Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 18. apríla 2016

Knižné objavy v práci 8/2016


Články z kategórie Knižné objavy v práci píšem veľmi rada, preto ma mrzí, že sa mi v poslednom čase zaujímavé knihy v knižnici vyhýbajú oblúkom. Dnes sa mi však dostala do rúk výborná kniha a v tomto článku vám ju predstavím.

Zaujal ma román anglickej autorky Virginie Woolfovej, nazvaný Orlando. Skôr, ako prejdem k samotnému románu, budem chvíľu venovať pozornosť jeho autorke.

prevzaté: Wikipedia.org



















Virginia Woolfová (1882-1941) bola významnou anglickou spisovateľkou, esejistkou, kritičkou a feministkou. Wikipédia (i Databáza knih) uvádza viacero veľmi zaujímavých informácií zo života autorky – odcitujem tie najzaujímavejšie z nich.

citáty týkajúce sa života Virginie Woolfovej:

Virginia „už v mladosti mala psychické problémy, predovšetkým v období po matkinej smrti roku 1895. V roku 1904 zomrel na rakovinu aj jej otec Sir Leslie Stephen, známy redaktor, literárny kritik a zakladateľ Dictionary of National Biography. Keď v roku 1906 zomrel brat Toby, Virginia sa znova psychicky zrútila a prvý raz sa pokúsila spáchať samovraždu.“ ([s.a.], 2015)...  

„Virginia sa v roku 1912 vydala za Leonarda Woolfa, kritika a autora statí o ekonomike. V roku 1917 Woolfovci kúpili ručný tlačiarenský stroj a založili nakladateľstvo Hogarth Press, ktoré vydalo nielen niektoré knihy Virginie Woolfovej, ale aj iné významné modernistické diela.“ ([s.a.], 2015)...  

„V roku 1941 prišla pod vplyvom svetovej vojny ďalšia, neobyčajne silná duševná kríza, Virginia trpela hlbokými depresiami. Keď 28. marca 1941 bomba zničila jej dom v Rodmelle, spáchala samovraždu utopením v neďalekej rieke Ouse.“ ([s.a.], 2015)

význam jej tvorby:

„Virginia Woolfová patrí k najvýznamnejším modernistom 20. storočia, je považovaná za veľkú inovátorku v oblasti anglického jazyka a jeho použitia v beletristickom diele. Vo svojich dielach experimentovala s psychologickými motívmi a rôznymi možnosťami prerušovaného rozprávania a chronológie, sústredila sa na emocionálne stavy svojich postáv.“ ([s.a.], 2015)


Ak vás Virginia Woolfová zaujala, odporúčam vám pozrieť si film Hodiny, ktorý bol natočený podľa významného rovnomenného románu od Michaela Cunninghama. V románovej i filmovej verzii je Virginia jednou z hlavných postáv. Román Hodiny ste mohli vidieť aj v mojom článku z kategórie Moja knižnica.           

Viacero diel tejto autorky bolo preložených do slovenčiny/češtiny, napríklad: Mezi aktyVlastní pokoj, Tři guineje / Vlastní pokojJak to vidí současníkK majákuDeníky, Paní Dallowayová, Vlny...

Mne sa do rúk dostal autorkin román Orlando. Bol vydaný tento rok v rámci edície Knižná klasika denníka Sme.

Autor: Virginia Woolfová
Názov: Orlando
Vydavateľ: Petit Press
Rok vydania: 2016
Edícia: Knižná klasika denníka Sme

Oficiálna anotácia: Román rozhodne nie je nudným čítaním, o čom svedčí nielen množstvo postáv z rôznych krajín a časových období, ktoré hlavná postava Orlanda stretáva. 36-ročný muž navyše prechádza počas deja výraznou premenou – stane sa z neho žena. Zmena pohlavia mu umožňuje pozerať sa na veci, ľudí aj udalosti z odlišného uhla pohľadu. Kniha je plná vzťahov – Orlando náklonnosť mužov a žien niekedy opätuje, inokedy nie. Rozprávanie obsahuje aj historické súvislosti – stretávame kráľa Jakuba aj kráľovnú Alžbetu, zároveň je fantastickým príbehom, ktorý umožňuje uvažovať nad situáciou – čo by bolo, keby bol muž ženou a naopak. Rozprávanie o Orlandovi je taktiež okorenený faktom, že je obrazom Woolfovej náklonosti k anglickej poetke. Zvykne sa preto označovať ako jeden z najdlhších a najočarujúcejších ľúbostných listov v literatúre.  

prevzaté: www.gorila.sk




















Na knihe ma zaujalo:
  • autorka je významnou spisovateľkou a zaujímavou osobnosťou – jej diela síce nie sú vhodné pre každého čitateľa, napriek tomu si však myslím, že treba informovať o ich opätovných vydaniach
  • táto kniha patrí k najvýznamnejším prácam Virginie Woolfovej
  • podľa anotácie (a viacerých recenzií) táto kniha ponúka nevšedný príbeh   

Pokiaľ vás kniha zaujala a chceli by ste si o nej prečítať nejaké recenzie, prípadne obšírnejší opis deja, nájdete ich napríklad tutu a tu. Ak vás viac zaujímajú názory „bežných“ čitateľov, tie si môžete prečítať tu. Čitateľské názory prezentované v rámci posledného uvedeného odkazu sú dôkazom toho, že aj slávna kniha významnej svetovej spisovateľky môže mať u čitateľov veľmi rozmanitú odozvu. Preto si myslím, že ak uvažujete o kúpe tejto knihy, môžu vám pri rozhodovaní sa pomôcť práve dané čitateľské názory.

Dnešný článok je na konci. Čítali ste niektorú z kníh Virginie Woolfovej? Predpokladám, že viacerí z vás čítali Pani Dallowayovú. :) V prípade, že ste čítali niektoré z jej diel, ako by ste ho zhodnotili? Napíšte mi svoje názory a postrehy v komentároch.    
 
Zdroje:

Virginia Woolf. Databáze knih.cz, 2015, [cit. 15. apríla 2016]. Dostupné na webovskej stránke (world wide web): http://www.databazeknih.cz/autori/virginia-woolf-1397

Virginia Woolfová. Wikipedia, 2015, [cit. 15. apríla 2016]. Dostupné na webovskej stránke (world wide web): http://sk.wikipedia.org/wiki/Virginia_Woolfov%C3%A1

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára