Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 4. augusta 2016

Knižné úlovky: 5x o Severnej Kórei


Tento článok je iný ako predchádzajúce články z kategórie Moje nákupy. Líši sa tým, že v ňom prezentované knihy majú spoločnú tému, ktorou sa zaoberajú a tou je život v Severnej Kórei. Táto téma ma už dlhodobo veľmi zaujíma. V slovenských a českých médiách sa občas vyskytne stručný článok o Severnej Kórei, veľa informácií sa z nich však obvykle čitatelia nedozvedia. Preto som sa rozhodla, že moju knižnicu obohatím o knihy, ktoré sa touto témou zaoberajú. V tomto článku vám ich predstavím.

Začnem knihou, ktorú som kúpila už dávnejšie a urobila na mňa veľký dojem. Je ňou román Syn pána sirôt od Adama Johnsona. Táto kniha je jediná z dnešného článku, ktorá patrí do beletrie, ostatné knihy patria medzi biografie, autobiografie, biografické príbehy. Syn pána sirôt bola prvá kniha o Severnej Kórei, ktorú som si prečítala. Nebolo to oddychové čítanie. Jedná sa síce o román, hlavné postavy sú vymyslené, ale opis života v tejto krajine podľa môjho názoru pravdepodobne zodpovedá realite. Určite stojí za prečítanie.
 
Názov: Syn pána sirôt

Autor: Adam Johnson
Vydavateľ: Fortuna Libri
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Šokujúci príbeh mladého človeka v totalitnom režime Severnej Kórey - plný dobrodružstva, krutosti a napätia, ale aj nekonečnej a obetavej lásky. Pak Džun-do vie, že je výnimočný. Vie, že je syn správcu sirotinca – pána sirôt – a nie iba obyčajný chlapec, ktorého sa vzdali rodičia. Veď dieťa môže tak kruto trestať iba vlastný otec. Vie, že je výnimočný, keď ho vyberú, aby svojej slávnej vlasti, Kórejskej ľudovodemokratickej republike, slúžil ako špión a únosca. Vie, že musí nájsť svoju pravú lásku Sun Moon, najväčšiu herečku všetkých čias, kým nebude neskoro. Vie, že nie je ako ostatní väzni v pracovnom tábore. Preto musí ujsť... 























Zvyšné štyri knihy som kúpila pomerne nedávno a ako som už spomínala patria medzi biografie, autobiografie, biografické príbehy. Tieto knihy som ešte nestihla prečítať, preto vám k nim momentálne nenapíšem moje hodnotenie. 

Barbara Demicková nám vo svojej knihe Není co závidět: obyčejné životy v Severní Koreji predstavuje prostredníctvom rozhovorov život niekoľkých ľudí zo Severnej Kórei. Ak vás zaujímajú názory ľudí, ktorí túto knihu už prečítali, môžete si ich prečítať tu.

Názov: Není co závidět: obyčejné životy v Severní Koreji
Autor: Barbara Demicková
Vydavateľ: Kniha Zlín
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia:
Co když jsou noční můry vykreslené Georgem Orwellem v románu 1984 skutečné? Co kdybyste museli žít v zemi, ve které by bylo možné naladit pouze jedinou vládní stanici? V zemi, kde by všechno bylo černobílé kromě rudých písmen propagandistických transparentů? V zemi, ve které byste ve svém obývacím pokoji museli mít pověšený velký portrét prezidenta, abyste se mu na státní svátky mohli klanět? V zemi, kde by jiná než reprodukční sexualita byla zcela zapovězená? Tohle je ale opravdové místo - Korejská lidově demokratická republika neboli Severní Korea. Komunistický režim, který od roku 1945 ovládá severní polovinu Korejského poloostrova, je pravděpodobně nejhorší totalitní systém moderní historie.

Novinářka Barbara Demicková ve své knize Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji odhaluje nevídané skutečnosti ze země a společnosti, o nichž toho zbytek světa mnoho neví.
 

Sleduje osudy šestice lidí: tajně se scházejícího mladého páru, idealistické lékařky, malého bezdomovce, vzorné dělnice milující Kim Ir-Sena víc než svou rodinu a její vzdorovité dcery. Jako zdroj informací jí sloužily rozhovory s uprchlíky, propašované fotografie a videa. Kniha popisuje chaos způsobený smrtí Kim Ir-Sena, po němž následoval suverénní nástup jeho syna Kim Čong-Ila, zničující hladomor, na jehož následky zemřelo odhadem dvacet procent populace a vzedmula se vlna ilegálních útěků ze země.

Mnohé knihy o Severní Koreji se soustředí na problematiku jaderného zbrojení. Není co závidět je jedna z mála, které se zabývají tím, jak se žije obyčejným občanům této země.























Yeonmi Parková vo svojej autobiografii Abych přežila: můj útěk ze Severní Koreje opisuje svoj život v Severnej Kórei, útek z tejto krajiny, pobyt v Číne a ďalšie zážitky z putovania za slobodným životom. 

Názov: Abych přežila: můj útěk ze Severní Koreje  
Autor: Yeonmi Parková
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia:
Když bylo Yeonmi třináct, uprchly s matkou a sestrou ze Severní Koreje do Číny. Hnal je strach z komunistického režimu, který právě uvěznil otce rodiny, touha po svobodě, ale také obyčejný hlad. Cestou se jim však ztratila sestra a v Číně na ně čekalo kruté zklamání: Yeonmi s matkou skončily v rukou obchodníků s lidmi. Po dlouhých peripetiích se nakonec vysněné svobody přece jen dočkaly: dorazily do Jižní Korey a dokonce se zde shledaly se ztracenou sestrou. 

Autobiografický příběh Yeonmi Parkové je fantastickým svědectvím o síle rodinných pout a vyprávěním člověka, který touží nejen po svobodě, ale hlavně po obyčejném slušném životě bez každodenního ponižování a politického vyplachování mozků. Abych přežila je dechberoucím napínavým příběhem, ve kterém nechybí dramatické filmové scény, nečekané zvraty, ale i jemný podvratný humor.























Autobiografický príbeh Hyeonseo Lee s názvom Dievča so siedmimi menami je na prvý pohľad veľmi podobný predchádzajúcej knihe. Napriek tomu si myslím, že je sám o sebe jedinečný a preto som si ho kúpila. Opisuje život Hjon-so (forma mena zo záložky knihy) v Severnej Kórei, jej útek do Číny a návrat po rokoch na severokórejskú hranicu s cieľom presvedčiť matku a brata na odchod do Južnej Kórey. 

Názov: Dievča so siedmimi menami 
Autor: Hyeonseo Lee & David John
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia:
Hyeonseo Lee vyrastala v Severnej Kórei a bola jednou z milióna ľudí chytených do pasce uzavretého a nemilosrdného diktátorského režimu. Od škôlky až po nútenú službu v Socialistickom zväze mládeže v štrnástich rokoch štát kontroloval každý aspekt jej života. Keď v roku 1990 nastal hladomor a Hyeonseo sa ocitla uprostred chaosu, hladu a represií, začala o svojom dovtedajšom pevnom presvedčení pochybovať. Je jej krajina naozaj „najlepšou na zemeguli“, ako jej vždy tvrdili?

V roku 1997 sedemnásťročná Hyeonseo Lee ušla z vlasti do Číny. Prvé matkine slová stratenej dcére v telefóne zneli: „Nevracaj sa.“ Odveta za návrat by mala pre všetkých osudné následky. Dievča so siedmimi menami je príbeh života Hyeonseo v Severnej Kórei, jej úteku a odvahy, akú v sebe ako osamelá a zraniteľná tínedžerka objavila, aby začala nový život v Číne. Vo svojej knihe spomienok Hyeonseo konštatuje, že život na úteku, bez identity a bez zmysluplnej existencie, nie je ľahší ako život v Kórei.

O dvanásť rokov sa vrátila na severokórejskú hranicu s odvážnou misiou nahovoriť matku a brata na odchod do Južnej Kórey, na ťažkú, nákladnú a veľmi nebezpečnú cestu. Hyeonseo je dnes uznávanou hovorkyňou a bojovníčkou na medzinárodnej scéne. Táto pútavá, hrdá a presvedčivá kniha odráža jej pozoruhodného ducha aj prekonané hrôzy minulosti a zároveň ponúka dôveryhodnú výpoveď o každodennom živote v Severnej Kórei.























Poslednou knihou tohto článku je autobiografický príbeh Milovaný vůdce: můj útek ze Severní Koreje od Čang Čin-songa. Od predchádzajúcich dvoch titulov sa odlišuje tým, že svoj príbeh opisuje človek, ktorý mal dobrý život vďaka svojej pozícii oficiálneho básnika. Situácia sa však zmenila a aj on sa rozhodol zo Severnej Kórei utiecť. Knihu som síce ešte nečítala, no predpokladám, že vzhľadom na významné (i keď dočasné) postavenie v krajine autor uvádza informácie, ktoré bežný občan Severnej Kórei nemá k dispozícii. 

Názov: Milovaný vůdce: můj útek ze Severní Koreje
Autor: Čang Čin-song
Vydavateľ: CPress
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia:
Kniha, která vám dá nahlédnout do zákulisí Severní Koreje. Dosud žádný příslušník severokorejské elity nepopsal tak detailně vnitřní fungování tohoto totalitního státu a jeho propagandistického aparátu. 

Čang Čin-song měl coby severokorejský oficiální básník báječný život. S potravinovými příděly (i když země procházela těžkým obdobím hladu), s povolením cestovat, s přístupem k přísně cenzurovaným informacím a k samotnému Kim Čong-ilovi se zdálo, že bude mít v Pchjongjangu zajištěn bezstarostný život. Ten měl ovšem vzít rychle za své poté, co se ztratila přísně zakázaná kniha, kterou půjčil svému příteli. 

Kniha Milovaný vůdce se stala záhy mezinárodním bestsellerem, ve kterém autor zachycuje nejen život v Severní Koreji, ale i svůj neuvěřitelný útěk na svobodu.






















Dnešný tematický článok je na konci. Zaujal vás? Čítali ste nejakú inú knihu týkajúcu sa života v Severnej Kórei? Napíšte mi prosím svoj komentár pod článok.  
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára