Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 29. decembra 2017

Detské knihy pod našim vianočným stromčekom

Pár dní po Danielkových prvých narodeninách (7. 12.) sa naskytol ďalší dôvod na vytváranie objednávok v mojich obľúbených internetových kníhkupectvách - Vianoce! Knihy pod vianočným stromčekom predsa nesmú chýbať. Pod tým našim bolo dohromady 19 kníh a všetky boli primárne určené pre deti. To mi však nebránilo skúmať a čítať ich hneď od ich doručenia.

Takto vyzerali tieto knihy pod našim stromčekom...

    
...a teraz sa na ne poďme pozrieť detailnejšie.

Rovnako ako v prípade Danielkovej narodeninovej knižnej nádielky, aj táto vianočná knižná nádielka obsahovala rozmanité knihy, či už z hľadiska vekového určenia, obsahu, formy, ne/prítomnosti interaktívnych prvkov, žánru, atď.

Danielko zbožňuje dotykové leporelá. Dokonca až do takej miery, že hľadá dotykové plochy aj v leporelách/knihách, v ktorých žiadne dotykové plochy zakomponované nie sú. Preto som sa rozhodla mu ešte aspoň dve takéto leporelá kúpiť.

Sériu Baby touch and feel od vydavateľstva Dorling Kindersley (DK) už máme overenú, preto som kúpila ďalšie Baby touch and feel leporelo - Animals. Obsahuje fotografie zvierat (zajačiky, tiger, tučniak, zebra, slon, opica, pes, mačka) a tiež motýľa, slimáka, rýb a hviezdice. Dotykové plochy sú rozmanité a veľmi vydarené.




Leporelo Noisy baby animals považujem za výnimočné, pretože dieťaťu umožňuje nielen si zvieratká pohladkať (a zároveň cítiť ich srsť či kožu), ale aj vypočuť si zvuky, ktoré vydávajú. Kombinácia dotykových plôch a zároveň aj zvukov v jednom leporele je veľmi zriedkavá a preto som veľmi rada, že som Noisy baby animals objavila. Jeho ďalšími prednosťami sú: 1) veľké fotografie zvierat, 2) veľké dotykové plochy (v porovnaní s inými dotykovými leporelami), 3) pútavé fotografie umiestnené na každej ľavej strane leporela.



   
Najväčšiu pozornosť Danielko v súčasnosti venuje zvukovým knihám od Axiómy - Moje první klasika a Hudební nástroje (spomínala som ich v tomto článku). Okrem zaujímavej témy tieto zvukové knihy majú ďalšie veľké pozitívum - na spustenie zvuku stačí jemne sa dotknúť vyznačenej plochy a vďaka tomu dokáže zvuk spustiť aj dieťa mladšie ako rok. Danielkovi sa zatiaľ veľmi nedarí spúšťať zvuky v ostatných zvukových knihách/leporelách, lebo ešte nevie, že tlačidlá musí silnejšie stlačiť. S knihami od Axiómy tento problém nemá, preto som sa rozhodla kúpiť mu aj zvyšné dve zvukové knihy, ktoré momentálne toto vydavateľstvo ponúka - Zvuky džungle a Hlasy ptáků.

Zvuková kniha Zvuky džungle obsahuje obrázky šiestich zvierat (slon, panda, lev, šimpanz, hroch, papagáj) a zvuky, ktoré vydávajú.




Zvuková kniha Hlasy ptáků obsahuje nádherné obrázky a zvuky šiestich vtákov, ktoré má dieťa šancu počuť aj vo svojom okolí a v prírode (kukučka, sýkorka, straka, slávik, holub, drozd).




Zvuky vtákov môže Danielko počúvať aj vďaka nádhernej knihe Vtáky našich lesov. Každá dvojstrana je venovaná jednému vtákovi - mlynárke dlhochvostej, ďatlovi veľkému, kukučke obyčajnej, brhlíkovi obyčajnému, kolibiarikovi spevavému, králikovi zlatohlavému, myšiakovi hôrnemu, sojke obyčajnej, holubovi hrivnákovi, sýkorke uhliarke, bažantovi obyčajnému a sove obyčajnej. Táto kniha je jednoducho úžasná! Zaujme nádherným vizuálnym spracovaním, poučnými informáciami a realistickými zvukmi. S Danielkom si ju síce prezeráme a púšťame už teraz, ale naplno ju využije až vo veku cca od troch rokov.



    
Okrem zvukov Danielko rád počúva aj hudbu, preto som mu chcela kúpiť CD-čka s detskými pesničkami, ktoré sú kvalitné z hudobného i obsahového hľadiska. Mala som preto radosť, keď som objavila knihy Jany Necpalovej - Papučky a Zatúlané papučky - ku ktorým sú vytvorené aj CD-čka so zhudobnenými básničkami. Kniha Papučky obsahuje samostatné básničky, Zatúlané papučky sú príbehom o hľadaní stratených papučiek.

V knihe Papučky nájdeme milé básničky nielen o medvedíkových papučkách, ale aj o zvieratkách, napríklad o žabke, ježkovi, umelcovi pavúkovi, či nespokojnom sloníkovi.


  
V Zatúlaných papučkách sledujeme medvedíkove hľadanie papučiek. Hľadal ich vo svojej izbe i v záhrade. Pri hľadaní natrafil na rôzne zvieratká, ale ani tie jeho papučky nevideli...


  
Obe knihy Jany Necpalovej sa mi páčia - po vizuálnej, obsahovej i hudobnej stránke, ale Zatúlané papučky považujem za vydarenejšiu knihu - má prepracovanejšie ilustrácie, jednotlivé básničky/pesničky tvoria príbeh a hudobná zložka je prekrásna. 

Danielko čoraz viac pozornosti venuje leporelám s posuvnými prvkami. Pod stromčekom našiel štyri leporelá, ktoré obsahujú interaktívne prvky.

Leporelá Pozrime sa na stavbu a Pozrime sa na železničnú stanicu vydalo vydavateľstvo Svojtka, ktoré vydalo (a stále vydáva) množstvo leporel s interaktívnymi prvkami. Tieto dve ma zaujali krásnymi a prepracovanými ilustráciami (na rozdiel od populárnych Minipédií) a vydarenými interaktívnymi prvkami (posuvnými, otočnými, výsuvnými).

Pozrime sa na stavbu deťom ukáže prostredie staveniska, jednotlivé činnosti, ktoré sa tam realizujú i rôzne stroje, ktoré sú v rámci nich využívané.




Pozrime sa na železničnú stanicu dieťa zoznámi s prostredím železničnej stanice a s vlakmi.



  
Leporelo U smetiarov som kúpila kvôli jeho tematike, ktorá je obľúbená asi u väčšiny malých detí. Obrázky znázorňujú odvoz odpadu, ale i iné činnosti spojené s upratovaním verejných priestorov (čistenie ulíc ai.) a so separovaním odpadkov. Toto leporelo obsahuje iba vysúvacie (interaktívne) prvky.




Anglické leporelo Baby's very first slide and see animals ma zaujalo výraznými ilustráciami, v ktorých sú zakomponované interaktívne prvky (posuvné) a tiež dotykové plochy vo forme drobných výrezov.




Danielkova zbierka leporel od Eleny Rabčanovej sa rozšírila o ďalšie leporelo - V mori: interaktívna šnurovacia knižka. Elena vytvorila dve "šnurovacie knihy" (druhou je Na farme). Deti prostredníctvom šnúrky, ktorú preťahujú cez otvory v stranách, riešia rôzne úlohy. Tieto leporelá považujem za výborných pomocníkov pri trénovaní jemnej motoriky, ale tiež pri zlepšovaní sústredenia a trpezlivosti dieťaťa. Domnievam sa, že toto leporelo bude Danielka aktuálne najskôr o pol roka.



     
"Okienková kniha" Buď opatrný drobček! ma najprv zaujala témou, ktorú považujem za veľmi dôležitú a po prelistovaní aj peknými, detailnými ilustráciami a okienkami/odklápacími časťami, za ktorými sa skrývajú poučné informácie. Dieťa sa vďaka pútavým ilustráciám a okienkam dozvie, ako sa má správať na ulici, v parku, obchode, kuchyni a v kúpeľni. Zistí, aké správanie je v ktorej situácii nebezpečné a tiež, čo sa môže stať, ak sa nespráva správne (môže spadnúť, rozbiť veci...).



   
Kniha džungle džunglovaté: hledej zvířata je nádherné leporelo veľkého formátu. S džungľou džunglovatou sa zoznamujeme za skorého rána, postupne sledujeme jej obyvateľov a bližšie spoznávame ich správanie i prostredie, v ktorom žijú. Leporelo obsahuje veľké, detailné, farbami hrajúce ilustrácie. Okrem prezerania obrázkov a čítania krátkych textov môžeme na každej dvojstrane hľadať zvieratká, ktoré sú v textoch spomínané a tiež nazrieť za odklápacie časti. Toto leporelo je pastvou pre oči. 




The ultimate construction site book a The ultimate book of cities sú fascinujúce knihy plné interaktívnych prvkov (posuvné, odklápacie, okienkové, rozkladacie časti obrázka...). Tieto knihy majú veľký formát a na jednotlivých stranách sa nachádzajú detailne premyslené ilustrácie so sprievodným textom v angličtine. Tieto knihy majú potenciál zaujať nielen deti, ale aj ich rodičov.

The ultimate construction site book obsahuje viac ako 60 interaktívnych prvkov a umožní nám sledovať proces budovania mosta, stavby lietadla či lode atď.




The ultimate book of cities má viac ako 55 interaktívnych prvkov. Prevedie nás rôznymi zákutiami parku, nákupného centra (ai.) a umožní nám detailne sa zoznámiť s čulým mestským životom.



  
Raťapíška od Alexandry Cvečkovej a ilustrátora Ľuboslava Paľa je príbeh o myške Raťapíške, veľkej milovníčke syrov, ktorá sa jedného dňa prebudila a zistila, že v chladničke už nie je ani kúsok syra. Rozhodla sa preto vyrobiť si syr sama... Príbeh je jednoduchý, ale originálny a roztomilé ilustrácie ho dokonalo dotvárajú.



  
Kniha Analfabeta Negramotná od Jána Uličianskeho, s ilustráciami Vladimíra Krála, patrí do kategórie kníh "knihy o knihách". Hlavná hrdinka Betka, prezývaná Analfabeta Negramotná, nemá rada knihy (dokonca žiadnu ani sama neprečítala!), čítanie jej robí problémy a v knižnici sa ocitla prvýkrát až na Vianoce, ako jedenásťročná. Nešťastnou náhodou (z jej pohľadu) zostala zamknutá v knižnici. Postupne sa začali diať divné veci - z detských kníh postupne vychádzali ich hrdinovia - Pinocchio, Pipi Dlhá pančucha, Anna Shirleová, ale aj slávny Harry Potter! Analfabeta však nikoho z nich (okrem Harryho, ale ani jeho knihy nečítala) nepoznala. Nastal čas sa s nimi a ich príbehmi konečne zoznámiť!



  
Táto kniha ma zaujala netradičnou hlavnou hrdinkou, prostredím, v ktorom sa príbeh odohráva i jednotlivými knižnými postavami, ktoré sa Analfabete postupne ukazujú.

Warrena Trinásteho som už spomínala v článku o Danielkovej narodeninovej knižnej nádielke - ukazovala som vám prvý príbeh o Warrenových dobrodružstvách. V druhom príbehu s názvom Warren Trinásty a šepkajúci les nájdeme hotel i postavy známe z prvého dielu a sledujeme aktuálne dobrodružstvo - Warrenov dvojník sa snaží ovládnuť hotel...




Prvý príbeh o Warrenovi Trinástom ma zaujal napínavým príbehom, sympatickým hlavným hrdinom, dobre vykreslenými postavami, množstvom záhad a krásnymi ilustráciami. Zatiaľ mám pocit, že ma nesklame ani druhé Warrenovo dobrodružstvo.

Danielko sa s knihami postupne zoznamuje a pôsobí spokojne. A čo vy - zaujala vás niektorá z uvedených kníh? A aké knihy ste našli pod stromčekom vy a/alebo vaše deti? Napíšte mi prosím komentár pod článok.  

Bibliografické údaje a oficiálne anotácie kníh uvádzaných v tomto článku nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára