Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 21. marca 2016

F

Autor: Christiane F.
Názov: My děti ze stanice ZOO
Vydavateľ: OLDAG
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: Dnes již dospělá Christiane F. se poprvé ve svých dvanácti letech setkala v evangelickém centru pro mládež s hašišem, ve třinácti na diskotéce s heroinem. Brzo se stala na drogách závislou, přes den chodila do školy a odpoledne si spolu se svými přáteli-narkomany vydělávala na stanici ZOO peníze na drogu prostitucí. Její matka skoro dva roky netušila nic o dvojím životě své dvery. Christiane F. vypráví s obdivuhodnou snahou o přesnost a odzbrojující otevřeností o osudech dětí, o kterých se veřejnost dozvídá až z titulků novin, jež oznamují jejich smrt. Příběh Christiany F. se denně opakuje kdekoli na světě.






















Autorky: Adele Faber & Elaine Mazlish
Názov: Ako hovoriť, aby nás deti počúvali: ako počúvať, aby nám deti dôverovali
Vydavateľ: CPRESS
Rok vydania: 2013
Poznámka: 2. rozšírené vydanie
Oficiálna anotácia: Vynikajúca pomôcka pre komunikáciu rodičov s deťmi vychádzajúca z praxe skúsených autoriek – detských psychologičiek. Názov knihy doslova odpovedá tomu, čo v knihe nájdete. Poskytuje návody krok za krokom k zlepšeniu a posilneniu vzájomných vzťahov v rodine a porozumenia medzi rodičmi a deťmi. Vhodnou pomôckou sú kreslené ukážkové situácie s odporučeným priebehom dialógu.






















Autor: Jenni Fagan
Názov: Panoptikon
Vydavateľ: Odeon
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Patnáctiletá Anais – která nemá rodinu, zázemí ani soukromí, zato má na krku asi čtyřicet všemožných obvinění – přijíždí do detenčního centra Panoptikon, kde si okamžitě padne do oka s dalšími mladistvými delikventy. Galerie je to opravdu pestrá: zloděj, žhář, zoofil, prostitutka, sebepoškozovatelka, HIV pozitivní mladík atd. Všichni mají poměrně pohnutou minulost a všechny spojuje závislost na čemkoli, co se dá vsunout, spolknout, vypít či vyhulit. Děj, který se soustředí na měsíce v ústavu, je prokládán flashbacky z Anaisina dětství a dospívání – putováním po pěstounských rodinách a převýchovných zařízeních, jejími zkušenostmi s drogami, útěky, návraty, podivným vztahem s pedofilním kamarádem Jayem… Dívka trpí představou, že nebyla počata normálně, ale v Petriho misce, a je proto součástí podivného experimentu zkoumajícího výdrž takového „tvora“. Panoptikon má sílu kultovního díla My děti ze stanice ZOO, bezprostřednost Zpackaného života i drsnost Trainspottingu. Přesto je to současné, originální dílo popisující snahu o přežití těch, kteří se nenarodili pod šťastnou hvězdou.






















Autor: William Faulkner
Názov:
Keď som umierala
Vydavateľ:
Ikar
Rok vydania:
2016

Oficiálna anotácia:
V románe Keď som umierala (prvý raz vyšiel v roku 1930) William Faulkner, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, opisuje tragikomickú cestu rodiny zosnulej Addie Bundrenovej. Jej posledným želaním bolo, aby ju pochovali v Jeffersone, vzdialenom niekoľko dní cesty. Na tejto poslednej púti človeka, sprevádzanej živelnými pohromami, necháva Faulkner jednotlivé charaktery vyjadrovať ich vlastné perspektívy, takže sa postupne odhaľuje rozvetvená, spletitá a často nejasná sieť osobných príbehov a motivácií. Keď som umierala je jeden z pätnástich autorových románov z fiktívneho okresu Yoknapatawphy, tvoriacich jednoliate dielo zobrazujúce život na americkom juhu. Vychádza prvý raz v slovenskom preklade Otakara Kořínka.























Autor: Jasper Fforde 
Názov: Malér Eyrová
Vydavateľ: XYZ 
Rok vydania: 2006

Oficiálna anotácia: Poznejte bláznivý svět, kde absurdita je na denním pořádku. Poznejte nelítostný svět, kde lupiči a gangsteři unášejí z knih vaše oblíbené hrdiny - a ještě za ně požadují výkupné. Poznejte poťouchlý svět, kde čas může běžet rychleji, pomaleji, pozpátku anebo se zastaví, když vás navštíví váš táta. Poznejte Středu Další, excelentní detektivní agentku bez bázně, hany a bez přítele. Vítejte ve světě, kde knihy ještě neztratily svou hodnotu, ba naopak... staly se kořistí těch nejrafinovanějších zločineckých mozků planety! První román o policistce Středě Další se odehrává ve světě, v němž dějiny vzaly z našeho pohledu zcela svérázný obrat: Anglie vede již víc než 100 let válku s carským Ruskem o poloostrov Krym, Velšská lidová republika vyhlásila svou nezávislost a leteckou dopravu obstarávají z valné většiny vzducholodě. A Středa Další není tak úplně obyčejná policistka. Pracuje v Síti speciálních operací v oddělení, které se zabývá ochranou literatury před plagiátory. Náš příběh začíná ve chvíli, kdy byl za zcela záhadných okolností ukraden rukopis Dickensova románu Martin Chuzzlewit. Anglický národ je na nejvyšší míru pobouřen a londýnská pobočka SpecOpu se vydává po stopě. Záhy však zjistí, že za krádeží rukopisu stojí jeden z nejobávanějších zločinců světa - Acheron Hádes...





Autor: Jasper Fforde
Názov: Ztracena v dobré knize
Vydavateľ: Albatros
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: V druhém příběhu agentky SpecOpu Středy Další popustil Jasper Fforde své erudované invenci a fantazii uzdu snad ještě víc než v první knize. Středa se sotva stačila vzpamatovat z následků takzvané „aféry Eyrová“ a ocitá se znovu na divoce roztočeném kolotoči událostí. Nečekaně objevuje rukopis dávno ztracené Shakespearovy hry, společnost Goliáš se ji snaží diskreditovat a připravit o místo a kdosi jiný a zcela neznámý se ji několikrát pokusí zabít. V zoufalé snaze zachránit sebe a manžela zjišťuje, že existují ještě horší protivníci, než byl mistr zločinu Acheron Hádes. A do toho všeho musí ve spolupráci s otcem zachránit svět a celé lidstvo před bezprostředně hrozícím zničením. Výsledkem je oslňující ohňostroj vtipných nápadů a originálních zápletek – kniha, která se čte jedním hodně dlouhým dechem.























Autor: Helen Fieldingová
Názov: Denník Bridget Jonesovej
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Bridget Jonesová má veľký problém – prekročila tridsiatku a ešte vždy je slobodná. Veľa fajčí, popíja a okolie rada častuje bezočivými poznámkami. Striedavo úspešne bojuje s nadváhou, každý deň si úzkostlivo zapisuje prírastky na váhe, podrobne sa skúma v zrkadle a počíta vrásky – skrátka, trápi sama seba, pretože vo svojom vzhľade vidí príčinu nezdaru v láske. Zo všetkých strán počúva dobre mienené rady, že ak si žena nenájde partnera do tridsiatky, zostane na ocot a postupne prepadne zúfalstvu. Vydaté priateľky zas Bridget ubezpečujú, že vždy je lepšie byť osamelá ako vydatá za večne sexuálne neuspokojeného sukničkára. Bridgetinej matke leží budúcnosť dcéry na srdci a nenápadne jej dohadzuje právnika Marka Darcyho. Ten na novoročnom večierku upútal pozornosť nemožným pulóvrom a ponožkami s čmeliakmi, ale inak pôsobí ako poriadny suchár a Bridget radšej podľahne zvádzaniu šarmantného šéfa Daniela. Ako to všetko dopadne?






















Autor: Helen Fieldingová
Názov: Bridget Jonesová: s rozumom v koncoch
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Nevyspytateľná tridsiatnička Bridget Jonesová po mnohých peripetiách zakotvila v náručí Marka Darcyho a je konečne šťastná, hoci postavu ešte vždy nemá ideálnu a trápne situácie vyrába ako na bežiacom páse. Tentoraz celé mesiace žije s obrovskou dierou v obývačkovej stene, vyberie sa lyžovať bez lyží a dokonca sa ocitne v thajskom väzení. Tu zväčša domorodé spoluväzenkyne zaujme nielen veľkosťou svojej spodnej bielizne, ale najmä úprimnou, priateľskou povahou, konečne schudne a dosiahne vytúžené duchovné osvietenie. Pravdaže, po boku s nekonečne trpezlivým, milujúcim Markom Darcym.






















Autor: Helen Fieldingová
Názov: Bridget Jonesová: zbláznená do chlapa
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Prešlo pätnásť rokov, odkedy sme sa zoznámili s očarujúco nevyspytateľnou Bridget Jonesovou a sledovali jej dobrodružstvá aj v druhom pokračovaní príbehu. Dnes už má Bridget päťdesiatjeden rokov, sama vychováva dve deti, píše scenár a (zasa raz) sa všemožne pokúša nájsť si partnera. V hlave jej víria napríklad aj tieto zásadné otázky:

  • Čo urobíte, keď vaša priateľka oslavuje šesťdesiate narodeniny v ten istý deň, keď váš frajer slávi tridsiatku?
  • Je nesprávne klamať o svojom veku v online zoznamke?
  • Je nemorálne ísť ku kaderníčke, keď jedno z vašich detí má vši?
  • Tweetuje dalajláma osobne, alebo to zaňho robí nejaký asistent?
  • Keď sa s niekým vyspíte po dvoch stretnutiach a šiestich týždňoch strávených esemeskovaním, je to to isté, ako keď sa v časoch Jane Austenovej zosobášite po dvoch stretnutiach a šiestich mesiacoch strávených písaním listov?
Neodolateľná Bridget uvažuje nielen o týchto otázkach, ale aj o iných dilemách modernej doby, popritom tweetuje, esemeskuje a znovuobjavuje svoju sexualitu v životnej fáze, ktorú niektorí drzo nazývajú „stredným vekom“. 





















   
Autor: Margita Figuli
Názov: Tri gaštanové kone
Vydavateľ: Smena
Rok vydania: 1967

Oficiálna anotácia: Tri gaštanové kone od Margity Figuli patria k vrcholným dielam slovenského naturizmu. Novela naplno rozvinula kľúčové motívy slovenského naturizmu – normy, implikované prírodou v konflikte s normami, diktovanými civilizáciou, ambivalentná etika prírodného človečenstva, epické skúmanie významových možností prírodného či pohanského fatalizmu v kontraste s kresťanskou civilizáciou, napísal literárny historik Peter Valček. Novela, preložená do viacerých jazykov, priniesla autorke z jej diel najväčší úspech. Čitateľom a čitateľkám ponúka klasický trojuholník dvoch mužov a ženy, v ktorom víťazí čistá láska. 






















Autor: Susan Findenová
Názov: Casper: kocour cestující autobusem
Vydavateľ: Práh
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Susan Findenová si jednoho dne v roce 2005 přinesla domů z útulku černo-bílého kocourka. Pro jeho schopnost mizet jako duch ho pojmenovala Casper a v té době ještě netušila, jak zásadním způsobem změní její život i životy ostatních. Tenhle kocourek projevoval neuvěřitelnou touhu objevovat svět a rozhodně si na rozdíl od lidí nemínil dělat starosti s konvencemi. Zatímco si Sue lámala hlavu nad tím, kam Casper mizí na celé hodiny, znal ho již skoro celý Plymouth. V čekárně u lékaře, v lékárně, v nedalekých kancelářích…, byl všude a lidé se těšili z jeho přítomnosti. A co teprve, když se Susan dozvěděla, že jezdí pravidelně autobusem! Casper nejen že jím jezdil, ale na zastávce spořádaně čekal ve frontě, ve voze měl své oblíbené sedadlo a všichni řidiči na lince číslo 3 toužili mít to privilegium ho svézt. Svým cestováním se stal natolik proslulým, že o něm záhy začaly psát noviny a reportáž o neobyčejném kocourovi se objevila ve zprávách BBC. Fotografie s Casperem v Susanině náruči zdobila jeho oblíbené autobusy, lidé si o něm vykládali a každého zajímalo, co všechno tenhle kocourek dělá.






















Autor: Francis Scott Fitzgerald
Názov: Velký Gatsby
Vydavateľ: Dokořán
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Kniha zachycuje bouřlivá dvacátá léta, "jazzový věk", kdy nečekaná hospodářská prosperita byla vykoupena ztrátou morálních hodnot. Hlavní hrdina, Jay Gatsby, se ve snaze získat dívku svého srdce dostane do nejvyšších vrstev společnosti, kde je obdivován pro své bohatství i tajemství, jež ho obestírá, ale nikdy však do ní opravdu nezapadne, neboť pro něj jsou stále nejvyšší hodnotou vztahy mezi lidmi. Gatsbyho tragický konec, který je sám o sobě omylem, jako by jen podtrhoval nesmyslnost jednání lidí, kteří za to, co je v životě opravdu důležité, považují pozlátko bohatství...






















Autor: Jonathan Safran Foer
Názov: Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Oskar Schell je vynálezca, šperkár, amatérsky entomológ, frankofil, vegán, origamista, pacifista, perkusionista, amatérsky astronóm a archeológ, vášnivý zberateľ. Má deväť rokov a býva s rodičmi a s babkou v New Yorku. Keď jeho otec zahynie pri teroristickom útoku na Svetové obchodné centrum, Oskar v jeho šatníku nájde kľúč a začína pátrať po záhadnej zámke. Počas dobrodružnej cesty sa zoznamuje s prapodivnými obyvateľmi piatich newyorských mestských obvodov aj s históriou vlastnej rodiny. Nakoniec prichádza na prah dospelosti a zisťuje, že veľké veci v živote sa dejú príšerne nahlas a neuveriteľne blízko.






















Autor: Jonathan Safran Foer
Názov: Všetko osvetlené
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Na železničnú stanicu v ukrajinskom Ľvove prišiel mladý Američan Jonathan. Rozhodol sa, že podľa zažltnutej fotografie a niekoľkých starých máp nájde ženu menom Augustina. Tá počas holokaustu údajne zachránila život jeho dedovi. Necestuje sám, sprevádza ho mladík Alex, ukrajinský prekladateľ, presvedčený, že jeho angličtina je dokonalá, a pritom úplne nevhodne používa slová zo synonymického slovníka, Alexov starý otec, ktorého prenasledujú vlastné spomienky na vojnu, a pes menom Sammy Davis, Junior, Junior. Jonathan vyráža na donkichotskú cestu do minulosti a príbeh o nej, plný smutného, tak trochu kafkovského humoru, nás núti rozmýšľať o tom, na čo by sme najradšej zabudli.






















Autor: Ken Follett
Názov: Piliere Zeme
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Historický román Kena Folletta Piliere zeme sa po niekoľkých rokoch stal najčítanejším románom na všetkých kontinentoch, v Nemecku dokonca pripravujú 78. reedíciu a doteraz sa drží v rebríčkoch svetových bestsellerov. Ocitáme sa v stredovekom Anglicku, ktoré po smrti kráľa Henryho sužuje nielen občianska vojna, ale aj hladomor a rabovanie. Na Kingsbridgeskom priorstve a Shiringskom grófstve sa kruto podpíšu boje o následníctvo. Gróf zo Shiringu zomiera vo väzení, jeho majetku sa zmocňuje William z Hamleighu, ktorý sa neľudsky pomstí jeho deťom. Keď tieto nájdu útočište u priora Philipa v Kingsbridgei, nielen on, ale aj jeho snaha postaviť v Anglicku prvú gotickú katedrálu, sa stávajú terčom Williamovej nenávisti. Neštíti sa nijakej zrady, vraždy a neprávosti, len aby si posilnil svoju moc a získal väčšie bohatstvo. Anglická gotická katedrála – Follettova bytostná vášeň – sa stáva ďalšou nositeľkou deja spolu s rodinou Toma Staviteľa. Autor približuje zanietenie, umenie a majstrovstvo stredovekých staviteľov, ktorí v primitívnych podmienkach vytvorili kamenné skvosty, ktoré nám i dnes vyrážajú dych. Je to výnimočná kniha, pri čítaní máme pocit, že sami žijeme v stredoveku.






















Autor: Margaux Fragosová
Názov: Tiger, tiger
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Margaux Fragosová sa jedného letného dňa na blízkom kúpalisku stretne s Petrom Curranom. Ona má sedem, on päťdesiatjeden rokov. Peter ju aj s matkou pozve na návštevu do svojho domu a malé dievčatko tam nájde rajskú záhradu s exotickými zvieratkami, hrami a hračkami a čarovný dvor so záhradou. Jej duševne chorú matku starostlivosť o Margaux zaťažuje, a preto je Petrovi vďačná, že jej dcéru zahŕňa pozornosťou a vytvára pre ňu žiarivý imaginárny svet, takmer taký, ako vytvoril Lewis Carroll pre Alicu. Po čase Peter na seba rafinovane preberá úlohu kamaráta, otca i milenca Margaux. Šarmantný manipulátor zasahuje do všetkých aspektov jej života a pretvára ju z dieťaťa sršiaceho fantáziou a láskou na izolovanú mladú ženu na pokraji samovraždy. No keď má Margaux dvadsaťdva rokov, Peter – chorý a zničený pocitom viny – si siahne na život. Lyrický, hĺbavý a očarujúco jasný príbeh Tiger, tiger živo ilustruje hojivú silu spomienok a odhalenia tajomstiev. Pozoruhodné spomienky Margaux sú pohľadom do duše mladého dievčaťa padajúceho voľným pádom do bezodnej priepasti. Autorka ich tlmočí čitateľovi vrátane rodičov a tých, čo prežili zneužívanie. Úprimne vykresľuje, ako pedofil svoju obeť očarí a pripúta si ju k sebe.  





















 
Autor: Eva Franco
Názov: Kuchařka ze Svatojánu
Vydavateľ: MOTTO
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Být ženou znamená dávat a udržovat život v mnoha podobách. Zahřívat svou rodinu ohněm v kamnech i bezpodmínečnou láskou. Být opěrným sloupem, laskavou jistotou, která trvá bez ohledu na zmatek tam venku. Zdaleka nejde jen o jídlo, ale i k němu je třeba přistupovat vědomě. Dobře uvařit neznamená jen se chutně najíst, „dobře“ by mělo být nejen na jazyku, ale v celém těle, v mysli, na Zemi. Být ženou a pravou vládkyní krbu znamená dělat svět lepším místem pro všechny. Eva Francová je výtvarnicí na volné noze, která se rozhodla opustit město a žít se svou rodinou uprostřed přírody ve Svatojanském újezdu nedaleko Jičína. Mnoho fanoušků si získala nejen originálním přístupem k vaření a novými, vždy vyzkoušenými a ověřenými recepty, ale i neuvěřitelným klidem a pohodou, které čtenářům předává prostřednictvím svého blogu.



Autor: Eva Francová
Názov: Kuchařka ze Svatojánu: Zahrada na talíři
Vydavateľ: MOTTO
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Eva Francová si získala velkou popularitu svým food blogem Kuchařka ze Svatojánu i stejnojmennou kuchařkou Kuchařka ze Svatojánu. Její přístup ke stravování a vaření je v něčem novátorský, ale na druhou stranu je také návratem ke kořenům a tradicím. Přináší recepty, které využívají především rostlinnou stravu, jsou zdravé, fi nančně nenáročné a hlavně chutné. Lidské tělo je úžasný stroj, který bezchybně funguje, pokud se o něj staráme. Je skoro neuvěřitelné, jaké škody, rány či otravy dokáže samo napravit, pokud mu nebráníme, ale naopak ho podpoříme. Kuchařka ze Svatojánu: Zahrada na talíři směle pokrývá dnešní ohromnou poptávku po chutné a racionální výživě.     






















Autor: Eva Francová

Názov: Kuchařka ze Svatojánu: Zdraví z kuchyně
Vydavateľ: MOTTO
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Nová dávka zdravých receptů pro všechny milovníky dobrého jídla. Říká se, že ne každou nemoc je možné vyléčit jídlem, ale žádná nemoc se beze změny stravy vyléčit nedá. Pokud připustíme, že veškerý hmotný i nehmotný svět je pouze různá forma energie, musíme zákonitě dojít k tomu, že energií je i to, co sníme a vypijeme. Je moc dobře, že začínáme přemýšlet o našem jídle i v tomto kontextu. Naše vlastní zdraví by ale mělo být jen jedním z hledisek, skrze které posuzujeme naši potravu. Měli bychom si uvědomit, co naše nenasytnost způsobuje nejen nám samým, ale i okolnímu světu jako celku. Všichni jsme na jedné lodi a ta loď se jmenuje Země. 




















 



Autori: [zostavili] Otto Frank a Mirjam Pressler
Názov: Denník Anny Frankovej: 12. jún 1942 - 1. august 1944
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Úplné vydanie najznámejšieho denníka na svete pod záštitou Nadácie Anny Frankovej. Je len pár kníh, ktoré majú takú obrovskú výpovednú hodnotu a emocionálny náboj ako denník trinásťročnej Anny Frankovej, ktorá sa spolu s rodinou počas druhej svetovej vojny dva roky ukrývala v zadnej časti jednej budovy v Amsterdame. Tesne pred koncom vojny však bola prezradená a spolu s celou rodinou odvedená do koncentračného tábora, kde tesne pred koncom vojny zomrela. Zostali po nej len zápisky. Denník, do ktorého si zapisovala udalosti od 12. júna 1942 do 1. augusta 1944, a v ktorom očami dievčatka, ktoré musí akceptovať hrôzostrašnú realitu, zachytávala všetko, čo sa okolo nej dialo. A napriek tomu, že sa konca vojny nedožila, jej denník ostáva svedectvom neuveriteľnej krutosti nacistického režimu a pripomienkou udalostí, ktoré sa už nikdy nesmú zopakovať.





















 
Autor: Dawn Frenchová
Názov: Tak trochu úžasní
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Všichni nesnáší dokonalé rodinky. Takže Battleovy si prostě zamilujete! Ideální čtení pro každého, kdo měl v životě pocit, že s ním doma žije podivná skupinka cizinců, kterým se říká příbuzní. Nejprodávanější humoristická kniha roku 2011 v Británii. Prodáno více než 660 000 výtisků! Kniha humorným způsobem vypráví o obyčejné anglické rodině a především o sedmnáctileté Doře, která se považuje za ošklivku a teprve se učí hledat si zdravé sebevědomí. Dělá při tom ty základní chyby – například se přes Facebook seznámí s člověkem, který se vydává za někoho jiného než je, a má v úmyslu dívce ublížit. Její matka Mo, těsně před padesátkou, zjišťuje samé nepříjemné věci, hlavně to, že přestože je dětská psycholožka, nerozumí ani jednomu ze svých dvou dospívajících dětí. Taky v poslední době zešedivěla, a to jak zevnitř, tak vně. Její tvář působí na děti jako maska tlustého mandarína. Ještě že má muže. Ano, je to muž, takže tady se žádná velká pomoc očekávat nedá. Ale má taky psa a spoustu dalších problémů, které je třeba řešit.  






















Autor: Ladislav Fuks
Názov: Spalovač mrtvol
Vydavateľ: Odeon
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Příběh o "spalovači mrtvol", trochu podivínském a pilném zaměstnanci pražského krematoria Karlu Kopfrkinglovi, patří do prvního období spisovatelovy tvorby. Vyšel roku 1967 a spojoval bolestnou reakci na předválečné dramatické situace republiky a celé Evropy s groteskními a černými psychologickými a dějovými motivy. Příběh, odehrávající se na samém konci 30. let v pražských kulisách v době mnichovské kapitulace a okupace, působí až obludně logickým vývojem malého člověka k přijetí zla; patologický případ sleduje až k dovětku s datem pětačtyřicátého roku. Díky vnitřnímu napětí lidského příběhu a literárním kvalitám a rovněž díky úspěšnému filmovému zpracování se Spalovač mrtvol počítá k nejlepším prózám Ladislava Fukse.  























Autor: Cornelia Funkeová
Názov: Atramentové srdce
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: V roku 2003 Cornelia Funkeová prekvapila nielen čitateľov, ale aj kritikov. Atramentové srdce je zázračná rozprávka, je to napínavý román pre mládež, ale aj hlbokomyseľný dobrodružný román pre dospelých. Autorka očarúva čitateľa príbehom, ktorý je plný napätia, nápadov, prekvapivých zvratov, poézie a túžby. Na druhej strane neuhýba pred surovosťou, zloduchmi a smutnými príbehmi. Meggie žije so svojím otcom v starom dome, keď sa jednej upršanej noci objaví pred ich dverami neznámy muž. Varuje jej otca pred Kaprikornom, a preto hneď za svitania opúšťajú dom, aby si našli nový úkryt u tety Elinor. Keď otca unesú, Meggie s Elinor sa ho vyberú hľadať a len postupne sa dozvedajú o tajomstvách, ktoré pred nimi ukrýva. Atramentové srdce je nádherne vyrozprávaný príbeh o knihe, o zázraku čítania a o význame, ktorým príbehy obohacujú náš život. Kto z nás si neželal, aby ožili jeho obľúbené postavy z knihy? V Atramentovom srdci sa tento sen stáva skutočnosťou. Meggie, Mo, ale aj ostatní za to zaplatia vysokú cenu. Náherný rozprávkový svet a temná zloba kráčajú ruka v ruke a zdá sa, že spočiatku sa zlu darí o čosi lepšie. V Nemecku sa Atramentové srdce dočkalo už 23. vydania, a keď sa príbeh prehupol cez oceán, neušiel pozornosti Hollywoodu a stal sa celosvetovým bestsellerom.   






















Autor: Cornelia Funkeová
Názov: Atramentová krv
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Nedostupný, fantazijný svet, o ktorom všetci snívali v Atramentovom srdci, sa stáva skutočnosťou. Prašnoprstova desaťročná mora sa končí, keď sa pomocou Orfea dostane do Atramentového sveta a stretne sa s milovanou Roxanou. Fenoglio sa medzitým usadil v Ombre a svojimi príbehmi sa usiluje pomôcť dobru a poraziť zlo, no nie vždy sa mu to darí. Príbeh sa mu pomaly vymyká z rúk a začína sa rozprávať sám... Farid nevedel, prečo tu Prašnoprst kunu nechal, a Meggie mu to nevysvetlila, hoci dôvod veľmi dobre poznala. Veď sama porozprávala Prašnoprstovi, akú úlohu zohrá kuna v jeho príbehu. Že kvôli Gwin zomrie nepeknou krvavou smrťou – ak sa teda splní to, čo napísal Fenoglio. Keď sa však Farida pýtala na kunu, iba utrápene krútil hlavou. „Je preč,“ povedal. „Uviazal som ju v záhrade, lebo knihomoľka do mňa stále hučí kvôli vtákom, ale prehrýzla lano. Všade som ju hľadal, no zmizla.“ Múdra Gwin. Na veľtrhu detskej knihy v Lipsku po prvý raz udeľovali Medzinárodnú cenu mladých čitateľov, ktorú iniciovala nadácia Čítanie. V dvoch hlasovacích kolách 63 000 mladých čitateľov rozhodlo o prvenstve trilógie Atramentový svet, ktorú napísala Cornelia Funkeová.    






















Autor: Cornelia Funkeová
Názov: Atramentová smrť
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Atramentová smrť uzaviera dobrodružné príbehy hrdinov, ktorí sa ocitli v nádhernom fantazijnom svete, kde museli obstáť v mnohých bojoch a skúškach. Mo sa odhodlá navštíviť priehľadné a zároveň neľudské Biele panie v ríši mŕtvych, aby im vyrval svojho priateľa, ale za jeho prepustenie musí dať sľub samotnej Smrti. Ak ho nedodrží, zaplatí nielen svojím životom, ale aj životom svojej dcéry. A preto sa dobrovoľne vzdáva do rúk Hadohlava a v sprievode Violanty odchádza cez Nedobytný most na Jazerný hrad, kde sa znepriatelené strany stretnú v poslednom boji. Jazerný hrad postavili preto, aby ochránil zopár nešťastných detí pred svetom, ale čím dlhšie blúdil Mo po jeho chodbách, tým väčšmi sa mu zdalo, že hrad čaká len na to, aby sa medzi pomaľovanými stenami utopil vo vlastnej temnote. Prašnoprstov ohnivý vlk bežal popredku, akoby poznal cestu, a Mo šiel za ním. Zabil štyroch ďalších vojakov. Hrad patril Tančiohňovi a Sojkovi, mali to napísané na tvárach, a od zlosti, ktorú v ňom roznietil Orefeus, bodal okolo seba, až sa mu čierne šaty napili krvou. Aj srdce mu sčernelo od Orfeových slov. Trilógia Atramentový svet je rozprávačský raj, pestrý dobrodružný kaleidoskop, pocta knihe a zaznávanému umeniu predčítania.   

 
 


 
  

  
 
  
 

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára