Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 26. marca 2018

Magazín o knihách (3/2018)

Čo nájdete v marcovom Magazíne o knihách?


zdroj: Magazín o knihách (FB)


Rozhovory...



Rozhovor s Karlom Ovem Knausgårdom
V súčasnosti veľmi populárny nórsky spisovateľ v rozhovore odpovedá na otázky, ktoré sú prevažne venované jeho šesťdielnej knižnej sérii Môj boj. Knausgården napríklad prezradil, prečo nenapísal túto autobiografickú sériu chronologicky. Viaceré otázky vám umožnia lepšie spoznať tohto autora i zistiť, aké pocity mal v priebehu písania kníh a tiež po ich vydaní. Dozviete sa, či pre neho bolo náročné vracať sa v spomienkach do minulosti. Nebál sa, že odhaľuje zo seba príliš veľa? Premýšľal nad tým, aká bude reakcia jeho detí, keď sa s jeho knihami zoznámia? Pustil by sa do tejto série znovu? Odpoveď na túto otázku sa síce dozviete z titulky, ale jeho odpoveď je dlhšia a zaujímavá, takže sa oplatí prečítať si jej plné znenie. Knausgårdove odpovede vyznievajú veľmi úprimne a ľudsky. Myslím, že rozhovor má potenciál zaujať aj tých z vás, ktorí ste jeho knihy (zatiaľ) nečítali (aj ja patrím medzi týchto čitateľov). (názov článku: Karl Ove Knausgård: Môj boj by som už nenapísal, autorky: Danka Ježíková & Barbora Kráľová & Lucia Čarná)


Rozhovor s Alexandrou Kusou (generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie)
Dozviete sa, aký má Alexandra Kusá vzťah ku knihám a tiež množstvo zaujímavých informácií týkajúcich sa činnosti SNG. Napríklad o pripravovanej stálej expozícii, ktorá sa bude venovať knižniciam alebo o knihách, ktoré majú plánované vydanie. Za veľmi zaujímavú považujem otázku (resp. jej časť) "Aký zmysel majú výtvarné publikácie, keď dielo je dobré vidieť naživo?..." (názov článku: Kniha môže byť aj umelecký objekt, autor: Martin Kasarda)


Rozhovor s Annou Olejárovou (majiteľka vydavateľstva SnowMouse Publishing, autorka poviedok žánru sci-fi a fantasy)
Pokiaľ ste sa s týmto vydavateľstvom doposiaľ nestretli, hneď v úvodnej otázke zistíte, aká je jeho stratégia a následne Olejárová opisuje, ako túto stratégiu vníma, či ju považuje za dobrú. Niektoré otázky sú orientované na Annu Olejárovú ako autorku (Prečo píše? Má v pláne vydať aj vlastnú knihu?), ďalšie ako na vydavateľku. Napríklad, čo ju najviac zaskočilo pri vydávaní kníh. V rozhovore je priestor venovaný aj knihám, ktoré toto vydavateľstvo vydáva. Olejárová prezrádza, či je po nich dopyt, aká je reakcia čitateľov na niektorých autorov a ktorú knihu považuje za najúspešnejšiu. (názov článku: Anna Olejárová: Najviac ohlasov zatiaľ zožal Sherlock Holmes, autor: Róbert Kotian)


Články o zaujímavých knihách... 



The only story (Julian Barnes)
Beáta Beregrad Grünmannová venuje v rámci svojej autorskej strany priestor knihe The only story od populárneho Juliana Barnesa. Grünmannová opísala Barnesov spôsob písania o láske veľmi zaujímavo: "Píše o láske spôsobom, ktorý sa môže zdať miestami až podchladený, ale to, že človek s bolesťami v kuse nereve z plných pľúc, neznamená, že ich nemá." Táto kniha rozpráva príbeh o láske medzi Paulom, 19-ročným vysokoškolákom a Susan, 48-ročnou vydatou ženou a matkou dvoch dcér. Grünmannová veľmi pútavo opísala, ako sa tento príbeh o láske ďalej vyvíjal. Odporúčam tento článok prečítať. Ak bude táto kniha preložená, budem mať určite záujem si ju prečítať. (názov článku: Každý má len jeden príbeh hodný rozprávania, autorka: Beáta Beregrad Grünmannová)


Frankenstein (Mary W. Shelleyová) & Dracula (Bram Stoker)
V rámci rubriky Zabudnuté bestsellery venoval Dušan Taragel pozornosť dvom knihám - Frankestein a Dracula, konkrétne ich vydaniam z roku 1969 (vydal ich Tatran). Taragel pútavo vysvetľuje, prečo bolo o tieto knihy v tom období taký čitateľský záujem a čím slovenských čitateľov zaskočili. Vydanie týchto kníh považuje za vynikajúce a poukazuje na to, že tieto príbehy si paradoxne dokázali viac vychutnať čitatelia navyknutí na náročnejšie žánre. Taragel tiež poukazuje na dve prekvapenia, ktoré prináša dané vydanie Draculu. Tento článok je pútavý od prvého do posledného slova, tak ako aj ostatné Taragelove články v rámci rubriky Zabudnuté bestsellery. (názov článku: Dracula a Frankenstein na Slovensku, autor: Dušan Taragel) 


Tisícročná žena (Ľuba Lesná)
"Autorka Tisícročnej ženy bola a je výrazne spojená s reálnym svetom a jeho bolesťami. Aj preto sú jej štyri príbehy nespravodlivo prenasledovaných žien dokumentárne." Takto pútavo začína pomerne krátky, ale zaujímavý článok. Antická kráľovná Klytaimnéstra. Alma Rosé, neter Gustava Mahlera. Slávna Báthoryčka. Dcéra bratislavského antikvariátnika Lýdia Piovarcsyová - Steinerová. Jaško stručne predstavil tieto výnimočné ženy, opísal ich príbeh a zaujímavo zhodnotil rozprávačský štýl Ľuby Lesnej. (názov článku: V hrobkách nebo nevidno, autor: Ľubomír Jaško)


Rozchod (Katie Kitamura) 
Žena sa rozchádza s neverným manželom. O odluke nikomu zatiaľ nepovie. Požiadal ju o to jej (ešte) manžel a ona jeho žiadosť (na počudovanie) akceptovala. Pomerne rýchlo si nájde nového partnera, ale ten ju tiež požiadal o mlčanie. Z pohľadu nezainteresovaných je teda ešte stále vydatá. Situácia sa skomplikuje po zistení, že jej manžel odcestoval do Grécka a zmizol. Žena odchádza (na svokrinu žiadosť) do Grécka hľadať svojho manžela... Zaujímavý príbeh, čo poviete? Beáta Beregrad Grünmannová vám vo svojom článku prezradí ešte pár ďalších informácií o priebehu deja. Jej vnímanie hlavnej hrdinky i postrehy umožňujú lepšie sa zoznámiť s touto knihou, ktorá na mňa pôsobí absurdne, ale zaujímavo. (názov článku: Grécka dráma s britskými hercami, autorka: Beáta Beregrad Grünmannová) 


Jak to žije v knihkupectví (Marion Billet) & Peppa v knižnici & Magdaléna a psík z knižnice (Lisa Papp) & O vlkovi, který vypadl z knížky (Thierry Robberecht) & Matilda (Roald Dahl) & Králiček Kornel má rád knižky (Peter Bently) & Analfabeta Negramotná (Ján Uličiansky)
Milujem knihy o knihách. Na mojom blogu som ich viackrát spomínala (dva prehľadové články (tu a tu) a niekoľko recenzií). Niektoré z nich som predstavila v marcovom čísle Magazínu o knihách. Interaktívne leporelo Jak to žije v knihkupectví, ktoré deťom ukáže, ako vyzerá život v kníhkupectve. Jednoduchý príbeh o prasiatku Peppe, ktoré so svojou rodinou navštívi knižnicu a dozvie sa nielen to, ako knižnica vyzerá, ale aj aké pravidlá tam platia. Dojímavý príbeh o Magdaléne, ktorá má problém s čítaním. Pomoc a pochopenie našla v knižnici. Vtipný príbeh o úbohom vlkovi, ktorý vypadol z knihy a súrne sa potrebuje dostať do nejakého (aspoň trošku vhodného) príbehu. Krásny príbeh o geniálnom dievčatku Matilde, ktorá už ako 4-ročná vedela čítať, ale zo strany rodičov sa nestretla s pochopením... Príbeh o králikovi, ktorý miluje knihy a pokúša sa zmeniť postoj svojich kamarátov ku knihám. V závere článku čitateľom predstavujem Analfabetu Negramotnú, 11-ročné dievča, ktoré nečíta knihy, nepozná klasické detské príbehy a ani o to nemá záujem. Stalo sa však niečo nečakané a Analfabeta sa s nimi musela zoznámiť... (názov článku: Knihy v hlavnej úlohe, autorka: Jana Korčeková)

 
Vašu pozornosť si zaslúžia aj ďalšie knihy, ktorým sa moji kolegovia vo svojich článkoch venovali: Sapiens - stručná história ľudstva (Yuval Noah Harari), Vasil Biľak: Zradca alebo kolaborant? (Peter Jašek), Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and The Birth of the FBI (David Grann), Manželstvo pre potešenie (Tahar Ben Jelloun), Ku-Klux-Klan: Tady bydlí láska (Katarzyna Surmiak-Domaňská), Džentlmen v Moskve (Amor Towles), Foucaultovo kyvadlo (Umberto Eco), Bitky a bojiská v našich dejinách (Vojtech Dangl), O sebe (Kornel Földvári).


Nakuknutie do knižnice



Martina Solčanská (spisovateľka, publicistka) v rámci rubriky Pozdravy zo sveta bližšie predstavuje Medzinárodnú knižnicu pre mládež, ktorá sídli v malebnom zámku Blutenburg v Mníchove. Článok obsahuje zaujímavé informácie o veľkosti knižničného fondu tejto knižnice a spôsoboch získavania kníh do fondu. Dozviete sa tiež, ako sa volá najstaršia kniha, ktorú možno v tejto knižnici vidieť a tiež, ktorú knihu v knižnici považujú za rodinné striebro. Zakladateľkou tejto knižnice je Jella Lepman. Aj jej dala Solčanská vo svojom článku priestor. Možno niektorých z vás poteší, že v tejto knižnici sa nachádzajú aj slovenské knihy. Ktoré to sú, sa dočítate v článku. (názov článku: Zámok, kde vládnu detské knihy, autorka: Martina Solčanská)


A okrem toho...:



V rubrike Nočný stolík tentoraz dostal priestor Mikuláš Maňo Huba, vysokoškolský pedagóg a ochranár. (názov článku: Dôstojný a zmysluplný život bez konzumného pohodlia, autor: Mikuláš Maňo Huba)



Ak vás zaujal obsah marcového čísla Magazínu o knihách, môžete si ho kúpiť vo vybraných trafikách a v sieťach kníhkupectiev Martinus a Panta Rhei.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára