Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 21. augusta 2017

Šťastie podľa Tiny (recenzia)


O Tine a jej (väčšinou) šťastnom živote som už napísala tri recenzie. Keďže príbehov je dohromady päť, sledovala som Tinin život ešte v dvoch knihách. V tejto recenzii vám prezradím, čo Tina zažila vo štvrtom príbehu nazvanom Šťastie podľa Tiny.

Recenzie predchádzajúcich troch dielov edície Príbehy o Tine a Fride sa nachádzajú tu: 1 & 2 & 3.




Čo má štvrtý diel edície spoločné s predchádzajúcimi dielmi? 

 

Aj túto knihu...

Aj táto kniha...
  • je určená pre vekovú kategóriu 7+,
  • obsahuje nádherné čiernobiele ilustrácie,
  • opisuje okamihy šťastia i smútku v Tininom živote,
  • opisuje smutnú/negatívnu udalosť v Tininom živote.



Čo sa udialo v príbehoch doteraz?


Zoznámili sme sa s Tinou, z ktorej sa stala prváčka. Našla si najlepšiu kamarátku, ale tá sa odsťahovala. Tina sa musela so situáciou vysporiadať. V druhom príbehu sa Tina stalo obeťou šikany zo strany spolužiačok. V treťom príbehu sa stala tragická nehoda - Tininho otecka zrazilo auto. Zranenia boli vážne a čakal ho dlhý pobyt v nemocnici.


Čo sa deje v knihe Šťastie podľa Tiny?


Tina má prvé prázdniny v živote. Trávi ich najlepšie, ako sa len dá. So svojou najlepšou kamarátkou Fridou a jej rodinou na ostrove, kde Fridina rodina má chatu. Ich spoločné chvíle sú plné zaujímavých aktivít, zábavných chvíľ a cenných zážitkov.






Tina je dokonale šťastná. Vyzerá to tak, akoby jej šťastie nemohlo nič zničiť. Všetko bolo dokonalé až do jedného večera, kedy jej otecko nezavolal tak ako inokedy. Tina bola znepokojená a smutná. Nevedela, prečo sa ocko neozval. Krátko na to prišli prišli na návštevu Tinini príbuzní - stará mama a bratranec Samko. Ten Tine vyzradil šokujúcu novinku - Tinin otec má frajerku! Tina bola šokovaná. Nestačila sa z tejto novinky spamätať a zrazu na ostrov prišiel aj jej otecko. No neprišiel sám. Priviedol so sebou aj Vieru. Svoju priateľku... ako prebehlo ich zoznámenie? Dozviete sa v knihe. :)




Zaujalo ma...


V recenziách príbehov o Tine zvyknem spomenúť, že okolo šťastia sa točí nielen príbeh, ale aj samotný názov knihy. Je to tak aj v tomto prípade. Naďalej sa mi najviac páči názov Moje srdce sa smeje a veselí. :)

Ilustrácie sú aj v tejto knihe čiernobiele, výstižné a krásne. Aj tentoraz je výstižne znázornené vnútorné prežívanie postáv.






Napriek tomu, že aj v tejto knihe Tina prežíva aj smutné chvíle, je príbeh plný pozitívnych momentov. Mnohé tieto momenty sú úžasne zobrazené v ilustráciách. Cítiť z nich šťastie, priateľstvo, prostú, ale silnú radosť zo života.




V každej knihe o Tine je opísaná aj udalosť, ktorá spôsobí, že je Tina chvíľu menej šťastná. Tentoraz touto udalosťou bola skutočnosť, že si Tinin otecko našiel priateľku. Pre vysvetlenie - Tinina mamička zomrela pred piatimi rokmi. Odvtedy bola zvyknutá žiť iba s oteckom. Teraz však vstúpila do jej života nová žena, ktorá by teoreticky mohla byť jej novou mamou. Tina je z novej situácie šokovaná a do značnej miery aj zneistená. Nie je totiž zvyknutá sa o otecka deliť. Jej otecko danú situáciu tiež nezvláda ukážkovo. Vzájomne si nerozumejú, každý z nich má vlastný pohľad na vec. Páči sa mi, že Lagercrantz vybrala práve túto tému. V dnešnej dobe je spoločensky veľmi aktuálna.





Pár slov na záver


Keďže už poznám štýl písania Lagercrantz a Erikssonovej kreslenia ilustrácií a prácu oboch autoriek obdivujem, je malá pravdepodobnosť, že by sa mi niektorý príbeh o Tine nepáčil. Môže sa však stať, že ma nezaujme zápletka, v prípade príbehov o Tine spracovanie problému/udalosti, ktorá spôsobí dočasné prerušenie šťastia v Tininom živote. Zatiaľ sa tak nestalo. Aj tentoraz Tina zažila niečo nové, čiže sa čitateľ pri čítaní príbehu nenudí. Téma je zaujímavá a poučná, pretože deťom ukazuje, ako sa hlavná hrdinka, s ktorou sa dokážu ľahko stotožniť, vyrovnáva s problémom a ako ho rieši. V predchádzajúcich príbehoch sme videli, ako sa vyrovnáva s odchodom kamarátky, šikanou, nehodou, pri ktorej sa vážne zranil jej otecko a tentoraz sa musela vyrovnať s tým, že jej otecko si našiel priateľku. Posledná zmieňovaná téma je veľmi aktuálna. Veľa detí sa musí vyrovnať s rozchodom svojich rodičov a časom si zvyknúť na ich nových partnerov. Často je to pre deti zmena veľmi náročná a vyčerpávajúca. Týmto deťom treba pomôcť vyrovnať sa s novou situáciou, rodinnými pomermi, mať pre ne pochopenie. V tomto procese im môžu pomôcť aj literárni hrdinovia, ktorí zaužívajú veľmi podobné situácie, ako ich detskí čitatelia. Keďže obe autorky spracovali danú tému výborne, kniha sa mi páčila.

Som veľmi zvedavá, čo sa dočítam v poslednom príbehu o Tine. Dúfam, že jej život je stále šťastný.


Bibliografické údaje knihy a oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu. 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára