Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 28. augusta 2017

Šťastné stretnutie (recenzia)


Ak čítate často moje recenzie, určite už tušíte, že aj tentoraz sa budem venovať Tine a jej prevažne šťastnému životu. Čo zažila Tina v piatom príbehu nazvanom Šťastné stretnutie? Aký bol tentoraz dôvod, že chvíľu nebola šťastná? Čítajte ďalej, dozviete sa. :)

Recenzie predchádzajúcich štyroch dielov edície Príbehy o Tine a Fride sa nachádzajú tu: 1 & 2 & 3 & 4.


Recenzovaná kniha






Čo má piaty diel edície spoločné s predchádzajúcimi dielmi?

 

Aj túto knihu...

Aj táto kniha...
  • je určená pre vekovú kategóriu 7+,
  • obsahuje nádherné čiernobiele ilustrácie,
  • opisuje okamihy šťastia i smútku v Tininom živote,
  • opisuje smutnú/negatívnu udalosť v Tininom živote. 






Čo sa udialo v príbehoch doteraz?


Zoznámili sme sa s Tinou, z ktorej sa stala prváčka. Našla si najlepšiu kamarátku, ale tá sa odsťahovala. Tina sa musela so situáciou vysporiadať. V druhom príbehu sa Tina stalo obeťou šikany zo strany spolužiačok. V treťom príbehu sa stala tragická nehoda - Tininho otecka zrazilo auto. Zranenia boli vážne a čakal ho dlhý pobyt v nemocnici. Vo štvrtom príbehu Tinu šokovalo, že si jej otecko našiel priateľku. Od smrti jej mamičky spolu stále boli iba oni dvaja a zrazu sa má o otecka deliť s inou, úplne neznámou ženou...



Čo sa deje v knihe Šťastné stretnutie?


Kniha je rozdelená na dve časti. V prvom časti sa už začal školský rok, z Tiny je druháčka a jej otecko sa konečne vrátil z nemocnice. Tina sa spolu so svojou triedou zúčastnila výletu do Skanzenu, kde náhodne stretla aj Fridu.




Rozhodli sa, že sa nevrátia ku svojim triedam a urobia si vlastný program. Frida zrazu dostala nápad, ktorý sa Tine nepáčil - zakopať ich retiazky s príveskami (obe mali prívesok v tvare polovice srdiečka, ktoré spolu tvorili celé srdce) medzi ružové kríky, aby ich nikto nenašiel.



 
Po zahrabaní retiazok však boli odhalené a Fridu jej spolužiaci odvliekli preč. Tina sa vrátila na miesto, kde retiazky zakopali a vyhrabala ich.




Následne bola chytená aj Tina. Frida sa o chvíľu vrátila medzi ružové kríky, kde zahrabali retiazky a nenašla tam ani Tinu ani retiazky. Bola zdesená. Potrebovala rýchlo nájsť Tinu a povedať jej to...




V druhej časti príbehu sa Tina vrátila z výletu domov a tam okrem otecka našla i jeho priateľku Vieru. Bolo to pre ňu nepríjemné prekvapenie. Tina bola po výlete unavená a mala zlú náladu. Prítomnosť nechcenej osoby jej na nálade nepridalo.




Tina sa rozhodne nemienila pretvarovať a dala oteckovi pocítiť, že sa jej daná situácia vôbec nepáči... ako to dopadlo? A vlastne, ako to dopadlo s Fridou? Veď ma už poznáte - dozviete sa v knihe. :)





Zaujalo ma...


V recenziách príbehov o Tine zvyknem spomenúť, že okolo šťastia sa točí nielen príbeh, ale aj samotný názov knihy. Je to tak aj v tomto prípade. Naďalej sa mi najviac páči názov Moje srdce sa smeje a veselí. :)

Ani tentoraz ma nesklamali ilustrácie, ktoré sú veľmi vydarené a vynikajúco dotvárajú príbeh. Najviac sa mi zapáčila obálka knihy, ktorá znázorňuje časť príbehu, kde Tina a Frida zakopú retiazky. Túto obálku považujem za najkrajšiu zo všetkých obálok kníh o Tine.




V tomto príbehu prežíva Tina menej šťastných chvíľ, ako napríklad v príbehu, ktorý spomínam v minulej recenzii. Aj tentoraz je hlavným zdrojom jej šťastia Frida a zdrojmi chvíľkového nešťastia sú jej spolužiačky, ktoré jej zase robili zle a odlúčenie od Fridy v prvej časti príbehu a oteckova priateľka Viera v druhej časti.





Záverečné zhrnutie


Očakávania od piateho príbehu boli veľké. Bola som už totiž rozmaznaná kvalitou a pútavosťou predchádzajúcich príbehov. Tento príbeh je dlhší ako štyri predchádzajúce príbehy (podľa môjho názoru až zbytočne dlhý), je rozdelený na dve časti a síce na seba nadväzujú, ale odohrávajú sa v dvoch prostrediach - na výlete v Skanzene a u Tiny doma. Páčilo sa mi, že sa v knihe znova riešil nový vzťah Tininho otecka, napriek tomu sa mi tento diel zdal byť najslabším zo všetkých. Mal najmenej zaujímavú zápletku. Napriek tomu som spokojná, pretože je Tina naďalej prevažne šťastná a jej kamarátstvo s Fridou stále trvá. Určite sa poteším, ak by o Tine vyšli aj ďalšie knihy, pretože som rada čítala o jej šťastnom živote.



Bibliografické údaje knihy a oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu. 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára