Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 16. apríla 2016

P


Autor: Arto Paasilinna
Názov: Autobus sebevrahů
Vydavateľ: Hejkal
Rok vydania: 2006

Oficiálna anotácia: Novinka oblíbeného finského spisovatele vypráví o skupině nešťastných Finů a Finek, kteří už od života nic dobrého nečekají a rozhodnou se spáchat hromadnou sebevraždu. Luxusním autobusem se vydají až na nejsevernější mys Evropy, kde se chtějí vrhnout do vln Ledového oceánu. V rozhodujícím okamžiku se ale ukáže, že mnoha sebevrahům se vlastně umřít nechce. Neustále sebevraždu odkládají a po mnoha dobrodružstvích nakonec doputují až na nejjižnější mys Evropy.

Paasilinnovi hrdinové a jejich osudy jsou humorné i dojemné: chovatel sobů Uula Lismanki prchá před spravedlností, protože okradl americké filmaře při stavbě sovětského koncentráku v Laponsku o statisíce dolarů, kožešinový farmář Sakari Piippo chtěl předvádět cvičené norky, oblékl svou ženu do sexy prádla z norkových kožešin, ale přišel o norky i o manželku...

Ve vážnější rovině můžeme Paasilinnovu knihu číst jako svéráznou oslavu života - se smrtí si zahrávat můžeme, ale se životem ne. 
























Autor: Adrián Paenza
Názov: Matematiko, jsi to ty?: čísla, osobnosti, problémy a zvláštnosti
Vydavateľ: Kniha Zlín
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Dobré knihy nám vydrží jeden den. Lepší vydrží jeden rok. A velmi dobré knihy vydrží mnoho let. Ale také existují knihy, které nás provázejí po celý život - a ty jsou nepostradatelné. Tato kniha se řadí mezi ty, jež trvají po celý život - taková truhla s pokladem, která nás po otevření zavalí otázkami a záhadami, čísly tak velkými, že jsou až nekonečná (různě nekonečná), osobnostmi, s nimiž by se člověk chtěl setkat a popovídat si s nimi jako s přáteli. Více než million čtenářů ve dvaceti zemích světa už takového přítele našlo.

Matematiko... jsi to ty? Snad je ukrytá v nějakém problému, ale co je jisté, je to, že je za rohem, v našem každodenním životě a čeká, až ji objevíme. Zde je vynikající průvodce, který nás postrčí to prozkoumat. Na cestě tímto vesmírem se potkáme s neuvěřitelnými čísly nebo s různými druhy nekonečnosti, nahlédneme do propasti dělení nulou a naučíme se tajemstvím světa sázek a pravděpodobnosti. Matematika nám také pomůže vyřešit záhady a odhadnout neuvěřitelná množství: od počtu vlasů až k litrům krve, od pravděpodobnosti, že dvě jakékoli osoby budou mít narozeniny ve stejný den, až po čísla společných předků.
 


























Autor: Chuck Palahniuk
Názov: Klub bitkárov
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Bezmenným rozprávačom kultového románu Klub bitkárov je mladý muž, ktorý má ubíjajúcu prácu a trpí nespavosťou. Úľavu hľadá na stretnutiach podporných skupín pre pacientov postihnutých ťažkými chorobami, kde predstiera, že je jedným z nich. Všetko sa však dramaticky zmení, keď na stretnutia začne chodiť Marla, mladá žena, ktorá tiež predstiera choroby. Na scénu zakrátko prichádza záhadný a charizmatický Tyler Durden. Rozprávač a Tyler Durden založia tajnú organizáciu, klub bitkárov, ktorý sa riadi pevnými pravidlami. V suteréne barov sa po večeroch schádzajú muži, vyzývajú sa navzájom na súboj a bijú sa, „dokedy je to nutné“. Tyler sa chystá zraziť na kolená civilizáciu so svojou armádou tých, čo sa vzbúrili proti sivej každodennej existencii. Rozprávač je jediný, kto s ním môže bojovať. Ale aké má šance? Rozvíja sa podivný trojuholník lásky a nenávisti. A temná hra, ktorá možno nie je hrou...  























Autor: Chuck Palahniuk
Názov: Neviditelné nestvůry
Vydavateľ: Euromedia Group - Odeon
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Supermodelka Evie Cottrellová měla kdysi úplně vše: krásné tělo, zářivý úsměv, peníze, dům, přítele a prý i bratra. V románu ji ale nejprve poznáme trochu jinak. Respektive ji nepoznáme, protože je celá zahalená v hedvábných závojích. „Musíš vypadat, jako že si střežíš tajemství,“ vykládá Brandy Alexanderová, žena s větším množstvím plastických operací, než kolik jí je let. Evie však nechce být tajemná, Evie přišla při autonehodě o obličej – někdo po ní vystřelil z kulovnice sedm dvaašedesát. Kulka jí utrhla čelist. Strávila měsíce v nemocnici. Neumřela. Tvář jí ale vrátit nemohli, protože ji sezobali ptáci. Evie Cottrellová je bez obličeje, bez možnosti mluvit a bez přítele pěkně vytočená. Dokonce tak spravedlivě vytočená, že se rozhodne zabít svou nejlepší kamarádku. A kdyby byl naživu bratr, ten prevít, zabila by ho taky. Na to, aby se mohla bránit nespravedlivému a zlému světu, na to se musí do toho světa nejprve vrátit – zahalená v závojích, s Brandy Alexanderovou a „jejím“ přítelem Sethem po boku. Uživit se je už snadné: Koupelnu má doma každý a spoustu léků ve skříňkách taky. Stačí si město od města dávat honosně znějící jména, tvářit se jako zájemce o nemovitost a v koupelnách si pak nabrat tolik léků, že se tím všichni slušně uživí... Ve své prvotině, s níž ho nakladatelé původně odmítli, Palahniuk nakousl témata svých pozdějších proslavených prací – sex, násilí, perverzní úchylky i problematiku transsexuality.























Autor: Chuck Palahniuk
Názov: Ukolébavka
Vydavateľ: Euromedia Group - Odeon
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Novinář Carl Streator, který píše sérii článků o syndromu náhlého úmrtí nemluvňat, si povšimne, že na místech, kde k úmrtím došlo, se obvykle vyskytuje kniha Básně a říkanky celého světa. Kniha obsahuje zdánlivě neškodnou říkanku, ve skutečnosti však šamanskou formuli, která po přednesení, dokonce i v duchu, zabíjí. Carl se rozhodne „zachránit svět“ a začne výtisky této knihy ničit...























Autor: Orhan Pamuk
Názov: Čierna kniha
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Román Orhana Pamuka Čierna kniha (1990) sa označuje za oficiálny koniec realizmu v tureckej literatúre. Okrem kriminálnej zá200pletky v ňom nájdeme aj postmodernistické pohrávanie sa s identitou a s motívom dvojníkov. Je to gigantické dielo, no v istom zmysle mu chýba pravá románová zápletka. Zjednodušene ho možno charakterizovať takto: Galip sa jedného dňa zobudí a zistí, že mu zmizla manželka. Domnieva sa, že sa vybrala hľadať svojho prvého manžela Dželála, známeho novinára. Galip sa vyberie za Dželálom, lebo si myslí, že cez neho nájde svoju ženu, no s prekvapením zistí, že zmizol aj on. Pátrajúc teraz už po dvoch zmiznutých ľuďoch sa Galip ponorí do Dželálovho života, do jeho novinárskeho písania a postupne aj do jeho identity, až sa stane ním samým. Číta si jeho články a odhalí množstvo doteraz neznámych vecí o sebe, o svojej žene aj o minulosti jej prvého manžela. Od tej chvíle nie je jasné, či máme pred sebou ešte Dželálove reminiscencie, alebo ich Galip reinterpretoval, či rovno prepracoval, prípadne či Galip svoje vlastné slová vydáva za Dželálove. Odrazu nič nie je jasné, všetko sa zahmlieva, zamotáva... 























Autor: Orhan Pamuk
Názov: Moje meno je Červená
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2007

Oficiálna anotácia: Keby sme chceli k románu Moje meno je Červená hľadať paralelu v súčasnej európskej literatúre, na prvom mieste by to bolo dielo Umberta Eca Meno ruže. Dej románu sa odohráva v priebehu desiatich dní roku 1591 v zasneženom Istanbule. Román má kriminálnu zápletku. Ako prvý z radu rozprávačov, medzi ktorých okrem živých ľudí patria aj obrazy a červená farba, sa o slovo hlási zavraždený. V románe sa rozvíjajú a prelínajú dve hlavné témy: téma prípravy panovníkom iniciovanej knihy, ilustrovanej už s aplikovaním prvkov maliarstva Západu a téma lásky Čierneho k svojej sesternici Šeküre. Kým pri prvej téme sa autor inšpiroval bohatou tradíciou tureckej miniatúrnej maľby, druhá téma nadväzuje na nemenej bohatú tradíciu poézie a ľudovej slovesnosti nielen tureckej, ale aj perzskej. 





















 

Autor: Orhan Pamuk
Názov: Múzeum nevinnosti
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: V prvom pláne ide o ľúbostný príbeh muža Kemala z bohatej rodiny, zasnúbeného s dievčaťom z rovnakej vrstvy, ktorý sa zamiluje do vzdialenej príbuznej, stojacej spoločensky nižšie. Po viacerých dramatických zvratoch a uplynutí dlhého času sa nakoniec môžu vziať, ale zasiahne osudová náhoda a príbeh sa končí tragicky. Kemal prežije a založí múzeum zo všetkého, čo mu jeho veľkú lásku pripomína. Aj Istanbul, veľmi staré mesto, akoby tu bolo múzeom samého seba z lepších čias, ktoré zažilo. Možno za Atatürka, možno ešte za Osmanskej ríše. No viaceré vrstvy jeho obyvateľstva túžia po identifikovaní sa so západom.























Autor: Orhan Pamuk
Názov: Nový život
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: V románu Nový život student Osman propadne kouzlu záhadné knihy a zároveň i překrásné dívce Canan, v jejíchž rukou knihu poprvé spatřil. Když Canan zničehonic zmizí, vydává se ji Osman hledat a zároveň odhalovat záhady světa popsaného v knize. Opouští všechny dosavadní jistoty a podniká dalekou cestu, aby unikl moderní civilizaci a znovu objevil tradiční způsob života. V knize nacházíme téma střetu modernity a tradice, Východu a Západu, ale můžeme ji chápat i jako napínavou road-movie s kriminální zápletkou, jako mystickou cestu za poznáním Boha či smyslu života.























Autor: Orhan Pamuk
Názov: Tichý dom
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2014

Oficiálna anotácia: Román Tichý dom dostal francúzsku cenu Prix de la Decouverte Européene. Literárni fajšnmekri si pri jeho čítaní určite prídu na svoje. Dej zasadil Orhan Pamuk do svojej domoviny, Turecka.

Deväťdesiatročná vdova a pravoverná moslimka Fatma čaká vo svojom dome v Džennethisare na návštevu vnúčat. Spoločnosť jej robí sluha Redžep, nemanželský syn jej nebohého manžela a trpaslík, čo sa o ňu stará, keďže Fatma je takmer úplne pripútaná na lôžko. Starena sa nevie dočkať vnúčat, hoci jej veľa radosti neprinášajú. Podľa nej sú nakazené modernosťou, ateizmom a hriešnosťou. Najstarší vnuk Faruk, historik, pochybuje o tom, že udalosti, o ktorých číta v archíve, majú zmysel a pochybnosti utápa v alkohole. Jeho sestra Nilgűn je ľavičiarka a za svoje politické názory zaplatí najvyššiu cenu. Stredoškolák Metin chce žiť ako jeho bohatí spolužiaci a odcestovať do Ameriky. Redžepov synovec Hasan odíde zo školy a pripojí sa k pravicovým nacionalistom. A práve na jeho osude vidieť, čo sa stane, keď sa všetky tieto protirečivé sily dajú do pohybu.
























Autor: John C. Parkin
Názov: Podnikání podle Amazon.com: tajemství nejúspěšnějšího internetového obchodu na světě
Vydavateľ: Eugenika
Rok vydania: 2010

Oficiálna anotácia: Kniha opisuje cestu, ktorú prešla od svojho vzniku až dodnes Amazon.com – jedna z najnavštevovanejších internetových stránok na svete. V rámci zaujímavého rozprávania vychádzajú na povrch dôležité a všeobecne platné tajomstvá úspechu. 























Autor: Yeonmi Parková
Názov: Abych přežila: můj útěk ze Severní Koreje   
Vydavateľ: Argo
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia:
Když bylo Yeonmi třináct, uprchly s matkou a sestrou ze Severní Koreje do Číny. Hnal je strach z komunistického režimu, který právě uvěznil otce rodiny, touha po svobodě, ale také obyčejný hlad. Cestou se jim však ztratila sestra a v Číně na ně čekalo kruté zklamání: Yeonmi s matkou skončily v rukou obchodníků s lidmi. Po dlouhých peripetiích se nakonec vysněné svobody přece jen dočkaly: dorazily do Jižní Korey a dokonce se zde shledaly se ztracenou sestrou. 

Autobiografický příběh Yeonmi Parkové je fantastickým svědectvím o síle rodinných pout a vyprávěním člověka, který touží nejen po svobodě, ale hlavně po obyčejném slušném životě bez každodenního ponižování a politického vyplachování mozků. Abych přežila je dechberoucím napínavým příběhem, ve kterém nechybí dramatické filmové scény, nečekané zvraty, ale i jemný podvratný humor.

























Autor: Boris Pasternak
Názov: Doktor Živago
Vydavateľ: Euromedia Group
Rok vydania: 2005

Oficiálna anotácia: Román Doktor Živago, dlouhá léta ve vlasti autora i u nás obestřený fluidem zakázaného, vyvolal rozruch hned v roce 1956, kdy jej Pasternak dopsal a nabídl k uveřejnění. Neuspěl. O rok později vyšel rusky v Itálii, zanedlouho pak italsky, anglicky, švédsky, norsky, francouzsky a německy. Jednotlivé části románu zachycují klíčové okamžiky života titulního hrdiny Jurije Živaga, spojené s významnými společenskými událostmi v Rusku: revoluce a stávky dělníků v roce 1905, první světová válka, revoluce v roce 1917, porevoluční vývoj... Jako červená nit se románem vine příběh velké, avšak nenaplněné lásky; děj je rovněž prostoupen úvahami o smyslu života a umění. Mimořádnou roli sehrává v díle náhodná osudovost, která ovlivňuje životy jednotlivých postav a vzájemně je propojuje. Podle románu byl roku 1965 natočen úspěšný film ověnčený pěti Oscary.
























Autor: Randy Pausch
Názov: Posledná prednáška
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2009

Oficiálna anotácia: Veľa profesorov má prejavy nazvané "Posledná prednáška". Profesorov požiadajú, aby zvážili svoje odstúpenie, a potom predniesli svoje úvahy o tom, na čom im najviac záleží. A kým rečnia, publikum sa v duchu neubráni tej istej otázke: Akú múdrosť by sme odovzdali svetu, keby sme vedeli, že je to naša posledná šanca? Keby sme sa mali zajtra pominúť, aké posolstvo by sme chceli zanechať? Keď Randyho Pauscha, profesora počítačovej vedy na Carnegie Mellon University, požiadali o takúto prednášku, nemusel si predstavovať, že je posledná, pretože mu prednedávnom diagnostikovali rakovinu v terminálnom štádiu. No jeho prednáška – „Ako skutočne splniť svoje detské sny“ – nebola o zomieraní. Bola o tom, aké je dôležité prekonávať prekážky, umožniť aj iným ľuďom splnenie ich snov, ako sa treba chopiť každej chvíle (pretože: „Čas je všetko, čo máte. A možno jedného dňa zistíte, že ho máte menej, ako ste si mysleli.“) Bolo to zhrnutie všetkého, čomu Randy veril. Hovoril o žití.

18. septembra 2007 predstúpil pred 400-členné publikum v aule Carnegie Mellon University, aby predniesol svoju poslednú prednášku. Na plátno premietol diapozitívy svojich CT snímok a povedal prítomným o rakovine, ktorá požiera jeho pankreas a v priebehu niekoľkých mesiacov si vyžiada jeho život. V ten deň na pódiu pôsobil Randy mladistvým dojmom, vyžarovala z neho energia, krása, veselosť, ktorá sa občas prelínala s temným humorom. Pôsobil neporaziteľným dojmom. No bola to, ako sám priznal, len krátka chvíľa.
 

Randyho prednáška sa stala fenoménom, rovnako ako kniha, ktorú vytvoril na tom istom princípe, oslave snov, o ktorých uskutočnenie sa všetci usilujeme. Žiaľ, Randy svoj boj s rakovinou pankreasu 25. júla 2008 prehral. Jeho posolstvo však bude naďalej inšpirovať nás všetkých i nasledujúce generácie.

V tejto knihe Randy Pausch spojil humor, inšpiráciu a inteligenciu, čo vytvorilo z jeho prednášky fenomén a dodalo jej neopakovateľnú podobu. Je to kniha, po ktorej rady siahnu aj nasledujúce generácie.






















 
 


Autor: Martin Pecina
Názov: Knihy a typografie
Vydavateľ: Host
Rok vydania: 2012

Oficiálna anotácia: Kniha je pokusem o příspěvek k prakticky neexistujícímu „žánru“, zabývá se procesem tvorby knih z pohledu knižního úpravce. Přináší eseje o čtení, knihomilství, knize i knihovnách, ale zároveň funguje jako praktická příručka, užitečná při navrhování beletrie, poezie i odborné literatury. Obsahuje kapitoly o všech faktorech, které obvykle (jsou-li provedeny profesionálně) zůstávají čtenáři skryty. Autor se věnuje čitelnosti, sazbě, kombinování písem a ilustrací, volbě materiálů i drobným typografickým detailům, podstatně ovlivňujícím chápání textu.  

























Autor: James Peterson
Názov: Co by mél vědět správný kuchař: 484 rad, tipů, triků a technik jak si usnadnit práci v kuchyni
Vydavateľ: Euromedia Group - Ikar
Rok vydania: 2013

Oficiálna anotácia: Chcete-li se zdokonalit v loupání, sekání nebo krájení, míchání nebo šlehání, vaření, pečení, dušení, grilování, či dokonce v etiketě při návštěvě restaurace, vše najdete zde: mistr kuchař vám nabízí 484 triků, technik a způsobů, které vám usnadní práci a zdokonalí postup tak, že kulinářský výsledek bude na jedničku. Návody krok za krokem s barevnými fotografiemi, stovky inspirativních nápadů a tucty lahodných receptů dělají z knihy mistrovský kurz pro kuchaře.  






















 
 

Autor: Arturo Pérez-Reverte
Názov: Dumasov klub
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: Najčítanejší a najprekladanejší španielsky prozaik súčasnosti Arturo Pérez-Reverte, (v Slovarte Flámsky obraz a Templárova posledná výprava) v knihe Dumasov klub rozohráva dômyselnú intelektuálnu partiu, stierajúcu hranice medzi literatúrou, hrou a realitou, medzi okultizmom a skutočnosťou. Padlí anjeli, satanské praktiky a očarenie dielami Raphaela Sabatiniho a Alexandra Dumasa sa stali inšpiráciou príbehu      zo sveta antikvárnikov a kníhkupcov, zberateľov a reštaurátorov starých kníh. Na počiatku príbehu plného tajomstva, démonizmu a kabalistických praktík je samovražda zberateľa kníh Enriqua Taillefera, originálny rukopis jednej kapitoly z Troch mušketierov a návod na vyvolávanie diabla. Román Dumasov klub, ktorého nové vydanie nemôže chýbať medzi narodeninovými titulmi Vydavateľstva SLOVART, sa stal predlohou k slávnemu Polanskeho filmu Deviata brána.





















 


Autor: Vladimír Pistorius 
Názov: Jak se dělá kniha
Vydavateľ: Pistorius & Olšanská
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Kniha poskytuje obsáhlý přehled informací potřebných při vydávání knih a může sloužit jako referenční příručka pro nakladatelské pracovníky i jako základní zdroj odborných údajů pro každého, kdo s vydáváním knih začíná, nebo kdo se jen prostě zajímá o knižní. Nové vydání je oproti předchozímu (2005) výrazně přepracované. Jednak zachycuje změny, které se v legislativě i na českém knižním trhu udály během posledních šesti let (změny autorského zákona, růst DPH, doplnění přehledných časových řad), kromě toho také reflektuje technologické změny, které v poslední době přinesl technologický vývoj (práce s elektronickými obrázky, digitální tisk, příprava tiskových forem metodou CTP atd.).






















  


Autor: Peter Pištanek
Názov: Rivers of Babylon
Vydavateľ: L. C. A.
Rok vydania: 2003

Oficiálna anotácia: Román Rivers of Babylon vzbudil nebývalý čitateľský a kritický záujem. Pišťanek v ňom expresívnym jazykom s využitím rôznych štýlových vrstiev opisuje pre slov. literatúru netradičné prostredie bratislavského podsvetia, ktoré zaľudňujú postavy drobných i väčších podvodníkov a prostitútok. Jedinou ambíciou týchto ľudí je spríjemniť si život, čo v ich chápaní znamená oklamať, využiť či zničiť tých ostatných. V tomto svete sa svojou primitívnou a priamočiarou túžbou po moci a peniazoch čoraz viac presadzuje hlavná postava, dedinčan Rácz. Niekde v pozadí týchto činností, ktoré postavám zapĺňajú celý život, sa odohráva revolučná zmena roku 1989. Inšpiračné zdroje pre tento román nájdeme v tzv. poklesnutých žánroch – aj Pišťanek kladie dôraz najmä na priamočiarosť rozprávania a rýchly spád deja. Namiesto psychologizácie sa prikláňa k extrovertnému typu písania. Odosobnene, lakonicky, no presne konštatuje skutkový stav vecí, hoci predmetom jeho rozprávania sú neraz bizarné, groteskné situácie.  
























Autor: Sylvia Plath
Názov: Sklenený zvon
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Román Sklenený zvon americkej poetky Sylvie Plathovej si právom zaslúži označenie kniha storočia. Je to autorkin jediný román, ktorý, hoci vyšiel v roku 1963, je aj dnes jedinečným literárnym zážitkom.

Esther Greenwoodová, výborná a talentovaná študentka literatúry, odchádza do New Yorku na stáž. Pobyt vo veľkomeste výrazne zapôsobí na jej krehkú psychiku: pocit nečakanej slobody v nej zápasí s výchovou vštepeným pocitom zodpovednosti. Ester túži byť sama sebou a zároveň nechce sklamať očakávania blízkych. Návrat domov jej psychický stav zhorší, navyše ju neprijmú do kurzu tvorivého písania, po čom veľmi túžila. Matka ju donúti vyhľadať psychiatrickú pomoc. Napriek terapii Esther upadá a má pocit, akoby „uviazla pod skleneným zvonom a lapala po vzduchu“.

Kritika považuje román za kľúčové dielo autorkinej tvorby, v súčasnosti ho možno zaradiť už medzi klasické diela americkej literatúry 20. storočia.
 

























Autor: Andrea Platznerová
Názov: Kočka v blázinci
Vydavateľ: Avanis
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Jsem kočka, jsem černá, bydlím ve velkém parku opravdového blázince a vím toho docela dost o bláznivých pacientech a jejich bláznivých příbuzných a bláznivých lékařích a také o normálních lidech a kočkách a kytkách a stromech a lavičkách a kantýně a cigaretách a spoustě dalšího, jen o dětech ne, ty sem nesmí. A napadlo mě, že by to třeba mohlo zajímat i někoho jiného než jen voňavý parapet doktorky PasDeDeux, kterému o tom všem občas předu. A tak to budu vyprávět vám. Kdyby vás to otravovalo, udělejte takové to lidské kššš a já půjdu někam jinam. Neurazím se. Jsem na lidské kššš za ta léta zvyklá.  
























Autor: Edgar Allan Poe
Názov: Vraždy na ulici Morgue / The murders in the Rue Morgue
Vydavateľ: Liber Novus
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Vraždy na ulici Morgue je poviedka Edgara Allana Poea z roku 1841. Patrí medzi prvé detektívne príbehy a je prvým popisom zápletky, ktorá sa dnes označuje technickým termínom záhada uzavretej miestnosti či záhada zamknutej izby (v uzavretej miestnosti, z ktorej nebolo možné uniknúť, sa nájde mŕtvola bez páchateľa).

V poviedke je ďalej použitý motív bezradnej polície, ktorá z neschopnosti alebo z ľahkomyseľnosti prehliada stopy, neskôr objavené veľkým detektívom alebo z nich vyvodzuje falošné dedukcie; a ktorá vedená fixnou ideou o povahe zločinu či páchateľa zatýka nevinných a prispôsobuje indície svojej utkvelej predstave. 

Kriminálny prípad rieši muž s geniálnymi analytickými schopnosťami C. Auguste Dupin. (prevzaté z Wikipédie)
























Autor: Svatava Poncová
Názov: Pečieme jednoducho na každú príležitosť
Vydavateľ: Art Area
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Kniha neobsahuje anotáciu. ...obsahuje viac ako 500 receptov v kategóriách: nedeľné a sviatočné torty; rezy a zákusky; na sviatočné posedenie; rolády; chlebíčky; bábovky; múčniky z lístkového cesta; múčniky z odpaľovaného cesta; drobné pečivo; snehové pečivo; slané pečivo; nepečené sladkosti atď. 























 

Autor: Antonín Přidal
Názov: Potulky knihami a časem
Vydavateľ: Barrister & Principal
Rok vydania: 2011


Oficiálna anotácia:
Kniha je souborem esejů, jejichž základem byly cykly autorových rozhlasových promluv. Podobnost s potulováním po krajině není náhodná. Potulky přinášejí nezvyklé pohledy do míst kdysi už viděných, výhledy do knih teprve objevovaných, ale i nové postřehy či záběry detailů stejně jako širších námětů. Náměty sahají od fiktivních situací, jako je třeba osud Romea a Julie, až k historickým událostem, jako byla zkáza Lisabonu v 18. století nebo dramata vysokohorské války v Dolomitech. Vedle starých čínských básníků potkáme současné čínské prozaiky, vedle Voltaira a Marka Twaina přichází ke slovu ironický komentátor Leo Rosten, známý u nás především z geniálního vlastního autorova překladu humoristického románu o panu Kaplanovi. Výklad provázejí ukázky z komentovaných knih, v češtině publikované mnohdy poprvé.

Pokud se zajímáte o světovou literaturu a chcete se o ní něco dozvědět, stěží naleznete zasvěcenějšího průvodce, než je Antonín Přidal, spisovatel, básník, publicista, a především překladatelská legenda. Jeho vynikající překlady, které v sedmdesátých a osmdesátých letech vycházely, často pod cizím jménem, byly pro mnohé z nás zjevením, závanem svěžího vzduchu v nehybném smrádku socialistické knižní produkce. Dodnes si vzpomínám na setkání s jeho překlady autorů, jako jsou Gilbert Keith Chesterton, David Lodge, Isaac Bashevis Singer či John Updike. A to nemluvím o jeho veleúspěšných a kongeniálních převodech nonsensových básní Edwarda Leara (Kniha třesků a plesků a Velká kniha nesmyslů) či humoristického románu Lea Rostena Pan Kaplan má stále třídu rád.
(prevzaté z Databázy knih)























  

Autor: Mario Puzo
Názov: Kmotr
Vydavateľ: Euromedia Group - Knižní klub
Rok vydania: 2003

Oficiálna anotácia: Znamenité, sugestivní dílo o bossovi všech bossů, jehož vliv sahal od policie až po finanční magnáty, si získalo popularitu především proto, že zachytilo klasickou mafii v konkrétní době a v místech, kde existuje dodnes. Tajemství rodinných svazků a zločinu vyvolalo zájem velkého množství čtenářů, podpořený i filmovým zpracováním, jež s Marlonem Brandem a Al Pacinem v hlavních rolích natočil Francis Ford Coppola. "Americká sága" newyorského podsvětí detailně odkrývající přísně dodržovaná pravidla znovu oživuje historii krvavé války klanu Corleonů proti čtyřem dalším famigliím. Don Corleone, před nímž se třesou i ti nejmocnější, drží pevně všechny nitky vedoucí ke světu pašeráků, vyděračů i hazardních hráčů, kteří si podali ruku se zločinem a zákonem krevní msty. Čelit organizované zločinnosti financované špinavými penězi z obchodu s drogami a zneužívající bankovní systém však není jednoduché. Zvláště když mafiáni jednají v duchu hesla Questa guerra e cosa Nostra - Tato válka je naše věc. 





























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára