Vyhľadávať v tomto blogu

streda 12. júla 2017

Baby touch: Hello Daddy! (recenzia)

Hello Daddy! je veselé, farbami hýriace leporelo, ktoré je v niektorých smeroch rovnaké, ako predchádzajúce dve recenzované leporelá od Babyknihy, v iných smeroch sa líši. Postupne vám o ňom prezradím viac.



E-shop Babyknihy zaradil toto leporelo do dvoch vekových kategórií (6-9 mesiacov, 9-12 mesiacov). Môj odhad je, že zaujme hlavne dojčatá vo veku od 6 do 9 mesiacov.

Hello Daddy vydalo vydavateľstvo Ladybird.

Patrí medzi tzv. touch and feel leporelá a je vhodné pre deti od 6 mesiacov. Zaujme chlapcov i dievčatá.

Leporelo je tematicky zamerané na zvieratá, konkrétne na mláďatá a ich oteckov.

Formát & materiál leporela


Leporelo je trochu väčšie ako doteraz recenzované leporelá od Babyknihy (veľkostný rozdiel uvidíte na konci článku). Má kartónové, zaoblené strany, takže manipulácia s ním je pre dieťa jednoduchá a bezpečná. Vďaka hrubším stranám dieťa môže v leporele listovať. 

Textová zložka leporela


Hello Daddy obsahuje viac textu ako predchádzajúce dve recenzované leporelá. Obsahuje už celé vety - otázku na ľavej strane a odpoveď na pravej strane. Okrem otázky a odpovede sa na stránkach uvádzajú aj zvuky, ktoré zvierací oteckovia vydávajú a vyzvanie, aby sa bábo dotklo dotykovej plochy, ktorá je súčasťou ilustrácie. Každé mláďatko je tiež spojené s prídavným menom, napríklad hravé šteniatko, či ružové prasiatko.


Vizuálna zložka leporela


Vizuálna zložka dominuje aj v tomto leporele. Zvieratká sú znázornené prostredníctvom jednoduchých, ale prevažne realisticky vystihnutých kresieb. Jedinú výhradu mám k sloníčaťu a jeho oteckovi - nerozumiem, prečo majú vzorované uši a prečo je sloníča modré a otecko fialový. V minulých článkoch (napr. tu) som spomínala dôležitosť reálneho zobrazenia znázornených objektov. V tomto konkrétnom prípade zvieratá reálne zobrazené nie sú. Odporúčam preto, aby ste dieťaťu pri prezeraní týchto obrázkov vysvetlili, že v skutočnosti slon nie je modrý ani fialový a nemá vzorované uši.



Jednu vec však na na obrázku slonieho otecka oceňujem - jeho chobot je zároveň touch and feel plocha a použitý materiál je drsný ako skutočný sloní chobot.



Obrázky sú v kontraste s pozadím. Leporelo už obsahuje pestrejšie a výraznejšie farby, ako predchádzajúce leporelá, napríklad ružové prasiatko na modrom pozadí alebo modré sloníča na červenom pozadí. Mne sa tieto kombinácie farieb nepáčia, ale deti zaujať môžu, takže to nepovažujem za negatívum.



Pri leporelách pre najmenších čitateľov sa odporúča, aby na každej strane bol iba jeden obrázok, pretože dieťa sa ešte nevie sústrediť na dva a viac objektov. Toto kritérium leporelo spĺňa.

Aj v tomto leporele sa nachádzajú touch and feel plochy. Nachádzajú sa vždy na pravej strane (súčasť obrázkov oteckov). Z hľadiska touch and feel plôch sa mi viac páčilo druhé recenzované leporelo, lebo ich malo viac. Myslím, že deti by určite ocenili, ak by boli touch and feel plochy zakomponované do všetkých obrázkov zvierat.

Veľmi pozitívne hodnotím posledné dve strany. Prečo? Dozviete sa nižšie (v časti ako Ako vníma leporelo Danielko?).

Prínos leporela


Vďaka textovej zložke spočívajúcej vo vetách a spájaní podstatných a prídavných mien umožňuje vnímanie elementárnej slovnej zásoby. Prostredníctvom dotýkania sa touch and feel plôch a otáčania strán podporuje rozvoj jemnej motoriky.


Čo môžeme s knihou robiť? 


Dieťa môže s knihou pracovať samé - prezerať si obrázky, otáčať strany, dotýkať sa touch and feel plôch. Toto leporelo je však veľmi špecifické, pretože sa zaoberá mláďatami a ich OTECKAMI. Preto odporúčam, aby toto leporelo spolu s dieťaťom skúmal a čítal aj otecko. Môžu spolu pri čítaní a prezeraní obrázkov zažiť veľa zábavy.

 

Ako vníma leporelo Danielko?


Aj v prípade tohto leporela nastal rovnaký scenár ako v prípade predchádzajúcich leporel. Danielko striedal tri činnosti: 1) snaha leporelo zjesť, 2) trénovanie rýchleho zatvárania leporela a 3) prezeranie si obrázkov a dotýkanie sa strán. Tretia činnosť ma samozrejme tešila najviac. Znova som použila metódu, ktorá sa mi osvedčila pri testovaní druhého leporela - leporelo som držala tak, aby mi ho Danielko nemohol vyrvať z rúk, ale aby na neho videl a rozprávala som mu o zobrazených zvieratkách. Aj tentoraz mala táto metóda úspech.

Toto leporelo si Danielka niečím získalo. Obsahuje niečo, čo predchádzajúce leporelá nemali. Ešte chvíľu vám to neprezradím. Prezradím vám to až pri komentovaní jednej fotografie, pretože to treba vidieť. :)



Danielko je dôkladný po mne. Leporelo si obzrel naozaj dôkladne. 






Niekedy je lepšie mať od knihy určitý odstup...




Nastal čas prezradiť, čo Danielka na leporele upútalo najviac - zrkadielko! Zrkadielko je na konci knihy určené na to, aby v ňom dieťatko uvidelo svojho otecka.



Danielka zrkadielko fascinovalo aj bez toho, aby v ňom videl tatina. Nevedel sa na seba vynadívať. Vôbec sa mu však nečudujem, ja sa na neho tiež rada pozerám. :) 




 

Knižnica najmenšieho čitateľa


Leporelo je umiestnené na najnižšej polici Danielkovej knižnice, aby na neho videl a mal k nemu prístup.



Na fotografii nižšie môžete lepšie vidieť veľkostný rozdiel medzi doteraz recenzovanými leporelami.



Recenzované leporelo sa mi páči, ale zatiaľ ma najviac zaujalo druhé recenzované leporelo. Za výhody tohto leporela považujem jeho textovú zložku, vydarené touch and feel plochy, ale hlavne výborný nápad so zrkadielkom na konci. Veľmi sa mi páči aj originálna hlavná myšlienka leporela - čítať ho spolu s oteckom. Je to vynikajúci nápad. Za negatívum považujem znázornenie sloníčaťa a jeho otecka. Danielko si toto leporelo obľúbil vďaka spomínanému zrkadielku.

Ak vás leporelo Baby touch: Hello Daddy! zaujalo, nájdete ho v ponuke Babyknihy.sk, konkrétne tu.

Aj toto leporelo je vo forme skráteného článku uvádzané v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára