Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 27. októbra 2017

Knižné úlovky & recenzia: Moje první klasika & Hudební nástroje

Pochádzam z knihovnícko-muzikantskej rodiny. Mama pracovala od ukončenia strednej knihovníckej školy ako knihovníčka, otec je hudobný pedagóg, desaťročia aktívne hral na klarinet, brat hudbu študoval a tiež roky aktívne hral na klarinet. Ja som mala klarinet ako voľnočasovú aktivitu počas základnej školy. Knihy a hudba k našej rodine neodmysliteľne patria. Plánujem preto rozšíriť Danielkovu knižnicu o niekoľko kníh, ktoré by súviseli s vážnou hudbou. Nedávno som objavila dve zvukové knihy, ktoré sú venované klasickej hudbe a hudobným nástrojom a sú vhodné pre deti od jedného roka. Tieto knihy sú už súčasťou Danielkovej knižnice a ja vám ich v tomto článku/recenzii predstavím.

Obe zmieňované zvukové knihy vydalo české vydavateľstvo Axióma. Axióma na svojom webovom sídle má videá oboch recenzovaných zvukových kníh. Video Mojej první klasiky nájdete tu a video zvukovej knihy Hudební nástroje zase tu.


Moja první klasika 





Zvuková kniha Moja první klasika obsahuje 6 zvukových nahrávok celosvetovo známych skladieb významných skladateľov vážnej hudby. Mozart, Vivaldi, Strauss, Schubert, Čajkovskij, Paganini. Od každého z menovaných skladateľov sa nachádza v tejto zvukovej knihe jedna krátka zvuková nahrávka.



Každá dvojstrana knihy je venovaná jednej skladbe. Veľmi sa mi páči, že ilustrácie súvisia s názvami skladieb, ale zároveň sú veselé, roztomilé a farebné.

Zvukové nahrávky sú kvalitné, majú dostatočnú hlasitosť a najmä oceňujem, že tieto skladby sú nielen celosvetovo populárne, ale aj naozaj krásne. Škoda len, že nahrávky nie sú dlhšie.


 
Obe zvukové knihy majú zaujímavo a prakticky riešené umiestnenie zvukov a ich spúšťanie. Mnohé zvukové knihy obsahujú panel s tlačidlami na boku knihy, pričom v lepšom prípade je panel zaistený, aby sa zvuky nedali neplánovane pustiť. V prípade recenzovaných zvukových kníh nájdeme na predposlednej strane tlačidlo On/Off. Jednotlivé zvuky zaznejú po stlačení malého krúžku umiestneného na pravej strane každej dvojstrany. Najmenším čitateľom asi bude treba ukázať, kde sa tlačidlo nachádza, pretože nie je tak viditeľné, ako sú farebné tlačidlá v iných zvukových knihách. Mne tento spôsob spúšťania zvukov vyhovuje, Danielko sa k tomu zatiaľ nevyjadril.



Na konci zvukovej knihy sa nachádza hra, v rámci ktorej má dieťa spojiť nakreslené detaily s obrázkami v knihe.  



Hudební nástroje




Zvuková kniha Hudební nástroje obsahuje 6 zvukových nahrávok hudobných nástrojov. Môžeme si vypočuť krátku melódiu v podaní klarinetu, violončela, trúbky, harfy, bicích a elektrickej gitary. Keďže v našej rodine "vládol" klarinet, veľmi ma potešilo, že táto zvuková kniha obsahuje aj nahrávku klarinetu.


Každá dvojstrana je venovaná jednému hudobnému nástroju a obsahuje jednu zvukovú nahrávku. Hudobníci sú rôzni. Na klarinet hrá lišiak, na violončelo zajac, na harfu nežná srnka.


Aj táto zvuková kniha obsahuje veľmi pekné, veselé a farbami hrajúce ilustrácie. Zvierací hudobníci majú svojich poslucháčov. Nežná zajačica vykúka z poza stromu a počúva krásny zvuk violončela. Zajacove hudobné vystúpenie si vychutnáva i usmievajúca sa húsenica. Farebné vtáčiky počúvajú hudobné sólo srnčej harfistky a roztomilé lienky tancujú za rytmu bicích. Tieto milé detaily určite neuniknú pozornosti všímavých detských čitateľov.


Zvukové nahrávky sú aj v tomto prípade kvalitné, dostatočne hlasité, pekné a pomerne krátke.


Na konci zvukovej knihy sa nachádza hra, v rámci ktorej má dieťa pomenovať hudobné nástroje, ktoré vidí na obrázkoch.


Obe recenzované zvukové knihy ma nadchli svojou tematikou, jej vydareným spracovaním, krásnymi ilustráciami, výborným výberom skladieb i kvalitnými zvukovými nahrávkami. Ak Danielko prejaví záujem o dané skladby či hudobné nástroje, nájdem mu na internete relevantné hudobné videá. Na začiatok však výborne poslúžia tieto zvukové knihy.

Bibliografické údaje a oficiálne anotácie oboch kníh nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu a tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára