Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 20. marca 2016

D


Autor: Roald Dahl
Názov: Od A do Z: souhrnné vydání nejlepších povídek, svazek 1
Vydavateľ: VOLVOX GLOBATOR
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Souborným vydáním padesáti nejlepších Dahlových povídek se završí Sebrané Dahlovy spisy, které soustavně vydáváme od svého založení. Nezbytnost pro všechny Dahlovy příznivce, kteří chtějí mít v knihovně jeho tvorbu pro dospělé konečně kompletní.



Autor: Roald Dahl
Názov: Od A do Z: souhrnné vydání nejlepších povídek, svazek 2
Vydavateľ: VOLVOX GLOBATOR
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Souborným vydáním padesáti nejlepších Dahlových povídek se završí Sebrané Dahlovy spisy, které soustavně vydáváme od svého založení. Nezbytnost pro všechny Dahlovy příznivce, kteří chtějí mít v knihovně jeho tvorbu pro dospělé konečně kompletní.



Autor: Brooke Davisová
Názov: Stratení a nájdení
Vydavateľ: Fortuna Libri
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Príbeh robia jedinečným jeho tri hlavné postavy: Millie Birdová alias Slečna Hrobárka má sedem rokov a vždy nosí červené gumáky, ktoré ladia s farbou jej kučeravých vlasov. Matka bojujúca so žiaľom za manželom ju zabudla v obchodnom dome a už sa po ňu nevrátila. Agatha Panthová je osemdesiatdvaročná žena, ktorá od smrti svojho manžela nevyšla z domu ani s nikým neprehovorila. Dni trávi pozorovaním svojho starnutia, sledovaním televízneho šumu a vykrikovaním z okna na okoloidúcich. Karl Hmatopisár má osemdesiatsedem rokov, ťuká prstami do vzduchu, tak ako „písaval“ svojej manželke na pokožku a premýšľa o svojom úteku z domova dôchodcov. Keď sa títo traja stratení ľudia náhodou stretnú a spoločne vydajú na cestu po Austrálii, všetky doterajšie pravidlá a stereotypy miznú. Millie túži nájsť svoju matku. Karl chce zistiť, ako sa stať mužom. A Agatha si želá, aby sa všetko vrátilo do starých koľají. Príbeh o živote a láske vás prinúti smiať sa a plakať zároveň a naučí, že prežívanie smútku môže byť kľúčom k životu.























Autor: Don Delillo
Názov: Cosmopolis
Vydavateľ: Odeon
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Vynikající román jednoho z klíčových amerických spisovatelů současnosti. Sonda do duše megapolisu stejně jako do psychiky člověka, který je zvyklý utrácet během vteřiny miliony. Nicméně ani svět „uvnitř“, tak bedlivě oddělený od toho reálného, není stoprocentě bezpečný…






















 

Autor: Don Delillo
Názov: Váhy
Vydavateľ:
Petit Press
Rok vydania:
2005

Oficiálna anotácia:
Hlavnými témami románu sú život Leeho Harveyho Oswalda a udalosti, ktoré viedli k zavraždeniu amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. V mimoriadne autenticky pôsobiacom podaní sledujeme Oswaldove kroky od jeho detstva, cez službu v americkej námornej pechote, emigráciu do Sovietskeho zväzu a návrat do USA, až po jeho rolu v atentáte na prezidenta. Zároveň spoznávame postavy z kruhov CIA, proticastrovského hnutia a podsvetia, ktorých spoločným cieľom je dosiahnuť, aby vláda Spojených štátov odstránila komunistický režim na Kube. 
Pred našimi očami sa rodí plán, ktorého následky otriasli Amerikou a svetom.














Autor: Barbara Demicková
Názov: Není co závidět: obyčejné životy v Severní Koreji
Vydavateľ: Kniha Zlín
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia:
Co když jsou noční můry vykreslené Georgem Orwellem v románu 1984 skutečné? Co kdybyste museli žít v zemi, ve které by bylo možné naladit pouze jedinou vládní stanici? V zemi, kde by všechno bylo černobílé kromě rudých písmen propagandistických transparentů? V zemi, ve které byste ve svém obývacím pokoji museli mít pověšený velký portrét prezidenta, abyste se mu na státní svátky mohli klanět? V zemi, kde by jiná než reprodukční sexualita byla zcela zapovězená? Tohle je ale opravdové místo - Korejská lidově demokratická republika neboli Severní Korea. Komunistický režim, který od roku 1945 ovládá severní polovinu Korejského poloostrova, je pravděpodobně nejhorší totalitní systém moderní historie.

Novinářka Barbara Demicková ve své knize Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji odhaluje nevídané skutečnosti ze země a společnosti, o nichž toho zbytek světa mnoho neví.
 

Sleduje osudy šestice lidí: tajně se scházejícího mladého páru, idealistické lékařky, malého bezdomovce, vzorné dělnice milující Kim Ir-Sena víc než svou rodinu a její vzdorovité dcery. Jako zdroj informací jí sloužily rozhovory s uprchlíky, propašované fotografie a videa. Kniha popisuje chaos způsobený smrtí Kim Ir-Sena, po němž následoval suverénní nástup jeho syna Kim Čong-Ila, zničující hladomor, na jehož následky zemřelo odhadem dvacet procent populace a vzedmula se vlna ilegálních útěků ze země.

Mnohé knihy o Severní Koreji se soustředí na problematiku jaderného zbrojení. Není co závidět je jedna z mála, které se zabývají tím, jak se žije obyčejným občanům této země.






















 

Autor: Jennie Dielemans

Názov: Vitajte v raji: reportáž o turistickom priemysle
Vydavateľ: Absynt
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Dokonalá dovolenka, exotický zážitok, objavovanie neznámeho. A na druhej strane ukrutná bieda, vykorisťovanie, likvidácia životného prostredia. Čo spája tieto dva odlišné svety? Dovolenkový biznis, honba za oddychom a dobrodružstvom. Vitajte v raji, kde je všetko zarátané v cene, all inclusive, romantická pláž so sklonenou palmou aj život v chudobe, pred ktorým si však ľahko môžete zavrieť oči.

Jennie Dielemans sa rozhodla nezavrieť oči. V knihe Vitajte v raji nemilosrdne demaskuje fungovanie dovolenkového biznisu. V ostrých kontrastoch sa tu stretávajú opálené a šťastné tváre dovolenkárov s biedou, ktorá plodí prostitúciu, ničí krajinu a ponižuje ľudí. Kniha Vitajte v raji by mala byť pribalená ku každému turistickému bedekru, pretože odhaľuje pravdu ukrytú pod tenkou vrstvou pozlátka našej letnej dovolenky. 


























Autor: Jean-Paul Didierlaurent
Názov: Čitateľ z vlaku o 6:27
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2015


Oficiálna anotácia: Ardlo Buret bol celý život terčom posmechu pre nešťastne zvolené meno. Zákerná prešmyčka totiž umožňuje spraviť z jeho mena hanlivú nadávku. Pre nechcenú pozornosť Ardlo túži už len splynúť s davom a v tridsiatich šiestich rokoch sa mu to konečne darí. Pracuje ako operátor supermoderného stroja na šrotovanie kníh. Každé ráno cestuje do práce vlakom a cestujúcim číta stránky z kníh, ktoré zachránil pred zničením. Nerobí to pre ľudí, predčítavaním vyslobodzuje slová z ukoristených stránok kníh, aby tak zavŕšil ich krutý osud. Nie je jediný, kto slovám prejavuje úctu. Vrátnik z tejto skazonosnej továrne recituje verše klasikov i vlastné a umravňuje nimi nespratníkov. Toaletárka na verejných WC Julie píše texty, ktoré povznášajú i zabávajú, ale zároveň si bez ľútosti podávajú všadeprítomnú hrubosť, hlúposť a ľahostajnosť. Čitateľ z vlaku o 6.27 je o neviditeľných ľuďoch a priam hýri tragickými aj romantickými, humornými aj tvrdými kritickými tónmi, ale najmä ľudskosťou. Bezvýznamní románoví hrdinovia v sebe nosia príznaky našej doby, svojou existenciou však dokazujú, že ľudskosť je možná aj v podmienkach manipulácie a tvrdého konzumu. Zahraničné médiá prirovnali tento výnimočný román k dielam Jonasa Jonassona, autora svetoznámeho Starčeka, ktorý vyliezol z okna a zmizol.    























Autor: Chitra Banerjee Divakaruni
Názov: Vládkyně koření
Vydavateľ: Jota
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Poetický román známé americké autorky indického původu. V malé indické vesnici v dávném bezčasí přichází za zvláštních okolností na svět nemilovaná dcera s věšteckým nadáním. Dívka nepřímo zaviní smrt vlastních rodičů a neštěstí obyvatel vesnice. Po letech strastí i dobrodružství se dostává na opuštěný ostrov, kde žije tajemná stará vědma se svými učednicemi. Zde se dívka stává vládkyní a zároveň nejponíženější služebnicí kouzelného koření, ochránkyní a utěšitelkou lidí. Po iniciaci ohněm získává děvče, nyní nesoucí jméno Tilo, novou podobu. Budí se jako stará žena, majitelka obchodu s kořením v současném San Francisku. Její obchod se stává místem, na které utíkají pro radu a pomoc lidé různých povah a odlišného společenského postavení z řad indických imigrantů: týraná manželka, taxikář hledající lásku, zoufalý dědeček vnučky, která se snaží vymknout ze sevření přísných pravidel tradiční indické rodiny. Podaří se Tilo, hledající nejlepší koření pro klid duší ostatních, nalézt vlastní klid prostřednictvím dobré magie? Nebo se po setkání s tajemným Američanem, který ohrozí její vyrovnanost i kouzelné schopnosti, rozhodne nedodržet slib, kterým se zavázala, a spustí lavinu neblahých událostí?























Autor: Anthony Doerr
Názov: Jsou světla, která nevidíme
Vydavateľ: MOBA
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Příběh slepé francouzské dívky a mladého německého vojáka za druhé světové války, oceněný Pulitzerovou cenou. Marie-Laure žije se svým otcem v Paříži nedaleko Muzea přírodní historie. Její otec má na starosti tisíce zámků v budově muzea. V šesti letech Marie-Laure oslepne a otec jí postaví dokonalý model jejich čtvrti, aby si mohla ulice vštípit do paměti a byla schopná najít cestu domů. O šest let později Paříž obsadí nacisté a otec s dcerou prchají do opevněného městečka Saint-Malo, kde žije ve vysokém domě u moře Mariin samotářský prastrýc. Odvážejí s sebou nejspíš nejcennější a současně nejnebezpečnější klenot z muzejní sbírky. 
























Autor: Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Názov: Běsi
Vydavateľ: LEDA & Rozmluvy
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Předposlední román Fjodora Michajloviče Dostojevského (1821 – 1881) byl marxisty a zejména Gorkým a Lunačarským léta odsuzován jako pamflet brojící proti revoluční akci, nicméně světoznámému znalci temných pohnutek lidské duše v něm šlo především o to, jak a zda vůbec se jeho milované Rusko vyrovná s démony. Inspirován procesem s anarchistou Něčajevem, jenž jako zastánce bezohledných praktik boje připravil o život svého oponenta z ilegálního hnutí, vytvořil spisovatel rozsáhlý portrét generace, která ve snaze vymanit se z rutinní morálky a kulturních vzorců svých rodičů nyní váhá mezi módním mysticismem a pragmatickým rozumem, mezi rozvracečským násilím a pokornou důvěrou v dobro. Toto obrozování sleduje Dostojevskij prostřednictvím provinční kroniky, v níž nenápadný pozorovatel zaostřil na trojici mužských protagonistů: bezstarostného dandyho Stavrogina, zakomplexovaného radikála Kirillova a mocichtivého pleticháře Verchovenského, jejichž výstřelky jsou podrobovány obecnějším zkouškám cti a lásky. Dílo z roku 1872, rozvíjející řadu motivů z Idiota a předjímající rodinnou tragédii Bratrů Karamazových, bývá označováno za autorovo nejkrutější. V roce 1988 je na filmové plátno převedl režisér Andrzej Wajda.  
























Autor: Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Názov: Idiot
Vydavateľ: Odeon
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Román Idiot se řadí k nejznámějším dílům ruské literatury. Mladý kníže Myškin, zcela zchudlý a postižený epilepsií, prožije po návratu ze švýcarského sanatoria tak podivuhodné příběhy, že upadne znovu do své duševní nemoci. Setkává se s kupcem Parfjonem Rogožinem, kterého jeho žárlivost dovede až k vraždě milované Nastasji. Kníže však v něm vidí především nešťastného člověka a soucítí s ním. Sám se psychicky zhroutí. Lidé, kteří nemohou pochopit jeho dobrotu, označují Myškina za idiota, ačkoli ten má v sobě tolik vnitřní ušlechtilosti a lidskosti, že se tím vymyká svému okolí. Myškin okouzluje svou nevinností a vyrovnaností – autor představuje hrdinu jako člověka, který by mohl povznést svět; jemomže Myškin svou filozofií pokory a všelásky přivádí do neštěstí i ty, které miluje, a nakonec sám sebe...























  
Autor: Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Názov: Uražení a ponížení
Vydavateľ: DOBROVSKÝ
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Děj románu se odehrává v Rusku v první polovině devatenáctého století. Hlavním hrdinou je mladý a nadějný spisovatel Ivan Petrovič, kterého lze označit za jisté autorovo alter ego. Kniha do dnešních dnů vyvolává mezi milovníky Dostojevského bouřlivé diskuse. 



















 




Autor: Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Názov: Zápisky z Mrtvého domu
Vydavateľ: Odeon
Rok vydania: 2006

Oficiálna anotácia: Zápisky z mŕtveho domu začal Dostojevskij písať ešte v roku 1855. Zobrazuje všetky hlbiny ľudských duší schovaných v ďalekej drsnej Sibíri, kde tisícky kilometrov od svojich domovov žijú trestanci zo všetkých končín Ruskej ríše. Sú to najrozličnejší ľudia – vrahovia, lupiči, zlodeji, primitívi i vysokí vzdelanci, ľudia vinní i nevinní. Týchto všetkých Dostojevskij ukazuje z hlboko ľudského pohľadu. Zápisky z mŕtveho domu nám pomôžu nazrieť ako do vnútra samotného autora, tak aj do temných a nešťastných čias, v ktorých sa dej odohráva. 























Autor: Fiodor Michajlovič Dostojevskij
Názov: Zločin a trest
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Zločin a trest prináša príbeh chudobného študenta práva Rodiona Raskoľnikova, ktorý z presvedčenia a po dôkladnej príprave zavraždí starú úžerníčku, aby ju olúpil a finančne si zabezpečil štúdium. Do epicentra svojho hlbokého psychologického skúmania Dostojevskij postavil ľudské indivíduum a rozpoltenosť jeho duše. Presvedčivo a názorne ukazuje, ako aj silná osobnosť stroskotá pod tlakom sociálnych okolností. Vrah Raskoľnikov morálne týra sám seba, zároveň má ustavične za pätami pátrajúcich policajných úradníkov. Postupne sa pod vplyvom prostitútky Sone mení, okrem vesmíru svojho vnútra vníma aj iný svet a vplyv dobovej ruskej spoločnosti na bežných ľudí. Strhujúci román, ktorý prirovnávajú k búrke, čo rozvíchri všetky živly sveta, sa číta ako skvelý bestseller, no vyznačuje sa aj hĺbkou psychologického ponoru, precíznou kompozíciou a brilantným rozprávaním. Ani za vyše sto rokov od svojho vzniku nič nestratil zo svojej naliehavej výpovede.























Autor: Scott Douglas
Názov: Malá červená kniha o behaní
Vydavateľ: Premedia
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia:
Čo je najväčší bežecký vynález? Je niečo krásne na behaní v daždi? Čo sa môžeme naučiť od Keňanov? To je len niekoľko otázok, ktoré si položil Scott Douglas v knihe s prekvapivo širokým záberom. Ponúka rady, ktoré získal po troch desaťročiach behania a dvoch desaťročiach práce športového novinára, ktorý sa stretol s najvýznamnejšími bežcami a trénermi z celého sveta. Autor knihy sa v 250 kapitolách venuje témam, ktoré zaujmú každého bežca – ako zvýšiť denné, týždenné aj ročné bežecké objemy, ako zvýšiť rýchlosť a ako si užiť behanie bez zranení. Vychádza z vlastnej skúsenosti, že aj človek s priemerným bežeckým talentom môže dosiahnuť nadpriemerné výkony. Zaujímavé odpovede nájde v knihe ten, kto s behaním len začína, ale aj atlét rozmýšľajúci o presedlaní na behanie či skúsený bežec, ktorý by chcel zlepšiť svoj čas na najbližšom maratóne.























Autor: Arthur Conan Doyle
Názov: Škandál v Čechách/A scandal in Bohemia
Vydavateľ: Liber Novus
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Sherlock Holmes vyrieši každú záhadu! Práve preto sa Arthur Conan Doyle, autor tejto slávnej postavy, stal svetoznámym a spolu s ním aj diela s ikonickým detektívom. Dokazuje to aj jeho prvá poviedka Škandál v Čechách. Práve tú nájdete vo dvoch jazykoch už v piatok spolu s Novým Časom iba v novinových stánkoch. Okrem skvelého čítania si budete môcť zároveň aj precvičiť angličtinu. Celkovo bola postava Sherlocka Holmesa stvárnená v 56 poviedkach. Škandál v Čechách z roku 1891 bola prvou z nich. Dokonca patrila medzi päť Doylových najobľúbenejších. Práve v tejto časti série stretáva Sherlock „ženu všetkých žien“, ktorá ho ako jediná dokázala v živote prekabátiť. Vo filmových alebo seriálových adaptáciách knižnej predlohy často nájdeme rôzne odchýlky alebo dokonca prímesi z iných Doylových poviedok. Zvyčajne však ústredným motívom ostáva snaha vojvodu Wilhelma von Ormsteina dostať sa ku kompromitujúcim fotkám, ktoré by mohli prekaziť jeho výhodný sobáš. Ako to celé dopadne?























Autor: Arthur Conan Doyle
Názov: Štúdia v šarlátovom
Vydavateľ: Knižná dielňa Timotej
Rok vydania: 1997

Oficiálna anotácia: Štúdia v šarlátovom je prvým príbehom Sherlocka Holmesa, v ktorom sa stretáva so svojim nerozlučným spoločníkom doktorom Watsonom. Spoločne hneď musia riešiť prípady záhadných vrážd a pátrať po ich páchateľovi, ktorému Scotland Yard ako obvykle nevie prísť na stopu.  























Autor: Theodore Dreiser
Názov: Americká tragédia
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 1973

Oficiálna anotácia: Roku 1906 istý americký mladík zaviedol mladé dievča na jazero a tam ho utopil. Bola to posledná kapitola mládencových stykov s dievčaťom. Predchádzali sladké týždne dvorenia, medové dni lásky, nepokojné chvíle presýtenia a odporu. Z tohto skutočného príbehu čerpal Theodore Dreiser námet románu, ktorý zaujal popredné miesto v literatúre 20. storočia.  

 
 

















 


Autor: Friedrich Dürrenmatt
Názov: Sudca a jeho kat
Vydavateľ:
Petit Press
Rok vydania:
2005

Oficiálna anotácia:
Novela Sudca a jeho kat nie je klasická detektívka, hoci jej autor vychádza z konzervatívnej detektívnej školy a za vzory mu slúžia takí svetoví spisovatelia, ako sú Dashiell Hammett, Rex Stout, Raymond Chandler a Georges Simenon. Dej novely je síce postavený na tradičnom zápase dobra a zla, ale pátranie je založené výlučne na racionálnom uvažovaní, náhoda v ňom nezohráva nijakú úlohu. Hlavná postava komisár Bärlach nie je kladný hrdina v pravom zmysle slova, nie je človekom bez viny, balansuje na hranici spravodlivosti. Nejde mu totiž len o odhalenie zločinca, ale predovšetkým o zmierenie so sebou samým... Kniha je plná zemitého švajčiarskeho humoru a sám autor sa neberie príliš vážne a dopredu sa čitateľom ospravedlňuje, že knižku napísal hlavne kvôli peniazom. V roku 1975 novelu sfilmoval režisér Maximilian Schell.
















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára