Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 19. februára 2018

Knižný úlovok & recenzia: Diamantová záhada

Sériu detektívnych príbehov Detektívna kancelária LasseMaja som spomínala v decembrovom článku Magazínu o knihách. Vzhľadom na množstvo pútavých kníh, ktoré som v článku čitateľom predstavila, nebol priestor venovať sa tejto vydarenej knižnej sérii podrobnejšie. Preto som sa rozhodla, že v rámci blogu dostane viac priestoru a nebudú chýbať ani fotografie. V tomto článku vám predstavím prvý príbeh nazvaný Diamantová záhada a neskôr na blog pribudnú ešte dva články (Záhada v hoteli a Záhada múmie).


Autorom knihy je Martin Widmark a ilustrácie nakreslila Helena Willis. Originálne vydanie vyšlo vo švédčine. V slovenčine túto sériu vydáva vydavateľstvo Verbarium.

Podľa vydavateľstva je kniha vhodná pre čitateľov od 7 rokov.

Vitajte v Lotorkove, meste záhad


Lotorkovo je malé mestečko. Nájdeme tu múzeum, kostol, hotel a... záhady! Aktuálnou záhadou je krádež diamantov z klenotníctva pána Karáta. Polícia netuší, kto diamanty kradne. Pán Karát sa preto obrátil s prosbou o pomoc na Detektívnu kanceláriu LasseMaja. Tvoria ju dve šikovné deti - chlapec Lasse a dievča Maja. Lasse a Maja prijali návrh majiteľa klenotníctva naoko sa zamestnať v jeho obchode a prípad vyšetriť.


Kto ukradol diamanty?


V klenotníctve plnom krásnych diamantov pracuje iba niekoľko zamestnancov. Každý z nich je však potenciálnym zlodejom, pretože každý z nich mal motív.

Siv Leanderová, predavačka. Vo firme pracuje už veľa rokov a je ukážkovým zamestnancom. Dôvod podozrenia? Minulý rok jej vyhorel dom a Siv potrebovala peniaze.



Ture Modig. Čistí šperky pred ich predajom. Nudný, no poriadkumilovný človek. Jeho otcovi patrilo v minulosti toto klenotníctvo. U Modiga je možným motívom túžba prevziať obchod.



Lollo Smitt. Jeho pracovnou náplňou je brúsenie diamantov a ich vsádzanie do šperkov. Je dôkladný a šikovný. Rád míňa peniaze, nedávno si kúpil nové auto. Odkiaľ berie peniaze?



Kradne diamanty niektorý zo zamestnancov? Po príchode do klenotníctva sa Lasse a Maja púšťajú do vyšetrovania. Od Karáta získali dôležité informácie o zamestnancoch a následne sa s nimi zoznámili osobne. Detektívi v utajení sa zhostili svojich úloh a zároveň sústredene sledovali okolie. Siv má na krku náhrdelník, pritom vraj nemá peniaze. Aj ku zákazníkovi sa správala zvláštne. Keď už bol zákazník na odchode, Siv ho pobozkala! Ani takéto detaily neuniknú pozornosti bystrých detektívov.



Aj Ture Modig sa správa podozrivo. Po príchode Maje do jeho pracovne niečo rýchlo skryl do zásuvky písacieho stola... Viac vám neprezradím. Nemôžem predsa prezradiť záver detektívneho príbehu.


Čitateľ - level začiatočník


Príbeh je ideálny pre začínajúcich čitateľov. Je pomerne krátky (74 strán), obsahuje veľa ilustrácií a text je písaný väčším písmom. Veľmi sa mi páči, že je písaný pomerne jednoducho. Táto jednoduchosť nemá negatívny vplyv na kvalitu príbehu. Ten je dynamický, napínavý a mnohých čitateľov (vrátane mňa) prekvapí jeho rozuzlenie.



Veľmi ma bavilo sledovať priebeh vyšetrovania. Páčilo sa mi, že Lasse a Maja zisťovali, aký motív krádeže mali jednotliví zamestnanci. Vďaka tomu sa záhada stala ešte viac záhadnejšou a príbeh napínavejším. Pochvalu si zaslúžia aj čiernobiele ilustrácie, ktoré výborne dotvárajú príbeh.


Hor sa na ďalšiu záhadu!


Ak hľadáte detektívny príbeh určený pre detského čitateľa, ktorý ponúka napínavý dej, vrátane pútavého vyšetrovania a prekvapivého rozuzlenia, Diamantová záhada je správnou voľbou. Škoda len, že je príbeh taký krátky. Taká chutná knižná jednohubka. Nič to. Treba sa pustiť do čítania o ďalšej záhade, ktorá sa v Lotorkove udiala. Ale o tom zase nabudúce.


Bibliografické údaje knihy a jej oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej časti Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára