Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 14. apríla 2016

N


Autor: Fernando Namora
Názov: V nedeľu podvečer
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 1970

Oficiálna anotácia: Namora, lisabonský lekár, si získal touto knihou svetovú popularitu. Jeho hrdina Jorge, takisto lekár, má v nemocnici na starosti ťažké prípady leukémie. Je svedomitý, no súcit s utrpením maskuje navonok cynizmom, ktorý mu bráni nájsť si cestu k ľuďom aj v osobnom živote. Až jedného dňa príde na kliniku mladá žena, ktorá si postupne uvedomuje, že zomrie, no tým viac miluje život a ľudí. Táto žena zmení i Jorgeho povahu.























Autor: Doug Naylor
Názov: Červený trpaslík: Poslední člověk (3/4)
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2003

Oficiálna anotácia: Dvě světově proslulé knihy o vesmírné těžařské lodi Červený trpaslík (česky Argo 2002, 2003) z přelomu osmdesátých a devadesátých let sepsala autorská dvojice Rob Grant & Doug Naylor. V polovině devadesátých let se oba autoři k tématu vrátili, tentokrát každý zvlášť. Kniha Douga Naylora sleduje příběh posledního člověka v tři miliony let vzdáleném vesmíru. David Lister třímá v rukou osud celého lidstva. Jedinými pomůckami mu přitom jsou jeho duchaplnost, mazanost a dvoustrana s dámským prádlem, vytržená z nabídkového katalogu zásilkové služby. A samozřejmě u toho nesmí chybět Rimmer, Kocour a Kryton.












 










Autor: David Nicholls
Názov: Jeden deň
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Román z prostredia súčasnej Veľkej Británie o vzťahu medzi mužom a ženou, ktorí sa spoznali na vysokej škole a napriek vzájomnej príťažlivosti sa rozhodnú, že zostanú najlepšími priateľmi. Lenže môže existovať skutočné priateľstvo medzi mužom a ženou? Nie je to skôr láska? Dexter a Emma sa zoznámili na vysokej škole a napriek vzájomnej príťažlivosti sa rozhodli, že zostanú len priateľmi. Dvadsať rokov, počas ktorých sledujeme ich osud, si budú vzájomne prenikať do sŕdc, pomáhať si aj ubližovať, zbližovať sa aj vzďaľovať, aby nakoniec pochopili, že najšťastnejší sú, keď sú spolu. Lenže niekedy môže najdôležitejšie rozhodnutie nášho života prísť príliš neskoro... Román je plný vtipných postrehov, vypointovaných príbehov a skvele zaznamenaných ľudských pocitov dvadsiatnikov, tridsiatnikov a štyridsiatnikov. Na pozadí ľúbostného príbehu autor odkrýva prednosti a nedostatky všetkých generácií naprieč spoločenským spektrom. Ako s postavami zamáva život? Ako naplnia svoje ideály? Kto sa prepožičia kompromisom?
 

Román Jeden deň sa stal medzinárodným bestsellerom a dočkal sa aj filmového spracovania v hlavnej úlohe s Anne Hathawayovou a Jimom Sturgessom.























Autor: Jakob Nielsen & Marie Tahir
Názov: Použitelnost domovských stránek
Vydavateľ: Zoner Press
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: Americký bestseller Homepage Usability od dvojice světoznámých expertů na použitelnost webových stránek Jakoba Nielsena a Marie Tahir konečně vychází i v českém jazyce pod názvem Použitelnost domovských stránek. Tato celobarevná kniha obsahuje ohromné množství informací, které vám ve všech ohledech pomohou vylepšit vaši domovskou stránku. Kniha obsahuje 50 podrobných recenzí světoznámých domovských stránek, 113 podrobně rozepsaných doporučení ohledně použitelnosti webů, díky nimž se podstatně posunete vpřed a celkem 1 135 různých komentářů, rad a praktických doporučení. Pomocí této knihy vytvoříte pevné základy, na nichž můžete vystavět domovskou stránku, která bude dobře sloužit vám i vašim zákazníkům.  























Autor: Jožo Nižnánsky
Názov: Cholera
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ
Rok vydania: 1958

Oficiálna anotácia: Dobrodružno-historická próza popisujúca skutočné historické udalosti - sedliacke povstanie na Slovensku v roku 1831 proti útlaku šľachty. Ukazuje biedu a tragédiu ľudu zosilnenú všadeprítomnou, masovo rozšírenou a nevyliečiteľnou chorobou. Na pozadí týchto dramatických udalostí sa odohráva milostný trojuholník krásavice Magdy, švárneho nadporučíka a statočného Michala... (prevzaté z Databázy knih)
























Autor: Jožo Nižnánsky
Názov: Právo prvej noci 1 & 2
Vydavateľ: L. Mazáč
Rok vydania: 1937

Oficiálna anotácia: Dobrodružno-historický román slovenského autora. Príbeh lásky dvoch obyčajných mladých ľudí, ktorým šťastie skazí právo prvej noci, ktoré mal v časoch poddanstva ich pán... (prevzaté z Antikvariatshop.sk)




















 


Autor: Jožo Nižnánsky
Názov: Studňa lásky
Vydavateľ: Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry
Rok vydania: 1964

Oficiálna anotácia: Základom Studne lásky je dávna legenda o vyhĺbení zámockej studne na Trenčianskom hrade. Vytesali ju v nepoddajnej skale Turci na príkaz obchodníka Omara, zaľúbeného do tureckej krásavice Fatmy, ktorá sa dostala na Slovensko ako zajatkyňa. Pán hradu Štefan Zápoľský ju nechcel Turkom vydať za nič na svete a preto im dal zdanlivo nesplniteľnú podmienku: pustí ju, ak vyrúbu do trenčianskej skaly studňu.























Autor: Jožo Nižnánsky
Názov: Trnava, ruža krvavá
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2001

Oficiálna anotácia: Dej románu sa odohráva v dobe najväčšieho protihabsburského povstania, ktoré viedol František Rákoczi na začiatku 18. storočia. Autor opisuje kruté boje povstaleckých vojsk a cisárskej armády, kurucov a labancov. Všetko v mene náboženskej slobody a túžbe po dôstojnom živote. Na osudoch hrdinov vykresľuje dobovú atmosféru Trnavy v pútavom príbehu plného lásky, zrady, hrdinstva, ale aj lži a nerozhodnosti, pričom dômyselne spája historické udalosti s vlastnou fantáziou.
















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára