Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 24. marca 2016

Knižný úlovok: Roald Dahl - Od A do Z - souhrnné vydání nejlepších povídek, sv. 1


Knihy Roalda Dahla som nedávno spomínala v článku Knižné objavy v práci 4/2016. Aj dnešný článok bude venovaný tomuto spisovateľovi, no priestor tentoraz dostanú jeho knihy určené dospelým čitateľom.

Roald Dahl (1916-1990) bol britský spisovateľ nórskeho pôvodu. Písal knihy pre deti i pre dospelých. Jeho diela výstižne charakterizoval Jozef Kuric (2012): "jeho diela sa vyznačovali neuveriteľnými zápletkami príbehov, nepredvídateľnými závermi a nezvyčajným humorom, ktorý bol často odetý do čierneho rúcha. Práve jeho čierny humor bol asi najväčším lákadlom pre čitateľov, možno aj preto, že pred Roaldom Dahlom sa tento typ humoru veľmi nevyskytoval." Podľa Kurica (2012) sú "jeho príbehy plné neskutočne skutočných postáv, nechýba im dobrodružstvo a napätie. Vyznačujú sa suchým až čiernym humorom, ktorý Dahl aj detským čitateľom predkladal ľahostajne a bez štipky ostychu. Stvoril tak paralelný svet plný fantázie a nádherných postáv, ktorý je samozrejme možné pochopiť len čítaním jeho literárnych diel."

prevzaté: http://www.yenmag.net

Považujem za veľmi zaujímavé, že Dahl bol schopný napísať také úžasné a vtipné príbehy aj napriek tomu, že ho počas života postretlo množstvo veľkých životných tragédií. Keď mal 4 roky, zomrela jeho sestra na zápal slepého čreva. O rok neskôr zomrel jeho otec na zápal pľúc. Dahl bol ako dieťa často šikanovaný a cítil sa počas štúdia veľmi osamelo. Ani v dospelosti ho život nešetril - zomreli mu dve z jeho piatich detí. Napriek všetkým týmto životným udalostiam napísal veľa úžasných kníh, ktoré milujú deti i dospelí.

Množstvo jeho diel bolo preložených do slovenčiny. Pre detských čitateľov napríklad: Jakub a obrovská broskyňa, Charlie a továreň na čokoládu, Charlie a veľký sklený výťah, Obrovský krokodíl, Čarodejnice, Kamoš obor, Žirafa, Pelly a ja, Matilda. Pre dospelých čitateľov napríklad: Človek ako vy, Aj jahňa môže zabiť, Ľúbostné rošády, Príbehy nečakaných koncov...

V slovenčine vychádza množstvo Dahlových kníh vo vydavateľstve Enigma, v minulosti vychádzali aj vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ.  

Množstvo Dahlových kníh vyšlo aj v češtine. Veľmi ma zaujala edícia vydavateľstva VOLVOX GLOBATOR - Sebrané spisy Roalda Dahla. Dnes som si kúpila knihu z tejto edície s názvom Od A do Z: souhrnné vydání nejlepších povídek, svazek 1.

Bibliografické údaje kúpenej knihy:

Autor: Roald Dahl
Názov: Od A do Z: souhrnné vydání nejlepších povídek, svazek 1
Vydavateľ: VOLVOX GLOBATOR
Rok vydania: 2010
Vydanie: 1.
Edícia: Sebrané spisy Roalda Dahla

Oficiálna anotácia: Souborným vydáním padesáti nejlepších Dahlových povídek se završí Sebrané Dahlovy spisy, které soustavně vydáváme od svého založení. Nezbytnost pro všechny Dahlovy příznivce, kteří chtějí mít v knihovně jeho tvorbu pro dospělé konečně kompletní.

prevzaté: www.nejlevnejsi-knihy.cz





















Kniha obsahuje napríklad tieto poviedky: Antikvář, Člověk jako vy, Čubka, Farářovo potěšení, Hračka, Chirurg, Chutě, Mateří kašička, Mistr světa, Muž s deštníkem...

Táto kniha je prvou Dahlovou knihou pre dospelých, ktorú mám v pláne prečítať, ale určite nie jedinou. Stihla som už objednať aj druhý zväzok (žiadne kníhkupectvo v mojom okolí ho nemá na predajni, preto som ho objednala z e-kníhkupectva Gorila).  

Čítali ste niektorú z Dahlových kníh pre dospelých? Ak áno, napíšte mi prosím komentár pod článkom. 

Zdroje:

KURIC, J.: Svet podľa Roalda Dahla. Blog.SME.sk, 2012, [cit. 24. marca 2016]. Dostupné na webovskej stránke (world wide web): jozefkuric.blog.sme.sk/c/285407/Svet-podla-Roalda-Dahla.html

Roald Dahl. Wikipédia, 2016, [cit. 24. marca 2016]. Dostupné na webovskej stránke (world wide web): https://sk.wikipedia.org/wiki/Roald_Dahl

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára