Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 11. mája 2017

O koníkovi Hrdzošovi (recenzia)


Článok O koníkovi Hrdzošovi, patriaci do kategórie článkov venovaných spolupráci s vydavateľstvom Verbarium, sa vo viacerých smeroch podobá prvému článku O osamelom mackovi. Dôvody sú nasledovné: obe knihy napísala singapurská spisovateľka Emily Lim a ilustroval Neal Sharp, obe sú určené pre rovnakú vekovú kategóriu (3+) a v oboch hrá kľúčovú úlohu priateľstvo a láska

Recenzovaná kniha


Prvé dojmy a zistenia

Obrázok na obálke výstižne zobrazuje hlavnú postavu - hojdacieho koníka - a jej veľkú túžbu - byť skutočným koňom. Aj táto kniha je určená pre deti od troch rokov. Rozsah strán, úroveň textu a ilustrácie zodpovedajú určenej vekovej kategórii detí. Neal Sharp opäť vytvoril pre príbeh Emily Lim pútavé ilustrácie, ktoré výstižne znázorňujú jednotlivé pasáže príbehu.


 Stručný obsah deja

Emily Lim aj tentoraz vytvorila dojímavý a citlivý príbeh. Hlavnou postavou je hojdací koník Hrdzoš. Hrdzoš žil v malom hračkárstve a cítil sa veľmi osamelo. Jedného dňa sa zoznámil s víloškriatkom, ktorý mu ponúkol splnenie priania. Hrdzoš si želal stať sa skutočným koňom. Víloškriatok mu toto prianie splnil. Ocitol sa sa v jazdiarni a bol z neho skutočný kôň. Prežíval krásne obdobie - deti na ňom zase jazdili. Bol užitočný a nebol sám. Po čase sa však zobudil a bol z neho zase hojdací koník. Obdobie jeho slávy skončilo. Správca ho zavrel do šopy a koníka opäť trápila samota. Až do momentu, keď sa zoznámil s imobilným chlapcom. Ten na ňom rád jazdil a rozprával mu rôzne príbehy. Nečakane sa však znova objavil víloškriatok a dal koníkovi lákavú ponuku. Aká to bola ponuka a ako sa koník rozhodol, sa dočítate v knihe. 


Hlavná postava

 Hlavnou postavou je hojdací koník Hrdzoš. Meno je výstižnou charakteristikou jeho vzhľadu. Koníkovi totiž časom vybledla srsť a kovové telo zhrdzavelo. Hrdzoš je osamelý, smutný a láskavý koník, ktorého veľkým snom je byť skutočným koňom. Chce ním byť preto, aby na ňom zase jazdili deti. Túži byť užitočný, rozdávať radosť deťom a nebyť sám.


 Vedľajšie postavy

Víla - v príbehu sa vyskytuje rozprávková bytosť, víla-mužík, ktorá bola preložená ako víloškriatok. Víloškriatok je malý mužík s krídlami, oblečený v nohaviciach s trakmi, v zaplátanom svetríku a s cylindrom. Rozhodol sa Hrdzošovi splniť jeho prianie a v príbehu zohráva dôležitú úlohu. 

Chlapec - bezmenný chlapec (rovnako ako v príbehu Osamelý macko), ktorý je imobilný, ale túži jazdiť na koni. Vďaka Hrdzošovi sa mu tento sen splní. Medzi chorým chlapcom a opusteným koníkom vznikne silné priateľstvo.

Kniha ma zaujala, lebo: 

  • rozpráva pútavý a dojímavý príbeh, ktorý je náročnosťou textu prispôsobený pre vekovú kategóriu 3+,
  • obsahuje pekné a pre detského čitateľa zodpovedajúce ilustrácie,
  • v príbehu vystupuje iba pár postáv, ktoré sú výrazné a pre deti ľahko zapamätateľné,
  • príbeh poukazuje nielen na význam priateľstva, ale aj na dôležitosť pochopenia samého seba.
Zhrnutie

Pútavý a dojímavý príbeh o priateľstve, láske, túžbe byť užitočný a význame pochopenia samého seba, zaujme deti aj originálnymi postavami a peknými ilustráciami. Mne sa kniha veľmi páčila a myslím, že aj u detí by mohla mať úspech.

Bibliografické údaje knihy a oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára