Vyhľadávať v tomto blogu

streda 18. januára 2017

Vianočný knižný úlovok


V tomto článku sa dočítate o mojom poslednom knižnom úlovku za rok 2016. Prezradím vám, aké knihy som si našla pod vianočným stromčekom. 

Túžim po množstve kníh a zoznam "knižných túžob" sa postupne rozrastá. Vplyv na to má moja profesia knihovníčky (momentálne na materskej dovolenke) i blogové zameranie - v rámci práce na blogu je sledovanie knižnej produkcie doslova nevyhnutnosťou. Vybrať z dlhého zoznamu "knižných túžob" iba zopár kníh, ktoré si reálne objednám, je pre mňa vždy veľmi náročné. Obvykle mi táto činnosť zaberie niekoľko dní a zoznam býva viackrát upravovaný. Vianočný knižný zoznam je trošku netradičný. Obvykle u mňa totiž v objednávkovom zozname prevažuje beletria, tentoraz sa v objednávke vôbec nenachádzala

Najprv vám predstavím knihy, ktoré budú niektorým čitateľom blogu povedomé a to z jednoduchého dôvodu - už som ich spomínala v článku Knižné túžby - odborná & populárno-náučná literatúra.

Môj negatívny postoj (a zároveň žiaľ aj slabé vedomosti) voči matematike som sa rozhodla skúsiť zmeniť knihou Matematiko, jsi to ty?

Autor: Adrián Paenza
Názov: Matematiko, jsi to ty?: čísla, osobnosti, problémy a zvláštnosti
Vydavateľ: Kniha Zlín
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Dobré knihy nám vydrží jeden den. Lepší vydrží jeden rok. A velmi dobré knihy vydrží mnoho let. Ale také existují knihy, které nás provázejí po celý život - a ty jsou nepostradatelné. Tato kniha se řadí mezi ty, jež trvají po celý život - taková truhla s pokladem, která nás po otevření zavalí otázkami a záhadami, čísly tak velkými, že jsou až nekonečná (různě nekonečná), osobnostmi, s nimiž by se člověk chtěl setkat a popovídat si s nimi jako s přáteli. Více než million čtenářů ve dvaceti zemích světa už takového přítele našlo.

Matematiko... jsi to ty? Snad je ukrytá v nějakém problému, ale co je jisté, je to, že je za rohem, v našem každodenním životě a čeká, až ji objevíme. Zde je vynikající průvodce, který nás postrčí to prozkoumat. Na cestě tímto vesmírem se potkáme s neuvěřitelnými čísly nebo s různými druhy nekonečnosti, nahlédneme do propasti dělení nulou a naučíme se tajemstvím světa sázek a pravděpodobnosti. Matematika nám také pomůže vyřešit záhady a odhadnout neuvěřitelná množství: od počtu vlasů až k litrům krve, od pravděpodobnosti, že dvě jakékoli osoby budou mít narozeniny ve stejný den, až po čísla společných předků.
 




Kniha Vývoj života ma veľmi zaujala svojou anotáciou. Som zvedavá, ako autor tohto titulu odpovedal na otázky, ktoré sú uvedené v anotácii

Autor: Nick Lane
Názov: Vývoj života: deset velkých vynálezů evoluce
Vydavateľ: Kniha Zlín
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Uznávaný biochemik Nick Lane skládá s využitím těch nejnovějších vědeckých poznatků ohromující mozaiku historie života.

Jak vznikl život? Odkud se vzala DNA? Jak se vyvinulo oko? Co je to vědomí? Proč umíráme? V posledních několika desetiletích došlo k převratným novým objevům, které nám umožnily nahlédnout životu pod pokličku. Dnes už máme technologie i dostatečné zdroje k porovnávání celých genových sekvencí, zkoumání atomické struktury bílkovin, zobrazování přemýšlejících neuronů a dokonce i k podrobnému studiu geochemie hornin, s jehož pomocí odhalujeme i změny, kterými v minulosti prošlo složení vzduchu. Tyto objevy pomohly objasnit otázku vývoje života mnohem přesněji a podrobněji než kdykoli předtím.

Lane s pomocí této pokladnice nového vědeckého poznání mistrně rekonstruuje dějiny života a popisuje deset největších vynálezů evoluce zvolených podle jejich dopadu na žijící svět, významu pro dnešní organismy a konečně i pro jejich symboličnost. Kdo by si pomyslel, že vývoj očí začal u na světlo citlivých míst na řasách, která sloužila k regulaci fotosyntézy? Nebo že se stavební bloky DNA samovolně zformovaly v hydrotermálních průduších?

Lane vysvětluje, jak každý z velkých vynálezů evoluce - od DNA po sex, od teplokrevnosti k vědomí a konečně i ke smrti - znamenal zásadní změnu pro život a často i pro samotnou planetu. Výsledkem je fantastická, snadno srozumitelná analýza důvtipnosti přírody a zásadní dílo pro každého, kdo někdy pochyboval o vědecké podloženosti evoluce nebo přemýšlel, odkud jsme se tu vlastně vzali.



Poslednou knihou od vydavateľstva Kniha Zlín v mojom vianočnom úlovku je Musíme si promluvit o Kelvinovi, ktorá sa zaoberá vesmírom. 

Autor: Marcus Chown
Názov: Musíme si promluvit o Kelvinovi: vesmír a co o něm prozrazují všední věci
Vydavateľ: Kniha Zlín
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Po velmi úspěšném titulu Kvantová teorie nikoho nezabije (česky KNIHA ZLIN, 2010) na náš trh přichází i autorova nejnovější publikace - Musíme si promluvit o Kelvinovi. I zde se Chown pokouší všedním jazykem přiblížit i laikům problematiku vzniku vesmíru, významu nekonečné rozmanitosti a pestrosti světa, ve kterém žijeme, záhadu tmavé noční oblohy, která by teoreticky měla zářit stejně jako povrch typických hvězd nebo původ železa kolujícího v naší krvi. Složitost světa prozrazuje nejen to, že Bůh hraje s vesmírem kostky, ale že pokud by kostky nehrál, vůbec žádný vesmír by zde nebyl. Těšte se na rozkrytí souvislosti mezi vaším televizním přijímačem a vznikem vesmíru. S upřímností sobě vlastní autor prohlašuje některé běžně uznávané závěry za nesprávné. Většina astronomů se tak v jejich interpretaci mýlí. Jeho nová kniha rozhodně změní způsob, jakým vidíte svět. Chown vám jako určitý průvodce umožní číst kosmická znamení anebo, slovy Williama Blakea, 'vidět svět v zrnku písku'.




Vydavateľstvo Absynt na blogu spomínam pomerne často. Knižná produkcia tohto vydavateľstva sa mi veľmi páči a najradšej by som mala všetky ich knihy. Tentoraz som objednala tieto:   

Autor: Svetlana Alexijevič
Názov: Vojna nemá ženskú tvár
Vydavateľ: Absynt
Rok vydania: 2015 

Oficiálna anotácia: Kniha Vojna nemá ženskú tvár najčerstvejšej držiteľky Nobelovej ceny za literatúru Svetlany Alexijevič vychádza v slovenskom preklade už druhý raz. Oproti prvému vydaniu z roku 1990 však ide o rozšírenú verziu, objavujú sa v nej pasáže vyškrtnuté bdelým sovietskym cenzorom i celkom nové výpovede pamätníčok Veľkej vlasteneckej vojny.

Svetlana Alexijevič pátra po inej tvári vojny. Nezaujímajú ju medaily a rady a vyznamenania, v pamätiach stoviek žien, ktoré zažili vojnu ako jej priame účastníčky so zbraňou v ruke, loví to, čo je neprenosné, to najosobnejšie – zážitky, ktoré utkveli na kožiach vojačiek i zdravotníčok, zážitky, ktorých sa nemožno zbaviť, nemožno ich vytesniť z pamäti, ani zo snov. Hrôza vojny sa v dokumentárnej koláži Svetlany Alexijevič strieda s prekvapujúcou ľudskosťou a odkrýva tak celkom inú tvár vojny, tvár, ktorú by sme v kusých kapitolách učebníc dejepisu hľadali len márne. 




Autor: Irena Brežná
Názov: Vlčice zo Sernovodska: zápisky z rusko-čečenskej vojny
Vydavateľ: Absynt
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Dve krvavé koloniálne vojny, ktoré vyústili do diktatúry Ramzana Kadyrova pod patronátom Vladimira Putina – taká je cena, ktorú zaplatilo Čečensko na prahu 21. storočia za svoje vzopretie a volanie po samostatatnosti. Spisovateľka a reportérka Irena Brežná bola pri tom od začiatku.

Osud Čečenska prežila na vlastnej koži, zžila sa s ním a svoje reportážne texty publikovala v najprestížnejších nemeckých a švačiarskych médiách. Vypálené dediny, odkryté masové hroby, najprv štátny terorizmus Kremľa a potom aj ten čečenský, trpiaci a zomierajúci civilní obyvatelia, znásilnené
a ponížené ženy i muži – taký obraz Čečenska nám ponúka v knihe Vlčice zo Sernovodska. Čečensko, táto malá kaukazská krajina od nás nie je ďaleko a strašné udalosti sa tu neodohrali tak dávno – aj preto sa nás týkajú a budú sa týkať čoraz viac. Je tu však istá nádej. Stále sú tu ľudia, ktorí sa nenechali umlčať. Rozprávajú. Svedčia. Ony. Ženy v šatkách. Vlčice zo Sernovodska. A Irena Brežná medzi nimi.




Nasledujúcu knihu som objavila v rámci písania článku o novembrových knižných novinkách. Kniha sa zaoberá témou, ktorá je veľmi čitateľsky náročná, napriek tomu považujem za správne a potrebné mať prehľad o tom, čo sa dialo a deje nielen u nás na Slovensku a v EÚ, ale aj v iných častiach sveta.
 
Autor: Philip Gourevitch

Názov: Chceli by sme Vám oznámiť, že zajtra nás aj s rodinami pozabíjajú: príbehy z Rwandy
Vydavateľ: Premedia

Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: V apríli 1994 rwandská vláda vyzvala všetkých Hutuov, aby zabili všetkých Tutsiov. V priebehu nasledujúcich troch mesiacov bolo zabitých 800-tisíc Tutsiov v najväčšej genocíde od Hitlerovho vyvražďovania Židov. Kniha Philipa Gourevitcha je anatómiou zabíjania v Rwande, prenikavou históriou pozadia genocídy a nezabudnuteľnou správou o preživších. 

Napriek tomu, že zabíjanie bolo technologicky nenáročné – vykonané prevažne mačetami –, uskutočnilo sa rýchlosťou vyrážajúcou dych. Išlo o najefektívnejšie masové vraždenie od čias, keď boli na Hirošimu a Nagasaki zhodené atómové bomby.


Gourevitch zachytáva nielen príčiny a priebeh genocídy, ale aj jej dopady na Rwandu a okolité krajiny. Podstatnou otázkou je, ako dokáže spoločnosť zložená z veľkej časti z vinníkov a ich obetí vôbec fungovať. Vypovedá veľa o šanci na vybudovanie humánneho politického zriadenia a odhodlaní ľudskej duše vo svete extrémov.




Z kníh Ženy a knihy: vášeň a následky a Bílá magie: epocha papíru mám najväčšiu radosť, pretože sa mi zase podarilo obohatiť moju knižnicu o ďalšie "knižne orientované tituly" (moje označenie kníh, ktoré sa venujú témam ako: knihy, knižnice, knihovníctvo, čitatelia, knižný trh...). Obe knihy vydalo české vydavateľstvo HOST. Toto vydavateľstvo mám veľmi rada, pretože ako jedno z mála vydavateľstiev vydáva (okrem iného) "knižne orientované tituly".

Kniha Ženy a knihy ma zaujala nielen témou, ale aj krásnou obálkou a fotografiami: 

Autor: Stefan Bollmann
Názov: Ženy a knihy: vášeň s následky
Vydavateľ: HOST
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Fascinující setkání se slavnými čtenářkami.
 

Věděli jste, že Marilyn Monroe byla náruživá čtenářka a jednou z jejích oblíbených knih byl Odysseus od Jamese Joyce? Že nedostudovaný Friedrich Gottlieb Klopstock v roce 1750 recitoval své ódy davu mladých žen, vybíral za to polibky i peníze, a vynalezl tak autorské čtení poezie? Že Jane Austenová brala vážně jen ty ženy, které měly rády romány? Nebo že první autorkou bestsellerů na světě se před sto padesáti lety stala neúspěšná pěvkyně a propuštěná předčítačka Eugenie Marlittová?

Tyto a ještě mnohé další příhody ožívají v poutavě napsaném panoramatu, které nás provede od Klopstockových časů až do současnosti a popíše i aktuální fenomény, jako je fanfiction nebo Padesát odstínů šedi. Čtení může proměnit život i lásku. Je to kniha pro ženy, které vášnivě rády čtou, i pro muže, kteří díky ní pochopí, jak to jejich ženy myslí, když prohlásí: „Teď ne, teď si čtu!“ 






 
Kniha Bílá magie: epocha papíru sa zaoberá veľmi zaujímavou témou - históriou papiera. 

Informácie o knihe prevzaté z obálky: 

"Lothar Müller není sentimentálně nostalgický. Zaměřuje se na historii původu papíru, aby získal užitečné poznatky a možná i pevnou oporu pro současnost. Jeho styl je pokorný a precizní."
DIE WELT

"Většina této erudované, poutavé práce je věnována vzniku papíru a jeho dominantnímu postavení jako archivu civilizace a "zdroje metafor" (fráze, jako například "nepopsaný list"). Kromě toho, že se zabývá historickým popisem proniknutí papíru do našeho každodenního života, věnuje Müller pozornost také evropské literatuře a úloze, kterou papír hraje v příbězích, jež si vzájemně vyprávíme."
THE SYDNEY MORNING HERALD

Autor: Lothar Müller
Názov: Bílá magie: epocha papíru
Vydavateľ: HOST
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Proč je papír pro lidstvo tak důležitý?

V době nástupu digitálního věku se papír může jevit jako přežitek. Müller mapuje hluboký význam papíru pro celou lidskou civilizaci. Provádí čtenáře historií tohoto proměnlivého média. Popisuje, jakou cestu urazil papír z Číny přes arabský svět až do Evropy, kde v různých podobách prostoupil každodenní život od třináctého století až dodnes, a jak revoluce papírenské technologie v devatenáctém století připravila půdu pro vznik moderního denního tisku.

Skrze historické a literární ukázky nám kniha nabízí jedinečný pohled na materiál, který je součástí našich životů. Myslíme si, že jsme pochopili Gutenbergovu éru, ale můžeme jí porozumět lépe, když objevíme svět, který jí předcházel: epochu papíru. 



Vzhľadom na skutočnosť, že som sa nedávno stala matkou, začali ma zaujímať aj knihy, ktoré som doteraz sledovala iba okrajovo a to konkrétne detské knihy, knihy o výchove a o stravovaní detí (resp. recepty). Do vianočnej objednávky som pridala dve knihy, ktoré sa zaoberajú stravovaním detí a obsahujú množstvo receptov. 

Kniha Bible dětských pokrmů ma zaujala po obsahovej i po vizuálnej stránke. Obsahuje množstvo receptov pre deti od štyroch mesiacov - recepty sú naozaj rozmanité a zaujímavé. Kniha je plná fotografií a doplňujúcich ilustrácií. 

Autor: Annabel Karmel
Názov: Bible dětských pokrmů: recepty na jídla, která vašemu děťátku dají ten nejlepší start do života
Vydavateľ: Nakladatelství ANAG
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Kniha obsahuje recepty pro první fázi odstavování, druhou fázi odstavování, pro období devíti až dvanácti měsíců a pro batolata.

Nejlepší kuchařka v oblasti dětské stravy.


Může být skvělým dárkem pro čerstvé rodiče nebo dobrým pomocníkem pro každého, kdo hledá inspiraci na nové pokrmy nebo kdo potřebuje překonat stresující začátky prvních jídel se svými dětmi.


Tato kniha nabízí stejně snadné recepty jako předchozí tituly Annabel Karmel – ideální pro ty z nás, kdo bojujeme s časem, ale přesto chtějí poskytnout dětem výživné jídlo.
   
 
 









Kniha Receptár zdravej výživy pre dojčatá a deti ma zaujala z viacerých dôvodov a to konkrétne: 1) adekvátna kvalifikácia autorky v oblasti zdravého stravovania, 2) rozdelenie obsahu na teoretickú časť (začiatok prikrmovania, vhodnosť potravín pre deti...) a recepty, 3) rozmanitosť receptov (nápoje, kaše, nátierky, polievky, omáčky, bezmäsité pokrmy, kompóty, sladkosti pre chorých pre celiakiu...) a 4) veľký počet receptov (až 320). Po prelistovaní tejto knihy však musím skonštatovať, že jej negatívom je vizuálna stránka - obálka i fotografie jedál (je ich iba zopár) pôsobia podľa môjho názoru veľmi nemoderne a nepríťažlivo - napriek tomu si myslím, že kniha bude určite užitočná. 

Autor: Daša Ostertágová
Názov: Receptár zdravej výživy pre dojčatá a deti
Vydavateľ: Motýľ
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Kniha je jedinečnou publikáciou, mimoriadne užitočnou, ktorá sa zaoberá výživou najmenších detí a ponúka až 320 receptov! Nové aktualizované a doplnené vydanie megaúspešnej knihy rád a odporúčaní.

Je rozdelená na dve časti: V tej prvej sa dozviete, kedy je možné začať s prikrmovaním dojčaťa, aké potraviny sú pre deti vhodné, akú použiť kuchynskú prípravu, prečo sa niektoré potraviny nemôžu pri výžive dojčiat používať atď. Tiež sa dozviete, ako zostavovať jedálne lístky aj s prihliadnutím na rodinný rozpočet a ako si zorganizovať domáce práce, aby Vám popri starostlivosti o dieťa a rodinu ostal čas aj na seba.

Druhá časť je venovaná receptom. V knihe ich nájdete až 320. Každý recept je vypracovaný osobitne podľa vekových skupín a prepočítaný podľa odporúčaných výživových dávok. Pri každom je okrem dávkovania a technologického postupu vyznačený aj vek dieťaťa, od ktorého je vhodné pokrm podávať. V receptoch sú obmedzené potraviny s obsahom tuku, cholesterolu, nasýtených mastných kyselín, sladidlá, soľ, potraviny s obsahom cudzorodých látok a jedlá nevhodné pre deti. 






Dnešný článok o vianočnej knižnej nádielke je na konci. Aké knihy ste našli pod stromčekom vy?




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára