z bratrů vystrašen Josefovým pohanským chováním dub setne.























Autor: John Steinbeck
Názov: O myších a lidech
Vydavateľ: Alpress
Rok vydania: 2004

Oficiálna anotácia: Dva nemajetní zemědělští dělníci přicházejí ve 30. letech 20. století pracovat na farmu do salinaského údolí. Každý z nich má jinou povahu, oba však spřádají sny a iluze, že jednou se jim podaří mít své vlastní hospodářství a budou tam chovat králíky. Doba je hodně zlá; a nejhorší se teprve rýsuje. Ochranářský a prozíravý George správně tuší, že slaboduchý silák Lennie by nechtě mohl způsobit katastrofu... Světoznámá novela přináší působivý příběh, vystavěný na dialozích hrdinů, v němž osudové zlo nenávratně zničí idylickou touhu po klidném životě.  


O myších a lidech patří k nejhodnotnějším kratším prózám Johna Steinbecka. Toto dílo bylo úspěšně zfilmováno a odneslo si řadu nejvyšších ocenění.  





















 

Autor: John Steinbeck
Názov: Ovocie hnevu
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 1971

Oficiálna anotácia: Román Hrozno hnevu sa radí k vrcholný dielam Johna Steinbecka. Je to podmanivá freska z obdobia vynúteného veľkého sťahovania v Spojených štátoch amerických v 30. rokoch 20. storočia. Román získal Pulitzerovu cenu a v čase svojho vydania v roku 1939 strhával milióny čitateľov na celom svete, ba v Amerike mnohých dokonca poburoval. Rozvíja príbeh o vysídlenej rodine Joadovcov, čo putuje na západ do Kalifornie, v ktorej státisíce migrantov videli zasľúbenú krajinu. Z ich strastí a ustavičných tvrdých stretov s novou americkou realitou Steinbeck vytvoril prenikavo humanistické a monumentálne dielo, ktoré svojou tragikou a bojom o ľudskú dôstojnosť nenecháva ani v súčasnosti nikoho ľahostajným. (prevzaté z Databázy knih) 























Autor: John Steinbeck
Názov: Sladký štvrtok
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: V Monterey, na kalifornskom pobreží, sa sladkým štvrtkom označuje deň, ktorý nasleduje po horkej strede. To zvykne byť deň, keď sa nič nedarí. Návratom na uličku Na plechárni, s jej nezameniteľnými postavami, oživil John Steinbeck dobre známy svet smiechu a sĺz svojského podsvetia – od Fauny, novej šéfky miestneho nevestinca, cez doktora až po dobráckeho, no neveľmi chytrého Hazela, ktorý by pre pokoj a návrat k starým časom urobil prvé-posledné.























Autor: John Steinbeck
Názov: Toulavý autobus
Vydavateľ: Alpress
Rok vydania: 2003

Oficiálna anotácia: Skupina velkoměstských turistů vystoupí z autokaru "Na křižovatce rebelantů". Zdánlivě zde řidič zastavil jen aby jim pomohl načerpat duševní síly, a zatím se tu v celé nahotě projeví zmrzačené, plytké charaktery pasažérů, ať už to je číšnice Norma, bezduchý Pitchard a jeho frigidní žena, mladá dívka Mildred či agent Juana Chicoy, jinak majitel hostince a řidič místního autobusu. Zdá se, že jeho rebelantství je vzdorem člověka, který už nemá kam uniknout. 























Autor: Kathryn Stockettová
Názov: Černobílý svět
Vydavateľ: Euromedia Group - Knižní klub
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Společenský román a jedna z nejúspěšnějších amerických knih posledních let. Hluboký a dojemný příběh zasazený do 50. let 20. století na americký Jih je vyprávěn očima tří výjimečných žen. V době panující rasové segregace se mladá běloška slečna Skeeterová s pomocí moudré Aibileen a rázovité Minny rozhodne ukázat svět očima černých hospodyň, čímž převrátí vzhůru nohama město i způsob, jakým se na sebe dívají ženy – matky, dcery, pečovatelky, přítelkyně. Za otázkami rasismu i postavením ženy ve společnosti tkví hlubší poselství o hranicích, těch skutečných i těch, které existují v našich myslích.























Autor: Bram Stoker
Názov: Dracula
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 1990

Oficiálna anotácia: Legendárny román Brama Stokera privádza čitateľa hlboko do kapratských lesov, ale aj londýnskych uličiek, v ktorých čoskoro zavládne strach a hrôza. Nocou sa totiž blíži najdesivejšie monštrum stvorené zo samotnej temnoty - Dracula. (prevzaté z Databázy knih)























Autor: Bram Stoker
Názov: Dracula
Vydavateľ: Edika
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Draculu od irského spisovatele Brama Stokera zná snad každý.   

Ve zjednodušené verzi je navíc doplněna českým překladem (po levé straně), slovníčkem, překladem frází a okomentováním gramatických jevů. Čtenář tak může číst originální příběh, pokud by něčemu nerozuměl ihned najde překlad či komentář.
 

K publikaci patří CD s namluveným textem. Uživatel tak může cvičit své porozumění mluvené angličtině.























Autor: William Styron

Názov: Priznanie Nata Turnera
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 1970


Oficiálna anotácia:
Slávny a kontroverzný román amerického spisovateľa, založený na skutočných udalostiach. Opisuje príbeh kazateľa Nata Turnera, vodcu vzbury otrokov vo Virgínii v roku 1831... (prevzaté z Databázy knih)
























Autor: William Styron
Názov: Sophiina voľba
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 1986

Oficiálna anotácia: V románe Sophiina voľba Styron originálnym spôsobom spracúva problematiku druhej svetovej vojny, nacistických vyhladzovacích táborov i "zlaté roky" v povojnovej Amerike. Začínajúci spisovateľ Stingo, dvadsaťdvaročný neskúsený Južan, nás zavedie do New Yorku roku 1947. V nájomnom dome v Brooklyne sa spriatelí s Nathanom, temperamentným židovským intelektuálom, a Sophiou, krásnou a krehkou poľskou katolíčkou. Stingo je svedkom ich vášnivého a deštruktívneho vzťahu a neraz musí otrasenej Sophii robiť dôverníka. Sophia pred ním postupne odkrýva svoju minulosť z predvojnového Poľska, koncentračného tábora a napokon aj svoje najväčšie tajomstvo – drastickú voľbu, ktorá ju navždy poznačila. (prevzaté z Databázy knih)























Autor: Patrick Süskind 
Názov: Parfém: příběh vraha
Vydavateľ: Academia
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Neobvyklý román s fantaskními prvky od německého autora, který vychází ve své tvorbě z tradic E.A.Poea a E.T.A Hoffmanna.

Sugestivním způsobem líčí autor podivný životní příběh od narození deformovaného člověka, který svět kolem sebe vnímá pouze přes vůně a pachy. Čichové vjemy jsou jeho jedinou vášní, zkoumá jejich účinky a záhy v sobě objeví schopnost tyto vjemy zachytit, analyzovat a vyrábět. Brzo se stane slavným výrobcem parfémů a přes své zjevné fyzické nedostatky je na nejlepší cestě stát se bohatým a váženým občanem. Jeho posedlost po vytvoření dokonalé substance ho však zcela pohltí, přivede ho k neobvyklým metodám, přičemž se při získávání jednotlivých složek neleká ani vražd,   a stane se mu osudnou ve chvíli, kdy dosáhne úspěchu.
(prevzaté z Databázy knih)























Autor: Zdeněk Svěrák
Názov: Nové povídky
Vydavateľ: Fragment
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Ptám se sám sebe, co to vlastně dělám, když píšu povídku. Jako bych našel pecku a dělal kolem ní třešeň. Nebo švestku. Podle toho, co seberu. Jádro každého příběhu jsem našel na cestě. Byl to třeba zážitek, s nímž se mi někdo svěřil, nebo jen věta zaslechnutá od vedlejšího stolu v restauraci. Moje práce spočívá v tom, že si představuju, co bylo před tím a co potom, a hledám v mateřštině slova, která dovedou vrátit dávno snědenému ovoci dužinu a šťávu. Kéž by vám to chutnalo. Zdeněk Svěrák 























Autor: Wladyslaw Szpilman
Názov: Pianista
Vydavateľ: Academia
Rok vydania: 2003

Oficiálna anotácia: Když v srpnu 1939 Hitlerova vojska přepadla bez varování Polsko, život mladého, talentovaného a úspěšného pianisty židovského původu Władysława Szpilmana se změnil k nepoznání: ztratil práci, rodinu i přátele, přežil strádání ve varšavském ghettu i mnohaměsíční ukrývání v bytech svých varšavských přátel a nakonec i varšavské povstání a totální destrukci města. Hned po ukončení války vylíčil Szpilman své zážitky v knize, nazvané původně Smrt města (1946), která však byla vinou polských stalinistů brzy stažena z oběhu a teprve po více než 50 letech vyšla znovu pod názvem Pianista. Pro mnoho lidí, zejména v Německu, se kniha stala senzací tím, co k ní bylo přidáno: poprvé publikovaný deník důstojníka wehrmachtu Wilma Hosenfelda, bez něhož by byl Władysław Szpilman nepřežil poslední týdny a dny války.























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára