Vyhľadávať v tomto blogu

streda 7. marca 2018

Knižné úlovky & recenzia: Kde bývajú zvieratká v našej záhrade & Kde bývajú zvieratká v lese

Skromná zbierka priestorových leporel v Danielkovej knižnici (článok o nich nájdete tu) sa rozšírila o dva nové prírastky - Kde bývajú zvieratká v našej záhrade a Kde bývajú zvieratká v lese.

Obe priestorové leporelá napísala Pavla Hanáčková a ilustrovala Irene Gough. Pre vydavateľstvo Albatros ich pripravilo vydavateľstvo B4U Publishing.

Albatrosmedia uvádza, že tieto leporelá sú vhodné pre deti od troch rokov. 


Kde bývajú zvieratká v našej záhrade



V tomto priestorovom leporele sa dieťa zoznámi s obyvateľmi záhrady a ich obydliami či skrýšami. Stretne krtka, vykúkajúceho z krtinca. Objaví ježka, ukrytého pod kôpkou lístia. Po otočení ďalšej strany z leporela vyletia včely. Môžeme sa ich dotknúť bez toho, aby nás poštípali. 

Text je stručný, ale poučný a výstižne dopĺňa ilustrácie & 3D makety. Na každej dvojstrane začína otázkou (napríklad "Kde sa nám na záhrade vzal krtinec?") a nasleduje odpoveď na otázku ("Vykopal ho krtko, keď hĺbil svoje podzemné chodbičky"). 





Zaujalo ma, že veľkosť písma textu nie je jednotná - niektoré slová sú napísané väčším písmom.   

Ilustrácie (ako celok) pôsobia milým, veselým dojmom a hýria farbami. Páči sa mi, že ilustrátorka venovala pozornosť nielen zvieratkám (& vtákom & hmyzu) a ich obydliam, ale aj ich bezprostrednému okoliu. V blízkosti krtkovho krtinca sa pestuje mrkva, hrášok a brokolica. Pred búdou psíka Alíka sa nachádza jeho miska a v okolí búdy rastie veľa kvetov.

3D makety považujem za veľmi efektné a vydarené.



Kde bývajú zvieratká v lese





Toto leporelo je venované obyvateľom lesa a ich obydliam. Dieťaťu umožní nakuknúť do dutiny stromu, v ktorej cez deň spí sova. 



Zahľadieť do sa do očí netopiera, ktorý prespáva v temnej jaskyni. 


Zoznámiť sa s líškou, ktorá sa ukrýva v nore a zistiť, čo robí bobor s vetvičkami a kmeňmi stromov. 



Aj toto leporelo obsahuje stručný, poučný text (tvorený otázkami a odpoveďami), ktorý výborne dopĺňa ilustrácie & 3D makety. Rovnaké zhodnotenie s predchádzajúcim leporelom sa týka aj ilustrácií & 3D makiet. 

Tieto priestorové leporelá považujem za pútavejšie a vydarenejšie ako priestorové leporelá od Rudolfa Lukeša (spomínané v staršom článku). Uvidíme, ktoré viac zaujmú Danielka. Na to si ale ešte počkám. Minimálne rok. 


Bibliografické údaje a oficiálne anotácie týchto priestorových leporel nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu a tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára