Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 13. marca 2018

Knižný úlovok & recenzia: Ako vzniká dážď?

Danielko má iba rok, ale ani sa nenazdám a začne mi pokladať množstvo otázok. Na rovinu priznávam, že sa toho trochu obávam. Rozhodla som sa preto na príchod otázok vopred pripraviť. Ako inak - kúpou kvalitných detských kníh, ktoré nielen poznajú odpovede na všemožné otázky, ale vedia ich aj pútavo a primeranou formou dieťaťu vysvetliť. Jednou z takýchto kníh je aj kniha (s leporelovými stranami) Ako vzniká dážď?



Text napísala Katie Daynes a ilustrácie nakreslila Christine Pym. Knihu vydalo vydavateľstvo Svojtka&Co. Podľa vydavateľa je táto kniha vhodná pre deti od 3 rokov.

Počasie v hlavnej úlohe


Z názvu - Ako vzniká dážď? - by čitateľ mohol nadobudnúť dojem, že sa kniha venuje téme dážď. Lyžujúci tučniak, myš, ktorej vietor odfúkol čiapku či nádherná dúha však naznačujú, že otázky a odpovede budú venované nielen dažďu...

...ale dažďom začneme! Kedy začne pršať? Ako to vyzerá vo vnútri mraku? Aká veľká je dažďová kvapka? Po odklopení okienok sa čitateľ dozvie odpovede aj na tieto otázky. Odpoveď je vyjadrená slovne i prostredníctvom ilustrácie.


Keď prší a zároveň svieti slnko, môžeme zbadať dúhu. Môžeme sa jej dotknúť? Čo je na konci dúhy? Čo tvorí dúhu?


Aj so slnkom sa spája veľa otázok. Kde vychádza? Prečo sa nemám pozerať do slnka? Ako to, že sa slnko po oblohe posúva?


O bleskoch sa kedysi veľa nevedelo. Našťastie dnes už áno. Táto kniha  čitateľom prezradí, čo je blesk a hrom a zodpovedá viacero zaujímavých otázok. Aké tvary môžu mať blesky? Prečo vidím najskôr blesk a až potom počujem hrom? Prečo je hrom taký hlasný?


V knihe o počasí nemôže sneh chýbať. Dozvieme sa, z čoho sa skladá, kde vzniká i kam zmizne.



Otázky, ktoré sú v tejto knihe kladené i zodpovedané, považujem za zaujímavé a vhodne vybrané. Domnievam sa, že takéto otázky deti reálne svojim rodičom (či iným dospelým) kladú. Otázky a odpovede sú pomerne krátke a sú písané tak, aby ich deti pochopili.

Veľmi sa mi páči, že kniha obsahuje odklápacie okienka. To, že ich deti majú rady, som už na blogu spomínala. V prípade tejto knihy tieto okienka umožňujú nad otázkami uvažovať o odpovedi pred odklopením okienka. Tiež autorom poskytli priestor na zodpovedanie otázky i prostredníctvom vydarených ilustrácií.





Ilustrácie, tie si tiež zaslúžia pochvalu! Sú pútavé, veselé, farebné a dovolím si tvrdiť, že sú krásne. Najviac ma zaujali rôzne milé a vtipné  detaily, ktoré určite neuniknú bystrému pohľadu dieťaťa. Pes so slnečnými okuliarmi. Vtáčiky s klobúkmi a šálmi. Surfujúci jazvečík.  Úbohá krava v tornáde. A to rozhodne nie sú všetky detaily, ktoré táto kniha v sebe ukrýva!



V niektorých stranách sú zakomponované aj nenápadné dotykové plochy vo forme výrezov, napríklad dažďová kvapka, hviezda, slnečné lúče alebo vietor.

Kniha Ako vzniká dážď? ma zaujala témou, okúzlila ilustráciami a milo prekvapila pútavým a podľa môjho názoru kvalitným spracovaním témy. Ak hľadáte knihu / leporelo, ktoré vaše dieťa pútavo a zrozumiteľne zoznámi s počasím, Ako vzniká dážď? je výbornou voľbou.

Bibliografické údaje a oficiálnu anotáciu knihy nájdete v tematickej časti Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára