Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 13. februára 2018

Knižný úlovok & recenzia: V pohybe

Danielko (1 rok) začína prejavovať zvýšený záujem o dopravné prostriedky. Má už vo svojej knižnici niekoľko leporel, ktoré sa venujú tejto téme. Tieto leporelá sú ale určené pre najmenších čitateľov, téma je spracovaná veľmi jednoducho a pre väčšie deti nedostatočne. Uvedené skutočnosti som považovala za dostatočný dôvod na rozšírenie Danielkovej knižnice o novú knihu, venovanú dopravným prostriedkom. Je ňou kniha s leporelovými stranami V pohybe.


Malý prieskumník: V pohybe


Text napísala Ruth Martin a ilustrácie nakreslil Allan Sanders. Knihu vydalo vydavateľstvo Svojtka&Co. v rámci edície Malý prieskumník (táto edícia obsahuje veľmi zaujímavé knihy).

Vydavateľ uvádza, že táto kniha je určená pre deti od 3 rokov - domnievam sa, že dôvodom nie je jej obsah, ale riziko prehltnutia alebo vdýchnutia malých častí.  

Od bicykla po snežný pluh


Jednotlivé dopravné prostriedky sú rozdelené do tematických skupín: bicykle a kolobežky, automobily, autobusy, vlaky a električky, lode, lietadlá, nákladné autá a dodávky, "pracovití pomocníci" (požiarne auto, kombajn, čistiace vozidlo atď.). Každej skupine je venovaná jedna dvojstrana. 

Na začiatku každej dvojstrany je daná skupina dopravných prostriedkov stručne charakterizovaná a zvyšný priestor je už venovaný konkrétnym dopravným prostriedkom.


Objavovanie pomocou odklápacích okienok


V knihe sa nachádza vyše 30 odklápacích okienok. Vďaka týmto okienkam má dieťa možnosť zoznámiť sa s dopravnými prostriedkami nielen zvonka, ale aj zvnútra. Zistí napríklad, čo sa nachádza pod kapotou auta, ako vyzerá vnútro výletného parníka alebo čo obsahuje skriňa s vybavením v požiarnom aute. 


 
Zaujímavé informácie sú uvádzané nielen v úvode a pri jednotlivých dopravných prostriedkoch, ale aj vo vnútornej strane okienok. Niektoré z uvádzaných informácií sú nielen zaujímavé, ale aj užitočné a využiteľné v praxi. Dieťa sa napríklad dozvie, akú výstroj by malo mať pri bicyklovaní, ako postupovať pri cestovaní autobusom a je upozornené, aby pri nastupovaní do vlaku dávalo pozor na medzeru medzi vagónom a nástupišťom. 

Vnútro dopravných prostriedkov ukryté za okienkami je znázornené detailne a v mnohých prípadoch aj originálne a vtipne. Mňa zaujali tieto detaily:


mačka vysávajúca gauč v obytnom prívese,



slon počúvajúci mp3-ku počas cestovania autobusom,


dinosaurus (prevážaný v kamióne) zabalený ako poštová zásielka,


snehuliak cestujúci v nákladnom aute.


Pár slov na záver

Kniha umožňuje dieťaťu zoznámiť sa s rozmanitými dopravnými prostriedkami, zistiť o nich zaujímavé informácie, ale zároveň objavovať pútavé a často vtipné detaily a vytvárať si rôzne príbehy. Domnievam sa, že vďaka pútavému spracovaniu, viac ako 30 okienkam a zaujímavým informáciám má táto kniha potenciál získať si pozornosť a obľubu u dieťaťa na dlhší čas.


Bibliografické údaje a oficiálnu anotáciu knihy nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára