Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 27. júla 2017

Baby touch and feel: Trucks (recenzia)

Leporelá od Babykníh, ktoré som vám doteraz ukázala, sa venovali zvieratám (výnimku predstavuje zopár obrázkov z prvého leporela). Dieťa má prostredníctvom nich možnosť spoznať mláďatká, či už samostatne alebo s ich oteckami, dotknúť sa krokodíla či tučniaka, zoznámiť sa so zvieratkami na farme a vypočuť si zvuky, ktoré vydávajú (zvuky obsahuje toto leporelo).

Leporelo, ktoré vám teraz predstavím, patrí do kategórie touch and feel leporel. Doterajšie recenzované leporelá boli vhodné pre chlapcov i dievčatá. Leporelo Baby touch and feel: Trucks (ďalej len Trucks) je ako stvorené pre chlapcov. Obsahuje fotografie dopravných prostriedkov (vrátane hasičského auta, nákladiaka a smetiarskeho auta - je to správna voľba, pretože ich chlapci zvyknú mať radi), ale i poľnohospodárske stroje (napríklad traktor) a stavebné stroje (napríklad pojazdná miešačka betónu).


E-shop Babyknihy zaradil toto leporelo do dvoch vekových kategórií: 9 - 12 mesiacov, 12 - 18 mesiacov. Dôvod, prečo je leporelo Trucks vhodné pre deti až do veku 1,5 roka, je podľa môjho názoru rovnaké, ako v prípade leporela Baby animals. Uvádzala som ho v recenzii zmieneného leporela: v tomto leporele nájdeme na "jednotlivých stránkach dva typy dotykových plôch - väčšie, ktoré hneď upútajú a zbadajú ich aj menšie bábätká od 8+ mesiacov a menšie dotykové plochy, ktoré si vyžadujú prieskum a sú výzvou najmä pre staršie batoľatá od 12+ mesiacov." 




Trucks sa veľmi podobá na leporelo Baby animals. Nie je to náhoda. Obe leporelá totiž vydalo anglické vydavateľstvo DK a obe vyšli v sérii nazvanej Baby touch and feel, ktorá obsahuje množstvo zaujímavých touch and feel leporel.



 

Textová zložka leporela


Leporelo obsahuje veľmi málo textu. Text slúži na pomenovanie obrázkov a opísanie zvuku, ktoré daný dopravný (či iný) prostriedok vydáva.



 

Vizuálna zložka leporela


Recenzované leporelo obsahuje reálne zobrazenie dopravných prostriedkov, poľnohospodárskych strojov a stavebných strojov, konkrétne ich fotografické znázornenie, čiže je 100% realistické. Ilustrácie kontrastujú s pozadím.

Súčasťou ilustrácií sú tzv. dotykové "touch and feel" plochy. Dieťa sa môže dotýkať obrázkov, pozadia obrázku a cítiť rôzne druhy povrchu. Ako už bolo spomenuté vyššie - obsahuje dva typy dotykových plôch - väčšie, ktoré upútajú bábätká od 8+ mesiacov a menšie, ktoré zaujmú batoľatá od 12+ mesiacov. Niektoré dotykové plochy považujem za veľmi nápadité, napríklad lepkavý asfalt alebo drsné štetiny auta, ktoré umýva cesty.






Leporelo Trucks má dve pozitíva: 1) dotykové plochy sa nachádzajú na každej strane a 2) na každej strane sa nachádza iba jeden obrázok (dôvod som spomínala už v predchádzajúcich recenziách - menšie bábätká sa ešte nevedia sústrediť na dva a viac objektov naraz).



Prínos leporela


Dieťa prostredníctvom obrázkov spoznáva rôzne dopravné prostriedky, stavebné stroje, poľnohospodárske stroje a ich zvuky. Prostredníctvom dotýkania sa dotykových plôch a otáčania strán si môže zlepšovať jemnú motoriku.



 

Ako na leporelo reagoval Danielko



Danielko chcel najprv pripomenúť, aké leporelo sme testovali...


...a následne si ho detailne obzrel.



Danielko si obrázky prezeral s veľkým zaujatím. Je fascinujúce, ako skoro sa chlapci začínajú zaujímať o autá & iné dopravné prostriedky. 


Najviac ho zaujalo hasičské auto. 



Nechcem to zakríknuť, ale mám pocit, že si Danielko už začína viac všímať dotykové plochy.



Aj takto sa môžu skúmať dotykové plochy. :)


Občas mal Danielko chuť na zmenu, tak sa odplazil preskúmať svoju knižnicu. 


Čoskoro sa však vždy vrátil, pretože toto leporelo ho bavilo.



Záverečné zhodnotenie


Páči sa mi, že je leporelo určené pre chlapcov, pretože chcem, aby sa v Danielkovej knižnici nachádzali aj "chlapčenské knihy". Za najväčšie pozitíva leporela považujem realistické zobrazenie objektov a zakomponovanie dotykových plôch do všetkých obrázkov. Dotykové plochy sú nápadité a predstavujú zmenu po dotykových plochách, ktoré sme mali možnosť vidieť v predchádzajúcich leporelách. Danielkovi sa toto leporelo páčilo a začína prejavovať väčší záujem o dotykové plochy. Myslím si, že toto leporelo ho bude baviť dlhší čas. 


Ak vás leporelo Baby touch and feel: Trucks zaujalo, nájdete ho v ponuke Babyknihy.sk, konkrétne tu


Aj toto leporelo je vo forme skráteného článku uvádzané v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára