Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 18. mája 2017

Špinuška (recenzia)


Kniha s názvom Špinuška patrí do kategórie detských kníh, ktoré sú už overené časom. Získala si obľubu u detských čitateľov nielen v Holandsku, rodnej krajine jej autorky Annie M. G. Schmidt.

Mňa táto kniha upútala na prvý pohľad názvom a vtipnou ilustráciou. Pri pohľade na obálku som rozmýšľala: kto je Špinuška? Čo to stvára na obrázku a ako to dopadne? Knihu som prečítala, otázky boli zodpovedané a nastal čas vám túto vtipnú knihu od Verbarium predstaviť.

Recenzovaná kniha


Prvé dojmy a zistenia

Už obálka čitateľovi napovedá, že so Špinuškou si pri čítaní jej príhod a malérov užije veľa zábavy. Daná ilustrácia je súčasťou jedného príbehu uvedeného v knihe. Celkovo kniha obsahuje šesť príbehov z každodenného života Špinušky. Príbehy sú dejovo nenáročné a primerané odporúčanej vekovej kategórii 3+. Detský čitateľ sa na výčinoch Špinušky zabaví, rodič v duchu ďakuje, že nemá takú Špinušku doma. Príbehy sú krátke, ale pútavé a zábavné. Významnú úlohy v nich zohrávajú veľmi vtipné a výstižné ilustrácie holandského ilustrátora Fiepa Westendorpa.


Stručný obsah deja

Ako som už spomínala, kniha obsahuje šesť príbehov zo života Špinušky. V prvom príbehu sa čitateľ zoznámi so Špinuškou a jej verným kamarátom, psíkom Babrošom. Ten ju sprevádza v každom príbehu. So Špinuškou si veľmi rozumie, pretože aj on je stále špinavý. Pri čítaní Špinuškiných príhod vo mne silnie dojem, že nech robí Špinuška čokoľvek, nech pôsobí jej činnosť akokoľvek nevinne, vždy skončí špinavá. Špinuška sa vie zašpiniť, aj keď má "zaracha", pri jedení, upratovaní, varení či cestou na návštevu a obvykle sa zašpiní aj Babroš a niekedy aj ostatné postavičky, ktoré majú tú smolu, že sú v Špinuškinej blízkosti. 
 


Hlavná postava

Hlavnou postavou je dievčatko s menom Špinuška. Meno výstižne pomenúva jej schopnosť za každej situácie skončiť špinavá. Špinuška je však veľmi milé dievčatko s dobrým srdcom.


Vedľajšie postavy

Babroš - malý, čierny psík, ktorého meno tiež súvisí so schopnosťou rýchlo a dôkladne sa zababrať. Babroš je verný kamarát Špinušky, sprevádza ju na každom kroku a zažíva s ňou rôzne dobrodružstvá.

Špinuškina mama - trpezlivá mama, ktorá má nesplniteľný sen - čistá Špinuška. 

Kniha ma zaujala, lebo:

  • hlavná postava je veľmi sympatická a deti si ju okamžite obľúbia,
  • príbehy sú krátke, takže aj malé dieťa sa na ne dokáže sústrediť a neunaví sa,
  • Špinuškine zážitky a dobrodružstvá sú milé a zábavné,
  • ilustrácie dokonale dotvárajú jednotlivé príbehy.

Zhrnutie

Príbehy o Špinuške odolávajú času, obrovskej knižnej konkurencii a stále si udržiavajú veľkú popularitu. Niet sa čomu čudovať. Špinuška je milá a zábavná postavička, s ktorou sa deti hneď stotožnia. Obľúbia si aj jej verného kamaráta Babroša. Je fascinujúce sledovať, do akých situácií sa vie táto podarená dvojica dostať a ako všemožne vedia zašpiniť seba i všetko a všetkých naokolo. Táto nadčasová kniha má potenciál baviť aj ďalšie generácie (nielen) detských čitateľov. 
 
Bibliografické údaje knihy a oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

2 komentáre:

  1. Ilustracie su vyborne :) je prijmne mat pre zmenu knizku v ktorej nie su ilustracie sladke a prvoplanovo lubive. pribehy su nenarocne, vtipne, ale so 4,5 rocnym dietatkom sme knizku precitali za 2 vecery. pre kategoriu 3+ je vsak akurat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. súhlasím, ilustrácie sú veľmi originálne a pri detských knihách je to obrovské plus. teším sa, že kniha mala úspech i u staršieho dieťaťa, ako 3-ročného. ...ďakujem Vám za komentár!

      Odstrániť