Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 27. mája 2017

Knižné úlovky: Doktor Pascal & Ako hovoriť, aby nás deti počúvali & Slobodu bažantom & Bábovky


V tomto článku vám predstavím štyri knihy, ktoré som kúpila v knižnom výpredaji v internetovom kníhkupectve Gorila.sk.

1) Mám rada romány francúzskeho spisovateľa Émila Zolu. Jeho príbehy sú drsné, ale realistické, niekedy šokujúce alebo deprimujúce. Zolove literárne postavy pôsobia ako reálni ľudia - majú negatívne vlastnosti, myšlienky, činy. Viac o tomto autorovi si môžete prečítať tu & tu & tu. V mojej knižnici som už niekoľko jeho kníh mala. V ponuke výpredaja som objavila a následne objednala Zolov román Doktor Pascal.

Autor: Émile Zola
Názov: Doktor Pascal
Vydavateľ: Dobrovský
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia:
Doktor Pascal má zajímavého koníčka. Celý život touží objevit lék na dědičná psychická onemocnění a proto neustále shromažďuje informace o historii svých předků. Ti jako by téměř dokonale ztělesňovali důkaz propojení genetiky a šílenství. Jak postupně stárne, s prací mu stále častěji pomáhá neteř Klotilda, která na začátku celý výzkum pro údajnou bezbožnost odmítala a prosila ho, aby své celoživotní dílo zničil. Mezi starým doktorem a mladičkou pomocnicí pomalu vzniká vášnivý románek... Uzavřený příběh románu Doktor Pascal je zároveň vyvrcholením slavné ságy o osudech rodů Rougonů a Macquartů.




2) Vzhľadom na skutočnosť, že sa zo mňa nedávno (necelých 6 mesiacov) stala mama, začala som sa zaujímať o detskú literatúru a o knihy zaoberajúce sa výchovou. Knihu Ako hovoriť, aby nás deti počúvali som zaregistrovala už dávnejšie. O kúpe ma presvedčili najmä pozitívne reakcie rodičov na túto knihu.

Autorky: Adele Faber & Elaine Mazlish
Názov: Ako hovoriť, aby nás deti počúvali: ako počúvať, aby nám deti dôverovali
Vydavateľ: CPRESS
Rok vydania: 2013
Poznámka: 2. rozšírené vydanie

Oficiálna anotácia: Vynikajúca pomôcka pre komunikáciu rodičov s deťmi vychádzajúca z praxe skúsených autoriek – detských psychologičiek. Názov knihy doslova odpovedá tomu, čo v knihe nájdete. Poskytuje návody krok za krokom k zlepšeniu a posilneniu vzájomných vzťahov v rodine a porozumenia medzi rodičmi a deťmi. Vhodnou pomôckou sú kreslené ukážkové situácie s odporučeným priebehom dialógu.

 
3) Zbierku poviedok Slobodu bažantom som v podvedomí mala už dlhšie, ale až jej umiestnenie v knižnom výpredaji ma "prinútilo" zistiť o nej viac. Jej autorkou je veľmi sympatická Vanda Rozenbergová - finalistka súťaže Anasoft litera 2016 (práve knihou Sloboda bažantom). Pri čítaní životopisu tejto autorky ma zaujalo, že je tiež knihovníčka - pracuje ako bibliografka v Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi. Viac o Vande Rozenbergovej si môžete prečítať napríklad tu & tu. Okrem sympatie k autorke a prívetivá cena ma o kúpe presvedčila aj anotácia titulu.

Autorka: Vanda Rozenbergová
Názov: Slobodu bažantom
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Slobodu bažantom, slobodu tulákom, ženám, deťom, psom. Aj taký by mohol byť názov zbierky poviedok Vandy Rozenbergovej. Jej literárny hlas je jedinečný, svieži, so zmyslom pre detail i pre absurdno. Vandine príbehy sú jemné ako vôňa čistoty a silné ako zárezy nožom, napísané ľahkou, no nekompromisnou rukou, s humorom, ktorý imponuje. Hrdinovia predkladaných próz neobedujú s prestieraním a kávu pijú bez podšálky. Autorka vie, že nadobudnuté jazvy sú silnejšie ako pôvodná nepoškodená koža.

 
4) Kúpa poslednej knihy tohto článku má rovnaké pozadie ako kniha poviedok Sloboda bažantom, čiže povedomie o jej existencii, sympatická autorka, pozitívne ohlasy, priaznivá cena. Jedná sa o román Bábovky, ktorého autorkou je česká spisovateľka - Radka Třeštíková. Román vzbudil veľkú pozornosť čitateľskej verejnosti (najmä v Čechách). O Radke Třeštíkovej sa môžete dozvedieť viac napríklad tu, rozhovory s touto autorkou nájdete tu & tu a recenziu románu Bábovky tu. Radka Třeštíková je aktívna aj na svojom blogu.

Autorka: Radka Třeštíková
Názov: Bábovky
Vydavateľ: Motto
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou. Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračují dál, někdy šťastně, někdy ne, takový už je život.


Viac kníh ma v danom knižnom výpredaji nezaujalo, preto je článok na konci. Čítali ste niektorú z uvedených kníh, prípadne inú od daných autorov? Ak áno, napíšte mi svoj názor v komentári. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára