Vyhľadávať v tomto blogu

streda 6. júla 2016

W


Vydavateľka: Lioba Waleczek
Názov: Varenie: perfektná kulinárska príručka
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2008

Oficiálna anotácia: Dokonalá kulinárska príručka ponúka neodmysliteľné vedomosti potrebné pri príprave stravy, ktorá bude rovnako pestrá ako chutná. Okrem receptov sa v nej nachádzajú informácie o rôznych produktoch a početné odkazy na ich použitie. Kniha tak predstavuje typické charakteristiky jednotlivých druhov potravín, ale aj ich rozmanité kombinácie a úpravy. Vítaným doplnkom sú rôzne recepty.























Autor: Jeannette Wallsová
Názov:
Sklený zámok
Vydavateľ:
Tatran
Rok vydania:
2008

Oficiálna anotácia:
Sklený zámok je román pozoruhodných spomienok, ktoré vypovedajú o nezlomnosti a vykúpení. Odhaľujú život rodiny, ktorá bola hlboko dysfunkčná, no zároveň nesmierne húževnatá. Tento úžasný príbeh je napísaný s hlbokou úctou k hlavným protagonistom, s úprimnosťou láskou, ktorá ho napĺňa pôvabom. Jeho sila sa skrýva predovšetkým v jeho detskej perspektíve a nesentimentálnom prozaickom stvárnení skutočnosti, keď čitatelia budú žasnúť nad inteligenciou a nezlomnosťou wallsovských detí. Je knihou spomienok prestúpenou intenzívnou láskou k tejto zvláštnej, no lojálnej rodine.

Jeannette Wallsová začína rozprávanie svojich spomienok opisom cesty na večernú party, kedy premýšľajúc nad vhodnosťou zvolenej toalety, zazrie cez okno taxíka vlastnú matku, ako sa prehrabuje v kontajneri. Tento pohľad v nej prebudí živé spomienky, ktoré opísala v románe Sklený zámok. Vo svojom neobyčajnom príbehu prináša pohľad na detstvo sprevádzané láskavým a charizmatickým otcom, ktorý sa však pod častým vplyvom alkoholu stáva nečestným a deštruktívnym, a voľnomyšlienkárskou matkou, ktorej predstavy o výchove a rodine sú viac než nekonvenčné. A tak sú Wallsovské deti nútené postarať sa sami o seba. Zabezpečiť si stravu, oblečenie, chrániť jeden druhého a nájsť si vlastnú cestu až do New Yorku. Tam sú nasledovaní vlastnými rodičmi, ktorí si volia osud bezdomovcov, napriek prosperite vlastných potomkov. Tento román plný úprimnej a udivujúcej spovede autorky si získal čitateľov po celom svete vďaka sile a intenzite lásky vo svojráznej, ale súdržnej rodine.
























Autor: Mika Waltari
Názov:
Egypťan Sinuhe
Vydavateľ:
Ikar
Rok vydania:
2004

Oficiálna anotácia:
Námet na román čerpal autor z najznámejšej zachovanej poviedky starovekej egyptskej literatúry - Poviedky o Sinuhetovi, ktorú písal autor v dvadsiatom storočí pred naším letopočtom zrejme o sebe. V nej je Sinuhet správcom háremu, z ktorého bol niekto zapletený do vraždy panovníka a zo strachu pred podozrievaním uteká do Sýrie. No vďaka jeho úspechom a častému pomáhaniu Egypťanom ho nový panovník zavolá naspäť domov, kde sa mu naviac dostane vysokých pôct. Waltariho Sinuhe bol tiež blízky dvom panovníkom, ale na sklonku života sa mu nedostalo žiadnej pocty, lež bol odsúdený do vyhnanstva. Sinuhe tiež počas života žne rôzne úspechy doma aj vo vzdialených krajinách a predsa sú jeho životné osudy tragické. Vďaka svojej múdrosti a skúsenostiam z rôznych častí sveta, ktoré sa navzájom poznali minimálne, dokázal mnohé hrozby odvrátiť, ale život mu nadelil o to viac neodvratného nešťastia.























Autor: Louise Waltersová
Názov:
Kufr paní Sinclairové
Vydavateľ:
Mladá fronta
Rok vydania:
2014

Oficiálna anotácia:
Osamělá Roberta pracuje v knihkupectví Old and New a ráda sbírá všemožné poklady minulosti ukryté ve starých svazcích - fotografie, dopisy, pohlednice. Když jí otec jednou věnuje starý kufr, jenž svého času patříval její babičce, objeví v něm prazvláštní dopis z druhé světové války. Je pod ním podepsaný její dědeček, jehož nikdy nepoznala - nejde jí však do hlavy, jak ho mohl napsat, jelikož dle data uvedeného v listu už měl být tehdy dávno po smrti… Dorothy prožívá nešťastné manželství s Albertem, jenž posléze odchází bojovat do války. Když jednoho dne spadne do pole za jejím domem stíhačka, poznává shodou okolností polského majora letectva Jana Pietrykowského a s tím, jak se jejich pouto prohlubuje, v ní vzklíčí naděje na lepší budoucnost - snad přece jen nalezne štěstí. Osud má však s nimi oběma jiné záměry a zanedlouho už musí Dorothy skrývat tajemství tak velké, že jeho důsledky pocítí i její vnučka Roberta o desítky let později…























Autor: Iboja Wandall-Holm

Názov: Moruša
Vydavateľ: Absynt
Rok vydania: 2016

Oficiálna anotácia: V roku 1942 utiekla ako devätnásťročná zo Slovenského štátu do Maďarska. Prežila Osvienčim i pochod smrti do Ravensbrücku a o svojom osude, ale aj o osude vojnovej Európy napísala túto úžasnú knihu, ktorá bola v roku 2001 v Dánsku vyhlásená za knihu roka.

Iboja Wandall-Holm, dánska spisovateľka, vyrástla v predvojnovom Liptovskom Mikuláši. Po začiatku deportácií židovských obyvateľov do vyhladzovacích táborov utiekla spolu so svojimi dvomi mladšími sestrami do Maďarska. Tri mladé dievčatá tak postihlo neželané kruté „dobrodružstvo“, ktoré ich povodilo špinou, ostnatým drôtom a nemerateľným utrpením vojnovej Európy.

Moruša Iboje Wandall-Holm je dôležitým kamienkom do mozaiky dejín vojnového Slovenského štátu i tragédie slovenských Židov. Nie je však len o tom, nie je len rozprávaním o vojne a pekle koncentrákov. Je aj o nádeji, o láske, o nesmiernej cene ľudského života i o obrovskej túžbe žiť a neprestať byť človekom. 


























Autor: Peter Wawerzinek
Názov:
Krkavčí láska
Vydavateľ:
Jota
Rok vydania:
2012

Oficiálna anotácia:
Román je tvořen mozaikou vzpomínek, pocitů, snových fantazií i strohých záznamů a novinových zpráv jako rekonstrukce času, který nelze nikdy vrátit.

Kdyby tehdy v roce 1956 nebylo všímavých sousedů, kteří se podivovali nad nezvyklým tichem v sousedním bytě, asi by nevznikl tento román, protože ani Peter Wawerzinek by už nebyl na světě. Policie v prázdném bytě v Rostocku našla vyhladovělého dvouletého Petera a jeho roční sestřičku. Jejich matka prchla do západního Německa. Peter začal mluvit až ve čtyřech letech a prvních deset let svého života strávil v dětských domovech a v několika pěstounských rodinách. To, že má sestru, zjistil až ve 14 letech a o své matce se dozvěděl ještě později.

Dlouho po znovusjednocení Německa ji poprvé a naposledy vyhledá a zjišťuje, že má ještě osm nevlastních sourozenců. To v něm probudí skutečnou posedlost psát. Prostřednictvím tvoření románu se tak Wawerzinek pokusil po padesáti letech zacelit mrazivou díru ve své duši, kterou způsobila osamělost, neláska, ztráta i zrada. „Stal jsem se spisovatelem proto, abych mohl napsat o své matce. A ta cesta pro mne byla jako putování do oblasti věčného ledu,“ říká.
 























Autor: Jan Werich
Názov:
Talianske prázdniny
Vydavateľ:
Obzor
Rok vydania:
1988

Oficiálna anotácia:
Kniha Jana Wericha Talianske prázdniny obsahuje zážitky z cesty s dcérou Janou po Rakúsku a Taliansku, ktoré po prvý raz vyšli v roku 1960 pod rovnomenným názvom, štyri poviedky z americkej anabázy s priateľmi Jiřím Voskovcom a Jaroslavom Ježkom (Lincoln 1933, Chlapec, Ír a vďačnosť, Naše psy), ako aj dve kapitoly z knihy rozhovorov Jiřího Janouška s Janom Werichom. 

Hoci sa tento slovenský výber z literárnej tvorby Jana Wericha orientuje na cestopisné témy, obsiahol nielen najzaujímavejšie ukážky Werichovho rozprávačského umenia, ale svojou autobiografickou podstatou nám zároveň umožňuje bližšie spoznať celú osobnosť i dielo tohto mnohostranného umelca, ktorý zvyčajne za maskou klauna alebo aspoň rozmarného rozprávača skrýval tak hlboko citlivé srdce, ako aj bystrý intelekt. 























Autor: David Whitehouse
Názov: Knižnica na kolesách
Vydavateľ: Fortuna Libri
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: Dojemné a zároveň tragikomické dobrodružstvo chlapca, ktorý utečie z malého rodného mesta, aby našiel slobodu, priateľstvo, no najmä rodinu. Bobby Nusku sa cíti osamelý. Noci trávi archivovaním stôp, ktoré po sebe zanechala jeho matka. So svojím jediným kamarátom Sunnym spriada plány, ako sa ochrániť pred šikanovaním chlapcov na ulici a pred svojím otcom. Keď sa Sunny musí odsťahovať, Bobbyho premkne obava, že už nemá nikoho blízkeho. Po čase stretne dvoch podobných vydedencov: Rosu, dievčatko s červenou trojkolkou, ktorého postihnutie priťahuje šikanovanie tých istých tyranov, ktorí terorizujú aj jeho, a Val, Rosinu mamu, osamelú rozvedenú ženu, ktorá je zamestnaná ako upratovačka mestskej pojazdnej knižnice. Vznikne medzi nimi hlboké porozumenie, navzájom si vyplnia prázdne miesta v živote. Puto medzi staršou ženou a chlapcom sa čoskoro stane terčom miestnych klebiet. Val príde o prácu a Bobbyho otec brutálne zbije. Keďže vedia, že ich nečaká nič dobré, rozhodnú sa ujsť aj s Rosou v knižnici na šestnástich kolesách. Trojica podnikne cestu po Anglicku v snahe nájsť lepší život a rodinu, ktorá jej chýba. Celonárodná naháňačka za posádkou knižnice na kolesách je až priveľmi skutočná a hrozí, že ukončí ich inak dokonalý sen.
























Autor: Judita Wignall
Názov:
Živá kuchyně, cesta ke zdraví
Vydavateľ:
Synergie
Rok vydania:
2014

Oficiálna anotácia:
Živá strava je zdravý způsob, jak se detoxikovat, vyčistit si pleť, shodit pár kilo a zářit zdravím a vitalitou. Ale kdo z nás má čas shánět neobvyklé přísady a vyrábět pracná jídla?

Kuchařka Živá kuchyně, cesta ke zdraví je skvělým průvodcem, který vám poskytne vše, co potřebujete vědět, abyste mohli plnými doušky užívat nový životní styl.


Najdete zde informace o přípravě neuvěřitelně chutných a rozmanitých syrových pokrmů užitečné pro každého vášnivého kuchaře, názorné techniky přípravy syrových surovin, od klíčení obilí až po otvírání kokosů a vice než 100 receptů na lahodné a čerstvé pokrmy.
























Autor: Oscar Wilde
Názov: Obraz Doriana Graye
Vydavateľ: Odeon
Rok vydania: 2011

Oficiálna anotácia: Slavný Wildeův román v sobě nese autobiografické rysy: Mladý muž se nechává portrétovat známým malířem, a když poprvé spatří svůj krásný portrét, projeví přání, aby sám nikdy nezestárl a všechny proměny tváře se objevovaly pouze na obraze… Román obsahuje hororové prvky i faustovský motiv, dotýká se i tématu homosexuality. O popularitě díla svědčí filmová zpracování i původní český muzikál. Vychází v novém českém překladu.  

























Autor: Oscar Wilde
Názov:
Strašidlo Cantervillské
Vydavateľ:
Albatros
Rok vydania:
1996

Oficiálna anotácia:
Starý lord Canterville prodává zámek i se strašidlem, které má na svědomí mnohé životy. Proto sídlo nikdo nechce. Tu však přichází nabídka až z Ameriky. Pan Hiram B. Otis, americký vyslanec, muž s moderními názory, zámek bez obav kupuje. Vzápětí se také na starý zámek, bičovaný deštěm, stěhuje i se svou početnou rodinou.

Vydrží američtí odvážlivci na prokletém místě? Pro starého Simona de Canterville, poctivě zde strašícího už po tři století, bude jistě hračkou vyštvat ty americké nafoukance.

Ale ouha! Staré osvědčené postupy - lepkavé ruce, chrastící řetězy, mrkání krhavými víčky a úpění - se zcela míjejí účinkem. Moderní čistící prostředky hladce likvidují následky Cantervillova nočního řádění, a navíc na chodbách po čase naráží na odvetu: natažené provázky a polštářové útoky... Jak asi skončí střet staroanglické tradice s moderní americkou povahou? 

Cantervillské strašidlo bylo první literární dílo Oscara Wilda a okamžitě mu přineslo velkou slávu. Ačkoli od jeho prvního vydání uplynulo už sto let, neztratila tato vtipná hříčka nic ze své lehkosti.  























Autor: Oscar Wilde
Názov:
Zločin lorda Artura Savila / Lord Arthur Savile's crime
Vydavateľ:
Liber Novus
Rok vydania:
2015

Oficiálna anotácia:
Druhá séria dvojjazyčných kníh z Knižnice Nového Času pokračuje druhou poviedkou. Tentoraz od Oscara Wilda. Tento kontroverzný autor vo svojej dobe predstavoval umelca boriacieho všetky spoločenské konvencie. Jeho túžbu po popularite odrážajú aj jeho diela. Už v piatok vám Nový Čas prináša jedno z nich – poviedku Zločin lorda Artura Savila. Na  každej strane nájdete text v slovenčine a aj angličtine. Šesťdesiatosemstranová kniha je tak nielen príjemným čítaním, ale aj učebnou pomôckou.























Autor: John Williams
Názov: Stoner
Vydavateľ: Artforum
Rok vydania: 2015

Oficiálna anotácia: William Stoner, chlapec z farmárskej rodiny, na začiatku 20. storočia nastupuje na poľnohospodársku fakultu, ale na povinných prednáškach z anglickej literatúry pre druhý ročník zisťuje, že oveľa viac ako ťažká práca so zemou ho priťahuje práca so slovom. S pomocou mentora, ktorý v ňom prebudil túto vášeň mení odbor štúdia a opúšťa život, ktorý mu bol od narodenia predurčený. Namiesto roboty na farme ho čaká údel akademika. 

Kniha sa pred pár rokmi znova vynorila zo zabudnutia a svojím precíznym až nemilosrdným jazykom si získala tisíce čitateľov v mnohých európskych krajinách.  


















 




Autor: Martin Winckler
Názov:
Tři lékaři
Vydavateľ:
Baronet
Rok vydania:
2005

Oficiálna anotácia:
V roce 1974 vstupuje Bruno Sachs na lékařskou fakultu v Tourmens. Okamžitě uzavře pevné přátelství se třemi dalšími mediky oddanými všeobecnému lékařství. Ještě neví, že kromě sedmi let náročného studia ho čeká vzrušující, téměř dobrodružný život. Po boku nerozlučných přátel bude prožívat všechny zásadní zlomy v politickém i lékařském životě doby a zahájí neúnavný boj za humánnější medicínu. Kromě toho také velkou lásku a mnoho komických i tragických dobrodružství.

Autor (sám lékař a skvělý vypravěč) napsal svůj velký román jako parafrázi Dumasových Tří mušketýrů: i zde je tématem velké přátelství, čest, láska, dobrodružství a neúnavná obhajoba spravedlnosti. Pokračováním je slavná Sachsova nemoc, podle níž byl natočen úspěšný film.
























Autor: Martin Winckler
Názov:
Sachsova nemoc
Vydavateľ:
Baronet
Rok vydania:
2006

Oficiálna anotácia:
Bruno Sachs je vesnický lékař plný paradoxů, cynický a soucitný, emocionální i rezervovaný, uklidňující i ztrápený. To vše zjišťujeme ve stovce krátkých kapitol, líčících jeho příhody s pacienty a personálem v nejlepších tradicích tohoto žánru.
 

Kniha je také kritikou současné medicíny, vedenou z pozice bývalého venkovského lékaře, ale i romancí a fascinující studií postav. Jeden z největších francouzských bestsellerů získal Prix du Livre Inter.























Autor: Robert S. Wistrich 
Názov: Hitler a holokaust
Vydavateľ:
Slovart
Rok vydania:
2002

Oficiálna anotácia:
"Kniha Roberta Wistricha Hitler a holokaust je súhrnnou a pritom spoľahlivou históriou holokaustu... Pre každého, kto si chce prečítať knihu o tom, čo v súčasnosti o Hitlerovi a holokauste vieme, bude dobré začať s Wistrichom. Neútočný a dôkladný, výstižný a korektný pri svojich analýzach, znova preukázal svoju znalosť témy a prehľad aj v tých najnovších vedeckých prácach." (Michael Berenbaum) - prevzaté z obálky
























Autor: Pelham Grenville Wodehouse
Názov:
Mladí páni v kamaších
Vydavateľ:
Vyšehrad
Rok vydania:
1987

Oficiálna anotácia:
Soubor povídek, volně spojených prostředím gentlemanského klubu Trubců, jehož členové si vyprávějí pikantní historky o nepřítomných kolezích, je koncentrátem wodehouseovského světa staré dobré Anglie. (prevzaté z Databázy knih)
























Autor: Virginia Woolfová
Názov: Paní Dallowayová
Vydavateľ: Euromedia Group - Odeon
Rok vydania: 2004

Oficiálna anotácia: Londýnské jitro, červen 1923. Paní Clarissa Dallowayová jde do květinářství pro výzdobu na svůj dnešní večírek. Než však tahle událost pro lidi z lepších kruhů nastane, strávíme v její společnosti obyčejný den, který nás nenechá na pochybách, že pod slupkou stárnoucí, průměrné středostavovské paničky bije srdce se stejně vroucí pravidelností, s jakou se na Toweru každou čtvrthodinu hlásí Big Ben. Woolfová však nejenže rozbíjí klišé o jedné snobské madam. Technikou proudu vědomí a s přispěním vedlejších postav tohoto okouzlujícího letního capriccia před námi postupně odhalí skutečné nitro paní Dallowayové, které působí věrněji než sebetrefnější realistický popis, a také její obrovskou žízeň po životě. Próza inspirovala světoznámý román M. Cunninghama Hodiny a stejnojmenný oscarový film. 

























Autor: David Wroblewski
Názov:
Príbeh Edgara Sawtella
Vydavateľ:
Tatran
Rok vydania:
2010

Oficiálna anotácia:
Edgar Sawtelle, ktorý bol od narodenia nemý, žil s rodičmi na farme na odľahlom severe Wisconsinu. Hoci Edgar komunikoval s rodičmi a okolím iba prostredníctvom posunkov, jeho život bol idylický a šťastný. Rodina Sawtellovcov chovala a cvičila psy, ktoré sami vyšľachtili. Sawttelovské psy vynikali poslušnosťou, inteligenciou a vernosťou, a preto sa aj stali Edgarovými najbližšími priateľmi a spojencami. Idylu pokojného vidieckeho života na farme naruší príchod Clauda, Edgarovho strýka. Medzi otcom a Claudom dochádza k prudkým hádkam, rovnako ako za ich mladých čias, akoby nad nimi od narodenia visela kliatba bratskej nevraživosti. Keď Edgarov otec náhle zomrie, Claude sa postupne votrie do života na farme a aj do srdca Edgarovej mamy.

Zmätený a žiaľom zdrvený Edgar nejasne tuší, že otcovu smrť zapríčinil Claude, ale nevie nájsť dôkaz. Nakoniec je Edgar nútený utiecť do rozľahlej divočiny rozkladajúcej sa za farmou, kde vnútorne dozreje a bojuje nielen o vlastné prežitie, ale aj o prežitie troch jednoročných psov, ktoré ho nasledujú. Hoci Edgarovi hrozí nebezpečenstvo, predsa sa rozhodne vrátiť domov – núti ho k tomu potreba odhaliť otcovho vraha a láska k sawtellovským psom.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára