Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 14. marca 2016

B


Autor: Fredrik Backman
Názov: Babička pozdravuje a omlouvá se
Vydavateľ: Host
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Else je sedm, vlastně skoro osm. Její babičce je sedmdesát sedm, vlastně skoro sedmdesát osm. O Else dospělí říkají, že je na svůj věk vyspělá, ale ve skutečnosti jim připadá otravná. O babičce tvrdí, že je ohromně čilá, i když tím myslí, že jim přijde bláznivá. Elsa je jiná než ostatní. Nemá jiné kamarády než babičku, ale jí to nevadí. Babička jí totiž vypráví úžasné příběhy o kouzelné říši, kde není normální nikdo a nic a být jiný je tam největší výhodou. Jenže i v nejkrásnějších pohádkách se občas objeví zlý drak a do boje proti nepříteli se musí Elsa vydat úplně sama. Má totiž doručit tajemný dopis a adresátovi vyřídit, že se babička omlouvá a pozdravuje. Netuší, že v rukou drží klíč k největšímu a nejdůležitějšímu dobrodružství, které se kdy v říši fantazie odehrálo.























Autor: Fredrik Backman
Názov: Muž menom Ove
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Román Fredrika Backmana o starom frflošovi humorne stvárňuje celý rad situácií, ktoré dôverne poznáme. Je to kniha, ktorá má svoj vlastný svet, ale zároveň nám hovorí niečo dôležité o nás a našej súčasnosti. Ove je starší pán, aký žije snáď v každom obytnom dome - večne nevrlý, zatrpknutý frfloš, v ktorom len ťažko odhalíte dobré srdce. Milovaná žena mu umrela, stal sa z neho samotár a pomaly stráca zmysel života. Kedysi býval predsedom spoločenstva vlastníkov domov, ale vystriedali ho už pred niekoľkými rokmi. Rozhodne mu to však nezabránilo vykonávať funkciu strážcu poriadku. Samozvaného. Keď sa do domu naproti prisťahujú mladí hluční susedia a namiesto pozdravu sa im len tak mimochodom podarí nacúvať do Oveho poštovej schránky, a ešte k tomu japonským autom, spustí sa kolotoč nečakaných udalostí. Začína sa príbeh o prekvapujúcom priateľstve, túlavom kocúrovi a najmä o tom, ako sa ľuďom, ktorí sa s Ovem stretnú, zmení život. 























Autor: Fredrik Backman

Názov: Tady byla Britt-Marie
Vydavateľ: Host
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Nejlepší věc, kterou můžete o vesnici Borg říct, je to, že leží u silnice. Britt- -Marie je třiašedesátiletá žena, které bylo řečeno, že je pasivně agresivní, zpomalená a ukňouraná bába. Po čtyřiceti letech manželství opustila město a manžela, který ji podváděl. Borg zasáhla finanční krize, po níž tam zůstaly jen cedule s nápisem „Na prodej“ a pizzerie, která je cítit pivem. Britt-Marie nesnáší fotbal. Fotbal je to jediné, co v Borgu zůstalo. Tohle nevypadá na začátek krásného přátelství, to rozhodně ne. Ale když fotbalová přípravka v Borgu potřebuje trenéra tak zoufale, že se nakonec rozhodnou přijmout kohokoli, tak je detaily jako třeba ten, že ona opravdu, ale opravdu tu práci nechce, nezajímají. Tady byla Britt-Marie je román o tom, jaké to je mít předsudky (ne že by je Britt- -Marie měla, to samozřejmě ne), o ukládání příborů ve správném pořadí (vidličky, nože, lžičky, v tomhle pořadí, ale Britt-Marie na tom přece netrvá!) a o přírodě vedle silnice. Je to příběh o druhých šancích, prvních výkopech a o tom, že soda vyčistí skoro všechno. 






















 

Autor: Anton Baláž
Názov: Tábor padlých žien
Vydavateľ: Marenčin PT
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Príbeh prostitútok z bratislavskej Vydrice, ktoré sa nastupujúci komunistický režim rozhodol prevychovať v tábore nútených prác v Novákoch na uvedomelé socialistické občianky. Nové, v poradí už tretie vydanie čitateľsky atraktívneho románu je doplnené autentickými dobovými materiálmi ukazujúcimi grotesknú i krutú tvár života za železnou oponou.  























Autor: Honoré de Balzac
Názov: Otec Goriot
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 1970

Oficiálna anotácia: Tragický dojímavý príbeh otca, ktorého nekonečná láska k svojim dcéram dovedie na pokraj finančného a osobného krachu, je pútavým plastickým obrazom spoločnosti Paríža raného 19. storočia, v ktorej ambicióznosť a túžba po bohatstve boli silnejšie ako úprimnosť ľudských hodnôt. 























Autor: Honoré de Balzac
Názov: Šagrénová koža
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 1967

Oficiálna anotácia: Mladý šľachtic chce skoncovať so životom, starinár mu daruje osliu kožu, ktorá splní všetky jeho želania. Stane sa bohatým a slávnym, získa lásku žien, ale koža sa zmenšuje a tým sa kráti aj jeho život. Strach zo smrti ho prenasleduje...  























Autor: Muriel Barbery
Názov: Pichľavá elegancia
Vydavateľ: SPN - Mladé letá
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Tento príbeh iskriaci vtipom, napätím, ale aj hlbokými myšlienkami, vo Francúzsku nazvali longsellerom, keďže sa už dlho nachádza na prvých miestach predaja. Prekladá sa do 35 jazykov. Ide vlastne o dva prelínajúce sa príbehy: hrdinkou prvého je 54-ročná Renée, svojská recepčná v luxusnom dome v bohatej parížskej štvrti a v druhom vystupuje dospievajúca Paloma, obyvateľka domu a ministrova dcéra. Obidve nás zahrnú výstižnými postrehmi zo sveta umenia, ale aj z prostredia parížskej smotánky (napr. snobského zariadenia bytu, stolovania, z nákupov vo výpredaji značkových obchodov). Takýto život Palomu desí. Do života Renée zase vstúpi sympatický Japonec, ktorý za jej nepríťažlivým vzhľadom objaví krásnu dušu.  























Autor: Alessandro Baricco
Názov: Hrady hnevu
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Quinnipak je mestečko, ktoré by ste na mape darmo hľadali. Stojí tam lokomotíva s menom Elizabeth, hoci tam nevedie nijaká železnica. Hráva tam zvláštny nástroj humanofón, zložený z ľudských hlasov, malý najdúch Pehnt zo všetkých síl dorastá do kabáta, v ktorom ho našli na kostolných schodoch, aby sa mohol vydať do sveta, starý robotník Anderson pomáha realizovať smelé plány o Sklenenom paláci geniálneho architekta Hectora Horeaua v malej sklárni... Neveľká galaxia príbehov, prepletajúcich sa v imaginárnom mestečku Quinnipak, ktoré umožní svojim obyvateľom snívať a túžiť po nekonečnosti vo vzrušujúcej atmosfére vedecko-technickej a zároveň umeleckej tvorivosti začiatku devätnásteho storočia.























Autor: Attila Bartis
Názov: Pokoj
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Temná psychologická dráma, odohrávajúca sa na sklonku socialistickej éry v Budapešti. Ústrednou postavou príbehu je mladý spisovateľ, ktorý žije v jednom byte so svojou matkou, ambicióznou herečkou. Tá berie svoje dvojičky, syna a dcéru, len ako príťaž. Dcéra sa od nej oslobodí tým, že emigruje. Syn zostáva v ťaživom vzťahu s matkou, ktorá po dcérinom úteku na Západ stratí politický kredit, a tým aj šancu na umelecké uplatnenie. Z urazenej márnomyseľnosti pätnásť rokov nevychádza z bytu. Táto situácia poskytuje autorovi priestor na rozvíjanie rôznych línií deja, vyrozprávaných v prvej osobe jednotného čísla, vďaka čomu má čitateľ pocit takmer autobiografickej autentickosti. Bartis je skvelý rozprávač, ale predovšetkým vynikajúci pozorovateľ, ktorý cez mikropríbehy analyzuje ľudí a vzťahy, ale aj seba samého.























Autor: Lyman Frank Baum
Názov: The little wizard stories of Oz/Čaroděj ze země Oz: malé čarodějné povídky ze země Oz
Vydavateľ: Edika
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Pohádkový příběh Čaroděj ze země Oz vyšel roku 1900 a okamžitě zaznamenal obrovský úspěch u kritiky i čtenářů. Baum posléze napsal dalších 13 knih s postavami ze země Oz a v jeho díle pokračovali i další spisovatelé. Jednou z nich jsou Malé čarodějné povídky ze země Oz. Knížka obsahuje šest povídek ve zjednodušené angličtině. Kromě anglického textu zde najdete i český překlad a jazykové komentáře. Na přiloženém CD je anglický text namluvený rodilým mluvčím.























Autor: Fernando Báez
Názov: Obecné dějiny ničení knih
Vydavateľ: Host
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Od chvíle, kdy člověk získal schopnost myšlení, snaží se své myšlenky zaznamenat nejrůznějšími způsoby na nejrozmanitější materiály. Avšak po stejně dlouhou dobu jsou písemné záznamy nuceny svádět tvrdý boj o přežití, potýkat se s plynutím času, přírodními živly i ničivou silou samotného člověka. Tato kniha je fascinující a velice podrobnou exkurzí do světové historie ničení knih, kde se knihy stávají obětí hmyzu, záplav, plamenů, válek a především lidské posedlosti - fanatických politiků, církevních hodnostářů a rovněž dogmatické ostražitosti cenzury. Kniha jakožto pramen vědění musela ve všech civilizacích a ve všech dobách bojovat proti lidské neústupnosti a barbarství. Existuje mnoho prací o dějinách knih, čtení nebo o bibliofiliích, avšak doposud žádná se nezabývala zánikem knih. O to významnější je kniha Fernanda Báeze, na niž autor dvanáct let sbíral materiál po celém světě. Dílo je rozděleno do tří rozsáhlých částí a je doplněno daty různých případů pálení a ničení knih jak na západní, tak na východní polokouli, ať už na jejich zániku nese vinu přírodní katastrofa nebo člověk. Obecné dějiny ničení knih se dočkaly už více než třiceti vydání v sedmnácti jazycích.






















 
Autor:
Saul Bellow

Názov: Herzog
Vydavateľ: Petit Press
Rok vydania:
2004

Oficiálna anotácia:
 
Literárny vedec profesor Moses Herzog je na pokraji úplného nervového zrútenia. Konflikty medzi ním a spoločnosťou, jeho najbližším okolím a v ňom samom sa vyhrocujú a on cíti, že musí definitívne uzavrieť istú epochu života. Príznaky ťažkej psychózy sa u Herzoga prejavujú skladaním skutočných aj imaginárnych listov rôznym adresátom (od testinej až po prezidenta Spojených štátov), ale i častými a nepremyslenými útekmi raz od milenky, inokedy od priateľov, a napokon nepodareným dobrodružstvom s revolverom. Ústredným psychickým problémom Herzoga je stroskotané manželstvo, ale spolu s ním akoby skrachoval celý svet: Bellow prostredníctvom svojho protagonistu zúfalo bojuje o záchranu svojprávnosti individuálneho ja pred bezduchou uniformitou, ktorá naň dolieha zo všetkých strán, skúma otázky slobody konania a osobnej zodpovednosti človeka a predovšetkým neriešiteľnú dilemu intelektuála, ktorého existencia závisí od fungovania komplikovaného mechanizmu mnohonásobných zviazaností a konvencií, čo udržujú pri živote modernú spoločnosť, a ktorého práve táto mnohonásobná zviazanosť ubíja. Je takmer príznakom alebo chorobou našich čias, že človek zlyháva vo svojich najsúkromnejších vzťahoch a najzúrivejšia búrka lomcuje jeho mikrokozmom práve tam, kde by podľa zákonov prírody mal nachádzať stabilitu a ochranu.     
























Autor: Jonas T. Bengtsson
Názov: Pohádka
Vydavateľ: Odeon
Rok vydania: 2013 

Oficiálna anotácia: Otec a syn žijí bez identity, v atmosféře napětí, v realitě chudého bydlení a nuzného jídla. Základním pravidlem je být ostražitý. Dalším pravidlem je s nikým se moc nebavit. Neustále putují, stěhují se z místa na místo. Otec střídá zaměstnání, chlapec střídá pokoje. Otec ho rituálně zasvěcuje - předávané životní zkušenosti nahrazují oficiální školní docházku. Kým doopravdy byl jeho otec, co udělal tak strašného a proč se musí skrývat? Příběh plný napětí a tajemství, příběh, který rozhodně není pohádkou na dobrou noc. 























Autor: Louis de Bernières
Názov: Srdečné pozdravy z Notwithstandingu
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Louis de Bernières sa vo svojich spomienkach vracia do malej anglickej dedinky, kde v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch vyrastal, a sprevádza nás Anglickom, ktoré sa pomaly vytráca, prostredníctvom pôvabných príbehov. Bizarné postavy voľne prechádzajú knihou, objavujú sa nielen vo vlastných príbehoch, ale aj v príbehoch iných, a vykresľujú tak obraz celého spoločenstva. Z knihy vanie vidiecka atmosféra dávnych čias, a tie neponúkajú vymyslenú idylu, ale hovoria o ľuďoch, ktorých stojí za to si pamätať a pripomínať si, ako žili, a ktorí by inak upadli do zabudnutia.  






















Autor: [autori textu] Pavlína Berzsiová ... [et al.]
Názov: Tradičká slovenská kuchárka
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Tak ako vplyv okolitých, ale aj vzdialených kuchýň zasahuje k nám, naše špeciality veľmi radi ochutnávajú zahraniční turisti. Veď kde inde by si pochutnali na preslávenej pečenej husacine, živánskej pečienke, bryndzových haluškách či strapačkách, slivkových knedličkách, úžasnej kapustnici, fazuľovej alebo hubovej polievke? Slovenská kuchyňa sa usiluje zachovať staré, vyskúšané recepty osvedčených jedál, mnohých regionálnych špecialít, ale nebráni sa ani ich inovácii. 





















 
Autor: Katarina Bivaldová
Názov: Čtenáři z Broken Wheel doporučují
Vydavateľ: Host
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Dvě zcela rozdílné ženy, osmadvacetiletá Sara Lindqvistová ze švédského Haninge a pětašedesátiletá Amy Harrisová
z amerického Broken Wheel, si dopisují. Po dvou letech vzájemného vyměňování knih, dopisů a myšlenek o literatuře i životě se Sara rozhodne, že Amy navštíví. Když však konečně dorazí, je Amy po smrti. Sara se ocitá sama v ospalém městečku uprostřed ničeho. Pochopitelně jsou tam ale všichni ti, o nichž jí Amy psala. A tak excentrickým obyvatelům Broken Wheel nezbývá nic jiného než se o zmatenou turistku postarat. Sara zůstává a poprvé v životě nachází skutečné přátele (nejen pana Darcyho a Bridget Jonesovou), kteří jí pomáhají otevřít knihkupectví, kde Sara nabízí knihy po zesnulé Amy. Sara i město ožívají, vznikají nové, nečekané páry a ani Sara, ani obyvatelé Broken Wheel se neodvažují pomyslet na chvíli, kdy se Sara bude muset vrátit domů do Švédska. Sařino dvouměsíční vízum co nevidět vyprší, a tak se její novopečení přátelé rozhodnou vzít celou záležitost     
do vlastních rukou… 
























Autor: Stefan Bollmann
Názov: Ženy a knihy: vášeň s následky
Vydavateľ: HOST
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Fascinující setkání se slavnými čtenářkami.
 

Věděli jste, že Marilyn Monroe byla náruživá čtenářka a jednou z jejích oblíbených knih byl Odysseus od Jamese Joyce? Že nedostudovaný Friedrich Gottlieb Klopstock v roce 1750 recitoval své ódy davu mladých žen, vybíral za to polibky i peníze, a vynalezl tak autorské čtení poezie? Že Jane Austenová brala vážně jen ty ženy, které měly rády romány? Nebo že první autorkou bestsellerů na světě se před sto padesáti lety stala neúspěšná pěvkyně a propuštěná předčítačka Eugenie Marlittová?

Tyto a ještě mnohé další příhody ožívají v poutavě napsaném panoramatu, které nás provede od Klopstockových časů až do současnosti a popíše i aktuální fenomény, jako je fanfiction nebo Padesát odstínů šedi. Čtení může proměnit život i lásku. Je to kniha pro ženy, které vášnivě rády čtou, i pro muže, kteří díky ní pochopí, jak to jejich ženy myslí, když prohlásí: „Teď ne, teď si čtu!“ 


























Autor: Jurij Bondarev
Názov: Hra
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ
Rok vydania: 1987

Oficiálna anotácia: Hlavný hrdina režisér Krymov sa vracia do Moskvy z Paríža, kde mu udelili cenu, znamenajúcu medzinárodné uznanie. Doma ho čaká rodina, ale hlavne práca na ďalšom filme zo života dnešnej mládeže. Teší sa na ňu, hoci tvorivé plány mu skrížila smrť hlavnej predstaviteľky, baletky Iriny. Vyšetrovanie okolností smrti a reminiscencie na jednotlivé stretnutie Krymova a Iriny, ich krehký a tragický platonický vzťah tvoria dejový základ románu. Na jeho pozadí autor buduje ideovú rovinu. Je presvedčený, že práve oblasť umenia je poľom, na ktorom sa stretávajú diametrálne odlišné projekcie budúcnosti ľudstva - optimistická koncepcia, tú predkladajú tvorcovia, hľadajúci a nachádzajúci argumenty nielen v prítomnosti, ale aj v dávnejšej i menej dávnej minulosti, a proti nim stojaci apologéti pesimistických vízií ľudstva, apokalýps, vyplývajúcich z nerozumu a egoizmu človeka. Autor bravúrne rozohráva všetky roviny zložitej výstavby románu, ktorý bude nepochybne silným čitateľským zážitkom. 























Autor: John Boyne
Názov: Chlapec v pásikavom pyžame
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Je veľmi ťažké opísať príbeh chlapca v pásikavom pyžame. Zvyčajne sa na obálke uvádza niekoľko informácií o knihe, ale v tomto prípade si myslíme, že by sme pokazili zážitok z čítania. Je dôležité začať čítať bez toho, aby ste vedeli, o čom táto kniha je. Ak sa pustíte do čítania, vyberiete sa na cestu s deväťročným chlapcom Brunom. Skôr či neskôr prídete s Brunom k plotu. Ploty ako tento existujú všade na svete. Veríme, že nikdy nebudete musieť takýto plot prekročiť. 






















 
Autor:
Heinrich Böll
Názov: Biliard o pol desiatej
Vydavateľ: Petit Press
Rok vydania: 2005


Oficiálna anotácia: Zdanlivo konsolidované nové Nemecko, inštitucionalizovaná cirkev a pocit viny pred ľudstvom za históriu svojej vlasti - to sú témy, ktoré Heinrich B
öll spracoval v románe Biliard o pol desiatej (1959). V centre príbehu sú tri generácie rodiny architektov, ktoré spája sakrálna stavba: v roku 1908 Opátstvo svätého Antona naprojektoval a vystaval Heinrich Fämel; v roku 1945 ho jeho syn Robert ako príslušník wermachtu vyhodil do povetria a koncom päťdesiatych rokov sa ho pokúša zrekonštruovať Heinrichov vnuk Joseph, až kým náhodou nezistí, čo, resp. kto bol príčinou skazy opátstva. 

Kniha má charakter retrospektívy, ktorú čitateľ spoznáva vďaka vnútorným monológom jednotlivých postáv. Tie postupne vystupujú na scénu a ich útržkovité spomienky nám umožnia vytvoriť si celistvý obraz o tom, čo sa v minulosti stalo. 
























Autor: Ray Bradbury
Názov: 451 stupňů Fahrenheita
Vydavateľ: Plus
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: 451 stupňů Fahrenheita je teplota, při níž papír hoří. V Bradburyho temné vizi budoucnosti nejsou hasiči vybaveni vodními stříkačkami, ale plamenomety, které ničí poslední svědectví svobodného myšlení – knihy. Až do dne, kdy si hasič Guy Montag začne klást znepokojivé otázky… Román vychází v nově revidovaném překladu s úvodním slovem Raye Bradburyho. Kniha je doplněna původním doslovem Josefa Škvoreckého k prvnímu českému vydání a esejem Františka Novotného k současnému aktualizovanému vydání.  
























Autor: Ray Bradbury
Názov: Zlaté jablká slnka
Vydavateľ: Petit Press
Rok vydania: 2005


Oficiálna anotácia:
Bradburyho plodná fantázia a prostý, ale účinný rozprávačský štýl vytvárajú jedinečnú autorskú individualitu, jeho poviedky, zdanlivo ľahké a nezáväzné, nám ostávajú v pamäti, pretože nám odhaľujú tie stránky vecí a javov, ktoré si pri bežnom vnímaní neuvedomujeme. Zmocňuje sa nás neraz i proti našej vôli. Vedecká fantastika mu nie je iba stechnizovanou zámienkou pre akýsi modernejší western, kde hrdinovia namiesto koní osedlávajú rakety a bojujú nie o dobytok, ale o planetárny Lebensraum. Hlavné miesto uňho vždy patrí človeku v jeho kultúrnych a emocionálnych dimenziách. Nebol v tom prvý, ale na rozdiel od iných autorov, ktorí varovali pred bezduchým pretechni-zovaným svetom, je optimistom. Verí, že človek pretrvá, a zaslúži si pretrvať. Zaslúži si to pre svoju odvahu, statočnosť, schopnosť prekročiť vlastnú malosť a obmedzenosť. Zlaté jablká slnka obsahujú poviedky z čias Bradburyho dozrievania koncom štyridsiatych a v päťdesiatych rokoch.


  





















Autor: Richard Brautigan
Názov: V melounovém cukru/In watermelon sugar
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2004

Oficiálna anotácia: Bilingvní vydání poetické prózy, která před námi otevírá podivuhodný svět, kde je všechno zhotoveno z melounového cukru. V tomto světě najdeme tygry, kteří požírají rodiče a děti učí násobilku, stovky řek se světélkujícími hrobkami, nad nimi mosty s lucernami, a o tom všem vypravuje vypravěč: "V melounovém cukru se skutky dály a naplňovaly, jako se můj život děje a naplňuje v melounovém cukru."























Autor: Irena Brežná
Názov: Vlčice zo Sernovodska: zápisky z rusko-čečenskej vojny
Vydavateľ: Absynt
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Dve krvavé koloniálne vojny, ktoré vyústili do diktatúry Ramzana Kadyrova pod patronátom Vladimira Putina – taká je cena, ktorú zaplatilo Čečensko na prahu 21. storočia za svoje vzopretie a volanie po samostatatnosti. Spisovateľka a reportérka Irena Brežná bola pri tom od začiatku.

Osud Čečenska prežila na vlastnej koži, zžila sa s ním a svoje reportážne texty publikovala v najprestížnejších nemeckých a švačiarskych médiách. Vypálené dediny, odkryté masové hroby, najprv štátny terorizmus Kremľa a potom aj ten čečenský, trpiaci a zomierajúci civilní obyvatelia, znásilnené
a ponížené ženy i muži – taký obraz Čečenska nám ponúka v knihe Vlčice zo Sernovodska. Čečensko, táto malá kaukazská krajina od nás nie je ďaleko a strašné udalosti sa tu neodohrali tak dávno – aj preto sa nás týkajú a budú sa týkať čoraz viac. Je tu však istá nádej. Stále sú tu ľudia, ktorí sa nenechali umlčať. Rozprávajú. Svedčia. Ony. Ženy v šatkách. Vlčice zo Sernovodska. A Irena Brežná medzi nimi.


























Autor: Charlotte Brontë
Názov: Jane Eyre/Jana Eyrová
Vydavateľ: Edika
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Román Jane Eyre, který patří ke klasickým dílům anglické literatury, je do značné míry autobiografický. Objevují se v něm zkušenosti autorky z neveselého dětství i popis postavení ženy v tehdejší Anglii. Poprvé román vyšel v roce 1847, Charlotte Bronteová ho vydala pod pseudonymem, aby se vyhnula předsudkům, které v té době ženské autorky vyvolávaly. Román se dočkal okamžitého úspěchu a později i mnoha divadelních, filmových a televizních adaptací. Vy si Janu Eyrovou můžete přečíst ve zjednodušené angličtině, a když si nebudete jisti nějakým obratem, pomůže vám český překlad. Navíc zde najdete otázky na porozumění textu, jazykové komentáře se cvičeními i CD s anglickým textem namluveným rodilým mluvčím.























Autor: Charlotte Brontë
Názov: Jana Eyrová
Vydavateľ: BELIMEX
Rok vydania: 2001

Oficiálna anotácia: Autorka v ňom sleduje jedinečný zápas mladej ženy o miesto v živote, medzi ľuďmi, zápas o životný rast, naplnenie vzťahu k mužovi pánu Rochesterovi, ktorý nechápe iba úzko eroticky, ale aj osobnostne a morálne ako životný presah. Hrdinku románu Janu predstavuje celkom netradične ako fyzicky málo príťažlivú, krehkú, nie veľmi atraktívnu ženu, ktorá však vyniká čistým charakterom, priamosťou, duševnou silou, schopnosťou vzletu, hlbokého cítenia, ušľachtilosťou, nie na poslednom mieste tvorivosťou. Práve silou charakteru Jana prekonáva svet, ktorý stojí proti nej, ním si napokon vydobyje šťastie v živote.























Autor: Max Brooks
Názov: Svetová vojna Z: dejiny svetového konfliktu so zombie
Vydavateľ: Premedia Group
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Ľudstvo takmer vyhladila dlhoročná vojna so zombie. Povojnová komisia Organizácie spojených národov, pre ktorú autor pracoval, nemala záujem o osobné rozprávania preživších, hoci o konflikte vypovedali ďaleko viac ako štatistické údaje o miliónoch mŕtvych a nakazených. Preto sa rozhodol spísať toto svedectvo. Vznikol fascinujúci súbor príbehov, ktorý sa na globálnu epidémiu pozrel z najrôznejších uhlov. Opisuje prvý prípad nákazy v čínskej dedine Nový Ta-čchang, mesto živých mŕtvych pod Parížom, vzplanutie náboženského fanatizmu v Rusku či príbeh astronautov z vesmírnej stanice ISS, odkiaľ z výšky sledovali pravdepodobný zánik ľudstva. Ľudia na nákazu reagovali rozmanito, mnohí spáchali samovraždu, iní hľadali záchranu na odľahlých miestach, objavili sa aj podivné prípady kolaborácie živých s nemŕtvymi. Brooksova správa hovorí o ľudskej psychike aj o vojenskej stratégii, pričom zachytáva politické aj kultúrne reálie – práve tie boli v mnohých prípadoch kľúčom k záhube či prežitiu.























Autor: Igor Bukovský, Pavol Lipták
Názov: Hneď to bude!: navarte rýchlo, zdravo a chutne
Vydavateľ: AKV - Ambulancia klinickej výživy
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Konečne kuchárska kniha rýchlych a zdravých jedál! Do tejto knihy sme pre vás starostlivo vybrali a pripravili vyše 150 receptov, ktoré: navaríte veľmi rýchlo - väčšinu stihnete do 20 minút!, sú zdravé, chutia výborne, budú natrvalo obľúbené; ...ale táto kniha nie je iba kuchárska! Pretože sa v nej dozviete aj: čo je to "Srdcová sedma", prečo páchne zubná vložka klinčekmi, ktorá zelenina môže zabiť vášho papagája, ako a prečo si urobiť "bazalkový ľad", kto vymyslel a za koľko predal coca-colu, kam si treba dať avokádo, aby chránilo spermie, prečo jedli gladiátori kôprovú vňať, či je silikón bezpečný aj v kuchyni, ktorá bylinka chránila Winstona Churchilla a veľa iných zaujímavostí o potravinách, kuchyni a vašom zdraví. 























Autor: Igor Bukovský
Názov: Návod na prežitie pre ženu
Vydavateľ: AKV - Ambulancia klinickej výživy
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Dr. Igor Bukovský napísal a vydáva dlhoočakávaný Návod na prežitie pre ženu. Aj v tejto knihe, ktorá má ako prvá kniha slovenského autora multimediálny charakter, ide hlavne o zdravie, pretože s ním sú všetky krásne maličkosti sveta ešte krajšie a vzácnejšie. Vtipne, ale pokorne a s úctou k zdravému rozumu vás inšpiruje k pozitívnym životným zmenám.























Autor: Charles Bukowski
Názov: Příběhy obyčejného šílenství
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2006

Oficiálna anotácia: Čtyřiatřicet povídek z neobyčejně plodného období v životě Charlese Bukowského, konce šedesátých a začátku sedmdesátých let. Tehdy svými provokativními texty pravidelně zásoboval undergroundové časopisy, aby nonkonformním, drsně originálním stylem reflektoval své existenciální zoufalství, pijáckou samotu, smysl pro laškovnou perverzi a morbidní humor, ale i silnou potřebu lásky a upřímnosti. Samozvaný "starý prasák" americké literatury ve svých povídkách brázdí bary, kriminály, milostná lože i psychiatrické léčebny, přežívá v drsných ulicích velkoměst, upíjí se k smrti, ubíjí prací, užírá láskou. Rád se oddává podivuhodným formám sexu, s gustem trousí životní moudra, tepe do literátů i politiků, utahuje si z hippies, je pronásledován šíleným ložním prádlem.  























Autor: Michail Bulgakov
Názov: Mistr a Markétka
Vydavateľ: Euromedia Group
Rok vydania: 2005


Oficiálna anotácia: Vše začíná na lavičce u Patriarchových rybníků: básník Ivan Nikolajevič Ponyrjov, tvořící pod pseudonymem Bezdomovec, sklidí kritiku šéfredaktora Michaila Alexandroviče Berlioze za svůj článek o Pilátu Pontském. Do jejich rozhovoru se nečekaně vloží profesor Woland a všichni tři začnou spekulovat o tom, jak to tenkrát s Kristem vlastně bylo. Woland předpoví Berliozovi, že večer přijde o život, a když se tak skutečně stane, profesor se svými pomocníky hodlá zničit všechny, kteří mají něco společného s bytem číslo 50 v Sadové ulici, kde Berlioz bydlel... V groteskním pojetí se tu prolíná několik rovin: dusná atmosféra Moskvy dvacátých a třicátých let je líčena v záhadných a fantaskních kulisách, historická rovina originálným způsobem pojednává o Pilátovi a Ježíši Kristu, rovina filozofická reflektuje a zpřítomňuje motiv faustovský. 
























2 komentáre:

  1. V melónovom cukre - po tej knihe chcem siahnuť! Vďaka za pripomenutie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. super, teším sa! :)) ...budem sa snažiť v tomto inšpiratívnom duchu pokračovať aj pri písmene C až... Z. ;)

      Odstrániť