Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 13. novembra 2017

Knižný úlovok & recenzia: Co se děje v noci

Už dlhší čas s radosťou sledujem, aké nádherné a pútavé náučné detské knihy a leporelá vychádzajú na našom, ale najmä na českom knižnom trhu. Venujú sa zaujímavým témam (sneh, hmyz, podzemný svet...) a aj po vizuálnej stránke stoja za povšimnutie. Patrí medzi ne aj leporelo s názvom Co se děje v noci.




Text napísala Anna Milbourne a ilustrácie nakreslila Simona Dimitri. Leporelo vyšlo vo vydavateľstve Svojka & Co.

Podľa vydavateľa je určené pre deti od troch rokov.




Obsah


Začína sa noc. Na oblohu vyšiel mesiac a na prvý pohľad sa zdá, že všetci obyvatelia mesta už spia. Nie je tomu tak. Pekári usilovne pracujú, aby si zákazníci ráno mohli kúpiť čerstvé pečivo a po železničnej trati jazdia vlaky. Nespia ani mnohé zvieratá a hmyz. Mačka vyrazila do ulíc, sova pátra po koristi, líška sa vydala na prieskum a žaby usporiadali nočné vystúpenie. Noc sa však pomaly končí, hviezdy sa vytrácajú. Ľudia i mnohé zvieratá a vtáky sa pozvoľna prebúdzajú a spolu s nimi sa prebúdza celé mesto. Začal nový deň.






Dieťa sa dozvie...


Dieťa prostredníctvom leporela zistí, prečo v noci nespia pekári a aké činnosti vykonávajú. Dozvie sa, akí hmyz priťahujú pouličné lampy, čo robí v noci sova, líška či žaby. Nakukne do vlaku a zistí, čo sa v ňom preváža. Navštívi i tržnicu, ktorá je plná čerstvého ovocia a zeleniny. Na záver je svedkom postupného zobúdzania mesta.





Leporelo je interaktívneho charakteru, čiže umožňuje dieťaťu si ho nielen prezrieť, prípadne prečítať, ale aj s ním aktívne pracovať. Nájde v ňom množstvo malých i väčších odklápacích častí, ktoré sú zaujímavo a pútavo umiestnené. Tieto odklápacie časti navodzujú u dieťaťa pocit zvedavosti a túžby dozvedieť sa, čo sa za nimi skrýva. Umožnia mu nahliadnuť dovnútra domov, chytiť krídla netopiera, zistiť, čo sa skrýva pod listami na lúke.








Najviac ma zaujali spomínané odklápacie časti a nádherné ilustrácie od Simony Dimitri. Sú okúzľujúce a zároveň výstižné a detailné. V kombinácii s odklápacími časťami tvoria dokonalý celok.


Bibliografické údaje a oficiálnu anotáciu leporela nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára