Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 23. mája 2017

Zažmúr očká (recenzia)


Nedávno som spomínala, že sa mi podarilo nadviazať spoluprácu s vydavateľstvom BUVIK. Dostala som od neho tri knihy na recenziu a dnes vám predstavím prvú z nich, ktorá má názov Zažmúr očká.

Autorom knihy Zažmúr očká je známy slovenský spisovateľ - Tomáš Janovic a ilustrácie nakreslila sympatická mladá ilustrátorka Mária Nerádová. Zaujímavý rozhovor s Máriou Nerádovou si môžete prečítať tu a ukážky z jej tvorby pozrieť tu.

Recenzovaná kniha



Prvé dojmy a zistenia

Na prvý pohľad ma zaujal roztomilý obrázok na obálke. Milá ilustrácia má potenciál zaujať detského čitateľa. 

Podľa informácií dostupných na webovom sídle Buvik je kniha určená pre deti od troch rokov.
 
Nájdeme v nej nápadité a vtipné riekanky a povedačky, ktoré sú sprevádzané originálnymi, vtipnými ilustráciami


Stručný obsah deja
  
Dievčatko Táňa sa ukladá na spánok, ale najskôr si vypočuje rozprávočku. Básnik pre ňu vymyslel rozmanité nápadité básničky, v ktorých vystupujú rozprávkové bytosti, zvieratká, ...atď. Nájdeme v nich trpaslíka, strigu, draka, zebru, či básničku o haluškách, ľade alebo cencúli. Keďže Táňa ani po vypočutí množstva zábavných básničiek nechcela spať, vypočula si ešte jednu básničku s názvom Drkotavá báseň. Pre mnohé deti môže byť jej plynulé prečítanie náročnou logopedickou skúškou. 

Obsah knihy je zaujímavo opísaný na zadnej strane obálky: "V žartovných riekankách a povedačkách objavujú deti krásu rýmu a rytmu, pomenúvajú a poľudšťujú veci, prírodu a všetko, čo ich obklopuje."

Ukážky

Zebra

Hádaj, Táňa,
čo je zebra.
Kôň, ktorému
vidno rebrá. 

Halušky

Šašo má chuť na halušky.
Tak čo šušká potichučky?
Šašo šušká: - Haluška,
šup šašovi do bruška!

 


Hlavná postava

Hlavnou postavou je dievčatko Táňa, ktoré pred spaním počúva básne označené za rozprávočku. Všimla som si, že meno Táňa je uvedené aj vo venovaní. Domnievam sa, že autor sa inšpiroval reálnym dievčatkom pri písaní o literárnej Táni. 

Vedľajšie postavy

V príbehu sa vyskytuje množstvo vedľajších postáv. Podľa niektorých sú pomenované básničky (Trpaslík, Striga, Zebra, Halušky...), iné sa vyskytujú iba v ilustrovanej forme (napríklad rôzne zvieratká). 

 
Kniha ma zaujala, lebo:

  • obsahuje nádherné, veselé a vtipné ilustrácie,
  • ilustrácie sú básňam rovnocenným partnerom,
  • básničky sú krátke, vtipné a plné fantázie,
  • je vhodná aj na trénovanie výslovnosti.

Zhrnutie

Básničky Tomáša Janovica a ilustrácie Márie Nerádovej tvoria krásny, harmonický celok. Detského čitateľa pobavia nápadité básničky, upútajú roztomilé ilustrácie a zároveň si precvičí správnu výslovnosť. Kniha sa mi veľmi páčila a už teraz z nej Danielkovi čítam a ukazujem mu obrázky. 

 Bibliografické údaje knihy a oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára