Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 4. septembra 2017

Bračekovia mravčekovia (recenzia)


V detských knihách, ktoré som doteraz čítala, sa vyskytovali rozmanití hlavní hrdinovia - macko, mačiatko, králik, korytnačka atď. Deti majú zvieracích hlavných hrdinov rady. Zvieratká sa síce tešia ich obľube, ale hmyz ich fascinuje. Ak je hlavnou postavou napríklad mravec, je veľká šanca, že kniha deti zaujme. Verbarium jednu takúto knihu v ponuke má. Obsahuje príbehy rovno o dvoch mravcoch naraz. Začítala som sa do nej s veľkým záujmom a v tejto recenzii vám o nej prezradím viac.


Recenzovaná kniha

 



Autorom knihy je slovenský spisovateľ Jozef Pavlovič. Je fascinujúce, koľko kníh tento spisovateľ napísal. O ňom a jeho tvorbe si môžete prečítať tu. Ilustrácie nakreslila Jarmila Dicová. 

Kniha Bračekovia mravčekovia prvýkrát vyšla v roku 1972. Pri pohľade na rok vydania vám možno napadla otázka: "nie je táto kniha pre dnešné deti už zastaralá, nezaujímavá?". Odpoviem na ňu v záverečnom zhrnutí. 


Kde bolo, tam bolo...



Na začiatku knihy Pavlovič pútavo vysvetľuje, prečo písal práve o dvoch mravčekoch: 

"Kde bolo - tam bolo, 
bolo raz jedno mravčie sídlisko
a v ňom veľa-preveľa mravcov. Keby som mal
písať o všetkých, nebol by som hotový ani za sto rokov.
A keby som si vzal na mušku iba jedného, nemal by som dohromady 
o čom písať. A tak v tejto knižke vystupujú mravčekovia dvaja. A ja."  


Medzinárodný deň tlače, tlačenky a tlačenice



Ako už názov (a doterajšia časť recenzie) napovedá, hlavnými hrdinami sú dvaja mravčekovia - bratia. Volajú sa Julko a Gusto. Julko sa narodil pol minúty pred polnocou v posledný júlový deň. O minútu neskôr, presne pol minúty po polnoci, čiže prvého augusta, sa narodil Gusto. Ich rodičia sa chvíľu trápili, kým vybrali pre nich tie správne mená. Najprv ich chceli pomenovať podľa kalendára, ale to by nedopadlo dobre: 

"31. JÚL Deň stavbárov
---------------------------------------------------------------------------
 1. AUGUST Medzinárodný deň tlače, tlačenky a tlačenice

- Hádam len nepomenujeme nášho najstaršieho Deň stavbárov, veď by nás svet vysmial, - zabedákala nešťastná mať.
- Alebo nášho najmladšieho Medzinárodná tlačenka, bŕ! - prebehli otcovi po chrbte zimomriavky."



Zima uprostred leta


Takto pútavo a vtipne sa čitateľ zoznamuje s mravčekmi a jeho rodičmi. V ďalších krátkych kapitolách už sledujeme rozmanité dobrodružstvá Julka a Gusta. Julko a Gusto sú veľmi zvedaví, dychtiví po spoznávaní sveta a obdarení obrovskou fantáziou. Aj preto sa im podarí zažiť zimu uprostred leta a vretenicu si pomýlia s diaľnicou. Julko a Gusto v príbehoch zažívajú aj dramatické situácie, napríklad stretnutie s prvou dažďovou kvapkou v živote.



Redaktor Krt a podzemné noviny


V príbehoch sa vyskytuje niekoľko zaujímavých postáv, napríklad slimák Herkules, čmeliak Gorazd, pavúk Križiak a redaktor Krt. Redaktora Krta som si okamžite obľúbila, pretože je to vtipná a originálna postava. 

Redaktor Krt sa rozhodol založiť nové noviny s názvom Podzemné noviny. Výstižný názov, vzhľadom na ich redaktora, že? Redaktor Krt má o novinárskej práci veľmi svojskú predstavu. Veď posúďte sami: 

"Keď sú noviny napísané, zanesú sa do tlačiarne.
- A čo je to tlačiareň? - pýtajú sa mravčekovia.
- To je taká malá miestnosť, kde je veľa zamestnancov, takže sú v nej natlačení ako haringy.
- A prečo sa tlačia?
- Akože ináč by mohli vyjsť noviny? Bez tlačenia to nejde. 
- A ako často tvoje noviny vychádzajú?
- Každý deň okrem nediel, sviatkov a piatkov, voľných sobôt a modrých pondelkov a okrem Medzinárodného dňa tlače, tlačenky a tlačenice."




Varenie fazuľovej polievky


Originalita autora sa prejavila aj v príbehu, v ktorom Julko a Gusto varia polievku. Ich postup je veľmi vynaliezavý a prekypujúci improvizáciou, napriek tomu by som vám neodporúčala sa ním riadiť. Vyžaduje totiž veľmi veľa času. Najprv treba nájsť fazuľu. Julko a Gusto našli jeden fazuľový lusk s jednou fazuľou. Po vložení fazule do hrnca čakali na dážď, lebo bez vody sa žiadna polievka nezaobíde. Po daždi sa mohli pustiť do varenia. Lepšie povedané, slnko sa pustilo do varenia. Slnko varilo fazuľu tri hodiny, kým bola polievka hotová...




Raketový Univerzálny Motor


Knihu som čítala s úsmevom na tvári. Od úvodu až po koniec. Pri niektorých pasážach bol môj úsmev naozaj veľký a niekedy aj údiv nad nápadmi autora. Napríklad, vedeli ste, čo znamená skratka RUM? Že to nie je skratka? Mravčekovia vám to vysvetlia:

"- Julo, čo je to RUM?
- To bude nejaká skratka.
- Prečo by to mala byť skratka? 
- Lebo v dnešnom modernom svete je veľa skratiek.
- A čo by to mohlo znamenať?
- Ja myslím, že Raketový Univerzálny Motor. Veď vidíš, že má tvar rakety, - vysvetľuje Julo."


Mravčí vs Ľudský svet


Príbehy o mravčekoch prekypujú láskavým humorom, pútavými situáciami a fantáziou. Za povšimnutie však stojí aj skutočnosť, že mravčekovia a ich svet sa vo viacerých ohľadoch podobajú na ľudí a ich svet. Mravčekovia žijú so svojimi rodičmi na sídlisku, obliekajú sa podobne ako ľudia, majú nemocnice a taxíky.






Záverečné zhrnutie


Kniha o bračekoch Julkovi a Gustovi ma zaujala od prvej strany a moje sympatie k nej vydržali až do konca. Táto kniha má množstvo pozitív. Príbehu sú pútavé, prekypujú vtipnými dialógmi a zaujímavými  dobrodružstvami. Napriek tomu, že bračekovia vyvádzajú rôzne výmysly a občas sa ku slovu dostane súrodenecká rivalita, príbehy dýchajú láskavosťou, dobrotou a súrodeneckou láskou. 

Odpoveď na otázku z úvodu - nie, táto kniha nie je nezaujímavá, zastaralá. Práve naopak. Je nadčasová. Príbehy, ktoré sprostredkúva, majú potenciál osloviť aj dnešné deti. Ak je vaše dieťa je vo veku +/- 6 rokov, odporúčam vám ho zoznámiť s touto knihou. 


Bibliografické údaje knihy a oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára