Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 24. mája 2018

Magazín o knihách (5/2018)

Čo nájdete v májovom Magazíne o knihách?



zdroj: Magazín o knihách (FB)


Rozhovory...



Rozhovor s Arturom Pérez-Reverteom
Arturo Pérez-Reverte patrí medzi najobľúbenejších súčasných španielskych autorov. V slovenčine nedávno vyšiel jeho román Krátke dni na zabíjanie (spomínala som ho v článku o májových knižných novinkách). V rozhovore sa dočítate, aký význam pripisuje Pérez-Reverte histórii, prečo si vo svojom najnovšom románe vybral práve obdobie španielskej občianskej vojny a prečo podľa neho nie sú najhorší darebáci, ale hlupáci. V rozhovore sa spomínajú tri autorove knihy (Krátke dni na zabíjanie, Maliar bojových scén, Tango starej gardy) a na ne nadväzujú otázky (Čo neľudské v človeku odhaľuje vojna?, Môže žena a láska meniť svet?). Dozviete sa tiež, ktorí autori patria medzi jeho obľúbených, aké podmienky potrebuje mať k písaniu, aký je jeho "spisovateľský režim" a tiež, ako vníma čitateľov. (názov článku: Arturo Pérez-Reverte: Najhorší nie sú darebáci, ale hlupáci , autor: Martin Kasarda)


Rozhovor s Michalom Vieweghom
S obľúbeným českým autorom sa Martin Kasarda rozprával o rôznych témach. Napríklad o jeho knihách, vrátane jeho knižnej novinky Muž a žena. Viewegh prezradil, ako tvorí svoje príbehy, či má nejaké spisovateľské rituály a aké sú jeho spisovateľské plány. V rozhovore sa tiež dočítate, ako sa zmenil Vieweghov život po tom, ako mu v roku 2012 praskla aorta - ako prebiehal proces zmierenia sa so svojim zdravotným stavom, aké zdravotné následky sú súčasťou jeho života a tiež, ako sa v tejto súvislosti zmenilo jeho myslenie. V závere rozhovoru Viewegh opisuje svoje voľnočasové aktivity, aktuálny vzťah k čítaniu a tiež, ako vníma humor. (názov článku: Michal Viewegh: Humor je jedným z najlepších spôsobov, ako prežiť, autor: Martin Kasarda)


Rozhovor s Viktorom Suchým 
Róbert Kotian navštívil Klub pomalých čitateľov v Kabinete pomalosti. Viktor Suchý bližšie zoznamuje čitateľov s týmto knižným klubom. Ako vyzerali stretnutia v rámci klubu v minulosti a aká je ich súčasná podoba. Zaujala ma odpoveď Viktora Suchého, v ktorej hovorí o svojich neúspešných knižných / žánrových tipoch, ktoré navrhoval ako témy stretnutí. Značný priestor je v rozhovore venovaný pomalému tempu čítania, podstate pomalosti čítania. Dozviete sa tiež, čo je podstatou Kabinetu pomalosti. (názov článku: Viktor Suchý: Tempo čítania je dôležité, autor: Róbert Kotian)


Rozhovor s Marínou Zavackou (historička)
Rozhovor je venovaný téme, ktorú Marína Zavacká spracovala vo svojej knihe s názvom Ľudácka prevýchova. Zavacká vysvetlila, prečo si pri tvorbe tejto knihy vybrala formát "kniha v knihe" (štúdia Zavackej + text Márie Janšákovej). V rozhovore Zavacká opisuje nielen udalosti zo života Márie Janšákovej, ale aj zverstvá ľudáckeho režimu v rokoch 1938-1939. Vysvetľuje, prečo sa spoločnosť nedokázala ubrániť trendom tej doby (prenasledovanie Židov, cenzúra, kontrola médií atď.), ako je možné, že zlyhali aj justičné mechanizmy a tiež, prečo vo verejnosti naďalej pretrváva bagatelizovanie zločinov a obhajovanie režimu aj napriek dostupným informáciám o totalitnom režime vojnovej Slovenskej republiky. (názov článku: Marína Zavacká: Slovenský štát bol pre mnohých ľudí šokom, autor: Róbert Kotian)


Články o zaujímavých knihách... 


 
V tmavej komore (Susan Faludi)
Beáta Beregrad Grünmannová venovala v rámci svojej autorskej strany priestor knihe, ktorú v slovenčine vydalo vynikajúce vydavateľstvo Inaque (jeho knižné novinky zvyknem spomínať v článkoch venovaných knižným novinkám). Susan Faludi (známa novinárka, nositeľka Pulitzerovej ceny) sa desaťročia nestýkala so svojim otcom. Ten jej nečakane prostredníctvom e-mailu oznámil, že sa dal preoperovať na ženu. Susan za ním vycestovala do Maďarska a desať rokov (až do otcovej smrti) s ním viedla rozhovory a písala si poznámky. Zhromažďovala informácie o jeho neľahkom živote (prežil holokaust, bol svedkom hrozných činov a udalostí) a o udalostiach z rodinnej minulosti. Podľa Grünmannovej sa Susan Faludi "podarilo vytvoriť fascinujúci príbeh, ktorého centrálnou otázkou je, či je naša osobná identita niečo, čo si môžeme slobodne zvoliť, alebo niečo, čo je nám dané, určené a pred čím nie je možný únik." V článku Grünmannová ponúka aj odpoveď na túto ťažkú otázku. (názov článku: Ako sa stal z Friedmana Faludi a z Istvána Stefánie, autorka: Beáta Beregrad Grünmannová)


Na dušičky zomrieš (Mark E.Pocha)
Horrorový príbeh o chlapcovi Augustínovi Angstovi, ktorého posadol duch psychopata z keltských čias, ma vôbec nezaujal. Zaujal ma však článok Lucie Lackovičovej, v ktorom venovala priestor práve tejto knihe. Ak sa začítate do úvodu jej článku, bude ťažké neprečítať si celé jej zhodnotenie knihy (vlastná skúsenosť). Lackovičová v článku opisuje (značne) jednoduchý príbeh, postavy a nedostatky príbehu, ale uvádza aj niekoľko pozitív. Tento článok by som odporúčala prečítať knižným blogerom, ktorí majú problém kriticky zhodnotiť recenzované knihy. Lucia im ukáže, ako sa to robí. (názov článku: Domáci literárny fast food, autorka: Lucia Lackovičová)


Krič potichu, braček (Ivona Březinová)
Pamela a Jeremiáš sú dvojičky. Každý však žije v inom svete. Jeremiáš je totiž autista. Březinovej sa ale podarilo viac, ako len napísať príbeh o živote dospievajúceho autistu. Pútavo a realisticky opísala trápenie rodinných príslušníkov a problémy, s ktorými sa musia boriť. Táto úžasná kniha je síce primárne určená pre deti a mládež, ale vďaka svojej téme a jej kvalitnému spracovaniu zaujme aj dospelých čitateľov. (názov článku: Život podľa symbolov, autorka: Jana Korčeková)


Keď budem mať pubertu 
V roku 2017 sa konal 13. ročník súťaže o pôvodnú poviedku pre deti. Kniha Keď budem mať pubertu obsahuje najlepšie poviedky autorov, ktorí sa zapojili do tohto ročníka súťaže. Kniha dostala názov podľa víťaznej poviedky Eleny Elekovej. Mňa najviac zaujali poviedky O kaderníčke Rite (Andrea Facunová), Fidlikant (Jana Šimulčíková) a Ľudovít Štúr (Slavomíra Kotrádyová). (názov článku: Poviedky schválené deťmi, autorka: Jana Korčeková)


Vašu pozornosť si zaslúžia aj ďalšie knihy, ktorým sa moji kolegovia vo svojich článkoch venovali: Jan Švankmajer (Bruno Solařík), Ženský algoritmus (Lenka Hlinková), Ohnivý stĺp (Ken Follett), Severská mytológia (Neil Gaiman), Artemis (Andy Weir), Jozef Miloslav Hurban: Osobnosť v spoločnosti a reflexii (Daniela Kodajová, Peter Macho a kol.) atď. 


Pozdravy zo sveta


 

Róbert Dyda predstavuje čitateľom v rámci rubriky Pozdravy zo sveta Petra Wohllebena a jeho fascinujúce knihy (Tajný život stromov, Tajomné pradivo prírody, Sprievodca lesom). V tomto pútavom článku sa dozviete, čo predchádzalo Wohllebenovej autorskej kariére, aké aktivity momentálne vykonáva, ale i prekvapivé (z môjho pohľadu) reakcie tzv. odbornej verejnosti na jeho knihy. Najviac ma v článku Roberta Dydu zaujala pasáž, ktorá obsahuje niekoľko fascinujúcich faktov o prírode. O komunikácii stromov, ich ochrane v prípade ohrozenia. O veveričkách, ktoré sú možno z pohľadu laika roztomilé, ale zdanie klame... Som presvedčená, že po prečítaní článku Róberta Dydu budú mnohí čitatelia zvažovať kúpu niektorej z kníh Petra Wohllebena. Mňa lákajú všetky (názov článku: Peter Wohlleben rozumie, čo cíti les a vie to napísať, autor: Róbert Dyda)


A okrem toho...:



...v rubrike Kniha mesiaca predstavuje Ľubomír Jaško druhý zväzok súborného diela Ivana Kadlečíka (Kadlečík nechcel zívať od prázdnoty),

...v rubrike Zabudnuté bestsellery tentoraz Dušan Taragel čitateľom predstavuje knihu Obratník Raka od Henryho Millera (Obratník Raka a sex pod Eiffelovkou)

...a Beáta Beregrad Grünmannová čitateľov zoznamuje s knihou Uncommon Type od slávneho herca Toma Hanksa (Staromódne ako písací stroj).


Ak vás zaujal obsah májového čísla Magazínu o knihách, môžete si ho kúpiť vo vybraných trafikách a v sieťach kníhkupectiev Martinus a Panta Rhei.
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára