Vyhľadávať v tomto blogu

streda 13. septembra 2017

Objevujeme svět!: Tělo (recenzia)

Po recenzovaní touch and feel leporel napísaných v angličtine a venujúcich sa (prevažne) zvieratám som mala chuť na zmenu. E-shop Babyknihy mi vyšiel v ústrety a poskytol mi na recenzovanie české vydanie leporela s názvom Objevujeme svět!: Tělo (dostupná je aj slovenská verzia).






Leporelo je podľa e-shopu Babyknihy určené pre 9 až 24 mesačné deti, čiže je v ponuke Babykníh zaradené v troch vekových kategóriách (9-12 mesiacov, 12-18 mesiacov a 18-24 mesiacov). Na zadnej strane recenzovaného leporela je uvedené, že je určené pre deti od 1 do 3 rokov.

Objevujeme svět!: Tělo vydalo vydavateľstvo Svojtka & Co. Keďže píšem aj články mapujúce knižné novinky vydavateľstiev, sledujem aj knižnú produkciu tohto vydavateľstva a som nadšená množstvom úžasných kníh, ktoré vydáva. Predovšetkým ma fascinujú jeho knihy pre najmenšie deti. Napríklad výborné encyklopédie označené ako Minipédia, ktoré vychádzajú v rámci edícií Objevujeme svět! / Objavujeme svet! a Dobrý den,... / Dobrý deň... V edícii Objevujeme svět! vyšlo aj recenzované leporelo. Leporelá z tejto edície vychádzajú v češtine i slovenčine. Prehľad o českom vydaní edície získate tu, o slovenskom vydaní tu. Ak chcete vedieť, ktoré z týchto kníh ponúka Babyknihy, kliknite sem.




Recenzované leporelo zaujme chlapcov i dievčatá.

Leporelo sa venuje ľudskému telu, činnostiam vykonávaných počas dňa a pomenovaniu emocionálnych prejavov. 



Formát a materiál leporela


Leporelo má kartónové strany a sú masívnejšie ako strany predchádzajúcich recenzovaných leporel. Vďaka ich hrúbke je pre dieťa manipulácia s leporelom pohodlnejšia ako v prípade leporel s tenšími stranami.





Textová zložka


Text sa v leporele nachádza vo viacerých formách, napríklad vo forme pomenovania jednotlivých častí obrázku (napríklad častí ľudského tela) alebo vo forme otázky, ktorá nabáda dieťa aktívne s knihou pracovať prostredníctvom interaktívnych prvkov a tiež uvažovať o obsahu daného obrázka (napríklad Kto sa hrá na detskom ihrisku?).




 

Vizuálna zložka leporela


V leporele sa nachádzajú jednoduché, ale vydarené ilustrácie od uznávanej francúzskej výtvarníčky Nathalie Coux. Kreslené postavičky pôsobia milým a veselým dojmom. Postavičky sú farebné a ich pozadie je biele. Celkovo to vo mne vyvoláva dojem efektnosti, sviežosti a umožňuje mi to sústrediť sa na podstatu obrázku. Jednotlivé interaktívne prvky umiestnené v obrázkoch umocňujú môj dojem vydarenosti týchto ilustrácií.

Najväčším tromfom tohto leporela (i zvyšných leporel danej edície) sú spomínané interaktívne prvky. Vďaka nim môže dieťa s leporelom aktívne pracovať. Pomocou pršteka rozhýbe jednotlivé postavičky. Je to zábavná a pre deti atraktívna činnosť, ktorá okrem aktívnej práce s leporelom má aj ďalšie pozitívum - podporuje rozvoj jemnej motoriky dieťaťa.







Prínos leporela


Vďaka vydarenej textovej zložke umožňuje rozvoj slovnej zásoby dieťaťa a podporuje rozvoj myslenia. Prostredníctvom interaktívnych prvkov sa rozvíja jemná motorika dieťaťa. A nemenej dôležitý prínos leporela - dieťa s ním zažije veľa zábavy.



Čo môžeme s knihou robiť?


Aj v prípade tohto leporela závisia možnosti využitia leporela od veku dieťaťa. Najefektívnejšie ho využijú väčšie batoľatá. Všetky deti v ňom však môžu listovať a pomocou rodiča sa detailnejšie oboznámiť s obsahom leporela. Efektívne a zmysluplne pracovať s interaktívnymi prvkami nezvládnu dojčatá, čiže deti do jedného roka. Tento názor potvrdzuje aj vekové odporúčanie uvádzané vydavateľom.


 

Ako vníma leporelo Danielko?


Danielko je na toto leporelo ešte malý. Má iba 9 mesiacov. Napriek tomu som ho s týmto leporelom už zoznámila, pretože som bola zvedavá, či sa potvrdí moja hypotéza, že toto leporelo ešte nebude vedieť aktívne používať.


Aj tentoraz Danielka leporelo okamžite zaujalo.





Obrázky si so záujmom prezeral a dotýkal sa ich.





V určitom momente sa rozhodol, že bude popri prezeraní leporela trénovať sed. Mala som z toho veľkú radosť.




Zvládal obe činnosti naraz.






Danielka síce na krátky čas leporelo zaujalo, ale neobjavil vysúvacie časti, čiže hlavná funkcia tejto knihy je zatiaľ nevyužitá. To možno povedať aj o texte - Danielko ešte nie je na takej mentálnej úrovni, aby rozumel častiam ľudského tela, hrám a emóciám. Preto nemá zmysel mu toto leporelo ešte nejaký čas ukazovať. Ak máte dieťa cca tak staré (alebo mladšie), ako je Danielko, nerátajte s tým, že vaše dieťa toto leporelo aktuálne využije a bude prospešné pre rozvoj jeho slovnej zásoby a myslenia.


Mne sa recenzované leporelo páčilo. Bavilo ma ho skúmať, pracovať s interaktívnymi prvkami. Pôsobí milým, veselým, ale i poučným dojmom. Dieťa upúta vďaka vydareným ilustráciám, nápaditým interaktívnym prvkom a zábavnému charakteru niektorých obrázkov a zadaní.

Edícia Objevujeme svět! je veľmi vydarená a preto dúfam, že vám neskôr predstavím viac kníh z tejto edície. Neskôr budem môcť viac zapojiť aj Danielka.


Ak vás leporelo Objevujeme svět!: Tělo zaujalo, ale mali by ste záujem o slovenskú verziu, nájdete ju v ponuke Babykníh, konkrétne tu.


Aj toto leporelo je vo forme skráteného článku uvádzané v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára