Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 18. júla 2017

Baby's very first noisy book: farm (recenzia)

V predchádzajúcich recenziách leporel od Babykníh som vám predstavila tri touch and feel leporelá. V tejto recenzii vám bližšie predstavím odlišný typ leporela, konkrétne zvukové leporelo s názvom Baby's very first noisy book: farm. Na jeho testovanie a recenzovanie som sa veľmi tešila, lebo zvukové leporelá ma veľmi zaujali a bola som zvedavá, ako na neho zareaguje Danielko. Fotografie zachytávajúce Danielkove reakcie už tradične uvádzam v záverečnej časti recenzie.



Toto leporelo vyšlo vo vydavateľstve Usborne Publishing. Ilustrácie nakreslila Stella Baggott. S týmto vydavateľstvom a ilustrátorkou sme sa už stretli v recenzii leporela Baby's very first touchy-feely book.

Leporelo je podľa e-shopu Babyknihy určené pre 6 až 24 mesačné deti, čiže je v ponuke Babykníh zaradené v štyroch vekových kategóriách (6-9 mesiacov, 9-12 mesiacov, 12-18 mesiacov a 18-24 mesiacov). Široké vekové rozpätie využitia ma zarazilo už v minulosti pri druhom recenzovanom leporele, ktoré Babyknihy zaradili do troch vekových kategórií. Aj v tomto prípade som sa dôvod daného zaradenia dozvedela na webovej stránke Babykníh a vám ho prezradím neskôr.

Vydavateľ Usborne Publishing uvádza, že toto leporelo je určené pre deti od 10 mesiacov.


Zaujme chlapcov i dievčatá.

Témou leporela sú zvieratá žijúce na farme. Okrem zvierat žijúcich na farme je v ňom znázornené aj okolité prostredie (napríklad lúka, kde sa pasú kravy a ovečky).

 

Formát & materiál leporela


Leporelo má kartónové strany a je väčšie ako prechádzajúce leporelá.


Na boku leporela je zakomponovaný panel s tlačidlami, ktoré sprostredkujú rôzne zvuky (viac sa o nich dozviete už čoskoro).

 

 

Textová zložka leporela


Leporelo obsahuje veľmi málo textu. Dieťa sa prostredníctvom textu dozvie, aké zvuky vydávajú zvieratá (zvuky kráv, kačiek, psa, oviec, sliepky, kuriatok, kohúta) a traktor.


 

Vizuálna zložka leporela


Recenzované leporelo obsahuje veľmi jednoduché, kreslené ilustrácie. Toto leporelo sa od tých predchádzajúcich líši tým, že pozadie za zvieratkami už nie je jednofarebné - obsahuje viac farieb, znázorňuje okolitú prírodu a v podstate tvorí spolu so zvieratkami jeden celok. Dieťa teda vidí nielen zvieratká, ale aj prostredie, v ktorom sa nachádzajú.


V tomto leporele sa nenachádzajú touch and feel plochy, ktoré sme mali možnosť vidieť v predchádzajúcich leporelách.

Veľmi ma zaujali "rozraďovače" umiestnené v hornej časti strán. Predstavujú milý a nápaditý detail.



 

Zvuková zložka leporela


Kľúčovú úlohu v prípade zvukových leporel logicky zohrávajú zvuky. Ak zvuky napodobňujú zvuky zvierat/dopravných prostriedkov/..., mali by byť čo najreálnejšie. Zvuky sú totiž pre dieťa dôležitým zdrojom informácií. Prostredníctvom zvukov dieťa rýchlo a hravo zistí, aké zvuky vydávajú napríklad rôzne zvieratká.

Pozor, nastáva čas prezradiť dôvod zaradenia leporela do viacerých vekových kategórií. Babyknihy uvádza nasledovné informácie, ktoré sú zároveň aj daným dôvodom zaradenia: "V tomto období [pozn. 9-12 mesiacov] sa treba tešiť, že dieťa stlačilo ukazovákom tlačidlo spúšťajúce zvuk. Schopnosť priradiť a stlačiť správne tlačidlo s rovnakým obrázkom, ako je obrázok zvieratka v knihe, sa vyvinie až okolo 18. mesiaca veku."  Z uvedených informácií vyplýva, že naplno toto leporelo využije až dieťa +/- vo veku 1,5 roka.

Ak ste zvedaví, akú hudbu a zvuky hrá/vydáva leporelo, pozrite si toto krátke video.






Prínos leporela


Dieťa sa prostredníctvom jednoduchých obrázkov oboznamuje so zvieratami na farme a s prostredím, v ktorom žijú. Prostredníctvom zvukov si hravou formou osvojí, aký zvuk vydávajú zvieratá žijúce na farme.


 

Čo môžeme s leporelom robiť?


Dojča (obdobie prvého roka života) môže skúšať otáčať jednotlivé stránky a prezerať si obrázky. Aj v prípade tohto leporela je vhodné, aby rodič robil dieťaťu spoločnosť a aktívne sa zapájal. Môže mu prečítať, aké zvuky zvieratá robia, opísať mu, čo sa nachádza na obrázkoch a tiež stláčať jednotlivé tlačidlá, pretože dojča to cielene ešte nespraví (viď informácie vyššie). Batoľa (mladšie ako 1,5 ročné) vie stlačiť tlačidlo spúšťajúce zvuk a rodič by mu mal ukázať, ktoré zvieratko daný zvuk vydáva. Staršie batoľa už dokáže s leporelom pracovať na vyššej úrovni - priraďovať k jednotlivým zvieratkám tlačidlá so správnymi zvukmi.

 

Ako vníma leporelo Danielko?



Tentoraz som sa rozhodla venovať viac priestoru fotografiám z Danielkovho testovania leporela. Výstižnejšie totiž sprostredkujú Danielkove reakcie ako slovný opis.


Začíname. :) 


Danielko si najprv leporelo dôkladne obzrel...



...a potom sa pustil do "čítania". 


O niektorých aspektoch leporela sme viedli diskusiu. :)


Pri touch and feel leporelách si dotykové plochy skoro vôbec nevšímal, teraz sa tváril, že by ich rád našiel.


Zrazu ma Danielko veľmi prekvapil - podarilo sa mu stlačiť tlačidlo! Myslím, že aj jeho samotného to prekvapilo.


Takto sa tváril pri počúvaní hudby a zvukov. Jeho výraz odzrkadľuje hlboké sústredenie.



Už ako 7 mesačného ho zaujímajú dopravné prostriedky.



Danielka testovanie leporela bavilo. Pozorne si prezeral obrázky a počúval zvuky.

 

 

Knižnica najmenšieho čitateľa


Aj toto leporelo je umiestnené v Danielkovej knižnici na najnižšej polici. Danielko už čoskoro začne štvornožkovať, preto chcem, aby mal k leporelám prístup.


Recenzované leporelo sa mi páčilo. Zaujali ma originálne rozraďovače strán i zvuky, ktoré po stlačení tlačidiel vydáva. Danielko je týmto leporelom fascinovaný, pretože veľmi rád počúva rôzne zvuky. Z uvedeného dôvodu sa domnievam, že zvukové leporelá u neho budú mať najväčší úspech. 

Ak vás zvukové leporelo Baby's very first noisy book: farm zaujalo, nájdete ho v e-shope Babyknihy, napríklad tu.

Aj toto leporelo je vo forme skráteného článku uvádzané v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

Má vaše dieťa vo svojej knižnici nejaké zvukové leporelo? Ak áno, aké? Napíšte mi komentár pod článok.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára