Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 28. júna 2016

Júnové knižné novinky (2016)

Názov: Čo bolo potom
Autor:
Jojo Moyes
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Ako by ste sa vyrovnali so skutočnosťou, keby ste stratili niekoho, koho veľmi milujete? Zmenil by sa váš pohľad na svet a prehodnotili by ste rebríček svojich životných hodnôt? V románe Jojo Moyesovej sa hlavná hrdinka Louise Clarková vydáva na podobnú cestu a hľadá odpovede na svoje otázky. Po intenzívnom šesťmesačnom vzťahu s paralyzovaným Willom Traynorom, ktorý sa rozhodol ukončiť svoju pozemskú púť asistovanou samovraždou, sa prebíja životom bez neho. Sama má nepríjemnú nehodu, čo ju prinúti vrátiť sa domov k rodine. Akosi cíti, že sa opäť ocitla tam, kde sa všetko začalo. Telo sa jej pomaly uzdravuje, ale duša nie. Život po Willovej smrti znamená pre Lou učiť sa všeličo odznova, budovať na nových základoch. Ošetrovateľ Sam Fielding, pre ktorého sa kontakt so životom a smrťou stal povolaním, je azda jediný, kto ju môže pochopiť. A vtom sa z Willovej minulosti nečakane vynorí jeho 16-ročná nezvládnuteľná dcéra, o ktorej nikto nič nevedel. Lily prevráti Lou všetky plány, vnáša do jej života iba stres a ženie ju do úplne inej budúcnosti, ako si naplánovala... život je plný zvratov a prekvapení...

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Vily nad Bratislavským hradom: sprievodca po vilách a uliciach nad Bratislavským hradom
Autor: Tomáš Berka & Ján M. Bahna
Vydavateľ:
Marenčin PT

Oficiálna anotácia:
Pokračovanie úspešnej monografie Vily nad Bratislavou vo forme malého sprievodcu. Na prechádzke po atraktívnej vilovej štvrti na bratislavskom Hradnom kopci nájdeme najvýznamnejšie vily prevažne z medzivojnového obdobia. Autori objavili množstvo nových materiálov, fotografií, dokumentov a ďalších informácií o vilách, ich obyvateľoch a histórii tejto lokality.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Bitvy: 5000 let válčení
Autor:
R.G. Grant
Vydavateľ:
Knižní klub

Oficiálna anotácia:
Válčení je stejně staré jako dějiny lidstva. Jeho vývoj můžeme sledovat od prvních zaznamenaných bitev Egypťanů až k moderní éře hrozby úplného zničení. Výpravná encyklopedie Bitvy je uceleným a skvěle obrazově dokumentovaným záznamem mimořádného, avšak krvavého příběhu dějin válečnictví. Představuje nejen vyčerpávající kroniku legendárních bitev, slavných vojevůdců a pamětihodných činů, ale poskytuje i podrobné informace o používaných zbraních a dobové vojenské technice.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Poselství růží  
Autor: Leila Meachamová
Vydavateľ: Knižní klub

Oficiálna anotácia:
Mimořádně oblíbená autorka stvořila nesmírně poutavý román, připomínající slavný Jih proti Severu Margaret Mitchellové. Její romantická rodová sága se odehrává v Texasu v letech 1914–1985 a čte se jedním dechem. S vypravěčským mistrovstvím román líčí životní příběh Mary Toliverové, majitelky bavlníkových plantáží, a přibližuje životní osudy tří generací. 

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Budúcnosť architektúry v 100 budovách
Autor: Marc Kushner
Vydavateľ:
NOXI

Oficiálna anotácia:
Architektúra stojí v dobe neobmedzených možností pred náročnými otázkami – ľudia čakajú od budov nemožné. Papierový stan. Budova, ktorá pohlcuje smog. Výskumné laboratórium, ktoré kráča po snehu. A tak ďalej. Chceme budovy, ktoré nám pomôžu ochrániť životné prostredie; budovy, ktoré nás potešia a zároveň nám poslúžia; budovy, ktoré spájajú nové technológie a znovuvyužiteľné materiály. V tejto knihe nájdete tie najinovatívnejšie budovy súčasnosti, ale aj zajtrajška. Vydajte sa s Marcom Kushnerom na cestu okolo sveta a zastavte sa pri jedinečných výzvach architektúry modernej doby.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Nežná fatamorgána
Autor:
Dominik Dán
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Richard Krauz pracuje na oddelení vrážd už rok a pol, no ešte stále je v očiach starších kolegov iba kriminalistické ucho. Jeho učiteľ, detektív Eduard Burger, má na stole tri staré nevyriešené vraždy mladých dievčat, ktoré vrah znásilnil a zahrdúsil na lavičke mestského parku. Modus operandi všetkých troch vrážd jednoznačne nasvedčuje, že ide o toho istého páchateľa. Vyšetrovanie si vyžaduje špecializovaný tím, no socialistické vedenie polície tento fakt ignoruje. Nechce medzi obyvateľmi vyvolať zbytočnú paniku. Štvrtá vražda sa stane mesiac pred revolúciou a Burgerove varovanie, že vrah neprestane, sa potvrdí. Už nikto nepochybuje, no už je neskoro. Prichádza revolučný november 1989 a pomery v spoločnosti sa menia a vyvíjajú zo dňa na deň. Osudy ľudí sa stretávajú a pretínajú na námestí a v štrnganí kľúčov zanikne osamelý výkrik, že jeden z nich je bezcitný surový vrah.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Ihrisko
Autor:
Lars Kepler
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Počas nasadenia v Kosove poručíčku Jasmin Pascalovú-Andersonovú postrelili. Na minútu a štyridsať sekúnd sa jej zastavilo srdce. Preberie sa a je presvedčená, že vie, čo nasleduje po smrti. Tvrdí, že človek sa dostane do hrozného prístavného mesta plného násilia. Jasmin sa podarí prekonať vojnovú psychózu, opustí armádu a začne v Štokholme nový život. Porodí syna, ktorému dá meno Dante. O päť rokov pri ťažkej dopravnej nehode syn utrpí vážne zranenie. Lekári mu môžu zachrániť život iba zložitou operáciou, pri ktorej je nutné zastaviť mu srdce, napojiť ho na mimotelový obeh. Jasmin si uvedomuje, že ak posmrtné prístavné mesto naozaj existuje, synček nebude schopný vrátiť sa do života vlastnými silami. A preto tam musí byť s ním.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Ready Player One - Hra sa začína  
Autor: Ernest Cline
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
V roku 2044 je svet veľmi nehostinné miesto. Minula sa ropa, klíma je zničená, rozšíril sa hladomor, chudoba a choroby. Stredoškolák Wade Watts, tak ako väčšina ľudstva, uniká pred bezútešnou realitou do virtuálnej utópie zvanej OASIS, kde môže byť, kým len chce. Existujú tu tisíce planét, na ktorých sa dá žiť, hrať, ale aj zamilovať. A rovnako ako ostatní, aj Wade je posadnutý hľadaním zlatého vajca, špeciálneho bonusu, ukrytého v tejto alternatívnej realite. Tvorca OASIS-u James Halliday totiž zomrel bez potomkov a svoje rozprávkové bohatstvo spolu s OASIS-om sa rozhodol darovať človeku, ktorý rozlúšti hádanky a splní úlohy roztrúsené v jeho výtvore. Milióny ľudí sa celé roky márne pokúšajú rozpliesť hustú sieť odkazov na popkultúru z konca dvadsiateho storočia. Až kým Wade jedného dňa nenatrafí na kľúč k rozlúšteniu prvej hádanky. Odrazu stojí proti tisíckam súperov v zúfalých pretekoch o uchmatnutie hlavnej ceny. Nejde tu však len o lákavú výhru, ale najmä o desivý dosah pretekov na skutočný svet, ktorý sa od základov zmení.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Puknuté zrkadlo
Autor:
Agatha Christie
Vydavateľ:
Slovenský spisovateľ

Oficiálna anotácia:
Jedna z najslávnejších detektívok Agathy Christie so slečnou Marplovou v hlavnej úlohe. Malebná dedinka Mary St. Mead je oázou pokoja, a preto sa tu rozhodne usadiť aj známa herečka Marina Greggová. V Gossingtonskom sídle by chcela zabudnúť sa osobnú traumu. Nie je to však ľahké, keďže tu postupne zavraždia troch ľudí. Je to iba omyl vraha, ktorý chcel pripraviť o život úspešnú herečku? Alebo sa kľúč skrýva v minulosti obetí, nemenej temnej, ako je Marinina? Slečna Marplová rozpletá klbko citov, vášní a ľudských vzťahov rovnako šikovne, ako pletie svetre na posiedkach so známymi, kde vytiahne z ľudí aj to, čo vonkoncom nechceli povedať.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Krotiteľ
Autor:
Camilla Läckberg
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia: 
Je január a Fjällbacku drží v zovretí tuhý mráz. Cez zasnežený les sa k hradskej potáca polonahé dievča. Na ceste sa však ako blesk z jasného neba vynorí auto a šofér nestíha zabrzdiť. Keď Patrik Hedström a jeho kolegovia dostanú správu o nešťastí, dievča je už identifikované. Zmizlo pred štyrmi mesiacmi cestou z tamojšej jazdeckej školy a odvtedy ho nikto nevidel. Podľa výsledkov pitvy bola dievčina vystavená mučeniu, a ak polícia prípad rýchlo neobjasní, hrozí, že podobný osud čaká aj iné mladé ženy.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Emoční kalendář: jak porozumět vlivům ročních období a životním mezníkům 
Autor: John R. Sharp
Vydavateľ:
Talpress

Oficiálna anotácia:
Úspěšný harvardský psychiatr odhaluje, jak hluboce ovlivňují sezony a roční doby náš citový život a jak v tomto směru rozpoznat vlastní mezníky a klíčové body. Popisuje, v jakém rozsahu mají ekologické, psychologické a kulturní vlivy dopad na naše pocity, a do jaké míry mohou osobní výročí každoročně ovlivňovat naše nálady a citová rozpoložení. Autor také ukazuje širokou škálu individuálních reakcí na kulturní fenomény: někteří lidé prožívají úzkost na začátku nového školního roku nebo je rozhodí vyhlídka na blížící se nutnost placení daní, jiné zase vzpruží začátek nějaké sportovní sezony.  

prevzaté: www.gorila.sk


















 

Názov: Drahý příteli
Autor:
Anne-Laure Bondouxová
Vydavateľ:
Argo

Oficiálna anotácia:
Pierre-Marie Sotto je slavný, u čtenářů úspěšný a kritikou oceňovaný spisovatel. Je to ale také stárnoucí, osamělý muž, a pokud jde o jeho práci – momentálně je v hluboké tvůrčí krizi. Jednoho dne k němu dorazí objemná obálka bez zpáteční adresy; jediný kontakt na ní uvedený je e-mailová adresa jisté Adeline Parmelanové. Sotto nepochybuje, že mu nějaká „nadějná spisovatelka“ posílá k posouzení svůj rukopis. Obálku neotevře, odesílatelku zdvořile odmítne a požádá ji o adresu, kam by mohl zásilku vrátit. Než mu Adeline vyhoví, vymění si spolu několik e-mailů, které jsou natolik vtipné a zajímavé, že v dopisování pokračují a objemná obálka zůstává (na žádost Adeline) ležet neotevřená na Sottově polici. Jenomže je v tom háček…

prevzaté: www.gorila.sk

















 

Názov: Případ pohřešovaného
Autor:
Dror Mišani
Vydavateľ:
Argo

Oficiálna anotácia:
První případ izraelského detektiva, který má podle kritiky šanci stát se legendou. Kniha získala několik cen i nominací, a to i jako dílo krásné literatury. V izraelském Cholomu začíná policejní pátrání po ztraceném šestnáctiletém chlapci. Vyšetřování se protahuje a naráží  na nečekané obtíže: výzvy k veřejnosti nepřinesou výsledky, vyšetřovatelům nepomůže ani anonymní telefonát, který policii informuje, kde najde chlapcovo mrtvé tělo. Zásadní zlom nastane zcela nečekaně: v kavárně na Masarykově náměstí v Tel Avivu usedá ke stolu středoškolský profesor Zeev Avni a pouští se do psaní prvního textu bezprostředně inspirovaného jedním textem Franze Kafky – prvního z řady fiktivních dopisů zaslaných rodině oběti, dopisů, které zcela neobvyklým způsobem ovlivní policejní vyšetřování. Kniha rázem upoutala pozornost čtenářů i literárních kritiků, získala řadu ocenění i dvě prestižní ceny v zahraničí. Dror Mišani se zabývá teorií detektivního románu a snad i to mu pomohlo vyvarovat se vžitých stereotypů a v podobě nečekaných zvratů čtenáři nachystat nejedno překvapení. 

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Zbohom zbraniam
Autor:
Ernest Hemingway
Vydavateľ:
Ikar

Oficiálna anotácia:
Dej románu Zbohom zbraniam (1929), prvého z hemingwayových bestsellerov, sa odohráva na talianskom fronte počas prvej svetovej vojny. Rozpráva príbeh lásky amerického poručíka, vodiča sanitky Červeného kríža Frederica Henryho a talianskej zdravotnej sestry Catherine Barkleyovej na pozadí krvavých bojov. Catherine ošetruje raneného Henryho a ich láska sa naplní, Catherine čaká dieťa. Henry sa vracia na front, ale čoraz väčšmi presvedčený o nezmyselnosti vojny rozhodne sa aj so svojou láskou ujsť. Príbeh so zjavnými autobiografickými prvkami sa končí tragicky, Catherine aj dieťa umierajú.

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Svědectví kostí
Autor:
Kathy Reichs
Vydavateľ:
BB/art

Oficiálna anotácia:
Jen málokdo rozumí řeči kostí lépe než tvrdohlavá soudní antropoložka Temperance Brennanová. A když se zakousne do nějaké záhady, nepřestane pátrat, dokud jí nepřijde na kloub. Kvůli mrtvým, jejichž ostatky se jí v pitevně dostávají na stůl, ale zejména pro záchranu živých,    je ochotná udělat téměř cokoli. Třeba i zrušit cestu za přítelem Andrewem Ryanem, který ji požádal o ruku. Protože když jde o vraždu, osobní život musí počkat. Na Tempe se obrátila Hazel „Lucky“ Strikeová, která se věnuje amatérskému vyšetřování neobjasněných zločinů. Hazel se domnívá, že vězněná a mučená dívka, jejíž hlas se ozývá na zvukovém záznamu, je několik let pohřešovaná osmnáctiletá Cora Teagueová. A navíc se ukazuje, že Tempe má nejspíš Cořiny ostatky ve své laboratoři. Tempe se pouští do vyšetřování, které ji přivádí do odlehlých venkovských končin, odhaluje další záhadná zmizení i nepřirozená úmrtí. Přišla právě zde Cora o život? Kam se poděl její „divný“ kamarád? A kolik toho ví fanatický kněz, který u svých oveček bojuje se Satanem? To jsou jen některé z mnoha otázek, na které Tempe hledá odpověď v místní náboženské komunitě. Ovšem v ní se setkává jen s nedůvěrou, mlčením a všudypřítomným ďáblem, kterého je třeba vymýtit.

prevzaté: www.gorila.sk

















  

Názov: Život je jinde
Autor:
Milan Kundera
Vydavateľ:
Atlantis

Oficiálna anotácia:
"Tématem mých románů není kritika společnosti. Život je jinde je situován do roku 1948, do doby zešílevšího stalinismu. Ale mou ambicí nebylo kritizovat režim! Kritizovat ho v roce 1969, kdy jsem román dopisoval, by bylo nošení dříví do lesa. Téma románu je existenciální: je to téma lyrismu. Revoluční lyrismus komunistického teroru mne zajímal, protože vrhal netušené demaskující světlo na odvěký lyrický sklon člověka." (Milan Kundera)

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Chlapec na vrchole hory
Autor:
John Boyne
Vydavateľ:
Slovart

Oficiálna anotácia:
Autor slávneho Chlapca v pásikavom pyžame už tretíkrát zvolil neľahkú tému: vojna očami dieťaťa. V druhom románe Zostaň, kde si, a potom odíď, sa venoval prvej svetovej vojne a teraz sa opäť vrátil k druhej svetovej vojne v príbehu chlapca Pierrota, ktorý sa narodil v Paríži, ale predčasná smrť oboch rodičov spôsobila, že sa po krátkej zastávke v sirotinci ocitol v horskom sídle Adolfa Hitlera, kde jeho teta Beatrix pracuje ako gazdiná. Hitler mu do istej miery nahrádza otca, Pierrot sa v ňom vidí, túži sa mu podobať. Chlapec je svedkom mnohých historických okamihov, napríklad návštevy vojvodu z Windsoru s manželkou Wallis Simpsonovou. Ako ho poznačí život v Berghofe pod krídlami Führera? Príbeh o tajomstvách, zrade, morálnej zodpovednosti a odpustení. Príbeh, pri ktorom si čitateľ položí otázku: Čo by som robil ja?

prevzaté: www.gorila.sk



















Názov: Bazar zlých snů  
Autor: Stephen King
Vydavateľ:
Beta - Dobrovský

Oficiálna anotácia:
Nová povídková kniha slavného mistra napětí obsahuje i texty, které ještě nikdy knižně nevyšly! Každý příběh je navíc opatřen úvodem o tom, kdy a jak vznikal a co vedlo Stephena Kinga k tomu, aby ho vytvořil. Povídky spojuje téma morálky, viny a posmrtného života – při čtení máme možnost si klást řadu závažných otázek, například co bychom udělali jinak, kdybychom viděli do budoucnosti nebo kdybychom mohli napravit minulost. „Ty povídky jsem napsal pro vás,“ říká King. „Zkoumejte je po libosti, ale buďte opatrní. Ty nejlepší mají zuby.“

prevzaté: www.gorila.sk




 

 

 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára