Vyhľadávať v tomto blogu

streda 27. apríla 2016

U


Autor: Josef Urban 
Názov: Habermannův mlýn 
Vydavateľ: Fragment
Rok vydania: 2016 

Oficiálna anotácia: Otázka sudetských Němců a jejich divokého odsunu po skončení 2. světové války patří k nejkontroverznějším tématům naší novodobé historie. Lidské osudy byly poznamenány všudypřítomnou atmosférou strachu a nedůvěry, nemilosrdná doba rodila zbabělce a zrádce. 

Jedním z mála lidí, kteří dokázali zůstat nad věcí a nepřikláněli se ani na jednu stranu, byl německý podnikatel August Habermann. Dával práci Čechům i Němcům a i po začlenění Sudet do Třetí říše vytvářel pro své zaměstnance ochranný štít a odmítal se plně podvolit nacistické ideologii. Šílená doba ale dostihla i jeho. Z jeho chráněnců se po válce stali samozvaní kati, kterým šlo spíš o Habermannův majetek, než o spravedlnost…

















 






Autor: Milo Urban
Názov: Zhasnuté svetlá
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ
Rok vydania: 1958

Oficiálna anotácia: Román Zhasnuté svetlá opisuje udalosti od septembrovej mobilizácie v roku 1938 po rozbitie ČSR v marci 1939.















 
 



 
Autor: Milo Urban
Názov: Živý bič
Vydavateľ: Slovenský spisovateľ
Rok vydania: 1963

Oficiálna anotácia: Živý bič je otrasnou drámou slovenskej horskej dediny Ráztoky a jej obyvateľov, postavených tvárou v tvár strašným udalostiam prvej svetovej vojny, kruto doliehajúcej na ich život. Vyznieva ako protest ľudí ubitých, bezbranných proti nezmyselnému vraždeniu, proti ničeniu hodnôt a proti ponižovateľom človeka, ako vzbura pokorovaných v mene slobody a ľudskej dôstojnosti. Pri čítaní tohto románu sa nám natrvalo vrývajú do pamäti majstrovsky vykreslené postavy, monumenty či symboly: tragická Ilčíčka, komický Kúrňava, revoltujúci Adam Hlavaj, Eva Hlavajová, zbabelý notár Okolický, či otcovský dekan Mrva. Dielo podmaňuje epickou šírkou, lyrizmom, metaforickosťou štýlu, dramatickosťou, mravnou a myšlienkovou hĺbkou. (prevzaté z Databázy knih)


















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára