Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 8. februára 2018

Magazín o knihách (2/2018)


Čo nájdete vo februárovom Magazíne o knihách?


zdroj: Magazín o knihách (FB)


Rozhovory...



Rozhovor s Danom Brownom
Tento rozhovor ma zaujal svojou rozmanitosťou - otázky nie sú orientované iba na aktuálnu Brownovu knižnú novinku. Samozrejme, že najnovšiemu Brownovho románu s názvom Pôvod je venovaná pozornosť (čo inšpirovalo Browna na napísanie jeho najnovšieho románu? S čím zásadným prichádza? atď.), ale viaceré otázky nám umožnia lepšie spoznať samotného Browna. V rozhovore napríklad prezradil, akým spôsobom tvorí, aké knihy a autorov číta a tiež, ako zvláda kritiku. (názov článku: Dan Brown uberá plyn: Veda a náboženstvo sú partneri, autor: Róbert Dyda)


Rozhovor s Arpádom Soltészom 
Soltész vlani debutoval románom Mäso - Vtedy na východe, ktorý zaznamenal veľký čitateľský ohlas. V rozhovore dominujú otázky týkajúce sa tohto románu. Aký bol hlavný rozdiel medzi prácou novinára a spisovateľa? Prečo zvolil názov knihy - Mäso? Napriek tomu, že sa tento rozhovor točí prevažne okolo Soltészovej knihy, dovolím si tvrdiť, že zaujme aj tých čitateľov Magazínu o knihách, ktorí túto knihu nečítali (patrím do tejto skupiny). Mňa najviac zaujala jeho odpoveď, v ktorej opísal svoju spisovateľskú ambíciu - "Nemal som ambíciu napísať román s veľkým "R". Mal to byť taký knižný hamburger. Z dobrých surovín, poctivo urobený, ale nie je to "haute cuisine." (názov článku: Arpád Soltész: V porovnaní so žurnalistikou je písanie románu skvelý žúr, autor: Róbert Kotian)

 
Rozhovor s Martinom Plchom, riaditeľom vydavateľstva Európa
Plch v rozhovore prezradil, prečo si ako názov vydavateľstva pred rokmi zvolil slovo Európa. Predstavil svoje vydavateľské curriculum vitae. Vysvetlil, prečo vydáva preklady Sigmunda Freuda či diela Ladislava Mňačka. Prezradil, ako slovenskí čitatelia prijímajú knihy, ktoré vydáva a aké sú jeho vydavateľské plány na najbližšie mesiace. (názov článku: Martin Plch: Snažím sa vydávať dobré knižky, autor: Martin Kasarda)


Články o zaujímavých knihách... 



Najkratší slovník slovenského jazyka (zostavil Anton Zelený a kol.)
V rámci rubriky Zabudnuté bestsellery tentoraz Dušan Taragel venoval priestor slovníku s názvom Najkratší slovník slovenského jazyka. Autor článku pútavo predstavuje tento útly, malý slovník najpoužívanejších slovenských vulgarizmov. Téma je síce mierne kontroverzná, ale kvalitne a pútavo spracovaná. Okrem zaujímavých informácií o tomto slovníku Taragel v článku pútavo opísal (ne)používanie vulgarizmov v histórii našej literatúry (od roku 1843). (názov článku: Veľká výhra vulgarizmov a škaredých slov, autor: Dušan Taragel)


Amerikánka (Chimamanda Ngozi Adichie) 
Ďalšia pútavá kniha z dielne vydavateľstva Absynt, ktoré často spomínam na blogu a kolegovia z Magazínu o knihách vo svojich článkoch. Tentoraz dostal priestor román nigérijskej spisovateľky a publicistky Chimamandy Ngozi Adichieovej. Autor článku vám túto knihu i jej autorku v skratke, ale zároveň pútavo, predstaví. Mňa však pri zisťovaní informácií o tejto knihe najviac zaujali informácie, ktoré na svojom webovom sídle uvádza samotný Absynt: ..."Amerikánka je príbehom ich veľkej lásky, no je aj presnou analýzou zásadných otázok týkajúcich sa rasizmu, identity, diskriminácie, predsudkov i stereotypov. A tak je otázka, či sa Ifmelu a Obinze znova stretnú možno celkom nepodstatná. A možno aj nie je. Amerikánka je krásny román o tom, kam všade nás môžu zaviesť nevyspytateľné životné chodníčky i o tom, aká nečakaná a silná môže byť túžba po domove." (zdroj: Absynt) (názov článku: Amerikánka nevnucuje názor, autor: Ľubomír Jaško)


Večere diktátorov (Victoria Clarková & Melissa Scottová)
Čo považoval Mussolini za najväčšiu delikatesu? Na akom jedle si rád pochutnal Stalin? U koho sa podávala korytnačia polievka? V tomto  kratučkom článku sa to dozviete. "25 diktátorov, 25 kuloárnych príbehov a 25 receptov večerných jedál." (názov článku: Večera u Stalina, autor: Róbert Kotian).


Dejiny písané vodkou (Mark Lawrence Schrad)
"Možno nepiť, ak nalieva Ivan Hrozný či Josif Stalin?" Takto znie titulok článku. Zaujímavý titulok, čo poviete? Ďalšie zaujímavé otázky sa nachádzajú v úvode. Napríklad. "Prečo Rusi pijú tak veľa, hoci im to dokázateľne škodí? Môžu za to ich predispozície, tradícia alebo vysoká politika? Má vodka prsty v zániku cárskej monarchie a rozpade Sovietskeho zväzu?" Za otázkami nasledujú čísla, ktoré autor článku označil za desivé. Napríklad, že vodka zabila v 20. storočí viac Rusov ako Hitler. V článku sa tiež dozviete, ako by sa situácia dala riešiť, ale... (názov článku: Možno nepiť, ak nalieva Ivan Hrozný či Josif Stalin?, autor článku: Róbert Kotian).

 
Operácia Búrkové mračno & Operácia Muž v čiernom (Jørn Lier Horst)
Prvé dva príbehy série Detektívna kancelária č. 2, určenej pre detského čitateľa. V mestečku Riečany sa vyskytli záhadné udalosti. Tiril a Oliver sa ich rozhodnú vyriešiť. V prvom príbehu (Operácia Búrkové mračno) sú na stope zlodejov, ktorí sa dopustili viacerých krádeží. V druhom príbehu (Operácia Muž v čiernom) zase pátrajú, prečo záhadný muž po nociach kope na Lúke jednu dieru za druhou... Tieto napínavé príbehy sú vďaka väčšiemu písmu a veľkému zastúpeniu ilustrácií ideálne pre začínajúcich čitateľov. (názov článku: Záhadné udalosti v Riečanoch, autorka: Jana Korčeková)


Websterovci (Katarína Kerekesová & Vanda Rozenbergová et al.)
Websterovci. Tri generácie pavúkov, žijúce v kokónoch vo výťahovej strojovni. Babička Matilda, dedko Rafael, mama Alma, otec Walter, syn Hugo a malá Lili. Príbehy nám umožnia nahliadnuť do života tejto pavúčej rodiny, s ktorou máme veľa spoločného... (názov článku: Pavučinami opradené príbehy, autorka: Jana Korčeková)


Vieš sa správne správať? (Štěpánka Sekaninová)
Bohato ilustrovaná kniha overí vedomosti dieťaťa ohľadne slušného správania sa ku kamarátom, správania sa na ulici, stolovania atď. Interakcia s knihou je zábavná vďaka vtipným ilustráciám a ťahadlu, ktoré po potiahnutí prezradí, či je kvízová veta správna alebo nesprávna. (názov článku: Aj testovanie vedomostí môže byť zábava, autorka: Jana Korčeková, v článku označená pod skratkou jk) 


Pozornosť čitateľov si zaslúžia aj ďalšie knihy, ktorým sa moji kolegovia vo svojich článkoch venovali: Slon mizne (Haruki Murakami), Dom špiónov (Daniel Silva), Kustódi // Arianina kniha (Eva Maliti Fraňová), Fire and fury (Michael Wolff), Lüneburský variant (Paolo Maurensig), The Nothing (Hanif Kureishi), Gustáv Husák (Michal Macháček) atď.


Dozviete sa...:



Ako vyzerá rebríček dvadsiatich najpredávanejších kníh za rok 2017 v rámci sietí kníhkupectiev Martinus a Panta Rhei. (názov článku: TOP 20 roku 2017, autor článku: Róbert Kotian)


A okrem toho...:



V rubrike Pozdravy zo sveta nás Mária Dopjerová-Danthine zoznámi s významnou francúzskou literárnou cenou Goncourt a jej víťazom za rok 2017. (názov článku: Francúzi a cena Goncourt, autorka: Mária Dopjerová-Danthine)


V rubrike Nočný stolík tentoraz dostal priestor Fedor Gál. (názov článku: Vetičky, autor článku: Fedor Gál)



Ak vás zaujal obsah februárového čísla Magazínu o knihách, môžete si ho kúpiť vo vybraných trafikách a v sieťach kníhkupectiev Martinus a Panta Rhei.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára