Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 28. januára 2018

Knižný úlovok & recenzia: Paľko a Paťko: Veľká oslava u tučniakov


Prezeraj & hľadaj & vymýšľaj & bav sa! 


V súčasnosti sú veľmi populárne obrázkové knihy, ktoré kladú dôraz na  dôkladné prezeranie obrázkov a/alebo hľadanie konkrétnych objektov (ľudí, zvierat, predmetov...). Tieto knihy majú väčší význam, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Aký teda majú význam, okrem možnosti zmysluplne a príjemne stráviť čas pri knihe? Môžu mať napríklad pozitívny vplyv na rozvoj pamäte dieťaťa a rozširovanie jeho slovnej zásoby. Tiež môžu mať svoj podiel na zlepšovaní schopnosti sústrediť sa a na zlepšovaní všímavosti.

Vydarená obrázková kniha tohto typu tiež dieťaťu umožňuje dozvedieť sa zaujímavé informácie a vytvárať si vlastné príbehy. Medzi (nielen) slovenskými deťmi sú veľmi populárne knihy edície Potulky (obsahuje päť samostatných kníh - štyri knihy, z ktorých je každá venovaná jednému ročnému obdobiu a jedna kniha (Potulky nocou) sa venuje noci a nočnému životu) od Rotraut Susanne Berner. V mojej knižnici sa aktuálne nachádzajú dve knihy (tu a tu) od tejto autorky. Okrem týchto obrázkových kníh sa v mojej knižnici nachádza ďalšia zaujímavá obrázková kniha - Prohlížej si - hledej - směj se - ktorú tiež považujem za vydarenú a pútavú.



Veľká oslava u tučniakov


 
Obrázková kniha Paľko a Paťko: Veľká oslava u tučniakov bola súčasťou Danielkovej narodeninovej knižnej nádielky (článok tu). Jej autormi sú Christian a Fabian Jeremiesovci a v slovenčine ju vydalo vydavateľstvo Fragment.

Podľa vydavateľstva je táto kniha vhodná pre deti od 2 rokov.




Paľko & Paťko... a "milión" tučniakov


V knihe je síce obrovské množstvo postavičiek, ale dôležité sú iba niektoré z nich. Najmä Paľko, Paťko, Paľkova babička a Paľkova teta Esmeralda. Paľko je malý zvedavý tučniačik a Paťko je malý nesmelý krokodíl, Paľkov nový kamarát.

Veľmi dôležitou postavou je Paľkova babička, ktorá dnes má 90. narodeniny. To je veľký dôvod na oslavu. A táto oslava je naozaj jedinečná. Nielenže sa jej zúčastní celé babičkine príbuzenstvo, ale počas oslavy sa koná aj maškarný bál. Babička si chce na tento bál dať svoj obľúbený dúhový kostým, doplnený o farebné doplnky. Nastal ale problém. Nevie ho nájsť! V hľadaní všetkých častí kostýmu jej pomáhajú Paľko s Paťkom a samozrejme, my - čitatelia.




Skôr, ako sa pustíte do hľadania (nielen) babičkinho dúhového kostýmu, prečítajte si krátke texty o jednotlivých postavách a tiež zadanie, ktoré postavičky máte na obrázkoch hľadať. Zistíte, že kľúčovou postavičkou je teta Esmeralda.




Hľadanie jednotlivých častí dúhového kostýmu nie je ani zďaleka také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Každý obrázok je totiž plný tučniakov v rozmanitých maškarných kostýmoch. Tieto kostýmy sú veľmi nápadité a vtipné. Mňa najviac pobavili tučniaci v týchto kostýmoch:

Superman a knihomoľ. Knihomoľov je v tejto knihe viacero.


Priamy prenos. :)


Veštica
Včely s kýblikmi s medom považujem za vtipný, nenápadný detail.




Adam a Eva ma veľmi pobavili.


Nechýbal ani Mozart.


Frankenstein a jeho monštrum.




Pri pohľade na týchto tučniakov som si okamžite spomenula na slávnu fotografiu obedujúcich robotníkov na konštrukcii mrakodrapu (viac o fotografii napríklad tu)



Všade samé detaily



Kniha je plná detailov, ktoré sťažujú hľadanie zadaných častí kostýmu, ale tieto detaily sú zaujímavé a vtipné. Napríklad:


obrazy na stenách,
tučniak Napoleon




mačky natlačené na okne a sledujúce tučniakov,
 

množstvo zaujímavých detailov v Paľkovej izbe.


Páči sa mi, že kniha síce na prvý pohľad končí záverečným fotením na konci oslavy, ale keď otočíte stranu, dozviete sa ešte napríklad to, ako sa Paľko cítil vo svojom kostýme, prečo sa Čistilkovi páčia Paľkovi príbuzní alebo prečo teta Esmeralda žiari.




Pár slov na záver


Túto obrázkovú knihu som si prezerala opakovane a dlho. Bavilo ma prezerať si kostýmy jednotlivých tučniakov, ale i zariadenie jednotlivých miestností. Mnohé kostýmy ma rozosmiali alebo prekvapili. Verím, že podobný názor na ňu neskôr bude mať aj Danielko.


Bibliografické údaje a oficiálnu anotáciu tejto knihy nájdete v tematickej časti Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára