Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 23. júna 2017

Knižný úlovok & recenzia: Králiček Kornel má rád knižky


Knihu Králiček Kornel má rád knižky som mala v pláne kúpiť už dlhší čas. Mala som dva dôvody. Prvým dôvodom je skutočnosť, že môj syn Danielko zbožňuje králikov. Zoznámil sa s nimi v deň príchodu z pôrodnice - mantinel v jeho postieľke je pokreslený postavičkami králikov. Zvykol s nimi komunikovať a spiklenecky na nich hľadieť. V súčasnosti sa jeho pozornosť viac sústredí na dvoch plyšových králikov. Keďže hlavná postava tejto knihy je tiež králik, verím, že bude mať úspech. Druhým dôvodom je účel knihy, ktorý je naozaj chvályhodný. Je ním snaha presvedčiť deti, že čítanie je veľká zábava.

Knihu napísal Peter Bently a ilustrovala Deborah Melmon.

Recenzovaná kniha
 

Prvé dojmy a zistenia

Obálka knihy je veľmi roztomilá. Nachádza sa na nej hlavná postava knihy - králiček Kornel. Kornel miluje knihy, čo je určite každému jasné už pri pohľade na obálku.

Zaujalo ma, že kreslené ilustrácie sú čiastočne dotvorené fotografickými časťami, napríklad fotografické zobrazenie záhrady za oknom alebo kníh v izbe.


V knihe prevažujú obrázky. Príbeh je veľmi jednoduchý, ale pôsobí milo a pútavým spôsobom poukazuje na čaro kníh. V texte sa občas vyskytujú slová či vety rôznej veľkosti, umiestnené mimo ostatného textu a niektoré vety sú zahnuté (viď obrázok nižšie).



Stručný obsah deja

Králiček Kornel má rád knižky. Rád číta príbehy o princeznách, pirátoch, čarodejniciach, či o dinosauroch. Jedného dňa ho prišli pozrieť jeho kamaráti a presviedčali ho, aby išiel s nimi von. Oni ku knihám vzťah nemali. Ich plány však zmarilo zlé počasie. Kornel ich preto začal presviedčať, aby si prečítali nejakú knižku. Začal im rozprávať príbehy rôznych kníh a postupne si získaval ich pozornosť. Každé zvieratko zaujal niektorý z príbehov. Knihy ich tak pohltili, že sa im ani nechcelo ísť von, keď sa vyčasilo. Išli von, až keď všetci dočítali svoju knihu a ešte aj vonku prejavovali nadšenie z príbehov, dokonca zisťovali, či má Kornel ešte podobné knihy.


Hlavná postava

Hlavnou postavou je roztomilý, hnedý králiček s bielym bruškom, ktorý sa volá Kornel. Miluje knihy a snaží sa, aby ich kúzlo objavili aj jeho kamaráti.


Vedľajšie postavy

Vedľajšími postavami sú Kornelovi kamaráti - sestra Bela, žabka Žofka, myšiak Max a veveričiak Viktor. Sú to veselé zvieratká, ktoré sa radi hrajú vonku a nemajú radi knihy.

Kniha ma zaujala, lebo:

  • jednoduchý príbeh prostredníctvom nenáročného textu a roztomilých ilustrácií presviedča deti, že čítanie kníh môže byť zábava - stačí len nájsť takú knihu, ktorá ich zaujme,
  • roztomilé, veselé ilustrácie majú potenciál osloviť detského čitateľa,
  • kniha obsahuje zaujímavo spracované ilustrácie (spomínané spojenie kreslenej ilustrácie a fotografie) a niektoré časti textu. 

Zhrnutie
 
Králiček Kornel má rád knižky je roztomilý, nenáročný príbeh, ktorý deťom vysvetľuje, že čítanie je zábava. Zvieratká v príbehu postupne menia svoj negatívny postoj ku knihám. Objavujú ich čaro. Postavičky sú nenáročné, ale veselé a milé, takže oslovia aj menších čitateľov. Mne sa táto kniha veľmi páči a verím, že neskôr si ju aj Danielko obľúbi. 

Bibliografické údaje knihy a oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára