Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 17. októbra 2016

Knižné úlovky od Absyntu: Jeden z nás & Eben & Noční pútnici & Akoby si kameň jedla


V tomto článku vám predstavím moje 4 nové knižné prírastky. Konkrétne sa jedná o tituly, ktoré vyšli vo vydavateľstve Absynt. Pre tých z vás, ktorí ešte o tomto vydavateľstve nepočuli/nečítali, uvediem aspoň pár informácií.

Vydavateľstvo Absynt bolo založené "s cieľom priniesť slovenskému čitateľovi svetovú reportážnu literatúru." Absynt na svojom webe tiež uvádza, že jeho cieľom je, aby jeho knihy "čítali tí, ktorí nie sú ľahostajní voči tomu, čo sa okolo nás deje, ktorí sa chcú dozvedieť viac, majú odvahu a sú otvorení na témy nie vždy príťažlivé a často nepríjemné."
Nekladie si za cieľ, aby jeho knihy čítal každý. Tento postoj mi je veľmi sympatický a podľa mňa sa ním odlišuje od väčšiny ostatných vydavateľstiev, ktorých snahou je zaujať čo najviac ľudí.

Aktuálna ponuka vydavateľstva Absynt obsahuje 18 titulov. Väčšina z nich ma veľmi zaujala a chcela by som ich postupne kúpiť, niektoré ma nezaujali (napr. Fedor Gál a Matej - Cez ploty). 

Bolo náročné vybrať z veľmi pútavej ponuky titulov iba zopár kníh. Po dlhom uvažovaní som sa rozhodla pre tieto 4 tituly:


1) Kniha Jeden z nás: príbeh o Nórsku sa zaoberá veľmi kontroverznou témou - prináša príbeh masového vraha Breivika, ktorý v Nórsku v roku 2011 zabil 77 ľudí. Bola som zvedavá, ako autorka danú tému poňala, čo všetko skúmala a k čomu dospela.


Názov: Jeden z nás: príbeh o Nórsku

Autor: Ǻsne Seierstad
Vydavateľ: Absynt
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Oslo, 22. júl 2011, 77 mŕtvych ľudských bytostí zabitých jediným človekom s jasnou víziou a presvedčením. Jediný deň, ktorý navždy zmenil dejiny Nórska, zasial obavy do jeho obyvateľov a zmenil životy desiatkam dotknutých rodín. 


Jeden z nás od nórskej reportérky Åsne Seierstad nie je chronologickým súpisom udalostí a vyčíslením strát, ale hlbokým pohľadom na osobu Andersa Behringa Breivika, masového vraha, muža zúfalo túžiaceho po sláve a uznaní. Príbeh o Nórsku zachádza do Breivikovho detstva, opisuje traumy malého chlapca, jeho túžby po fyzickej dokonalosti a bohatstve. Veľmi podrobne zachytáva Breivikove prípravy na zločin, ktorý nemožno ospravedlniť žiadnym vysvetlením, samotný priebeh „čierneho dňa“ i súdneho procesu, ktorého výsledkom je 21 rokov väzenia s možnosťou predĺženia. Åsne Seierstad zachádza ešte ďalej a paralelne s brutálnym činom nám poskytuje sondu do histórie niekoľkých zasiahnutých rodín, ich životov predtým a potom, teda toho čo z nich zostalo.


Kniha Jeden z nás je zúfalý aj mrazivý príbeh jedného muža, ktorého nijako nehodnotí, predloží fakty, myšlienky vraha, postrehy okolia a pocity nedobrovoľne zúčastnených na brutálnom zločine, vyvolá zlosť, (ne)pochopenie, prinúti nás pýtať sa, možno i plakať či kričať. 























2) & 3) Druhú a tretiu knihu spája africký kontinent. O Afrike mám veľmi povrchné informácie, nadobudnuté iba z cestopisných článkov uverejnených v slovenských časopisoch a z tv relácií. Chcem mať k dispozícii relevantnejšie a komplexnejšie informácie, preto pre mňa kniha s názvom Eben bola jasnou voľbou. Tretia kniha s názvom Noční pútnici sa zaoberá desivou témou - opisuje osudy detských vojakov v Ugande. 

Názov: Eben

Autor: Ryszard Kapuściński
Vydavateľ: Absynt
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Čo vlastne vieme povedať o Afrike? Porovnajme si svoje vedomosti a skúsenosti s legendou svetovej reportáže Ryszardom Kapu
ścińskim, ktorý vo svojej knihe Eben prináša komplexný obraz čierneho kontinentu – zo severu na juh, z východu na západ. 

Nie sú to len politické a dejinné zvraty – v centre jeho záujmu stojí obyčajný človek čeliaci nielen ukrutnostiam podnebia, ale aj svojich ľudských druhov. Vďaka Kapuścińského knihe Eben pochopíme, akú hodnotu má hrsť ryže, hlt vody, prievan a kúsok tieňa tam, kde človek musí denno-denne bojovať o holý život.


Eben nie je rozprávaním o neznámej Afrike. Naopak – Afrika v Kapuścińského podaní je čímsi dôverne známym. Kapuściński v Afrike totiž dlhé roky skutočne žil, prenikal do jej podstaty, žil s ľuďmi, žil Afriku. A tak o Afrike dokáže aj rozprávať. Kniha Ryszarda Kapuścińského Eben prichádza vo vynikajúcom preklade Jozefa Marušiaka.






















Názov: Noční pútnici
Autor: Wojciech Jagielski
Vydavateľ: Absynt
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Vojnový reportér Wojciech Jagielski sa zúčastnil ozbrojených konfliktov v Afganistane, Tadžikistane, Čečensku a Gruzínsku, na základe ktorých napísal 7 literárnych reportáží. Napriek tomu, že je často prirovnávaný k najvýznamnejšiemu predstaviteľovi tohto literárneho žánru Ryszardovi Kapuścińskému, vytvoril si vlastný neopakovateľný štýl založený na majstrovskom opise a schopnosti nájsť kľúčové informácie, ktoré dotvárajú obraz udalostí. V knihe Noční pútnici budeme konfrontovaní nielen s politickými prevratmi príznačnými pre africký kontinent, ale aj s úlohou novinára a jeho zodpovednosťou za ďalší osud hlavných hrdinov.


Noční pútnici sú deti, ktoré v šíkoch partizánskych armád vyvražďujú svojich príbuzných, ale sú to aj deti, ktoré osamotené putujú každú noc do blízkych miest, aby sa zachránili pred únosom. Aký je návod na uzdravenie? V tradičných pestrých rituáloch odpustenia alebo v pomoci humanitárnych organizácií?


Zdanlivo rutinnú úlohu reportéra tlačovej agentúry napísať správu o prezidentských voľbách v Ugande prehlušia historické súvislosti – krvavý boj o moc, detskí vojaci v službách partizánskych vodcov. Pripútajte sa, pristávame na letisku v Kampale.























4) Poslednou knihou dnešného článku je tenučká, len 107 stranová kniha s názvom Akoby si kameň jedla. Aj táto kniha sa zaoberá ťaživou témou, konkrétne vojnou v Bosne a Hercegovine a stavom krajiny a osudmi obyvateľstva tejto krajiny po vojne. Práve skutočnosť, že autora zaujíma krajina a jej obyvatelia aj roky po vojne, robí túto knihu jedinečnou a veľmi dôležitou pre čo najlepšie pochopenie toho, čím si táto krajina prešla. 

Názov: Akoby si kameň jedla

Autor: W. L. Tochman
Vydavateľ: Absynt
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: V rámci edície Prekliati reportéri prinášame knihu reportáží z Bosny W. L. Tochmana Akoby si kameň jedla. Autor bol za knihu zaradený medzi finalistov literárnej ceny Nike a taktiež na ocenenie Prix Témoin du Monde, ktoré udeľuje Radio France International. Tento prvý preklad Tochmanovho diela do slovenčiny rozširuje počet jazykov, do ktorých bol preložený na dvanásť.

Bosna, roky deväťdesiate. Vojna, etnická nenávisť, smrť, masové exekúcie, koncentračné tábory. Desiatky reportérov a televíznych štábov z celého sveta vyrážajú na Balkán, aby mohli podať svedectvo o zverstvách páchaných v rozpadajúcej sa Juhoslávií. Z médií presakujú znepokojujúce obrazy, zaznievajú hlasy katov i obetí, slová expertov i politikov. Každá vojna sa však jedného dňa končí. Novinári odchádzajú, experti miznú v informačnom šume, pozornosť médií sa obracia k iným vojnám, k iným nešťastiam.

Čo sa deje v krajine, ktorou štyri roky zmietala vojna?
Ako sa so stratou blízkych vyrovnávajú tí, čo prežili?
Čo cítia a o čom premýšľajú?
Kde hľadajú svojich mŕtvych? A ako ich nachádzajú?

To sú otázky, na ktoré sa pokúša priniesť odpoveď kniha poľského reportéra Wojciecha Tochmana, ktorý sa o osudy ľudí žijúcich v Bosne zaujímal nielen počas vojny, ale aj po nej. V roku 1999 sa vracia na miesto činu, pozoruje pri práci antropologičku Ewu Klonowskú, ktorá zbiera a skladá pozostatky ľudských tiel vykopaných z masovch hrobov a na základe DNA identifikuje obete. Rozpráva sa s tými, čo prežili a z rozprávania o kostiach, ktoré patria ich blízkym, rekonštruuje vojnové osudy jednotlivcov i celých rodín, živých aj mŕtvych. Prostým jazykom rozpráva o veciach tragických, neskutočných, strašných. Jeho svedectvo núti zamyslieť sa nad hrôzami vojny, dvojznačnosťou ľudskej prirodzenosti a hlbokou ľudskou potrebou pochovať a oplakať svojich mŕtvych.























Ak vás knihy Absyntu zaujali a chceli by ste si o jeho knihách prečítať viac, odporúčam vám kúpiť si mesačník Knižná revue. V aktuálnom čísle mesačníka Knižná revue (9/2016) je totiž knihám vydavateľstva Absynt venovaný veľmi kvalitný článok. Predstavuje čitateľom tieto knihy: Americký cisár, Papuša, ImpériumČasy zo second-handu, Cez ploty, Jeden z nás: príbeh o Nórsku.     


Verím, že nebude dlho trvať a postupne pribudnú do mojej knižnice ďalšie knihy z vydavateľstva Absynt. Láka ma ich viacero a už sa neviem dočkať ich kúpy. Čítali ste niektorú z kníh uvedených v mojom článku, prípadne inú knihu od Absyntu? Ak áno, napíšte mi prosím komentár.  

5 komentárov:

  1. Absynt je skvelé vydavateľstvo. Čítala som Impérium a to bolo úžasné. Momentálne mám doma Vlčice zo Sernovodska. Určite sa chystám na celú tvorbu od Kapuscinskeho a Príbeh o Nórsku mi tiež neunikne :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. súhlas! Absynt je super. stále sa zväčšuje zoznam kníh od Absyntu, ktoré nutne "potrebujem". :) "absynťácke" knihy majú veľkú informačnú i morálnu hodnotu, ktorá sa časom nevytráca.

      Odstrániť
    2. Tak tie Vlčice som dočítala a bola to moja NAJ kniha 2016. Naozaj odborúčam :)

      Odstrániť
  2. Citala som zatial iba Akoby si kamen jedla...a bola silna, ale zároveň nie zbytocne sentimentalna. A chystam sa i na dalsie, na Breivika som teda riadne zvedavá. Je skvele, ze aj na Slovensku sa zacala vydavat reportazna literarura. Myslim, ze tymto pocinom spravil Absynt revoluciu na nasom kniznom trhu, resp. v kniznej ponuke

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. knihy vydavateľstva Absynt sú vynikajúce! podľa mňa to bol do určitej miery risk, začať na slovenskom knižnom trhu vydávať reportážnu literatúru (= sústrediť sa primárne na ňu). vyzerá to však, že tieto knihy majú úspech a mňa to teší. nekvalitných kníh vychádza stále príliš veľa. preto ma poteší, keď sa niekto sústredí na vydávanie kvalitných kníh a ešte lepšie je, keď ich ľudia čítajú. dúfam, že sa im bude aj naďalej dariť. :)

      Odstrániť