Vyhľadávať v tomto blogu

streda 24. januára 2018

Magazín o knihách (1/2018)

Čo nájdete v januárovom Magazíne o knihách?



zdroj: Magazín o knihách (FB)

Rozhovor...


S francúzskou autorkou Agnes Martin-Lugand (napísala knihy Šťastní ľudia čítajú a pijú kávu, Šťastie uniká pomedzi prsty, Život je ľahký, nerob si starosti, Ľutujem, nemám čas atď.). Je možné rozumom prekonať bolesť spôsobenú smrťou najbližších? Čo pre ľudí znamenajú francúzske kaviarne? Čím môže dnes literatúra zaujať? V rozhovore sa dozviete odpovede Martin-Lugandovej na tieto otázky a tiež zaujímavé informácie týkajúce sa jej kníh (názov článku: Agnes Martin-Lugand: S postavami žijem vo svojej hlave, autor: Martin Kasarda).

S Michaelom Hjorthom a Hansom Rosenfeldtom, autormi niekoľkých knižných titulov (Temné tajomstvá, Učeň, Hrob v horách, Nemý svedok atď.). Dozviete sa, ako vyzerá proces písania knihy, ak na nej pracujú dvaja spisovatelia, kedy dospeli k rozhodnutiu písať knihy, prečo je škandinávske krimi také populárne a čo by do svojich príbehov nikdy nedali (názov článku: Náš seriál v televízii nechceli, tak sme ho vydali knižne, autorka: Katarína Holetzová).

S literárnym vedcom Pavlom Matejovičom. Ako vyzerá v slovenských pomeroch výskum populárnej literatúry? Ako vyzerá situácia v tejto oblasti v Česku? Okrem odpovedí na tieto otázky sa v rozhovore dozviete aj to, aký postoj má Matejovič voči tzv. populárnej literatúre a čo je predmetom jeho aktuálneho výskumu (názov článku: Pavel Matejovič: Motív ohrozenia je jednou z ústredných tém súčasnej literatúry, autor: Róbert Kotian).

S Katarínou Čavojovou, jednou z majiteliek vydavateľstva Hydra ("nezávislé vydavateľstvo slovenskej fantastiky"). Čavojová v rozhovore prezradila, prečo vydavateľstvo Hydra vzniklo, kto tvorí "hlavy Hydry", či si užíva viac autorskú alebo vydavateľskú pozíciu, a tiež informácie o knihách, ktoré toto vydavateľstvo vydalo či plánuje vydať (názov článku: Hlava Hydry hovorí: Čitatelia niekedy ani sami nevedia, že sú sci-fi pozitívni, autorka: Lucia Lackovičová).


Články o zaujímavých knihách, napríklad o... 


Knihe Romanovovci 1613-1918, ktorá disponuje nádhernou obálkou, štedrým počtom strán a veľmi kvalitne a precízne spracovanou témou, ktorou je história panovníckeho rodu Romanovovcov. Už samotný podtitulok článku - "spletité životné osudy plné intríg, milostných dobrodružstiev i vrážd podané majstrom histórie" - láka čitateľa venovať tejto knihe viac pozornosti (aspoň mňa teda rozhodne áno!) (názov článku: Tristo rokov cárov a čarov, autor: Ľubomír Jaško).
 
Knihe so stručným názvom - Dve sestry -, v ktorej Åsne Seierstad rozpráva skutočný príbeh o dvoch sestrách, mladých dievčatách. Tie odišli z Nórska do Sýrie, aby bojovali na strane ISIS. Prečo to urobili? Dievčatá na túto otázku autorke neodpovedali. Kniha napriek tomu vznikla a podľa môjho názoru si zaslúži našu pozornosť (názov článku: Príbeh strašidelnej bezmocnosti, autor: Ľubomír Jaško).
 
Knihe mesiaca, pričom tento mesiac toto "ocenenie" získali až dve knihy - Rojko a V orechovej škrupinke. Obidve napísal populárny britský autor Ian McEwan (názov článku: McEwan mladým aj dospelým, autor: Martin Kasarda).
 
Detských knihách, ktoré deťom prostredníctvom ilustrácií a/alebo veršov či príbehov vysvetlia pravidlá slušného správania sa. Článok obsahuje knihy určené pre najmenších čitateľov, škôlkarov i pre staršie deti (názov článku: Byť slušným je drina, autorka: Jana Korčeková).
     

Dozviete sa...:


Mnoho zaujímavých informácií o nemeckom knižnom svete - napríklad, aké knihy boli v Nemecku v roku 2017 najpopulárnejšie, ktorú knihu možno považovať za knihu roka i aký vzťah ku knihám majú nemecké deti (názov článku: Rok veľkých výročí a návratov, autor: Róbert Dyda).
 
Aká bola fantastika v roku 2017 - autorka v článku venuje najväčší priestor zaujímavým knižným titulom (slovenských i zahraničných autorov), ktoré patria do tejto širokej knižnej skupiny a vyšli v roku 2017 (názov článku: Fantastika v roku 2017, autorka: Lucia Lackovičová).

Aké knihy a literárne udalosti v roku 2017 zaujali redaktorov a spolupracovníkov Magazínu o knihách (názov článku: Ukázať prstom na jednu knihu?, autori: Beáta Beregrad Grünmannová, Róbert Dyda, Katarína Holetzová, Ľubomír Jaško, Martin Kasarda, Róbert Kotian, Lucia Lackovičová, Aňa Ostrihoňová).


Ak vás zaujal obsah januárového čísla Magazínu o knihách, môžete si ho kúpiť vo vybraných trafikách a v sieťach kníhkupectiev Martinus a Panta Rhei.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára