Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 30. marca 2017

Narodeninový knižný úlovok


Tento rok sa narodeninová knižná nádielka líši od tých predošlých. Dospela som totiž k záveru, že mám na chvíľu kníh dosť a preto som sa rozhodla objednať knihy pre môjho syna Danielka (4-mesačný). Článok môže poslúžiť ako knižná inšpirácia najmä pre rodičov malých detí (dojčiat, batoliat), prípadne pre čitateľov, ktorí by chceli dieťa obdarovať dobrou knihou.

Danielko mal iba tri knihy a to bol pre mňa ako knihovníčku a knihomoľku smutný fakt, preto som sa rozhodla to napraviť. Vybrala som 17 kníh a v tomto článku vám ich predstavím. Nakúpené knihy sú rôznorodé - leporelá pre dojčatá a batoľatá, ale aj knihy pre väčšie deti (predškolákov i školákov). Tie som objednávala kvôli tomu, lebo sa mi už dlhšie veľmi páčili a bála som sa, že neskôr už budú vypredané.

Nákup som realizovala v internetovom kníhkupectve MegaKnihy.sk. Toto internetové kníhkupectvo som si veľmi obľúbila. Má rozmanitú a bohatú knižnú ponuku, knihy vždy prídu v bezchybnom stave a má vynikajúce ceny, veľakrát omnoho nižšie ako Martinus.sk, Gorila... a v prípade väčších objednávok je rozdiel v cene výrazný. 

Najprv som pre Danielka vyberala leporelá. Leporelá sú vďaka svojim vlastnostiam (hrubé strany, málo strán, jednoduché texty, veľké obrázky...) ideálne pre najmenšie deti. Vedia ich zaujať, dokážu ich chytiť, sú primerané ich inteligenčnej úrovni. Ponuka bola naozaj veľká a rozmanitá. Napokon som vybrala tieto:

Leporelá Nakuknime do lesa, Nakuknime na farmu, Nakuknime do záhrady a Nakuknime do džungle sú maličké, farebné a pekne ilustrované a prostredníctvom veľmi zaujímavého prevedenia (priezor v stranách) dieťaťu ukážu, aké zvieratká žijú v lese, džungli, záhrade a na farme.




Autor: Helen Smith [ilustrátorka]
Názov: Nakuknime do lesa
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Rok vydania: 2010 

Oficiálna anotácia: Kto býva vysoko v korune stromu? Nakukni do dutiny! Kto býva v nore v zemi? Nakukni tam! Kto to chrastí pod koreňmi starého stromu? Pozri sa! Nakukni a dozvieš sa, ktoré zvieratká žijú v lese a čo práve robia. Toto leporelo je veľkosťou prispôsobené malým detským rúčkam a dá sa rozložiť tak, že vytvorí kmeň stromu i dutinu, do ktorej možno skutočne nahliadnuť a pozrieť sa, čo sa tam deje. Precvič si ručičky a nauč sa nové slovíčka. Veľa zábavy!

Autor: Helen Smith [ilustrátorka]
Názov: Nakuknime na farmu
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Rok vydania: 2010 

Oficiálna anotácia: Kto je v stajni? Pozri sa okienkom dovnútra! Kto je v prasačom chlieviku? Pozri sa dvierkami! Kto je v kurníku? Nakukni doňho! Nakukni a dozvieš sa, ktoré zvieratká na farme žijú a čo práve robia. Toto leporelo je veľkosťou prispôsobené detským rúčkam a dá sa rozložiť tak, že vytvorí domček, do ktorého je možné skutočne nahliadnuť a pozrieť sa, čo sa tam deje. Precvič si ručičky a nauč sa nové slovíčka. Veľa zábavy!


Autor: Helen Smith [ilustrátorka]
Názov: Nakuknime do záhrady
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Rok vydania: 2010 

Oficiálna anotácia: Kto je v psej búde? Pozri sa okienkom dovnútra! Kto je na strome? Nakukni za mráčik! Kto je v králikárni? Pozri sa dvierkami! Kto je v kvetinovom záhone? Nakukni tam! Nakukni a dozvieš sa, ktoré zvieratká v záhrade žijú a čo práve robia. Toto leporelo je veľkosťou prispôsobené detským rúčkam a dá sa rozložiť tak, že vytvorí psiu búdku, do ktorej je možné skutočne nahliadnuť a pozrieť sa, čo sa tam deje. Precvič si ručičky a nauč sa nové slovíčka. Veľa zábavy!

Autor: Helen Smith [ilustrátorka]
Názov: Nakuknime do džungle
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Rok vydania: 2010 

Oficiálna anotácia: Kto sa schováva vo vetvách stromu? Pozri sa! Kto číha v močiari? Nakukni tam! Kto je za vodopádom? Skús to zistiť! Kto sa schováva vo vysokej tráve? Zistíš to? Nakukni a dozvieš sa, ktoré zvieratká v divočine žijú a čo práve robia.Toto leporelo je veľkosťou prispôsobené detským rúčkam a dá sa rozložiť tak, že vytvorí korunu stromu aj s priezorom, do ktorého je možné skutočne nahliadnuť a pozrieť sa, čo sa tam deje. Precvič si ručičky a nauč sa nové slovíčka. Veľa zábavy!



Leporelo 1 2 3 Počítanie má typickú vlastnosť leporela - má nielen hrubé strany, ale dá sa aj rozložiť. Obsahuje jednoduché farebné ilustrácie, ktoré zaujmú aj dojča batoľaťu môžu pomôcť naučiť sa rátať do desať.




Autor: Maxine Davenport [ilustrátorka]
Názov: 1 2 3 Počítanie: rozkladacia knižka pre najmenších
Vydavateľ: Fortuna Libri
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Ukážte bábätku čísla a prvé slová v rozkladacej knižke založenej na kontrastoch, vďaka ktorým ho zaujmete a udržíte jeho pozornosť, napríklad aj v polohe na brušku. Podporíte tým jeho zmyslové vnímanie a pomocou ľahko rozpoznateľných obrázkov v knižke sa vaše dieťatko bude učiť hrou.




Leporelá s názvom Zvieratká: 9 malých knižočiek pre malé ručičky ma zaujali svojim spracovaním. Vo farebnej krabičke je uložených 9 malých, farebných a pekne ilustrovaných leporel, ktoré sú veľkosťou ideálne pre najmenšie deti. Každé leporelo dieťaťu ukáže, aké zvieratá žijú na farme, záhrade, v džungli, oceáne, zoo, ako vyzerajú mláďatá, divé zvieratá a domáce zvieratá.



Autor: neuvedený
Názov: Zvieratká: 9 malých knižočiek pre malé ručičky
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Sada 9 roztomilých miniknižočiek do všetkých maličkých ručičiek, ktoré môžu slúžiť na čítanie, či na na stavanie ako kocky. Táto malá sada 9 miniknižočiek- leporel s odolnými stránkami- je pre všetky malé deti skvelým prvým sprievodcom svetom okolo nás a vďaka nemu sa zoznámia so zvieratkami zo záhrady a statku, zo zoo aj divočiny, s domácimi miláčikmi, mláďatkami a množstvom ďalších zvieratiek. Jednotlivé knižočky s veselými farebnými ilustráciami sú veľmi ľahké a naozaj malé, takže sa vojdú aj do tých najmenších detských rúčiek. A keď už deti nebude baviť pozeranie a pomenovávanie obrázkov, môžu knižky využiť napríklad ako stavebné kocky, ktoré sa potom ľahko uložia do pevnej škatuľky, uzavrú na magnet a je upratané!



Leporelo Nenásytná húsenička prináša jednoduchý, ale zaujímavo ilustrovaný a vizuálne spracovaný príbeh o hladnej húseničke. Dieťa zaujme farebnosťou a vzbudí v ňom zvedavosť, čo všetko ešte húsenička zje. Danielka toto leporelo zaujalo už teraz a veľmi podrobne si ho prezeral.



Autor: Eric Carle
Názov: Nenásytná húsenička
Vydavateľ: Zelený kocúr
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Eric Carle je jedným z najuznávanejších autorov súčasnej detskej literatúry a jeho príbeh Nenásytnej húseničky je zrejme jeho najznámejším dielom. Knižku preložili do viac ako 50 jazykov a predalo sa z nej 33 miliónov výtlačkov po celom svete.

K popularite Nenásytnej húseničky prispieva jednoduchý text, ktorý opakujúcimi sa vetnými frázami naučí deti počítať, rozpoznávať ovocie a iné dobroty a nakoniec im ukáže aj jeden z najkrajších prírodných javov, ktorý v detských očiach naberá rozmery zázraku.

Práce Erica Carla sú ľahko rozpoznateľné svojráznou technikou koláže, pestrými farbami a obrázkami, do ktorých sa zamilujete na prvý pohľad. Knižky sú graficky nesmierne zaujímavé, humorné a kreatívne. V Nenásytnej húseničke sú použité aj nezvyčajné techniky tlače, čo robí knižku ešte lákavejšou a dáva priestor mnohým interaktívnym hrám.
Nenásytná húsenička je autorovou prvou knižkou, ktorá sa objavuje v slovenskom preklade, ale pevne veríme, že čochvíľa môžeme čítať aj o usilovnom pavúkovi, o ufrfľanej lienke, alebo o dievčatku, ktorej otecko zniesol mesiac z oblohy.

Ako veľmi môže byť hladná jedna malá húsenička, ktorá sa práve vyliahla z vajíčka? Verte či neverte, zjedla by hoc aj celý svet! Ak nie celý svet, tak aspoň všetko to, čo sa jej na tom šírom svete postaví do cesty a nie je toho málo: rôzne druhy ovocia, tortu, zmrzlinu, kyslú uhorku, lízatko, či klobásu. Nedivme sa preto, že ju po toľkom maškrtení rozbolí brucho. Rozhodne sa, že v nedeľu si urobí pôst a na obed si dá iba zelený list. Potom sa pre istotu na nejaký čas zakuklí. Ale čo sa stane po tom? Kto vylezie z kukly? Bude to znova tá istá nenásytná húsenička, ktorá sa nám medzičasom "zažrala" do srdca?




Leporelo Milá Zoo dieťa zaujme príbehom. Postupným otváraním škatúľ sa dieťa dozvedá, aké zvieratká dostal chlapec od zoologickej záhrady a ktoré zvieratko si nakoniec nechal. Leporelo obsahuje jednoduchý text, pekné ilustrácie a dieťa aktívne zapája do príbehu tým, že otvára jednotlivé škatule so zvieratkami.



Autor & ilustrátor: Rod Campbell
Názov: Milá Zoo
Vydavateľ: Zelený kocúr
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Jedna z najočarujúcejších knižiek Roda Campbella, ktorá sa teší obľube po celom svete už takmer 30 rokov, sa konečne dostáva aj na pulty našich kníhkupectiev. Preložili ju do viacerých jazykov a predalo sa z nej viac než 2 milióny výtlačkov. Dodnes vedie priečky v predajnosti. Príbeh je o malom chlapčekovi, ktorý napíše do zoologickej záhrady, aby mu poslali zvieratko. Rad za radom prichádzajú škatule, ktoré môžeme spoločne pootvárať. A v tej poslednej sa nachádza to najkrajšie a najmilšie zvieratko... Čo myslíte, ktoré?



Leporelo Veci okolo nás: tvary je určené pre batoľatá od 30 mesiacov. Dieťa sa učí rozpoznávať tvary, spozná nové predmety a rozšíri si slovnú zásobu.


Autor: neuvedený
Názov: Veci okolo nás: tvary
Vydavateľ: Fortuna Libri
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: V tejto knižke nájdeš veci od výmyslu sveta. Ich tvary sú rôzne. Naučíš sa rozlišovať štvorce, trojuholníky či hviezdy. Odhalíš všetkých desať tvarov? Hravé leporelo o predmetoch a tvaroch so zábavnými otázkami. Pre batoľatá od 30 mesiacov so zameraním na rozvíjanie slovnej zásoby.



Mláďatká: leporelo s puzzle dieťa zaujme farebnosťou a roztomilými obrázkami mláďat. Podľa dostupných informácií je určené pre deti od 3 rokov. Menšie dieťa si môže prezerať obrázky a počúvať informácie o mláďatkách, 3-ročné a väčšie deti okrem uvedeného aj poskladať jednoduché puzzle.



Autor: neuvedený
Názov: Mláďatká: leporelo s puzzle
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Deti sa naučia niečo nové o mláďatkách. A na každej strane si môžu poskladať šesťdielnepuzzle! Pre deti od 3 rokov.




Séria kníh od Rotraut Susanne Bernerovej: Potulky jarou, Potulky letom, Potulky jeseňou, Potulky zimou a Potulky nocou ma veľmi zaujala a chcela som objednať všetky menované knihy, ale podarilo sa mi zohnať iba dve z nich - Potulky zimou a Potulky nocou. Knihy sú veľkého formátu a neobsahujú text (jediný text je na obálke). Napriek tomu sú veľmi pútavé, pozornosť dieťaťa upútajú veľmi podrobnými ilustráciami, ktoré podnecujú detskú fantáziu a rozvíjajú jeho slovnú zásobu a myslenie. Tieto knihy sú ideálne na spoločné prezeranie s rodičom. Rodič dieťaťu môže vysvetľovať, čo je na obrázku znázornené, prípadne dávať otázky dieťaťu. Na rozdiel od iných kníh, ktoré prestávajú byť časom zaujímavé, tieto knihy podľa môjho názoru dieťa neomrzia dlhší čas.

Autor: Rotraut Susanne Bernerová
Názov: Potulky zimou
Vydavateľ: Zelený kocúr
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Kniha ocenená množstvom cien vyniká z radu detskej literatúry a teší sa obľube u čitateľov najmä vďaka jej všestrannému využitiu. Pri listovaní knižkou sa dieťaťu rozvíja nielen pamäť a pozorovací talent, ale rozširuje si aj slovnú zásobu a vo veľkej miere sa zlepšuje aj jeho schopnosť koncentrácie.

Séria kníh sa skladá z piatich samostatných knižiek, ktoré na seba nadväzujú postavami, miestami, či zvieratkami. Dieťa sleduje ich príbehy zo stránky na stránku a predostierajú sa pred neho každodenné, známe udalosti.



Autor: Rotraut Susanne Bernerová
Názov: Potulky nocou
Vydavateľ: Zelený kocúr
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Kniha ocenená množstvom cien vyniká z radu detskej literatúry a teší sa obľube u čitateľov najmä vďaka jej všetrannému využitiu. Pri listovaní knižkou sa dieťaťu rozvíja nielen pamäť a pozorovací talent, ale rozširuje si aj slovnú zásobu a vo veľkej miere sa zlepšuje aj jeho schopnosť koncentrácie.

Séria kníh sa skladá z piatich samostatných knižiek, ktoré na seba nadväzujú postavami, miestami, či zvieratkami. Dieťa sleduje ich príbehy zo stránky na stránku a predostierajú sa pred neho každodenné, známe udalosti.


Obrázková kniha Prohlížej si - hledej - směj se ma zaujala z rovnakých dôvodov ako dve predchádzajúce knihy. Je ideálna na čítanie/prezeranie s rodičom. Rodič dieťaťu prečíta krátky text (umiestnený na každej dvojstrane), následne spolu hľadajú osoby/zvieratá/veci, ktoré boli v texte zmienené a pozerajú, čo všetko sa na obrázkoch odohráva. Podrobné, farebné ilustrácie detailne znázorňujú rôzne situácie, prostredie, činnosti ľudí ...atď., vďaka čomu sa dieťa môže zábavnou formou dozvedieť nové poznatky a rozšíriť si slovnú zásobu. Rovnako ako aj predchádzajúce dve knihy aj táto kniha pomáha okrem rozširovania slovnej zásoby aj zlepšovať koncentráciu dieťaťa.

Autor: Wilfried Gebhard
Názov: Prohlížej si - hledej - směj se: velká obrázková kniha pro děti a rodiče
Vydavateľ: Grada Publishing
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Velká obrázková kniha vezme děti na dlouhou napínavou cestu - podívají se zblízka na tři různá prostředí - na venkov, na ulici a k vodě. Panoramatické celostránkové obrázky, které jsou zabydlené spoustou veselých postaviček lidí i zvířat, domů, dopravních prostředků, zábavných akcí děti upoutají na dlouhou dobu. Mohou si prohlížet, hledat souvislosti, mluvit o tom, co kdo dělá a proč a najít i mnoho veselých nesnází a příhod zobrazených lidí. Rodiče jim mohou vysvětlit, jak co funguje, kdo co dělá a porovnávat obrázky s tím, co vidí okolo sebe. Kniha bude zdrojem zábavy pro děti i dospělé. 




Kniha Nezbedný vláčik ma zaujala možnosťami využitia - okrem čítania/prezerania ju dieťa môže použiť aj na hranie. Kniha totiž obsahuje malý vláčik, ktorý jazdí po dráhach na jednotlivých dvojstránkach. Popri hraní s vláčikom dieťa sleduje, čo všetko sa na trase nachádza. Vidí rôzne zvieratká, ľudí vykonávajúcich rôzne činnosti atď. Kniha je nevhodná pre deti do troch rokov.

Autor: neuvedený
Názov: Nezbedný vláčik
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: V tejto úžasnej interaktívnej knižke môžeš sledovať ako vláčik sviští po rozmanitých trasách. Vyber vláčik, polož ho na knižku a nechaj ho, nech si len brázdi po koľajniciach. Pôjde najprv cez tunel, alebo cez most? Koho všetkého po ceste stretne? Stačí ho len natiahnuť, dať na koľajnice a pustiť.




Pri knihe Hovorníček som trochu váhala, či ju kúpiť alebo nie. Nepáčia sa mi totiž jej ilustrácie. Tento štýl kreslenia sa mi nikdy nepáčil. O kúpe ma nakoniec presvedčila anotácia a informácia, že kniha je prospešná pri rozvíjaní rečových schopností dieťaťa. Je určená pre deti od troch rokov.

Autori: Daniel Hevier [autor textu] & Oľga Bajusová [ilustrátorka]
Názov: Hovorníček: pre všetky deti, ktoré chcú pekne rozprávať
Vydavateľ: Buvik
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Vynikajúca kniha Daniela Heviera a maliarky Oľgy Bajusovej na pomoc v rozvíjaní rečových schopností malých detí.

Hovorníček je hravá obrázková knižka pre každý detský jazýček. Vie sa hrať na riekanky, rečňovanky, hádanky i pesničky, vie rapotať, cinkotať, trilkovať, štebotať, vie sa tešiť spolu s deťmi zo všetkých zvukov, ktorými sa im svet prihovára. Vie však i pomáhať nepoddajnému detskému jazýčku pri osvojovaní si krásnej materinskej reči, aby sa dieťaťu rozviazal skôr, než začne chodiť do školy.

Na jej vytvorení, rozvíjajúcej nielen reč, ale i myslenie najmenších detí, sa podieľali logopédi, psychológovia i jazykovedci.




Posledné knihy z narodeninovej knižnej nádielky ma zaujali najviac. Tieto nádherné knihy ma veľmi zaujali svojimi ilustráciami. Jedná sa o knihy Hávedník a Hlbokomorské rozprávky. Obe knihy môj syn plne využije až o pár rokov, ale kúpila som ich už teraz. Bála som sa, že neskôr budú vypredané a veľmi by ma mrzelo, keby som ich nezohnala.

Hávedník zaujme najmä chlapcov. Dieťa sa dozvie, aké živočíchy (prevažne hmyz) nás obklopujú. Kniha sa od predchádzajúcich líši väčším množstvom textu, ktorý má prevažne náučný charakter. Veľmi sa mi páčia ilustrácie. Sú farebné (neobvyklé kombinácie farieb) a podľa môjho názoru aj veľmi originálne a pútavé. Veľmi rada si ich prezerám a myslím, že aj detského čitateľa zaujmú.

Autor: Jiří Dvořák
Názov: Hávedník
Vydavateľ: Artforum
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Všade okolo nás je veľa živočíchov, ktoré väčšinou nevnímame alebo ich nevidíme či ich vidieť radšej ani nechceme. Delíme sa s nimi o záhradu, byt, posteľ alebo aj o vlastnú kožu. Stojí za to dozvedieť sa, ako žijú, kto sú a aký je ich príbeh. Nepozerať na nich len ako na akúsi háveď. Pozrieť na ne i očami vedca a niečo sa o nich, a aj o sebe, dozvedieť. V Hávedníku.

Dieru v informáciách pre deti, ktoré sú viac na encyklopédie, aj pre rodičov, ktorých baví čítať deťom pred spaním, pre učiteľov prírodopisu, ktorí nechcú len písať na tabuľu a aj čitateľov, ktorí nestrácajú zvedavosť, sa rozhodol úplne svojsky zaplniť Jiří Dvořák. Z rozprávania o živote potvor a hávede mu pod perom vznikol poetický a zábavný svet plný neuveriteľných dobrodružstiev, ktorý pobaví, poteší a kdekomu aj zapláta dieru vo vedomostiach. Havedník je Dvořákovým originálnym literárnym žánrom - encyklopédia príbehom.

Okrem zábavných bájok a príbehov o napínavom živote hávede doplnil knihu aj o otázky (vedecké i filozofické) ktoré vám budú vŕtať v hlave a o krátke básne, ktoré do slovenčiny prebásnil Erik Ondrejička. Hávedníkom sa môže vzdelať a potešiť každý: od malých po Veľkých, od technickejších pováh po nevzdelaných rojkov.Každý v ňom niečo pre seba nájde – nevynímajúc milovníkov nápaditých ilustrácii mladej oceňovanej ilustrátorky Daniely Olejníkovej, ktorej linoryty knihe dali ďalší rozmer.




Hlbokomorské rozprávky zaujali nielen mňa a mnoho iných čitateľov, ale aj odborníkov. Získala totiž viacero ocenení. Kniha sa vyznačuje netradičným príbehom a krásnymi a originálnymi ilustráciami.

Autori: Monika Kompaníková [autorka textu] & Veronika Holecová [ilustrátorka]
Názov: Hlbokomorské rozprávky
Vydavateľ: Artforum
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Predstav si vodný svet pod morskou hladinou. Ako v hrnci plnom dobre posolenej planktónovej polievky tam plávajú ryby, chobotnice, medúzy, morské panny, kôrovce, ulitníky, obrovské cicavce, ponorky a jeden či dva batyskafy. A úplne dole, morské dno. Na dne tej najhlbšej priekopy, v hĺbke viac ako desaťtisíc metrov, na severnom okraji Tichého oceánu, tam, kde sa už nedostane slnečný lúč, potápač, ponorka a dokonca ani japonské lovkyne perál – tak tam už nie je vôbec nič. I keď - nie je to celkom tak. Aj v tej najtemnejšej a najstudenšej temnote sa dá nájsť nejaký život. Na dne tej najhlbšej priekopy totiž žije jedna ryba. Okrem lenivej ryby Biby s polámanými zubami obýva tento rozprávkový svet aj jej kamarát had Rado, ktorému sa stále kazí lampáš a ďalšie tajomné svetielkujúce živočíchy. Spolu hľadajú nový domov, či morské sklo, spolu poriadajú podmorské veselice, odháňajú ponorky.

Cez ich veselé príhody môžme spolu s nimi spoznať aj ten skutočný hlbokomorský svet.




Z nakúpených kníh mám radosť a verím, že sa budú páčiť aj Danielkovi. Zatiaľ mu ukazujem iba leporelá. Neskôr s ním chcem knihy aktívne využívať.

Zaujala vás niektorá z kníh? Prípadne, má/malo vaše dieťa obľúbenú knihu, ktorá by mohla zaujať aj iné deti? Napíšte mi komentár pod článok.

1 komentár:

  1. Knihy pro děti jsou dnes opravdu krásné. Škoda, že moje malá už je velká. :-)

    OdpovedaťOdstrániť