Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 5. októbra 2017

Seasons (recenzia)

Téma ročné obdobia je veľmi populárna, o čom svedčí aj skutočnosť, že ponuka takýchto kníh je na našom malom knižnom trhu pomerne bohatá a pestrá. Ak by ste však chceli zoznámiť s ročnými obdobiami menšie deti (napríklad 1-ročné deti), ponuka sa zrazu prudko zmenší. E-shop Babyknihy takúto knihu (presnejšie leporelo) má vo svojej ponuke a keďže ju poskytol Danielkovi na testovanie a mne na recenzovanie, v tomto článku vám o nej prezradím viac.


Seasons


Recenzované leporelo sa volá Seasons. Pôvodne vyšlo vo francúzštine (Éditions Tourbillon, 2015), na testovanie/recenzovanie sme dostali anglickú verziu (Twirl/Tourbillon, 2016). Seasons patrí do rozsiahlej a rozmanitej série My first touch and feel. Autorom leporela je Xavier Deneux.




Seasons je vhodné pre chlapcov i dievčatá a podľa Babyknihy je vhodné pre deti od 9 do 18 mesiacov.

Ako už názov a úvod tejto recenzie prezrádza, Seasons dieťa zoznamuje s ročnými obdobiami. Prostredníctvom jednoduchých obrázkov dieťaťu ukáže, ako vyzerá príroda v jednotlivých ročných obdobiach, aké je vtedy počasie a aké oblečenie nosí chlapček, ktorý je nakreslený v rámci každého ročného obdobia.

Na obrázku nižšie môžete vidieť, ako Deneux predstavil deťom leto




Keďže kniha vyšla pôvodne vo Francúzsku, je voľba pláže pri mori ako predstaviteľa leta pochopiteľná. Aj uvedené slová s týmto prostredím logicky súvisia (plážový slnečník, čajka...). Pre francúzske deti je pravdepodobne pláž symbolom leta, pre mnohé (ak nie rovno väčšinu) najmenšie slovenské deti je pláž neznáme prostredie a preto sa domnievam, že viaceré uvedené slová deti (myslím batoľatá [od 1 roka], ktoré si vytvárajú aktívnu slovnú zásobu) nevyužijú v každodennej komunikácii.

Výhrady mám aj ku znázorneniu zimy, konkrétne mám na mysli lyžujúceho sa chlapca.




Lyžovanie síce ku zime patrí aj u nás, ale aj v tomto prípade mám výhrady voči slovám, ktoré sú v rámci tohto ročného obdobia uvádzané (helma, lyžiarska maska, lyže).


Voči zobrazeniu jari a jesene nemám výhrady, pretože je blízke i slovenským deťom a slovíčka môžu použiť v rámci každodennej komunikácie.




Na poslednej dvojstrane leporela je hra, v rámci ktorej má dieťa priradiť jednotlivé veci (oblečenie, čiapky, kvet...) k ročnému obdobiu. Táto hra umožní hravou formou zistiť, či sa dieťa niečo o ročných obdobiach vďaka leporelu naučilo.




Danielko & Seasons


Danielko momentálne venuje leporelu Seasons porovnateľnú pozornosť ako ostatným leporelám s dotykovými plochami - opakovane v ňom listuje, prezerá si obrázky a prechádza prstíkmi po stranách. Dotykové plochy objavil, ale zvýšenú pozornosť im zatiaľ nevenuje. Predpokladám, že sa to zmení, pretože rád skúma dotykové plochy v leporelách, ktoré máme doma dlhšie - najradšej skúša zvieratám vytrhnúť všetky chlpy (najmä líške a medveďovi). Na moje počudovanie je v tom neúspešný. Držia výborne.








Zhrnutie


Za najväčšie pozitívum leporela Seasons považujem skutočnosť, že umožňuje zoznámiť so štyrmi ročnými obdobiami už dojčatá od deviatich mesiacov. Prostredníctvom jednoduchých obrázkov, ktoré sú doplnené krátkym textom a obohatené o dotykové plochy, sú deťom predstavené všetky ročné obdobia. Dieťaťu tak leporelo umožňuje rozšíriť si slovnú zásobu o nové slová, načerpať nové vedomosti, zoznámiť sa s rôznymi druhmi povrchu a zároveň si precvičiť jemnú motoriku. Výhrady mám ku znázorneniu leta a zimy, ale je to iba môj subjektívny názor. Ako celok považujem Seasons za vydarené leporelo a vhodné pre deti vo veku od 9 do 18 mesiacov.


Ak vás leporelo Seasons zaujalo, nájdete ho v ponuke e-shopu Babyknihy, konkrétne tu

Aj leporelo Seasons nájdete vo forme krátkeho článku v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára