Vyhľadávať v tomto blogu

streda 25. apríla 2018

Narodeninový knižný úlovok

Pred pár týždňami som oslávila svoje narodeniny. S nimi boli spojené dve príjemné činnosti. Nákup knižných darčekov, pretože tie sú najlepšie zo všetkých darčekov a po doručení všetkých objednaných kníh nasledovalo písanie článku.

Predtým, ako som sa pustila do písania tohto článku, pozrela som si môj narodeninový článok z minulého roku (tu). Odvtedy sa veľa zmenilo. Do Danielkovej knižnice pribudlo veľa úžasných kníh. Rozširuje sa môj prehľad o detských knihách a neprejde týždeň, aby som niektorú detskú knihu neprečítala. Aj Danielko sa veľmi zmenil. Už to nie je to plešaté malé bábätko. S radosťou však konštatujem, že jeho vzťah ku knihám je stále lepší.

Objednala som pomerne veľa kníh. 31. Toto číslo odzrkadľuje aj môj vek, preto sa mi zdalo byť vhodné aj pri rozhodovaní o počte objednaných kníh. Väčšina kníh je určená pre detského čitateľa. Tri knihy sú určené pre dospelých čitateľov. Nájdete ich na konci článku.

Kdopak bydlí na hradě (Felicita Sala)


Kniha (s tvrdými, leporelovými stranami) Kdopak bydlí na hradě ma zaujala témou. Dieťa sa prostredníctvom nej dozvie, ako sa v minulosti žilo na hrade. Zistí, aké činnosti ľudia vykonávali. Na akých dobrotách si pochutnával kráľ a jeho hostia. Z čoho pozostávala zbroj rytiera. Kniha je krásne ilustrovaná a obsahuje odklápacie okienka.





Rok v lese (Emilia Dziubaková)


Nádherná kniha Rok v lese, plná detailných ilustrácií čitateľovi ukáže, ako vyzerá život v lese v priebehu jednotlivých mesiacov v roku. Zoznámi ho s obyvateľmi lesa a pútavou formou mu o nich prezradí veľa zaujímavých informácií. O ich zvykoch, správaní. O tom, čo jedia. Táto kniha ma zaujala natoľko, že ju spomínam aj v aprílovom čísle Magazínu o knihách.





Ako to funguje? Zvieratá (Nikola Kucharská)


Klára je zvedavé dievčatko, ktoré miluje zvieratá. Rada ich pozoruje a následne má množstvo otázok. Prečo krava mučí? Prečo sliepka tak smiešne myká hlavou? Na všetky Klárine otázky odpovie jej múdry a trpezlivý starý otec Ignác. A nielen to! Všetko jej vysvetlí prostredníctvom detailných kresieb. Viac sa o tejto knihe môžete dozvedieť z môjho aprílového článku v Magazíne o knihách.





Zvieratká z abecedy (Ivona Ďuričová & Adrián Macho)


Básničky a zvieratá, to je kombinácia, ktorá zvykne mať u detí úspech. Mňa očarila kniha Zvieratká z abecedy. Každé písmeno abecedy patrí inému zvieraťu, ktorému je venovaná báseň a ilustrácia. Básničky sú pútavé a veselé, ilustrácie sú naozaj krásne. Ďalším plusom tejto knihy je, že obsahuje básničky aj o zvieratách, ktoré v podobných knihách obvykle nenájdeme. Napríklad o emu, fuzáčovi, ibisovi, netopierovi, uškatcovi či jazvecovi.





Elmer (David McKee)


O Elmerovi som už veľa počula a bolo iba otázkou času, kým príde aj ku nám. Elmer je slon, ktorého nemôžete prehliadnuť. Nielen kvôli veľkosti, ktorá je pre slony typická. Je neprehliadnuteľný aj kvôli jeho sfarbeniu. Kocky rôznych farieb, to je pre slona veľmi netypické. Elmer je však výnimočný aj povahou. Má dobré srdce a rád pobaví ostatné zvieratá. No aj Elmer má občas vážne či smutné myšlienky. Uvedomil si, že už nechce byť iný...





Elmer a dúha (David McKee)


S Elmerom som vás už zoznámila. Tentoraz sme svedkami vážnej udalosti. Dúha stratila všetky svoje farby! Elmer sa ju rozhodol zachrániť - daroval jej tie svoje...






Nechcem byť žabou (Dev Petty & Mike Boldt)


Malý žabiak oznámi svojmu ockovi vážnu novinku. Už nechce byť žabou! Chce byť mačičkou. Alebo zajkom. Alebo prasiatkom. Len nie žabou! Tie sú slizké, jedia veľa chrobákov... Ocka žabiaka čaká náročný rozhovor... Vtipný a originálny príbeh o sebaprijatí, napísaný tak, aby zaujal a pobavil i najmenších čitateľov.





Nechcem byť veľký (Dev Petty & Mike Boldt)


Malý žabiak je znova nespokojný. Tentoraz ockovi oznámil, že nechce vyrásť. Chce byť navždy malý. Je to výhoda pri schovávačke, napríklad. Začína sa nová debata... Zbožňujem obe knihy o nespokojnom žabiakovi! Sú veľmi vtipné a nápadité. Veľmi rada si ich čítam a vždy mi zlepšia náladu. Už som ich čítala aj Danielkovi a zaujali aj jeho.





Čarodejnica Winnie (Valerie Thomasová & Korky Paul)


Winnie je čarodejnica. Žije so svojim kocúrom Wilburom vo veľkom čiernom dome. V tomto dome je všetko čierne. Čierne steny. Čierne riady, posteľ, záchod... Aj Wilbur je čierny. A to je problém! Niekedy je totiž ťažké zistiť, kde sa zrovna Wilbur povaľuje. To je nebezpečné pre Wilbura i Winnie. Winnie sa preto rozhodla situáciu riešiť. Jej riešenie ale Wilbura veľmi nepoteší...





Čarodejnica Winnie má nový počítač (Valerie Thomasová & Korky Paul)


Problém s čiernou farbou je vyriešený, nastal čas na nové dobrodružstvo. Winnie si kúpila počítač. Winnie je nadšená! Až tak, že sa rozhodla nahrať do počítača všetky svoje kúzla. Potom už nebude potrebovať knihu kúziel, ani čarovnú paličku. Nápad rýchlo zrealizovala. Či to bol dobrý nápad? Tušíte správne... Príbehy o Winnie a jej šialených nápadoch sú vtipné, rýchlo napredujú a zaujmú aj ilustráciami.





O Guľkovi Bombuľkovi (Mária Ďuríčková)


Rozhodla som sa zaradiť do Danielkovej knižnice aj klasiku overenú časom. Guľka Bombuľka vytvorila Mária Ďuríčková. Guľko Bombuľko, ktorého telo je tvorené vlnou, zažije rôzne dobrodružstvá...





O upratovacom robotovi a iné (čudné) rozprávky (Silvia Havelková)


Čudné rozprávky sme doma ešte nemali. Už máme! V tejto netradičnej knihe nájdeme rozprávku o televízore, ktorý túžil pozerať sa na televízor, či o rýchlovarnej kanvici, ktorú napadol vodný kameň. Táto kniha ma zaujala originálnymi témami rozprávok a neprehliadnuteľnými, bláznivými ilustráciami.






Milujem detské knihy Roalda Dahla! V Danielkovej knižnici sa však nachádzala iba Matilda, ktorú som spomínala v marcovom článku Magazínu o knihách. Rozhodla som sa, že nastal ten správny čas rozšíriť Danielkovu knižnicu o ďalšie Dahlove detské knihy. Vybrala som tieto:

Jurov zázračný liek


Jurova stará mama je ufrfľaná babizňa. Varí odporné jedlá. I k Jurovi sa správa odporne. Je načase s tým niečo urobiť! A Juro aj urobí... Namieša jej zvláštnu medicínu...





Charlie a továreň na čokoládu


Verím, že tento príbeh, ktorý bol aj sfilmovaný, vám netreba bližšie predstavovať. Príbeh o chlapcovi, ktorý sa dostane do továrne na čokoládu, poznajú nielen deti, ale i dospelí. PS ak predsa len chcete vedieť viac o tejto knihe, jej oficiálnu anotáciu nájdete aj na mojom blogu, konkrétne v rubrike Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica.





Charlie a veľký sklený výťah


Charlie a pán Wonka je späť! A s nimi je tu veľký sklený výťah, ktorý pán Wonka pilotuje...





Jakub a obrovská broskyňa


Jakub má ťažký život. Je sirota a jeho tety, u ktorých býva, sa k nemu správajú hnusne. Všetko sa zmení počas jednej noci. Na strome v záhrade narástla obrovská broskyňa. V jej kôstke žijú čudné tvory. Jakub s nimi zažije nevídané dobrodružstvá...





Danny majster sveta


Dannyho otec je najúžasnejší otec na svete. Danny je o tom pevne presvedčený. Žijú spolu v maringotke, ale sú spokojní a šťastní. V jednu noc otec prezradí Dannymu veľké tajomstvo. Toto tajomstvo celkom zmení ich život...





Čarodejnice


Príbeh, v ktorom čarodejnice premenia malého chlapca na myš, je označovaný za detský horror. Okrem strašidelných chvíľ (ktoré určite nie sú tak strašné) kniha ponúka aj pasáže, ktoré dojmú alebo pobavia.





Fantastický pán Lišiak


Útla kniha malého formátu obsahuje príbeh veľkého formátu. Vieme, že kradnúť sa nemá. Pán Lišiak však kradne preto, lebo jeho rodine hrozí hlad a prenasledovanie. Je to odsúdeniahodné? Posúďte sami...





Tieto Dahlove detské knihy sú nadčasové knihy, ktoré zaujmú nápaditými príbehmi, vyznačujúce sa humorom, ale i ľudskosťou, ktorá z nich vyžaruje.


Na blogu som už spomínala (tu & tu), že sa pripravujem na prílev Danielkových otázok. Ako to funguje? Čo je to? Prečo je to tak? Na zodpovedanie týchto otázok je ako stvorená (vlastne, je pre tento účel stvorená) séria kníh Povedz mi od Ikaru. Momentálne mám dve knihy z tejto série, ale na ceste k nám sú už ďalšie dve a domnievam sa, že neskôr ešte niektoré pribudnú.

Povedz mi, ako to funguje (Sophie de Mullenheimová)


Táto kniha pribudla do Danielkovej knižnice ako prvá. Má hrebeňovú väzbu a pevné strany. Vďaka tomu je odolná aj voči častému prezeraniu, pádom či iným nehodám. Jej obsah je veľmi rozsiahly. Nájdeme v nej poznatky z niekoľkých oblastí: príroda, ľudské telo, každodenný život, veda a technika. Ako vzniká ostrov? Ako vzniká piesok? Čo je kŕč? Ako sa vyrába žuvačka? Aj takéto otázky v knihe nájdete. Odpovede sú písané stručne a jednoduchým štýlom a sú doplnené o ilustrácie, ktoré sú vydarené a často i vtipné.





Povedz mi, ako? (Isabelle Fougérová)


Táto kniha sa veľmi podobá na knihu Povedz mi, ako to funguje. Tiež má hrebeňovú väzbu, pevné strany, obsah prehľadne tematicky rozčlenený, pútavé a vtipné ilustrácie a množstvo otázok a následných odpovedí. Ako funguje žiarovka? Ako sa ľudia v stredoveku umývali? Ako sa robí animovaný film? Kniha obsahuje veľa rozmanitých otázok.





Anton a Jonatán (Jostein Gaarder)


Anton, plyšový medvedík, je najlepším priateľom malého chlapca Jonatána. Anton čitateľom v minulom čase rozpráva, kde všade s Jonatánom boli a aké dobrodružstvá spolu zažili. Zvykli sa bicyklovať po meste, ale vďaka Jonatánovej fantázii bolo ich cestovanie v podstate neobmedzené. Leteli spolu na Mesiac a ponorkou sa potopili do hlbokej vody. Anton a Jonatán mali veľa spoločných zážitkov. Ich život bol šťastný. Až do osudného okamihu...





Chlapec s očami hviezdy (Pero Le Kvet & Martina Matlovičová)


Hlavnou postavou je chlapec s očami hviezdy. Jeho meno nevieme. Vlastne takmer nič o ňom nezistíme. Máme však možnosť sledovať jeho putovanie záhadnou krajinou, počas ktorého sa stretne s viacerými hrdinami slovenských rozprávok. Napríklad s Budkáčikom a Dubkáčikom, Jankom Hraškom, chrobákom Truhlíkom a so Smelým Zajkom. Čítanie tohto výborne napísaného príbehu bolo pre mňa krásnym čitateľským zážitkom, a to aj vďaka očarujúcim ilustráciám Martiny Matlovičovej.





Vojna, ktorá zmenila Rondo (Romana Romanyšyn & Andrij Lesiv)


Rondo je zvláštne mesto, v ktorom je čistý a priezračný vzduch. Zvláštni sú aj jeho obyvatelia. Sú veľmi krehkí. Milujú umenie, pestujú kvety, vysádzajú parky. Obyvateľom tohto mesta je aj Danko. Má priesvitné telo, ktoré svieti ako lampášik. Najžiarivejšie svieti jeho srdce. Život v Ronde bol krásny. Stalo sa však niečo desivé. Do mesta prišla vojna. Obyvatelia ju nepoznali. Bola čierna, strašná, hlučná, zničujúca... Táto kniha ma zaujala anotáciou, očarila krásnou a zároveň netradičnou obálkou (prečo je taká aká je, zistíme v závere knihy). Páči sa mi, že hlavná postava má meno Danko. Domnievam sa, že sa to bude o pár rokov páčiť aj môjmu Dankovi. Očarujúci príbeh o náročnej téme, doplnený o okúzľuje ilustrácie, ma nadchol. Túto knihu vám vrelo odporúčam!





Vačice, která sa nesmála (Frank Tashlin)


S vačicou a jej príbehom by som sa možno nikdy nezoznámila, nebyť mojej kamarátky Vierky, ktorá má nielen vynikajúci knižný vkus, dlhokánsky zoznam prečítaných kníh (za predpokladu, že by si ho viedla) a je tiež skúsená knihovníčka. Už som vás s ňou zoznámila v blogovom rozhovore. Ak ste ho ešte nečítali, nájdete ho tu. A naspäť k vačici. Vačica žila v lese. So svojim životom bola spokojná. Vlastne, nielen to. Bola šťastná, o čom svedčil aj jej široký úsmev. Zvykla visieť za chvost na strome. Pri pohľade zdola sa zdalo, že sa vačica neusmieva. Ľudia, ktorí prišli do lesa a vačicu zbadali, boli presvedčení, že je smutná. Žiaľ, rozhodli sa ju o svojej pravde nielen presvedčiť, ale tiež urobiť ju šťastnou. Za každú cenu... Tento príbeh ma zaujal silnou myšlienkou a krásnymi čiernobielymi ilustráciami. Myslím, že príbeh o vačici má potenciál zaujať a očariť aj iných dospelých čitateľov, nielen mňa.





Medvěd, který nebyl (Frank Tashlin)


Prichádza zima. Medveď vedel, že je čas uložiť sa na zimný spánok. Keď sa z neho na jar zobudil, nestačil sa čudovať. Ocitol sa v obrovskej továrni. Zakrátko ho objavil majster a hnal ho do práce. Medveď sa ohradil, že tu nepracuje. Je predsa medveď. Majster mu to neuveril. Ani vedúci zmeny. Ani riaditeľ. Viceprezident mu dokonca povedal: "Nejsi medvěd. Jsi hlupák, který by se měl oholit a který nosí kožich." Šokujúce je, že nie je medveďom ani podľa mienky medveďov zo ZOO a cirkusu. Nedalo sa nič robiť, medveď sa musel zapojiť do práce v továrni... Tento síce na pohľad absurdný príbeh, ale v skutočnosti príbeh s hlbokou myšlienkou, patrí medzi príbehy, ktorý naplno ocenia dospelí čitatelia.






Farebný svet zvierat (Anita Ganeri)


Názov knihy výstižne opisuje jej obsah. Kniha je plná rozmanitých zvierat a farieb. Červená, oranžová, žltá, zelená... Ibis červený, pralesnička zlatá, jašterica zelená, terčovec modrý... Táto kniha očarí krásnymi fotografiami zvierat, ale tiež môže byť užitočná, pokiaľ sa dieťa zoznamuje so zvieratami a/alebo farbami. Je však vhodná aj pre väčšie deti, ktoré sa zaujímajú o zvieratá.





Príbehy na dobrú noc pre rebelky (Elena Favilliová & Francesca Cavallová)


100 žien, 100 hlavných hrdiniek netradičných rozprávok. Alžbeta I. Astrid Lindgrenová. Sestry Brontëové. Coco Chanel. Evita Perónová... To nie iba niekoľko svetoznámych žien, ktoré nájdeme v tejto fascinujúcej a nádherne ilustrovanej knihe. Každej z nich je venovaná dvojstrana obsahujúca pomerne krátky text, jej citát a ilustrovanú podobu. Táto kniha poteší oči, obohatí mozog o nové poznatky a tiež je dôkazom toho, že ženy mali a stále aj majú čo svetu ponúknuť. Dôkazom toho, že aj ženy si môžu plniť sny a dosiahnuť významné úspechy. Neviem, či túto knihu neskôr Danielko ocení, napriek tomuto riziku som knihu musela kúpiť, pretože je úžasná.






Od Danielkovho narodenia väčšinou kupujem iba detské knihy. Je veľa kníh pre dospelých čitateľov, ktoré sa mi páčia a rada by som ich mala vo svojej knižnici. Momentálne je však pre mňa prioritou vytvoriť pre Danielka kvalitnú a tematicky rozsiahlu knižnicu. No predsa len som si chcela objednať aj "dospelácku" knihu. Rozhodovanie bolo ťažké. Nakoniec som si vybrala tieto:

Hana (Alena Mornštajnová)


Nezvyknem kupovať knihy českým autorov. Hanu od Aleny Mornštajnovej však všetci chvália. Anonymní diskutéri (napríklad tu) i milovníci kníh, o ktorých viem, že uspokojiť ich čitateľský vkus je náročná úloha. Po prečítaní anotácie knihy som presvedčená, že ma čaká veľký čitateľský zážitok. Prečítajte si ju aj vy, napríklad tu.


Literární mystifikace: Když knihy nejsou tím, čím se zdají být (Melissa Katsoulisová)


Túto knihu som už spomínala v článku Knihy o knihách 1: odborné a populárno-náučné knihy. "Průvodce po slavných mystifikacích, jejichž autoři dokonale napálili vydavatele, kritiky i čtenáře." To znie zaujímavo, čo poviete? Táto veta vystihuje obsah knihy. Verím, že kniha ponúka nielen informačne nabitý, ale aj pútavý obsah. Nasledujúci citát ma v tom utvrdzuje:

"Životní příběh literárních podvodníků od nespokojených mormonů a falešných indiánů přes znudené studenty až k chlípným aristokratům je sice zvláštní, ale jejich dílo zachycuje to, co inspiruje, děsí a motivuje určitou generaci, a v tomto smyslu vypovídá o společnosti stejně tolik jako práce poctivých spisovatelů.

Někteří podváděli pro zábavu, jako například nejstarší známý mystifikátor v historii Dionýsius Renegát. Byl to stoik, který se s filozofickou školou hlásající vznešenost utrpení a smrti rozešel, napsal pod Sofoklovým jménem hru nazvanou Parthenopaeus a proložil ji urážlivými akrostichy. Jeden z nich například zněl: HÉRAKLIDÉS NEUMÍ ČÍST A VŮBEC SE ZA TO NESTYDÍ." 



Zloději knih: Pátrání po zmizelých knihovnách (Anders Rydell)


Aj túto knihu som spomínala v zmieňovanom článku Knihy o knihách 1. Kým boli nacisti pri moci, zničili obrovské množstvo kníh. A nielen to. Vyrabovali tisíce knižníc a nakradli milióny kníh. Anders Rydell sa pustil do pátrania po týchto zlodejoch kníh. Pátral po osude kníh, ktoré boli pre svojich majiteľov a čitateľov nenahraditeľné... O výnimočnosti tejto knihy svedčia i nasledujúce hodnotenia:

"V knize Zloději knih Rydell připomíná, že knihy nejsou pouhý majetek, ale strážci vzpomínek. Považuje je za posly z téměř zmizelé minulosti, které lze navrátit potomkům těch, jež se stali oběťmi perzekuce ze strany třetí říše a jejich spojenců." (Washington Post, USA)

"Zloději knih jsou mrazivou připomínkou Hitlerovy zvrácené moci." (BBC, Veľká Británia)

"Rydell je nesmírně zkušený znalec populární historie, který nejen mapuje rabování knih, ale shrnuje celou jeho dlouhou historii." (Göteborgs-Posten, Švédsko)



 


Kniha Andersa Rydella je poslednou knihou z mojej narodeninovej knižnej nádielky. Zaujala vás niektorá z kníh? Chceli by ste o niektorej z detských kníh väčší článok (vrátane ďalších fotografií)? Napíšte mi komentár pod článok.

Bibliografické údaje (detských) kníh a ich oficiálne anotácie nájdete v tematickej časti Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára