Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 25. júna 2017

Rozhovor s Babyknihy.sk

Nedávno som vám predstavila e-shop Babyknihy.sk. Keďže ma veľmi zaujal, rozhodla som sa urobiť rozhovor s jeho majiteľkou, ktorá nám o ňom prezradí viac.

V súčasnosti existuje na knižnom trhu množstvo e-kníhkupectiev a e-shopov orientovaných na produkty pre malé deti. Čo Vás viedlo k rozhodnutiu vytvoriť vlastný, (najmä) knižne orientovaný e-shop? 

Úplne na začiatku to bola túžba mamy, ktorá si želala, aby jej deti mali rady knihy a samé si na základe nich utvárali vlastný názor na svet. Bola som sklamaná z neprehľadnej ponuky kníh v kníhkupectvách a čo je ešte horšie, kvalitné knihy pre úplne najmenšie bábätká a detičky som na Slovensku ani nevedela zohnať. Postupne som začala zbierať informácie od psychológov, knižných recenzentov, bloggerov a vytvorila z ich vedomostí a skúseností koncept, ktorý dnes Babyknihy prinášajú všetkým rodičom, ktorí vedú svoje detičky k láske ku knihám.

Vaša ponuka produktov je určená pre vekovú kategóriu detí od 3 do 36 mesiacov. Prečo ste sa rozhodli práve pre toto vekové rozmedzie? 

Toto obdobie je kritické pre vývoj schopností detičiek, a to vo viacerých smeroch. Vo vývine malého dieťaťa sú určité „okná“, kedy učenie konkrétnych vecí v danom vekovom okne mu ide jednoduchšie ako v inom veku. Dobrým príkladom je slovná zásoba, ktorá sa dominantne rozvíja medzi prvým až druhým rokom života – deti sú v tomto období ako špongie, aj keď slovíčka ešte aktívne nevyslovujú, veľmi dobre si ich ukladajú do svojej pamäte a sú schopné ich použiť aj s odstupom rokov. Takisto je to s počítaním, s učením farieb, s emocionálnym vývojom a ďalšími schopnosťami.


Návštevník Vášho e-shopu by sa z názvu a motta mohol domnievať, že sa jedná o e-kníkupectvo, pričom v ponuke sú v nemalej miere zastúpené aj hračky, CD a DVD. Prečo ste rozšírili ponuku o tieto produkty? 

Od samého začiatku sú hračky a cd s dvd súčasťou Babyknihy ponuky. A to najmä z dôvodu, že najmenšie deti majú veľmi krátku schopnosť sa sústrediť, aktivity im treba striedať. Navyše hračky vyberáme rovnako starostlivo ako knihy, musia dieťatko zaujať a zároveň ho rozvíjať, či už jeho sústredenie, fantáziu, priestorovú orientáciu alebo niečo ďalšie. CD sú moja obľúbená téma – asi každý rodič skúsi stiahnuť rozprávky, či pesničky z internetu. Väčšinou sa však dostaví následné sklamanie, lebo dieťatko ich nechce počúvať. V našej ponuke máme napríklad Pozitívne rozprávky, ktorých autorkou je psychologička a učia deti trpezlivosti, tomu ako sa podeliť o hračky, ako sa starať o zdravie, ako sa slušne správať.

V ponuke máte knihy pre vekovú kategóriu 3 až 6 mesiacov. Nie je 3-mesačné dieťa ešte príliš malé na zoznamovanie sa s knihami?  

Naopak, v troch mesiacoch dieťatko práve začalo ostro vidieť a zaujíma sa o všetko okolo seba. Rodičia majú tendenciu ho obkolesiť hračkami a úplne zabúdajú zoznámiť ho knihou. V tomto veku ide vyslovene o to, aby si dieťatko prešlo prvou pozitívnou skúsenosťou s knihou, aby si zafixovalo, že sa mu kniha páči a je v nej niečo zaujímavé. Aby od rodičov odpozorovalo, že v knihe sa listuje. Nikde nie je napísané, že v tomto období, keď dieťa robí veľké pokroky v hrubej motorike (pretočí sa, leží na brušku, začne sa plaziť), že ho k pohybu „vyprovokuje“ hračka a nie kniha, ktorá je krásne kontrastne ilustrovaná, šuchoce, vydáva zvuk, má v sebe zrkadielko alebo dotykové plochy, ktorých sa dieťatko chce dotknúť.


Knihy, ktoré ponúkate, považujete za jedinečné. Prečo?

Sú jedinečné, lebo o každej knihe, ktorá sa ocitne v našej ponuke viem s istotou povedať, že bude dieťatko baviť. Sú jedinečné, lebo u dieťatka rozvíjajú nejakú schopnosť a dieťatko to ani nepostrehne. Sú jedinečné, lebo padnú ako uliate na vek dieťaťa – vždy sú o málinko náročnejšie, aby dieťatko pri ich čítaní urobilo nejaký posun, ale rozhodne nie natoľko, aby malého prieskumníka ich čítanie odradilo (častá chyba rodičov, že sú netrpezliví a vyberajú graficky, či textovo náročné knihy).

Dočítala som sa, že knihy zaradené do ponuky Babyknihy.sk sú vyberané na základe náročných kritérií. Mohli by ste nám o tom prezradiť viac?

Zodpovedanie tejto otázky by bolo na samostatný článok (smiech), vybrať knihu, o ktorej vyhlásite, že bude baviť 10 z 10 detí je veľká zodpovednosť. Aj keď nepopieram, že sa nájde dieťatko, ktorému kniha nesadne, ale sú to naozaj výnimočné prípady. Do výberu vstupujú pedagógovia v jasliach a materských školách (ak dokáže kniha na poličke opakovane k sebe lákať deti, ktoré si ju zvolia namiesto hračky alebo hlasné predčítanie knihy zaujať pozornosť 15 čitateľov, tak je to skvelá vizitka pre knihu). Ďalej je to naša knižná recenzentka, ktorá veľmi pozorne kontroluje obsah textov, či dávajú zmysel, ako náročné slová sú v nich použité, aký je pomer priamej reči a rozprávaného textu, ako sú dlhé vety, tak aby boli jednak pre dieťatko vôbec vhodné a aby zodpovedali veku dieťaťa. Takisto hodnotí ilustrácie, nakoľko zodpovedajú realite (veľmi dôležité u malých detičiek, ktoré si ukladajú prvotný obraz k vyslovenému slovu) a či ilustrácie korešpondujú s textom. Keď dostane kniha „palec hore“ od recenzentky, tak je hodná pozornosti psychologičky, s ktorou spolupracujeme a hodnotí prínos pre dieťa z hľadiska hodnôt a emocionálneho vývoja dieťaťa. A to najdôležitejšie – všetky knihy testujeme s detičkami (priamo v rodinách alebo škôlkach) a na základe ich spätnej väzby vieme, či kniha naozaj baví. Toto je náročné na komunikáciu. Zároveň musíme balansovať medzi tým, keď vyjde knižná novinka a my chceme držať krok, a časovým oneskorením, kedy sa s odstupom mesiacov dozvedáme spätnú väzbu, či novinka deti aj bavila.
  
Čo hodnotí v rámci posudzovania jednotlivých kníh psychologička? 

Psychologička hodnotí celkový dojem knihy, čo dieťatko ako individualitu príbeh naučí, akú emóciu v knihe zažije, ako sú riešené v knihe rôzne situácie. Ale neuniknú jej ani detaily ak sú ilustrácie v príliš pochmúrnych farbách alebo všetky postavy zamračené. Tých kníh, voči ktorým mala výhrady už zopár bolo. Samozrejme, najviac roboty je s knihami pre deti od 2 rokov, u ktorých vrcholí obdobie emocionálneho vývoja – uvedomujú si svoju osobnosť, majú silnú fázu „ja, ja, moje, moje, nedám“ a do toho kvitne obdobie vzdoru. Práve kniha je perfektným pomocníkom, ktorý dieťatku odkrýva rôzne modelové sociálne interakcie a spôsob ako sa v knihe vyriešili. Veľa rodičov podvedome siaha po pozitívnych príbehoch, čo je veľká škoda – práve negatívne emócie je pre rovnako dôležité pre detičky prežiť a mať možnosť sa o nich po dočítaní príbehu porozprávať.

Do procesu výberu kníh sú zapájané aj deti. Mohli by ste nám o tom prezradiť viac? Ako to prebieha, ako sa interpretujú výsledky? 

V prípade menších detičiek knihy testujeme priamo v rodinách v ich domácom prostredí. Záujem je veľký, takže o malých „testerov“ núdzu nemáme. Ďalšia spätná väzba prichádza od detičiek z jaslí a škôlok – podľa potreby im do knižnice tajne zakomponujeme nové knihy a pani učiteľky pozorujú, či si deti knihy vyberajú, prípadne sa dožadujú ich čítania. V túto chvíľu takto napríklad „testujeme“ encyklopédie pre najmenšie detičky. No a nakoniec, máme medzi zákazníkmi perfektných ochotných rodičov, ktorí si nájdu čas nám napísať email alebo priamo recenziu na web, či osobne sa porozprávať, čím získavame veľmi cenné postrehy. 


Ak kniha deti nezaujme, zaradíte ju do ponuky? 

Nie, takú knihu v našej ponuke v žiadnom prípade neuvidíte. Dokonca ak dodatočne zistíme s odstupom mesiacov (najmä u knižných noviniek), že kniha detičky až tak nebaví, tak ju okamžite vyraďujeme z ponuky. Tiež ak má kniha výrobnú vadu – napríklad tlačidlo ovečky vydá zvuk „méééé“ (a vieme, že touto vadou trpí celý náklad), do našej ponuky sa nedostane (aj keď knihu ďalej vidíme na pultoch veľkých kníhkupectiev). Máme obrovskú výhodu, že si môžeme vyberať z celého knižného trhu (slovenského aj zahraničného) a vyberať to najlepšie. Nie sme odkázaní na to, aby sme robili kompromisy. S radosťou tiež konštatujem, že za posledné dva roky slovenský trh s knihami pre najmenšie detičky urobil obrovský skok. Na druhej strane, veľa ľudí sa nás pýta, prečo nemáme v ponuke tú a tú knihu, je to pre to, že žiaľ na knižnom trhu je ešte stále veľa kníh, ktoré nepatria do rúk najmenším deťom (smiech – samozrejme podľa nás). Tiež priznávam, že je ešte mnoho kníh, ktoré sme do našej ponuky nezaradili a právom do nej patria, len sa na ne ešte nedostalo.

O aký typ kníh majú zákazníci najväčší záujem?

Je to úplne individuálne, podľa toho, či vyberajú prvú knihu alebo cielene hľadajú knihu, ktorá má u dieťatka niečo podporiť (napríklad počítanie). Pre detičky do jedného roka sú najpopulárnejšie knihy s dotykovými plochami, tzv. „touch and feel“ leporelá alebo knihy so zvukmi, pretože okamžite zaujmú pozornosť dieťaťa. 


Prechádzajú rovnako prísnym výberom aj ostatné produkty, čiže hračky, CD a DVD?

Áno, prechádzajú, ale najmä u hračiek sme trochu benevolentnejší. Predsa len, každé dieťatko baví niečo iné – ak má zrovna autíčkové obdobie, zbytočne mu bude rodič podsúvať montessori hračku na učenie farieb. Je jednoduchšie mu navyberať autíčka rôznych farieb a tak ho tie farby naučiť. Takže v našej ponuke nájdete naozaj široký sortiment hračiek.

Podľa akých kritérií vyberáte do ponuky hračky? 

Ponuka hračiek je všestranná, tak aby si vybral naozaj každý. V prvom rade musí byť hračka zdravotne nezávadná a rovnako dôležité je, aby bola hračka trvácna a vydržala zaťažkávacie manévre malých prieskumníkov. No a samozrejme, pozeráme na hračky optikou detí, či ich hračka bude dlhodobo baviť a čo dieťatko hračka naučí. Veľmi dobrý príklad je hračka – dom so zámkami – je to perfektná pomôcka na rozvoj jemnej motoriky a špeciálne v 18 mesiacoch veku dieťaťa - v „okne“ enormnej chuti presúvať ťažké veci ju deti zbožňujú, lebo je pomerne ťažká na váhu. Výrobca tohto produktu začal šetriť na kvalite materiálu a tiež na ochranných fóliách v balení, takže polovica hračiek už od výroby začala chodiť v zlom stave. Jednoducho sme ju stiahli z predaja. Práve nedávno sme milou náhodou zistili, že výrobca sa nielen vrátil k pôvodnému baleniu, ale ešte zvýšil kvalitu povrchového laku, takže ju opäť nájdete v našej ponuke. Viem minimálne o dvoch ďalších eshopoch, ktoré sa neštítili závadné kusy hračiek ďalej predávať.

Dostávate spätnú väzbu od zákazníkov, rodičov detských čitateľov? Dopočuli ste sa o prípade, že by kúpená kniha dieťa nezaujala? 

Za celú existenciu Babyknihy sme mali presne dve negatívne spätné väzby. Po rozhovore s mamičkami sme zistili bližšie, o čo sa dieťatko zaujíma a knihu sme vymenili za takú, ktorá sa dieťatku už páčila.

Aké máte plány s Babyknihy.sk do budúcna?

Plány sú veľké. 😊 Čím väčšie množstvo detičiek sa nám podarí priviesť k radosti z čítania kníh, tým budem spokojnejšia. Z krátkodobých plánov môžem prezradiť, že čoskoro vyjde článok o najkrajších encyklopédiách pre najmenšie deti, že sa zákazníci môžu tešiť na nové hračky v našom portfóliu, že nás od septembra čakajú veľmi milé spolupráce a že spustíme kampaň na hľadanie bábätka, ktoré sa stane tvárou Babyknihy pre rok 2018.

Ďakujem za rozhovor!

Aj ja ďakujem za Váš záujem a „dočítania“. 😊

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára